Joomla nettstedopplæring


joomla tutorial


Hvis du vurderer å bruke Joomla for å opprette din egen tilstedeværelse på nettet, har du kommet til rett sted. I det følgende lærer du alt du trenger å vite for å komme i gang.

Denne trinnvise opplæringen viser deg hvordan du installerer programvaren på serveren din og gir deg en oversikt over den grunnleggende funksjonaliteten. Til slutt vil vi at du skal føle deg i stand til å utforske selv og bygge Joomla-nettstedet for drømmene dine.

Mens Joomla er mer sammensatt enn WordPress, er den langt mer nybegynnervennlig enn Drupal (du kan faktisk finne en sammenligning av de tre her). Så hvis du følger opplæringen, bør du få nettstedet ditt i gang innen 3 timer eller mindre.

Slik bygger du et Joomla-nettsted (innholdsfortegnelse):

 1. Registrer et domenenavn og finn webhotell
 2. Installer og sett opp Joomla
 3. Bli kjent med grunnleggende av Joomla
 4. Velg en mal for nettstedet ditt
 5. Installer Joomla-malen
 6. Tilpass designet
 7. Bruk Joomla-moduler
 8. Tildel moduler til posisjoner
 9. Lag nye sider
 10. Tildel sider til Joomla navigasjonsmeny
 11. Legg til en bloggseksjon
 12. Installer utvidelser

Total tid for å lage et nettsted ved hjelp av Drupal: ~ 2-3 timer
Ferdighetsnivå: Nybegynner / Mellomprodukt

1. Registrer et domenenavn og finn webhotell

Hvis du allerede har et domenenavn og webhotell, hopp til trinn 2.

Før du kan begynne å bygge Joomla-siden, trenger du et domenenavn og webhotell.

Hvis du ikke en gang vet hvor du skal begynne med dette emnet, kan du lese innlegget vårt om hvordan du velger et domenenavn. Hvis du bare trenger en oppfriskning, velger du et nettstedsdomener som er enkelt, så det er lett å huske.

Bortsett fra et domenenavn, trenger du også en webhotell-tjeneste.

Full avsløring: WebsiteSetup tjener en provisjon hvis du kjøper Bluehost gjennom henvisningskoblingene i denne guiden. Dette hjelper oss med å holde alt oppdatert. Takk for støtten.

Du kan få både domenenavn og webhotell fra Bluehost (de tilbyr også gratis domene for det første året).

joomla hosting

De har en rask installasjon for Joomla, slik at du ikke trenger å bruke tiden din på å laste ned, laste opp og installere den manuelt via FTP.

Hvis du bestemmer deg for å bruke en annen webhost, må du sørge for at den oppfyller Joomla systemkrav, som du kan finne her.

2. Installer og sett opp Joomla

Det er to måter å installere og sette opp Joomla på.

Installere Joomla ved hjelp av hurtiginstallasjon av Bluehost (trinn for trinn)

Installere Joomla manuelt til en hvilken som helst webhotell (trinn for trinn)

3. Bli kjent med grunnleggende om Joomla

Det neste trinnet i å lære å bygge et nettsted med Joomla er å få peiling. Vi vil bruke mange av menyene du kan se i kontrollpanelet lenger nedenfor, men det hjelper å få et fugleperspektiv for å komme i gang.

Det er klart at du kan bli kvitt de to blå boksene ved å melde deg på eller av Joomla som samler inn statistiske data og deretter lese (og skjule) meldinger etter installasjon.

Til venstre finner du snarveier til ofte brukte deler av adminområdet, for eksempel å lage nye artikler, endre menystrukturen eller installere utvidelser. Til høyre er viktig informasjon om nettstedets tilstand.

Den viktigste delen er imidlertid oppgavelinjen øverst. Her finner du de samme alternativene som i kontrollpanelet og deretter noen. Dette er hva de forskjellige menyene inneholder:

første gang på joomla kontrollpanel

 • System – Tilgang til kontrollpanelet, sideinnstillinger, ventende eller låste innholdselementer, muligheten til å tømme hurtigbuffer og se systeminformasjon (nettsted, server og miljø).
 • brukere – Administrer brukere, brukergrupper og tilgangsnivåer, legg til notater om brukere, håndter forespørsler om personvern, se brukerlogger og masse e-post til alle på nettstedet ditt.
 • menyer – Som navnet antyder, inneholder dette alle alternativene om oppretting og styring av menyer.
 • Innhold – Legg til artikler og taksonomier, tilordnet omtalt innhold og administrer nettstedets mediefiler.
 • komponenter – Lag og administrer bannere, kontakter, nettstedoppdateringer, private meldinger, flerspråklige foreninger og nyhetsfeeds. Det gir også tilgang til meldinger etter installasjon (vi har allerede dekket dem), lar deg konfigurere viderekoblinger (selv om du trenger en plugin for det), se nettstedets søkeord, bruke det smarte søket (igjen, dette trenger en plugin) og administrere tags.
 • utvidelser – Lar deg installere, oppdatere, administrere, konfigurere, finne og feilsøke utvidelser. I denne menyen kan du også se statusen til databasen din og oppdatere nettstedet ditt.
 • Hjelp – Direkte tilgang til viktige hjelpeemner i offisiell dokumentasjon.

Alt klart så langt? Så la oss gå videre.

4. Velg en mal for nettstedet ditt

Som andre innholdsstyringssystemer på dette nettstedet, tilbyr Joomla en måte å endre nettsteddesignet uten å kode. Her kalles verktøyene for å gjøre det maler. Hele nettstedets utseende, funksjon og følelse er helt avhengig av dem. Så ikke undervurder avgjørelsen når du velger en!

Det er gratis og premium (betalte) Joomla-maler tilgjengelig. Å finne en kan imidlertid være vanskelig. Dessverre har CMS ikke en sentral katalog for dette. Derfor må du se deg rundt i butikker for å finne dem. Mange av de som selger premiumtemaer tilbyr også gratis versjoner du kan prøvekjøre. Her er noen få steder å komme i gang:

Selvfølgelig er det noen få grunnleggende egenskaper du bør ta hensyn til når du velger tema. Først er åpenbart din egen smak. Du bør imidlertid også vurdere følgende:

 • Brukerstøtte – Det er flott å ha teknisk support inkludert, siden disse personene kan løse alle problemer for deg.
 • oppdateringer – Joomla oppdaterer hele tiden systemet sitt. Forsikre deg om at malleverandøren din også oppdaterer maler ofte for å sikre at den fungerer med de nyeste utgivelsene.
 • dokumentasjon – Fra tid til annen må du sjekke noen funksjoner for å lære hvordan de fungerer. Sørg for at det er et sted hvor du kan gjøre det.
 • Responsivitet og kompatibilitet mellom nettlesere – Dette betyr at malen din skal se bra ut i alle nettlesere og på alle mobile enheter.
 • skreddersy – Sjekk ut hvilke malfunksjoner som kan tilpasses av deg selv. Se for eksempel etter maler som har mange modulposisjoner (mer om det snart).

5. Installer Joomla-malen

Å installere en mal i Joomla er i prinsippet ganske enkelt. Når du har tatt et valg, får du det vanligvis i form av en zip-fil. Dette kan du ganske enkelt laste opp under Utvidelser> Installer.

last opp joomla-utvidelser

Dra og slipp det inn i feltet, eller klikk på Eller bla gjennom for fil for å finne den på harddisken. Velg det, og Joomla skal gjøre resten av seg selv. Alternativt kan du også installere malen via URL-en hvis du vet hvor pakken ligger.

Etter det må du fremdeles aktivere malen, og du gjør det under Utvidelser> Mal> Stiler. Klikk her på stjerneikonet til høyre for malnavnet for å gjøre det til standard for hele nettstedet.

angi joomla mal som standard

Merk at når du laster ned malen, kan du få flere filer som f.eks kjapp start, innstillinger, og Utvidelse. Den første er en komplett versjon av Joomla inkludert malen. På den måten er det nye designet allerede klart til å gå når nettstedet ditt er satt opp, ofte inkludert demoinnhold. Det siste kan være fornuftig å inkludere, så alt er satt opp som i demoen, og alt du trenger å gjøre er å utveksle innholdet. De to andre filene som refererer til ting du kanskje har sett på maldemo-nettstedet, for eksempel glidebrytere, osv.

6. Tilpass designet

Når du bygger en webside med Joomla, er et av hovedmålene å lage designet du ønsker. For å gjøre det har de fleste maler minst noen tilpasningsalternativer, og du kan få tilgang til dem ved å klikke på malnavnet i listen.

alternativer for tilpasning av joomla mal

Her kan du gjøre justeringer til ting som farger, skrifter, logoer, størrelser og mye mer. Noen maler har også en egen innstillingsside der de lar deg kontrollere mye mer og forhåndsvise endringene i sanntid. I begge tilfeller, ikke glem å sjekke ut hva malen din har å tilby, og lagre endringene du har gjort!

7. Bruk Joomla-moduler

Akkurat nå, selv om det ser bedre ut, er nettstedet ditt fortsatt ganske tomt. På tide å endre det. Herfra vil vi gå gjennom hvordan du lager innhold i Joomla.

Dessverre må vi starte med et av de mer kompliserte temaene, som er moduler. Dette er små innholdsenheter som kan vises mange steder på siden. De fungerer som byggesteiner som du kan lage forskjellige design fra. Å bruke dem tar imidlertid litt å bli vant til. La oss prøve det på hjemmesiden.

For å lage en side fra bunnen av, er det best å starte med å aktivere forhåndsvisningsmodus for modulposisjoner. På denne måten kan du se hvor nøyaktig på siden din du kan legge til moduler og navnene på stillingene.

forhåndsvisning av joomla modulposisjon

Hvis du vil se noe som det ovennevnte, gå til System> Global konfigurasjon> Maler.

Aktiver forhåndsvisning av joomla modulposisjon

Her, sett Forhåndsvis modulposisjoner til aktivert, lagre og lukk. Gå deretter tilbake til listen over maler og klikk på Forhåndsvisning -knappen (øyeikonet). Dette vil da vise alle tilgjengelige modulposisjoner som vist ovenfor.

Rask merknad: Ikke glem å slå av forhåndsvisningen når du er ferdig med å tildele moduler.

8. Tildel moduler til posisjoner

OK, nå som du vet hvor modulene dine kan gå, hvordan tildeler du dem til disse stillingene? Alt dette skjer under Utvidelser> Moduler.

joomla moduler liste

Her kan du se alle som er aktive på nettstedet ditt, pluss posisjoner, sider, brukere og språk de er tilordnet. Vær imidlertid ikke bekymret, dette er ikke de eneste alternativene som er tilgjengelige for deg. Under Ny øverst i venstre hjørne finner du en hel masse andre blokker du kan bruke på nettstedet ditt.

joomla tilleggsmoduler

La oss si at du ønsket å legge inn litt tekst om deg og nettstedet ditt på hjemmesiden. Det første du vil gjøre er å sjekke hvor på siden den vil gå. I dette tilfellet er dette posisjon 2-. Deretter vil du gå til modulmenyen, opprette en ny og velge Tilpasset som typen. Dette lar deg lage din egen innholdsblokk ved hjelp av en WYSIWYG (det du ser er hva du får) redigerer.

lage tilpasset joomla-modul

Dette er ganske enkelt en redigerer for å lage og formatere innhold som lar deg se hva du gjør. Dessverre vil det ta for lang tid å gå over alle alternativene på denne skjermen. Imidlertid, hvis noen gang har brukt en tekstbehandler, bør alt se veldig kjent ut. I tillegg kan du holde musepekeren over et av ikonene for å få en beskrivelse av hva den gjør. På denne måten skal du raskt kunne finne ut hvordan du skriver og formaterer tekst, setter inn overskrifter, bilder og andre medier og alt annet det har å tilby.

joomla tilpasset modul med innhold

Når du er ferdig, må du sørge for at når du lagrer, Status til høyre er satt til publisert og at du velger riktig malplassering under Posisjon (vær oppmerksom på at du velger ditt aktive tema!). Så, gå til Menytildeling (fanen under tittelen) og bruk rullegardinmenyen til å velge sidene du vil vise denne modulen på. I dette tilfellet er det det Bare på de valgte sidene og så Hjem.

joomla modul menytildeling

Lagre, og du bør se den på hjemmesiden din (og bare der).

bygg nettsted med joomla tilpasset modul på hjemmesiden

Du kan bruke samme metode for å sette inn andre ting på sider som blogginnlegg (mer om det nedenfor), bannere, menyer, bilder og iframes. I tillegg kan du også legge til nye moduler via utvidelser (mer om det nedenfor også).

9. Lag nye sider

Nå for noe enklere: sider. Når du bygger et nettsted med Joomla, vil du sannsynligvis opprette flere av dem. Når du først har mestret ovennevnte, bør denne delen imidlertid være mye enklere.

Den første tingen å lære om sider i Joomla er at du oppretter dem på ett sted og får dem til å vises på et annet. Dette er en generell ting å huske på at alt du oppretter i Joomla ikke automatisk vises på nettstedet ditt.

I Joomla heter sider ganske enkelt artikler. Dette kan være litt forvirrende til å begynne med når du kommer fra en bloggbakgrunn, men ikke la det holde deg oppe. Du kan lage artikler via Innhold> Artikler> Legg til ny artikkel. Alternativt kan du bruke snarveien på kontrollpanelet. Begge vil få deg til en veldig lignende redigeringsskjerm som du brukte før.

joomla opprette ny artikkel

Lag og format innhold på samme måte som tidligere. Når du er ferdig, under Alias kan du bestemme en permalink (URL som betyr side). Det er ofte fornuftig å sette et nøkkelord her i stedet for å bruke samme tittel som artikkelen. Under Status sørg for at den er satt til publisere før du sparer.

For å gi besøkende tilgang til den nye siden din, er det på tide å tilordne den til en meny. Du kan gjøre det på følgende måte: Under menyer, finn den med husikonet som er tilordnet den. Det er din aktive nå.

joomla meny

Hvis du vil tilordne en ny lenke til den, holder du musepekeren over den og velger Legg til nytt menyelement. Hvis du gjør det, vil du ta deg til skjermen nedenfor.

joomla opprette nytt menyelement

Under Menyposttype, å velge Artikkel> Enkeltartikkel. Så, under Velg artikkel, kan du velge eksisterende innhold på nettstedet ditt via Å velge og klikk deretter på tittelen på den du vil tilordne.

tilordne joomla-siden til menyen

Nå trenger du bare å legge inn a Menytittel øverst (som er teksten som vises i menyen) og sørg for at menyen du tilordner den til er valgt til høyre. Når du nå lagrer og lukker, kan du bruke ikonet til venstre for å dra menyelementene rundt og endre rekkefølgen.

joomla endre menypost rekkefølge

Når du er fornøyd og går tilbake til nettstedet ditt, skal den nye varen nå vises.

nytt menyelement på siden

11. Legg til en bloggseksjon

Imidlertid kan du ikke bare opprette sider, det er også mulig å publisere blogginnlegg i Joomla. Det fungerer i utgangspunktet på samme måte bare at du tilordner blogginnleggene dine til en kategori. For å gjøre det, må du opprette det først.

Du kan gjøre dette under Innhold> Kategorier> Legg til ny kategori. Den tar deg med til samme redaktør som før. I dette tilfellet må du bare legge inn et navn øverst (f.eks. bloggen) lagre og lukk deretter.

Etter det kan du tilordne kategorien til menyen på samme måte som du gjorde med siden før. Bare denne gangen, under Menyposttype, velge Artikler> Kategoriblogg.

opprett blogg for joomla

Når du har gjort det, sørg for å velge din bloggen kategori under Velg en kategori. Så sørg for å sjekke at den er tilordnet høyre meny og gi den en menytittel som er fornuftig. Lagre og lukk for å få det på nettstedet ditt. Fra nå av, hvilken som helst artikkel du tilordner til din bloggen kategorien vises i form av et blogginnlegg under det menyvalget.

12. Installer utvidelser

Det siste vi ønsker å snakke om er utvidelser. Med deres hjelp kan du bringe nye funksjoner og funksjonalitet til nettstedet ditt. Du finner dem i offisiell Joomla utvidelseskatalog.

joomla utvidelseskatalog

Bare skriv inn et søkeord, bruk kategoriene nedenfor eller det avanserte søket for å finne det du leter etter. Med nesten 8000 tilgjengelige utvidelser kan det imidlertid være vanskelig å ta et valg. Av den grunn kan det være en god idé å komme i gang med artikler som disse:

Når du vet hva du skal installere på nettstedet ditt, har du flere måter å gjøre det på. Du finner dem alle under Utvidelser> Installer. Når du er der for første gang, finner du toppen muligheten til å sette opp øverst installere fra nettet alternativ. Når du gjør det, gir det deg tilgang til alt i Joomla-utvidelseskatalogen rett fra baksiden.

installer joomla-forlengelsen fra bakenden

Klikk på hvilken som helst utvidelse og trykk deretter på Installere -knappen (to ganger) for automatisk å laste den inn på nettstedet ditt. Skulle dette ikke fungere for deg av en eller annen grunn, kan du ganske enkelt laste ned utvidelsen eller kopiere nettadressen der den ligger. Etter det kan du bruke Last opp pakkefil og Installer fra URL faner for å få det på nettstedet ditt.

Merk at du kanskje fremdeles må aktivere deler av utvidelsen under Utvidelser> Administrer.

administrere Joomla-utvidelser

Herfra kan du også deaktivere og avinstallere utvidelser du ikke lenger trenger. Dessverre er det litt forvirrende og overfylt, så du må kanskje søke etter utvidelsen din med navn.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map