Tingkatkan kelajuan laman web anda dengan HTTP / 2

Tingkatkan kelajuan laman web anda dengan HTTP / 2

Di web moden, setiap milisaat prestasi laman web anda dikira. Itu bergantung pada struktur laman web anda, tetapi dari ujian yang dilakukan oleh CloudFlare dan LoadImpact, laman web anda boleh mendapat keuntungan dari peningkatan 20% hingga 200% + peningkatan kelajuan dari beralih ke protokol HTTP / 2 baru. Ujian ini menggambarkan perbezaan kelajuan ketika memuat halaman dengan banyak permintaan.


HTTP / 2 adalah protokol binari yang hanya menggunakan satu sambungan setiap pelayan. Ia memberikan prestasi TLS yang lebih pantas, menyokong keselamatan yang lebih besar dan mempermudah aplikasi web anda. Ini adalah penyelesaian terbaik untuk kebanyakan laman web dan CMS seperti WordPress. Sekiranya anda ingin mempercepat laman web anda lebih jauh, kami mendapat 33 petua lagi di sini.

Anda akan tidak memberi faedah dari HTTP / 2 jika aplikasi web anda menyajikan banyak fail atau aliran media yang boleh dimuat turun. Dalam kes ini, anda mungkin tidak mahu TLS dan multiplexing tidak memberikan apa-apa faedah apabila hanya satu aliran yang digunakan.

Pengenalan HTTP / 2

HTTP / 2 adalah revisi utama kerangka penghantaran data web HTTP / 1.1 tradisional, yang telah setia melayani World Wide Web selama lima belas tahun sebagai kaedah utama memuat aset web melalui sambungan TCP.

Alih-alih menulis semula protokol HTTP / 2 bukan merupakan ungkapan semula kod HTTP, dan menggunakan kaedah, kod status, dan semantik bahasa yang sama untuk mengatasi cabaran yang dihadapi oleh kerangka HTTP lama hari ini. Terutama, HTTP / 2 nampaknya dapat mengurangkan latensi beban di halaman web dengan meningkatkan jumlah permintaan tertunggak yang dapat dibuat oleh halaman tanpa menggunakan ‘hacks’ seperti pelanggaran domain, penggabungan, dan lari cepat.

Untuk apa HTTP / 2 digunakan dan mengapa menggunakannya?

Dibangunkan oleh Kumpulan Kerja HTTP Pasukan Petugas Kejuruteraan Internet, HTTP / 2 didasarkan pada protokol SPDY sebelumnya yang dikembangkan oleh Google dan digunakan untuk menyelesaikan masalah kenaikan kos dalam penggunaan data pusat rangkaian mereka dan terdiri dari dua spesifikasi: iaitu Hypertext Transfer Protocol v. 2 dan format HPACK Header Compression.

Mampatan header secara khusus mengurangkan jumlah perjalanan pergi balik yang diperlukan untuk memuatkan data sepenuhnya; ini sangat berguna untuk pelanggan mudah alih, di mana biasanya anda akan melihat latensi perjalanan pergi balik beberapa ratus milisaat. Kerangka SPDY / 2 dipilih sebagai dasar untuk sistem baru, dan sejak pelaksanaan HTTP / 2 Google telah melalui rencana untuk menghapus sokongan SPDY yang mendukung protokol baru dan yang lebih baik.

Pada akhirnya, meningkatkan prestasi hosting anda.

Bagaimana ia berfungsi

HTTP / 2 menggunakan protokol binari berbanding dengan teks dari kerangka HTTP / 1.x, kerana protokol ini lebih padat dan lebih mudah dihuraikan ‘pada wayar’.

Pada reka bentuk yang lebih lama, terdapat empat cara untuk halaman menguraikan mesej baris; dalam kerangka baru, ini telah dikurangkan menjadi satu panggilan sahaja. Serta ini, yang kemasukan sokongan multiplex penuh bermaksud bahawa masalah penyekat head-of-line dari protokol warisan telah dihapuskan, yang memungkinkan lebih daripada satu permintaan dan mesej tindak balas ‘dalam penerbangan’ melalui satu sambungan TCP pada satu-satu masa.

HTTP2

(sumber gambar Nginx)

Ini penting kerana HTTP / 2 masih membenarkan satu sambungan TCP, sebahagiannya disebabkan oleh kenyataan bahawa kebanyakan laman web moden menggunakan pelbagai sumber. Mempunyai banyak sambungan dari pelbagai titik asal meningkatkan penggunaan sumber rangkaian penyemak imbas melebihi yang munasabah, jadi HTTP / 2 sebaliknya menggunakan penekanan pelayan dan pemampatan header untuk memaksimumkan pemindahan data dan kecekapan.

Aplikasi bukan penyemak imbas, lebih-lebih lagi, aplikasi yang cekap paket seperti VoIP, juga harus dapat menggunakan sambungan HTTP / 2.x dengan syarat mereka sudah menggunakan HTTP. Walaupun begitu, HTTP / 2 sejauh ini dioptimumkan terutamanya untuk penggunaan penyemak imbas, kerana ini merupakan inti penggunaan kerangka.

Keselamatan Dalam Talian dengan HTTP / 2

Setakat ini Kumpulan Kerja HTTP tidak memerlukan penggunaan kaedah penyulitan seperti Transport Layer Security (TLS); walaupun demikian, mereka telah menentukan profil TLS termasuk senarai hitam cipher suite, dan kini tidak ada penyemak imbas yang menyokong HTTP / 2 dalam keadaan tidak disulitkan. Penyemak imbas yang kini menyokong protokol HTTP / 2 termasuk Microsoft Edge, Safari, Firefox, dan Chrome.

Tangkapan Skrin 2017 7 17 Bolehkah saya menggunakan jadual Sokongan untuk HTML5 CSS3 dll

Statistik sokongan tersebut adalah untuk bulan Julai 2017. Untuk status terkini, anda boleh menyemak sumber di sini.

Melaksanakan Protokol Baru

Sebahagian besarnya, HTTP / 2 dapat dilaksanakan tanpa sokongan HTTP / 1.x sebelumnya. Sekiranya anda tidak melaksanakan pengenal HTTP 1.1 Application-layer Protocol Negotiation (ALPN), maka sokongan enkripsi TLS juga mungkin dilakukan. Untuk HTTP / 2 melalui TCP, anda perlu memproses peningkatan dari HTTP / 1.1.

Di samping ketiadaan keperluan penyulitan, HTTP / 2 mempunyai beberapa kelemahan. Kuki belum banyak diperbaiki melalui HTTP / 1, dan walaupun sifatnya yang tidak berbahaya masih boleh secara teknikal digunakan oleh penggodam untuk mendapatkan akses ke sistem peribadi anda.

Bagaimana dan Bila Beralih

Memulakan HTTP / 2 tidak terlalu sukar dari sisi pelanggan, yang perlu anda lakukan ialah memastikan penyemak imbas anda terkini, kerana kebanyakan pelanggan utama menyokong protokol baru.

Walau bagaimanapun, di sisi pelayan ada sedikit lagi yang berlaku. Anda harus mempersiapkan diri untuk menjauh dari gambar-gambar, mengurangkan jumlah gabungan CSS dan Java di halaman anda, dan mempersiapkan pelindung domain anda untuk disatukan dengan HTTP / 2.

Untuk melakukan yang terakhir, anda harus memastikan kedua-dua URL yang dikongsi mempunyai sijil TLS yang diperlukan. Sekiranya anda belum mendapat kawalan langsung ke pelayan mana halamannya digunakan, mungkin lebih baik menunggu sehingga anda mengetahui pelayan anda dikemas kini.

Periksa Dengan Hos Anda

Akhirnya, bercakap dengan anda Hosting WordPress penyedia atau pentadbir pelayan untuk memastikan sama ada anda sudah bersedia untuk HTTP / 2.

Setelah anda mengesahkan infrastruktur ada, lancarkan protokol baru apabila pengunjung anda akan mendapat keuntungan yang paling banyak secara statistik. Sekiranya anda tidak dapat menghubungi hos pelayan anda, terdapat alat sumber terbuka yang tersedia dalam talian yang boleh anda gunakan untuk menguji status pelayan anda seperti ini alat dari KeyCDN.

Pastikan untuk mengikuti kami di top5hosting untuk mendapatkan petua yang lebih baik mengenai cara mengoptimumkan projek anda dan jika anda mempunyai lebih banyak soalan mengenai protokol HTTP / 2, periksa Soalan Lazim di Github.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map