Använda Markdown With WordPress: En nybörjarguide

WordPress.com hade meddelat att de introducerade Prissänkning i sina kärnfunktioner och låta deras användare använda det när de skriver sina blogginlägg, sidor och kommentarer.


När nya funktioner läggs till i WordPress.com-ekosystemet är det en ganska bra satsning att de inte länge kommer att läggas till WordPress.org-programvaran. Fans av Markdown har väntat på detta tillskott länge. Det finns dock utan tvekan en stor del av användarna som inte har någon aning om vad Markdown är och varför de någonsin skulle använda det.

Även om Markdown är nytt för WordPress.com har det varit tillgängligt att använda i WordPress.org under en tid med användning av ett enkelt plugin. Ett av dessa plugins, som vi kommer att prata om lite senare, har laddats ner nästan 25 000 gånger och har mestadels fått en 5-stjärnig recension av sina användare.

Detta säger oss att det är populärt och välbyggt, men även om det finns användare som älskar Markdown och plugin som vi ska diskutera, finns det fortfarande en stor andel av användarbasen som fortfarande inte vet något om det.

Så låt oss prata om det nu.

Vad är Markdown?

what-is-markdown

Markdown är ett formateringssystem för vanlig text som skapades 2004 av John Gruber och Aaron Swartz. Den utvecklades för att göra det möjligt för människor att komponera rikt formaterad text för webben. På det mest grundläggande är Markdown ett text-till-HTML-konverteringsverktyg för webbförfattare. När den används konverterar den text till strukturellt giltig XHTML och HTML.

Det är ett system som snabbt kan läras på grund av dess enkelhet och minskar eventuella fel som inträffar när du försöker formatera text med HTML-kod.

Det primära designmålet för markering är att göra texten så läsbar som möjligt. Tanken bakom skapandet var att dokument skrivna med markdown-syntaxen skulle kunna publiceras som vanliga textdokument utan att se ut som om de hade markerats med taggar eller någon form av HTML-formatering.

Varför ska jag använda Markdown??

Markdown är ett mycket användbart verktyg eftersom det är extremt enkelt att använda och mycket snabbt att lära sig. Den använder specialtecken och skiljetecken för att ange stil och länkar. De tecken som används visar hur dokumentet kommer att formateras samt hjälpa till att utforma vanliga textdokument för att de lätt ska kunna visas. När dokumentet publiceras på webben konverteras dessa tecken till lämplig stil och format.

Att skriva i Markdown är extremt rent. När du använder den översätts formateringen till slutförda HTML-stilar. Du behöver inte oroa dig för att missa några stängande taggar eller häcka taggar på fel sätt. Det krävs ingen styling inline vilket innebär att du inte kommer att bryta någon formatering när den har publicerats på webben.

Det är också en flexibel och bärbar syntax att använda. Det låter dig skriva ut dokument till flera format. Medan vi diskuterar specifikt att använda det med WordPress, är det också lätt att skapa det innehållet offline i ett textdokument och klistra in det direkt i ditt redigeringsfönster. Denna flexibilitet gör att du också kan konvertera den till en formad PDF eller andra format utan att behöva göra några ändringar.

Använda Markdown With WordPress

plugin

Även om Markdown inte har introducerats i den grundläggande WordPress-programvaran ännu, är det extremt lätt att lägga till med ett enda plugin.

Det finns flera plugins du kan installera för att använda Markdown på din blogg, men i det här inlägget kommer jag att prata om en som heter WP-Wiki. När du har installerat och aktiverat plugin får du flera nya alternativ i inställningsmenyn på WordPress-instrumentpanelen.

Markdown-inställningar

Under Inställningar> Skriva menyn kan du ändra alternativen för att aktivera Markdown på inlägg, sidor och kommentarer. Den här menyn låter dig aktivera hjälpfältet för inläggsredigeraren och kommentarerna samt att aktivera ett syntax-marköralternativ som hjälper dig att vänja dig att använda Markdown.

prissänkning

När du använder Markdown i dina inlägg delas ditt redigeringsfönster upp i två separata avsnitt. Huvudfönstret används för att skriva ditt inlägg och nedanför det här fönstret får du inlägget, helt utformat. Detta fönster uppdateras i realtid så att du snabbt kan bekräfta att din stylingsyntax är korrekt.

Att genomföra den grundläggande stylingen med Markdown är enkelt. För att konvertera text till en H1-huvudtagg måste du gå före texten med en enda hash. H2-rubriker föregås med dubbla hascher och varje nivå på rubriken markeras sedan med ett ytterligare hashmärke.

Markdown använder asterisker som indikatorer för betoning. För att göra ett urval av text fet måste den förpackas med två asterisker. Betoning av text med kursiv är lika enkelt som att lägga in texten i enstaka asterisker.

Listor läggs till med olika metoder. För oordnade listor kan du gå före listobjekt med en enda asterisk, ett enda plus eller en enda bindestreck. För ordnade listor använder du sedan numret följt av en period som du gör i alla vanliga textdokument.

Att skapa länkar kräver lite mer tanke men kan skapas riktigt snabbt när du är van vid rätt syntax. För att lägga till en länk måste du lägga till länktexten mellan två fyrkantiga parenteser och sedan bör länken själv följa länktexten inom parentes. Ett exempel på detta skulle vara: [WPExplorer] (http://wpexplorer.com).

När du hänvisar till interna sidor och inlägg behöver du helt enkelt använda relativa sökvägar för länken snarare än hela URL.

Lägga till bilder i ditt inlägg fungerar på samma sätt som att lägga till en länk. Den alt-text som används på dina bilder läggs till inom de fyrkantiga parenteserna och platsen för bildfilen läggs till inom parenteserna.

Du kan också visa kodblockavsnitt genom att gå före varje rad i texten i kodblocket med fyra mellanslag. Varje ytterligare strecksats i koden kan utformas med ytterligare fyra mellanslag för att göra det lättare att läsa.

Markdown använder e-poststil> tecken för att skapa blockcitationstecken. Dessa fungerar bäst när varje rad inom blockcitationstecken är hårt lindad och föregås av> -tecknet.

Ladda ner WP Markdown

Markdown är kanske inte för alla. Men för dig som vill ha en snabb och ren metod för att skapa inlägg utan att behöva oroa dig för HTML eller sakta ner genom att ta bort händerna för tangentbordet kan det vara en skrivmetod som passar dig.

Det är inte lika expansivt som att använda HTML för att skapa dina stilval men det kommer att täcka en stor majoritet av dem och säkert de stilvalen du kommer att använda 90% av tiden.

Har du använt Markdown med WordPress eller har du använt det i andra program? Vi skulle gärna höra dig tankar om Markdown och om du tycker att det är ett användbart verktyg för WordPress-webbplatser.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map