25 tahun World Wide Web

25 tahun World Wide Web

Pada masa ini menandakan perayaan ulang tahun ke-25 bagi ciptaan yang menjadikan manusia berubah selamanya, dan mengembangkan dunia digital yang unik dalam satu generasi. Tidak ada pencuci mulut hari jadi, tetapi anda mungkin akan dimaafkan kerana menganggap seorang selebriti baru sahaja ditemui semasa berada di Muzium Sains.


Sebaliknya, jurugambar dan pasukan filem berkerumun di sekitar sistem komputer dan papan kekunci berwarna hitam, jelas kuno. Dalam usaha menjadikan tontonan sedikit lebih menarik, pengusaha muzium telah mengenakan pekerja dengan pakaian teknologi wajib – lapisan putih dan sarung tangan putih.

Baroness Martha Lane Fox telah hadir. Rakan sebaya, yang baru-baru ini menyelesaikan tugasnya kerana pemenang elektronik pemerintah, menjadi perhatian utama ketika berita itu menyerah berusaha menjadikan komputer kelihatan menarik. Sekumpulan kanak-kanak sekolah meninggal dunia dengan sekilas pandang – mudah difahami dengan syarat melihat komputer lama yang tidak memberangsangkan.

Walaupun begitu, mereka tidak mungkin menjadi lebih tidak betul. Untuk kubus berikut adalah peranti di mana internet dikembangkan oleh saintis sistem komputer Britain, Sir Tim Berners-Lee.Tim-Berners-Lee-008 Benar-benar satu-satunya tip pentingnya pelekat putih yang lusuh kerana amaran: “Peranti ini adalah hos: CUBA TIDAK MENGUNDI !!” Mungkin sukar untuk dipercayai hari ini, namun internet di seluruh dunia gagal berlaku 25 tahun yang lalu – sehingga Sir Tim mengembangkan cara menggunakan laman web sistem komputer untuk saling berbual antara satu sama lain.

Namun jelas tidak ada cita-cita awal untuk membebaskan dunia melalui kebebasan data untuk semua. Asal-usulnya jauh lebih biasa: usaha untuk meningkatkan interaksi antara sebilangan besar saintis yang termasuk dalam Cern, organisasi Eropah untuk analisis Nuklear, di Switzerland.

Sir Tim adalah lulusan fisika berusia 34 tahun yang berfungsi sebagai profesional perisian di Cern pada tahun 1989, setiap kali dia menerbitkan sebuah makalah yang hanya disebut “Cadangan kawalan: Satu Proposal”. Ini menyatakan: “harapannya adalah untuk memungkinkan kumpulan informasi berkembang yang dapat berkembang dan berkembang dibantu oleh organisasi dan pekerjaan yang ditentukannya.” Ironisnya, tujuan itu akhirnya dipertimbangkan sebagai “sistem maklumat yang berkaitan universal” di mana ” sifat umum dan mudah alih jauh lebih penting daripada strategi ilustrasi mewah dan perkhidmatan tambahan yang kompleks “.

Pada awalnya teknologi maklumat dikecam dengan pujian samar, pengawasnya Mike Sendall menulis “samar-samar tetapi menarik” di muka depan.

Tanpa gentar, Sir Tim terus menulis HyperText Transfer Protocol (HTTP), HyperText Markup Language (HTML), dan juga penyemak imbas internet pertama yang sebenarnya, WorldWideWeb. Pada mulanya internet disebut “Mesh” – dengan “Around The Globe Web” dibuat oleh Sir Tim pada tahun 1990. Menjelang tahun 1993, Cern membiarkan teknologi itu digunakan secara bebas oleh semua orang. Dan dalam beberapa tahun, sebilangan besar individu di seluruh dunia tertarik dengan pergerakan perincian yang disampaikan oleh web.

Beberapa dekad kerana telah melihat kekayaan dotcom dibuat dan hilang, oleh itu lonjakan laman rangkaian sosial. Kini terdapat lebih dari 600 juta laman internet di seluruh dunia, dan juga ciri-ciri web yang berubah selama-lamanya bagi orang yang dapat mengakses maklumat dan berkongsi sesuatu dengan cara yang mungkin tidak dapat dilaksanakan oleh generasi yang lalu.

Ia menyediakan dimensi unik untuk berkomunikasi. Skala besar, dengan berbilion-bilion dalam talian, dan 100 juta juta e-mel dan 20 juta foto ditukar setiap min – belum lagi berbilion-bilion dibelanjakan.

Walaupun banyak yang dengan malu-malu memanfaatkan penghargaan untuk menjadi orang yang mencipta internet secara sendirian, Sir Tim mempunyai ciri-ciri terutama untuk menghilangkan perhatian dan terus bekerja untuk mengiklankan prinsip-prinsip yang berkaitan dengan web melalui internet Foundation, yang didirikannya, bersama dengan peranan mereka sebagai pengarah mengenai World Consortium Web besar.

Berikut adalah beberapa perkhidmatan hosting laman web yang telah kami kaji dan kami mengesyorkan untuk anda:

1.Siteground 2.Godaddy 3.TSOHost.co.uk

dan di sini anda boleh membaca ulasan hos web UK terbaik dan hosting WordPress Teratas kami di UK

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map