Tip Pro Hosting: Sentiasa menyimpan sandaran tempatan

Tip Pro Hosting: Sentiasa menyimpan sandaran tempatan

Seperti kata orang dalam IT, jika anda tidak mempunyai sandaran projek anda, ini bermakna ia tidak penting bagi anda.


Terdapat banyak senario mengenai apa yang salah dari menghapus pangkalan data anda secara tidak sengaja hingga diretas dan laman web anda dipenuhi dengan perisian hasad dan skrip berbahaya. Fikirkan sejenak jika ini berlaku kepada anda – berapa jam yang diperlukan untuk membina semula laman web anda? Dan ini adalah kerugian besar dari masa dan kos pembangunan dan kedudukan trafik dan mesin pencari anda.

Untuk dapat bertindak balas dengan cepat dalam keadaan kecemasan, anda perlu mempunyai cadangan. Sebilangan besar hos web tidak menyokong perkhidmatan itu atau jika mereka melakukannya, ia membuatnya untuk keselamatan mereka dan tidak akan membiarkan anda memulihkan data anda, atau itu akan menjadi sebahagian. Semua penyedia hosting web yang kami sarankan membuat sandaran data setiap hari / mingguan, tetapi itu tidak mencukupi. Ini adalah ciri kemas yang akan membantu anda mengembalikan ke versi projek anda dengan pantas, tetapi ia juga mempunyai batasannya dan seperti dalam contoh ini di Reddit, anda dapat melihat bahawa walaupun nama besar seperti Bluehost boleh meningkatkan sandaran anda.

 • tiada siapa yang menjaga data anda seperti yang anda lakukan (syarikat hosting mengendalikan ratusan ribu sandaran, dan ada kemungkinan besar sesuatu boleh terjadi pada anda).
 • penyedia hosting web hanya menyimpan sandaran untuk masa yang terhad, seperti satu atau dua minggu. Bagaimana jika laman web itu diretas sebelum tarikh sandaran terakhir dan pada saat anda menyedarinya dan memutuskan untuk memulihkannya, versi sandaran juga terganggu?
 • walaupun mereka menyimpan sandaran anda pada mesin yang terpisah, ada kemungkinan besar ia berada di pusat data yang sama dan jika berlaku bencana alam, laman web anda hilang.

Apa yang sebenarnya bermaksud membuat sandaran?

Amalan terbaik untuk sebarang data yang penting bagi anda adalah menyimpannya di tiga tempat yang berasingan – sandaran pada hosting web anda untuk akses dan pemulihan yang pantas, a salin pada cakera keras yang berasingan di rumah anda dan a salin di awan suka DropBox, pCloud atau Amazon S3.

Juga, pastikan anda menyimpan versi itu kerana setiap perisian sentiasa dikemas kini dan anda ingin menyimpan sekurang-kurangnya 3-4 versi dan, sekurang-kurangnya, dua bulan yang lalu. Dengan cara ini, anda boleh yakin bahawa walaupun beberapa versi sandaran terganggu, anda masih mempunyai asas untuk dibangunkan.

Cara membuat sandaran?

Cara menjana sandaran melalui FTP

Membuat sandaran melalui FTP adalah kaedah teknologi tertua dan paling tidak. Inilah cara ia berfungsi:

1. Sambungkan ke pelayan anda dengan pelanggan FTP kegemaran anda seperti FailZilla.

Skrin FileZilla

2. Mula memuat turun semua fail anda. Ini dapat berlangsung selamanya jika anda mempunyai banyak fail sehingga anda dapat mempermudah hidup anda dan membuat sandaran lebih cepat jika anda mempunyai akses ke panel kawalan hosting di mana anda dapat mengarkibkan fail anda terlebih dahulu. Dengan cara ini anda hanya memuat turun satu fail, dan lebih pantas.

3. Susun folder anda, sehingga anda tahu versi sandaran anda ke mana

4. Jangan lupa untuk membuat sandaran pangkalan data. Anda boleh melakukan ini dengan PhpMyAdmin. (Minta akses tuan rumah kepada anda)

Sandaran PHPMyAdmin SQL

Cara menjana sandaran melalui cPanel

Sekiranya anda mempunyai akses ke cPanel, penjanaan sandaran anda dapat menjadi lebih pantas kerana cPanel dapat mengemas semua fail dan pangkalan data anda dalam satu arkib. Inilah langkahnya

1. Log masuk ke cPanel

2. Pergi ke Files dan klik pada ikon Backup

sandaran cPanel

3. Di sini anda mempunyai dua pilihan:

a) di bawah Sandaran Penuh klik Muat turun Sandaran Laman Web Penuh. Pada langkah seterusnya klik Hasilkan dan masukkan e-mel anda. cPanel akan menghantar e-mel kepada anda apabila sandaran sudah siap. Perlu diingat bahawa sandaran penuh membuat arkib semua fail dan konfigurasi laman web anda. Anda boleh menggunakan fail ini untuk memindahkan akaun anda ke pelayan lain atau menyimpan salinan data tempatan anda.

b) Di bawah Sandaran Separa klik pada Muat turun, Sandaran Direktori Rumah> Muat turun. Ini adalah lebih pantas dan lebih mudah untuk memulihkan versi sandaran hanya direktori rumah anda.

Anda boleh membuat satu sandaran penuh setiap bulan dan sebahagian sandaran setiap minggu.

Cara mengautomasikan sandaran anda

Jawapannya adalah dengan perisian tambahan. Sekiranya anda menjalankan laman web anda di beberapa platform CMS yang paling banyak digunakan seperti Joomla atau WordPress, anda boleh menggunakan Sandaran Akeeba. Plugin ini mempunyai versi percuma yang berfungsi dengan baik dan separa automatik proses sandaran anda. Ini memiliki banyak pilihan lanjutan, tetapi keseluruhan proses sandaran hanya dengan satu klik, itu dari panel admin anda, dan membuat dan mengarkibkan yang mudah dipulihkan dan mempunyai pangkalan data anda di sana juga. Inilah cara anda membuat sandaran dengan Akeeba:

Akeeba

Caranya ialah setelah sandaran siap, anda harus memuat turun sandaran melalui FTP dalam mod binari.

Cara menetapkan mod pemindahan binari di FileZilla

Sekiranya anda menginginkannya sepenuhnya automatik, anda perlu membeli versi berbayar Akeeba Backup yang menyokong sandaran ke lokasi terpencil seperti DropBox atau Amazon S3 atau perisian seperti BackupMachine.

Dan jangan lupa – selalu memuat turun salinan tempatan!

Sekiranya anda mempunyai sebarang pertanyaan, beritahu kami di komen.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map