20 soalan teratas hosting web dijawab

20 soalan teratas hosting web dijawab

Sepanjang tahun lalu, kami telah menerima banyak soalan dari pembaca kami dan kami telah memutuskan untuk menulis artikel lengkap mengenai soalan yang paling biasa mengenai web hosting. Kami sedikit mengembangkan penyelidikan dan mencari soalan yang paling banyak ditanyakan di laman web seperti Yahoo Answers, Quora, Ask dan Google dan berikut adalah senarai soalan paling lazim dan jawapan yang kami ada.


Apa itu web hosting?

Web hosting adalah aktiviti atau perniagaan menyediakan ruang penyimpanan dan akses untuk laman web. Contohnya, apabila anda membuat laman web atau kandungan lain yang ingin diakses oleh pengguna lain di internet, anda harus membeli rancangan hosting web, untuk memuat naik fail anda di pelayan web (komputer yang sangat pantas dioptimumkan untuk disampaikan kandungan dan disambungkan ke rangkaian yang sangat pantas). Kemudian apabila seseorang mengetik alamat web di penyemak imbasnya, seperti https://top5hosting.co.uk internet menghubungkan pelayan web dengan komputer pelawat dan mereka memindahkan fail. Dengan cara ini pelawat anda dapat melayari kandungan laman web anda.

Apa itu web hosting

Ini menimbulkan persoalan lain. Tidak bolehkah anda menghoskan laman web anda di komputer anda? Jawapannya ialah Ya, anda boleh. Mana-mana komputer yang disambungkan ke rangkaian boleh memainkan peranan sebagai pelayan web. Terdapat banyak sebab yang tidak boleh anda lakukan – komputer anda mesti berada dalam talian 24/7, anda perlu menjalankan perisian pelayan web, anda harus menjaga keselamatan anda sendiri dan sebagainya. Pada masa ini anda boleh membeli rancangan web hosting profesional dengan harga serendah 1 £ / bulan.

Yang merupakan penyedia hosting web terbaik di UK?

Tidak ada jawapan satu perkataan untuk soalan ini. Terdapat banyak syarikat hosting di UK yang boleh menjadi rumah untuk projek web anda. Mencari penyedia hosting laman web terbaik bergantung pada keperluan perniagaan anda, model perniagaan anda, lalu lintas dan pengunjung bulanan anda, jenis perkhidmatan atau data yang anda layani kepada pengguna anda dan tahap sokongan yang anda perlukan. Semua hos laman web di carta hosting 10 UK teratas kami mempunyai reputasi yang baik dan akan mencukupi sekiranya anda baru memulakan. Sekiranya anda mempunyai keperluan yang lebih khusus, jangan ragu untuk menghubungi kami dengan maklumat dan pakar kami akan memberi anda perundingan hosting percuma disesuaikan untuk keperluan projek anda.

Apa perbezaan antara hosting web dan pendaftaran nama domain?

Pendaftaran nama domain dan web hosting adalah dua perkhidmatan yang berkait rapat tetapi sangat berbeza. Nama domain adalah identiti digital anda dan apa yang orang taipkan di penyemak imbas web mereka untuk melihat kandungan anda. Lihat gambar di bawah.

Perbezaan nama domain dan web hosting

Orang membeli nama domain dengan alasan yang berbeza: untuk menghoskan laman web mereka, untuk mendapatkan e-mel khusus atau membelinya untuk perniagaan – untuk menjualnya kemudian dengan harga yang lebih tinggi atau meletakkannya dan menjana wang dari iklan. Jadi, anda boleh memiliki domain tanpa mempunyai laman web, tetapi anda tidak dapat memiliki laman web anda sendiri melainkan anda membeli nama domain (pengecualian adalah penyelesaian percuma seperti wordpress.org atau blogger.com tetapi di sana laman web itu bukan milik anda). Anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat mengenai perkara ini dalam panduan membeli Domain kami

Dan ini adalah gambaran visual mengenai perbezaan antara hosting web dan nama domain dalam video ini dari GoDaddy.

Berapa kos web hosting setahun?

Semuanya bergantung pada keperluan anda. Lebih sedikit lalu lintas dan ruang yang anda perlukan, semakin sedikit kosnya. Sekiranya anda baru memulakan perniagaan dalam talian, anda boleh mendapatkan rancangan hosting web yang murah dari salah satu penyedia hos web UK dalam senarai tersebut. Pastikan anda menggunakan pautan yang kami sediakan untuk anda, kerana jika anda melalui pautan kami, anda boleh mendapatkan tawaran istimewa untuk rancangan serendah 1 £ / bulan. Semakin banyak keperluan anda meningkat dari segi pelawat dan ruang, semakin banyak kos rancangan web hosting anda.

Cara mendapatkan hosting dan laman web percuma?

Sebilangan besar penyedia host web akan memberi anda nama domain percuma jika anda membeli akaun hosting dari mereka. Di laman utama kami di top5hosting jika anda melihat carta di bawah lajur domain, anda boleh menemui syarikat web hosting yang kami cadangkan dan akan memberi anda nama domain percuma. Seperti biasa dengan apa sahaja yang percuma anda harus membaca cetakan yang baik. Sebilangan penyedia hanya akan menyimpan domain percuma untuk anda sehingga anda menghoskan laman web anda dengan mereka. Sekiranya anda memutuskan untuk menukar hosting anda atas sebab tertentu, anda masih perlu membayarnya dan beberapa syarikat bahkan akan melangkah lebih jauh dan menyimpan domain tersebut. Oleh itu, sebelum anda memilih pilihan domain percuma, anda mungkin ingin membaca artikel kami mengenai mengapa anda harus memastikan domain dan penyedia hosting anda terpisah.

Cara menukar perkhidmatan hosting web anda?

Sekiranya atas sebab tertentu anda tidak berpuas hati dengan penyedia hosting semasa anda, anda boleh menukarnya dengan mudah. Mula-mula gunakan semua langkah yang telah kami senaraikan di laman utama kami.

Setelah anda memilih syarikat tuan rumah baru anda, perkara pertama yang ingin anda lakukan ialah memindahkan semua data, fail dan pangkalan data anda ke hosting baru. Buat sandaran dari laman web anda sekarang dan muat naik ke hosting baru.

Uji di alamat URL kotak pasir (anda boleh meminta sokongan dari hosting baru anda untuk URL) dan lihat apakah semuanya sudah berjalan dan berjalan dengan betul. Kemudian pergi ke pendaftar domain anda dan ubah rekod DNS domain dengan alamat yang diberikan oleh syarikat hosting laman web baru anda.

Apa alamat IP khusus dalam hosting web dan adakah saya memerlukannya??

Mula-mula mari kita mulakan dengan apa alamat IP. Ini adalah urutan nombor yang unik yang dipisahkan oleh titik yang mengenal pasti setiap peranti yang menggunakan Internet untuk berkomunikasi melalui rangkaian. Pelayan tempat laman web anda dihoskan juga memiliki alamat IP yang mengenalinya dan dalam hal hosting bersama, mungkin ada banyak nama domain yang terhubung ke alamat IP yang sama.

Alamat IP khusus dalam hosting web bermaksud bahawa pelayan akan memberikan nombor tertentu yang hanya akan digunakan oleh anda dan nama domain anda. Contoh bagaimana ini berfungsi, anda dapat melihat dalam pukulan gambar.

Alamat IP khas

Adakah anda memerlukannya? Terdapat beberapa sebab orang mungkin mahu IP khusus untuk domain mereka. Satu kes adalah jika anda ingin menggunakan sijil SSL dan ia memerlukan lapisan yang terpisah untuk mengenal pasti identiti laman web anda.

Sebab lain adalah jika laman web anda mempunyai banyak lalu lintas dan anda ingin mengekalkannya dengan lebih cepat dan mengurangkan kemungkinan berlakunya kemalangan dan waktu tunggu untuk pengguna anda. Inilah sebabnya mengapa hosting khusus atau cloud lebih disukai apabila anda menjangkakan jumlah pengunjung yang tinggi.

Kes utama ketiga adalah atas sebab SEO. Sekiranya anda bimbang terdapat banyak laman web spam yang dihoskan di pelayan dan IP yang sama dengan anda dan anda ingin memisahkan diri dari mereka. Lebih banyak mengenai topik dijelaskan dalam video ini. Dan untuk memeriksa siapa lagi yang mengehoskan laman web di pelayan anda, anda boleh menggunakan perkhidmatan seperti www.my-ip-neighbors.com

Cara memeriksa syarikat hosting laman web?

Untuk memeriksa siapa tuan rumah laman web, gunakan alat seperti penyemak hosting. Cukup masukkan nama domain yang ingin anda periksa dan ia akan memaparkan penyedia hosting.

Apakah ulasan web hosting dan saya harus mempercayainya?

Itu adalah satu lagi soalan yang baik. Jawapannya ialah anda harus sangat berhati-hati ketika membaca maklumat dari laman web tinjauan web hosting dan membuat penyelidikan anda dengan baik. Walaupun kami mempunyai ulasan berdasarkan ujian dan penyelidikan, kami tetap menasihati pembaca kami untuk membuat senarai untuk diri mereka sendiri dan mengikuti langkah-langkah yang telah kami senaraikan di top5hosting untuk membuat keputusan terbaik untuk model perniagaan mereka.

Kuncinya di sini adalah bahawa sebilangan besar laman web tinjauan laman web menjana pendapatan mereka berdasarkan komisen afiliasi dan memberi peringkat kepada penyedia hos web berdasarkan jumlah wang ganjaran setiap penjualan. Pendapatan kami juga dijana dengan cara ini, tetapi anda boleh membuat perbezaannya. Salah satu contohnya ialah jika anda pergi ke a Ulasan hosting web UK terbaik laman web dari google, kebanyakan mereka mempromosikan syarikat AS dengan reputasi buruk seperti iPage, FatCow dan sebagainya.

Perbezaan antara top5hosting dan laman tinjauan host lain di luar sana adalah bahawa kami hanya menyenaraikan syarikat hosting yang mempunyai pusat data di UK atau Eropah sahaja yang akan menyampaikan kandungan anda dengan lebih pantas dan dengan sokongan berasaskan UK yang dapat menjawab keperluan anda dalam waktu tempatan dengan kakitangan pentadbir teknikal.

Cara menyiapkan / menunjuk DNS untuk hosting web?

Berikut adalah panduan langkah demi langkah mengenai cara menunjuk / menghubungkan nama domain anda ke hosting web anda dengan menetapkan alamat DNS yang betul.

 • Hubungi sokongan hosting anda dan tanyakan kepada mereka apakah alamat DNS anda. Mereka mestilah sekurang-kurangnya 2 dan kelihatan seperti: dns1.yourhostingcomany.com; dns2.yourhostingcomany.com
 • Log masuk ke bahagian belakang hosting web anda dan tambahkan nama domain anda ke akaun anda.
 • Hubungi pendaftar domain anda dan tanyakan kepada mereka di mana anda harus memasukkan nama DNS atau mencari pangkalan data sokongan mereka. Sebilangan besar pendaftar mempunyai bahagian bantuan yang baik.
 • Log masuk akaun pendaftar domain anda dan sediakan rekod DNS anda.

Untuk contoh terperinci, periksa video di bawah ini di mana kami menunjukkan cara menghubungkan domain yang dibeli dari GoDaddy pada rancangan hosting web dari Siteground. Sebilangan besar pendaftar dan hosting yang lain serupa, jadi jika anda mengikuti langkah-langkah di atas dan menerapkannya untuk kes anda, anda harus terus berjalan dengan pantas.

Penyedia hosting web yang murah dan boleh dipercayai?

Anda harus selalu berhati-hati ketika membeli sesuatu yang murah, terutama web hosting. Banyak syarikat ternama mempunyai rancangan pemula yang sangat baik dan murah, kerana untuk sebilangan kecil pelawat dengan sumber yang terhad tetapi anda akan mendapat sokongan dan kepercayaan yang sama seperti yang anda harapkan untuk rancangan mereka yang lebih besar dan mudah untuk skala . Kami mempunyai senarai dengan rancangan hosting murah dan boleh dipercayai untuk UK.

Yang merupakan web hosting yang baik untuk pemula?

Sekiranya anda baru memulakan, kami akan mengesyorkan hosting web yang mempunyai sokongan yang baik dan pantas dan dapat membantu anda sepanjang perjalanan. Dalam kes ini Siteground mempunyai kelebihan besar dengan sokongan sembang langsung mereka sehingga anda dapat memperoleh sokongan tahap 2 dalam kes besar di mana wakil semasa tidak dapat menyelesaikan masalah anda. EUKhost dan TSOhost juga merupakan dua penyedia hosting web UK dengan pasukan sokongan yang sangat baik.

Apa itu domain?

Domain adalah nama kehadiran digital anda dalam talian dan aset digital anda yang paling berharga. Ini adalah alamat yang anda taipkan dalam penyemak imbas web anda. Kami telah membahas sebahagian besar dari apa itu domain dalam pertanyaan sebelumnya mengenai perbezaan domain dan web hosting. Kami juga mempunyai panduan membeli domain untuk pemula yang mempunyai maklumat lengkap yang mungkin anda perlukan semasa membeli nama domain anda dan memilih yang tepat.

Pengehosan web Linux atau Windows?

Ini bergantung sepenuhnya pada aplikasi yang akan anda mulakan. Sekiranya ia menjadi salah satu sistem CMS yang paling umum seperti platform WordPress, Joomla, Drupal atau E-commerce, semuanya berasaskan PHP jadi jawapannya adalah anda mencari hosting Linux. Sekiranya ia akan berdasarkan ASP, .NET atau apa sahaja yang berkaitan dengan Microsoft, ia mesti dihoskan pada pelayan Windows. Lebih banyak maklumat mengenai topik yang anda dapati dalam artikel hosting Linux vs Windows kami.

Komuniti Linux

Apakah had lebar jalur dalam hosting web?

Lebar lebar = jumlah keseluruhan data, biasanya diukur dalam MegaBytes atau GigaBytes, yang boleh dimuat turun atau dimuat naik dari laman web atau akaun hosting web tertentu pada bulan tertentu. Kami mempunyai artikel terperinci mengenai lebar jalur di sini.

Yang merupakan web hosting terbaik untuk WordPress?

Jawapan ringkasnya ialah mana-mana syarikat hosting yang dapat melayani PHP dapat menjadi tuan rumah laman WordPress anda. Pengehosan web terbaik untuk WordPress adalah gabungan rancangan hosting umum terbaik dan beberapa ciri khusus WordPress seperti tema percuma, Pemasangan satu klik, kemas kini teras automatik, pemasangan dan migrasi satu klik dan sebagainya. Kami mempunyai senarai dengan syarikat hosting laman web terkemuka yang khusus dalam WordPress di sini.

Apa itu cloud hosting?

Tidak seperti perkhidmatan hosting bersama atau khusus yang didasarkan pada satu mesin (pelayan web), hosting awan menggunakan teknologi pengkomputeran awan terkini untuk memanfaatkan kekuatan beberapa pelayan web yang terhubung dan bertindak sebagai satu. Semasa dihoskan di cloud, laman web anda akan mengalami downtime lebih sedikit kerana penyelenggaraan kerosakan fungsi pelayan dan juga lebih mudah untuk menskalakan atau menangani puncak pengunjung, kerana ia dapat menggabungkan kekuatan pemprosesan, penyimpanan dan RAM beberapa mesin.

Cloud hosting adalah perkhidmatan hosting generasi seterusnya yang dapat dibayar semasa anda menggunakan rancangan. Ini dapat menjimatkan wang anda sekiranya anda menjangkakan pengunjung laman web anda tidak rata dengan puncak atau anda mengharapkan lalu lintas tinggi yang tidak dapat ditangani oleh satu mesin. Untuk maklumat lebih lanjut, periksa senarai syarikat hosting awan UK terpilih kami.

Apa itu CDN (Rangkaian Penghantaran Kandungan)

CDN adalah rangkaian pelayan di berbagai titik geografi yang menyampaikan versi laman web dalam bentuk cache kepada pengguna berdasarkan lokasinya. Lihat gambar di bawah untuk melihat skema bagaimana ia berfungsi.

Bagaimana Rangkaian Penghantaran Kandungan berfungsi

Bagaimana sebenarnya CDN berfungsi? Sebaik sahaja anda memuat naik laman web anda ke pelayan hosting web, laman web tersebut akan disimpan di pelayan lain di seluruh dunia yang merupakan sebahagian daripada CDN. Sebagai contoh, jika anda melayani kandungan dan gambar laman web anda dari syarikat hosting di UK, ping (kelewatan) kepada pengguna di Asia akan melebihi 400ms kerana jaraknya. Sekiranya anda memuat naiknya ke CDN, ketika pengguna meminta kandungannya, dia akan diarahkan ke pelayan di Asia yang lebih dekat dengan lokasinya dan ping akan puluhan kali lebih rendah.

Manfaat Rangkaian Penyampaian Kandungan kebanyakannya laju. Ini dapat meningkatkan pengalaman pengguna dan SEO anda. Juga, semasa anda menyampaikan kandungan dari pelayan yang berlainan, kemungkinan berlaku kemalangan pada pelayan kerana lalu lintas yang padat kerana pengguna dari lokasi yang berbeza meminta kandungan dari pelayan yang berlainan.

Merupakan rancangan hosting web percuma terbaik

Sebagai apa-apa sahaja, anda harus berhati-hati ketika mencari hosting web percuma. Kami menasihati anda untuk menggunakannya hanya untuk ujian dan pembangunan dan jangan sekali untuk pengeluaran. Sebilangan besar rancangan hosting percuma sangat terhad dalam sumber, menayangkan iklan atau memasukkan kandungan yang tidak diingini dalam fail anda. Anda juga harus membaca cetakan yang baik, kerana mereka boleh mempunyai klausa bahawa mereka boleh menghentikan akaun anda pada waktu tertentu dan juga hak cipta kandungan anda.

Sekiranya anda ingin menjadi tuan rumah blog peribadi atau jenis laman web kos rendah lain yang anda tidak dapat menghabiskan beberapa pound sebulan, lebih disarankan untuk menggunakan salah satu platform blog awam percuma seperti wordpress, blogger atau tumblr

Bagaimana memulakan syarikat hosting web?

Pada masa ini agak mudah untuk memulakan syarikat hosting anda sendiri. Yang anda perlukan hanyalah laman web dan untuk membeli akaun hosting reseller dari beberapa syarikat hosting di UK. Dengan cara ini yang mesti anda lakukan adalah menangani penjualan. Semua sokongan teknikal, perkakasan, perisian dan lain-lain dikendalikan oleh syarikat hosting yang anda bekerjasama. Ini adalah penyelesaian termudah dengan pelaburan terendah dari segi wang dan pengetahuan dan sesuai untuk mana-mana agensi reka bentuk web atau perkhidmatan perundingan pemasaran internet yang sudah mempunyai pelanggan.

Sekiranya anda ingin membawanya ke tahap seterusnya, anda boleh menyewa pelayan khusus atau menempatkan perkakasan anda sendiri di pusat data dan mengendalikan semua kerja sysadmin sendiri. Ini adalah tahap yang lebih maju, jadi jika anda sampai ke sana anda akan tahu bagaimana mengatasinya.

Kami harap anda menikmati artikel ini dan jika soalan anda tidak dijawab, silakan tinggalkan di komen dan kami akan menghubungi anda!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map