De tio nyckelelementen i WordPress Back End Förklarade för nybörjare

Många första gången bloggare och andra webbplatsägare kommer inte från en webb- eller mjukvaruutvecklingsbakgrund. Om du läser detta är du förmodligen en av dem! Det finns inget fel med att inte förstå kodningsspråk eller att kunna bygga en webbplats från grunden, men att starta din WordPress-webbplats kan vara skrämmande – särskilt när du inte vet så mycket om att använda det som kallas “backend” (delen där alla webbdesign händer).


I det här inlägget kommer vi att leda dig genom var och en av de tio delarna av WordPress-baksidan och förklara vad varje del är till för och hur du använder den. Vi kommer att få dig att använda WordPress som en proffs på nolltid!

Dashbordet

instrumentbräda

Instrumentpanelen är i huvudsak din hemsida eller välkomstcenter, som du kommer att se varje gång du loggar in. Härifrån kan du se grundläggande statistik för din webbplats, utarbeta ett nytt inlägg, se påminnelser om vad du har publicerat nyligen och kolla ta reda på vad som är nytt med WordPress. Varje sektion på din instrumentbräda kan flyttas runt så att de saker du vill hälsas med är framför och mitt.

Om du klickar på uppdateringar, du kommer till en ny skärm som visar dig om din nuvarande version av WordPress, dina teman och dina plugins är uppdaterade. Att se till att allt är uppdaterat är viktigt – om saker inte uppdateras kommer de inte att fungera bra eller ha de senaste säkerhets- eller bugfixerna, så det är en bra idé att regelbundet kontrollera om det finns uppdateringar.

dashboard_updates

inlägg

Nästa i menyn är inlägg sektion. Det här avsnittet är där du sannolikt kommer att spendera merparten av din tid när din webbplats är igång – särskilt om du skriver mycket.

allposts

De Alla inlägg sidan visar dig, i tabellformat, alla inlägg som du har utarbetat eller publicerat. Detta är din bas för posthantering. Klicka på om du vill skriva ett nytt inlägg Lägg till ny; för att redigera eller ta bort ett befintligt inlägg, eller publicera ett utkast, klicka på dess respektive titel i tabellen eller helt enkelt flytta över titeln och klicka på ett av alternativen som dyker upp:

redigera inlägg

Du kan också se menyalternativ för kategorier och Tags. Det här är de sidor där du hanterar taggarna och kategorierna tilldelade vart och ett av dina inlägg; de visas också som widgets på lägg till och redigera inläggssidor.

tagmgmt

Media

Nästa är Media sektion. Det är här alla dina bilder, filer och andra uppladdade objekt finns.

media bibliotek

Klicka på om du vill ladda upp objekt till ditt bibliotek Lägg till ny. På skärmen som dyker upp kan du antingen dra och släppa något i utrymmet eller klicka för att söka efter filer.

uploadmedia

Om du skriver eller redigerar ett inlägg och vill lägga till en bild klickar du bara på Lägg till media -knappen ovanför din textredigerare och välj en bild från ditt bibliotek, eller ladda upp en ny.

insertmedia

sidor

Det här nästa avsnittet är där du lägger till och hanterar sidorna för din webbplats. Sidor är inte samma sak som inlägg – en sida på WordPress är till exempel din hemsida eller om sidan; det är en översikt eller en snabb hit information eller något slags galleri. Inlägg, å andra sidan, är din blogg eller nyhetsartiklar. En av widgetarna på din Lägg till / redigera inläggssida är sidattributen; Detta gör att du kan bo sidan under en annan istället för att den är en huvudsida. Det är också där du väljer en mall för din sida om du vill ha en viss.

addnewpage

kommentarer

Kommentarerna är, som du kanske gissat, den plats där du modererar kommentarerna på dina inlägg och sidor. Hållning över en kommentar visar en uppsättning åtgärder du kan vidta med avseende på den specifika kommentaren, till exempel redigering eller radering av den.

kommentarer

Utseende

Nästa avsnitt som du ser i din administratörsmeny är Utseende avsnitt, som handlar om hur din webbplats ser ut i framkant. Här väljer du och anpassar ditt tema, inklusive widgetar och menyer. Klicka på teman visar de teman du har installerat i WordPress; klicka på om du vill installera en ny Lägg till ny. Du kan hitta några fina gratis teman i WordPress temakatalog, men vi har också ett gäng gratis WordPress-teman och ganska mycket det bästa WordPress-tema någonsin, Total, okej här på WPExplorer.

installedthemes

Avsnitten Anpassa, Header och Bakgrund omdirigerar dig till den inbyggda anpassaren. Det är här du kan välja bakgrundsbilder och sidhuvudbilder (om du vill ha dem) eller ändra ditt färgschema. Härifrån kan du också anpassa andra bitar som visas på din frontend. Klicka på X i det övre vänstra hörnet tar du dig tillbaka till Admin.

theme_customizer

Gratis teman har grundläggande stylingsalternativ i kundanpassningen. Om du väljer att uppgradera till ett premiumtema som Total, hittar du mycket mer att anpassa din webbplats med! Bara några av alternativen för Total visas nedan, men du kan ganska mycket ändra allt och allt (teckensnitt, färger, sidhuvud, menyer och mobila menyer, bakgrunder, anpassad sidfot, utrop, sociala länkar och massor av mer). Och beroende på vilka plugins du har aktiverat på din webbplats kan du också se alternativ för dem i anpassaren.

total-Customizer

Klicka tillbaka på under Utseende-menyn widgets eller menyer tar dig till respektive hanteringssidor. Menysidan är där du skapar och organiserar menyer för din webbplats. Att bygga menyer är enkelt – kolla bara de sidor, inlägg eller taxonomilänkar du vill inkludera, klicka på knappen “Lägg till meny” och dra och släpp sedan för att ordna om dina menylänkar. När du har ordnat saker väljer du en menyplats och sparar din meny.

menudashboard

Och på widgetssidan kan du lägga till nya widgetar samt aktivera och ordna om dem – det är så enkelt som att dra och släppa widgetarna du vill använda till dig olika widgetfärdiga platser (vanligtvis sidfält och sidfot).

widgetdashboard

Slutligen är Editorsidan där du kan leka med kodningen för dina teman. Det är bäst att lämna detta område ensam – om du klarar av din kod kan det leda till en trasig webbplats. Dessutom bör alla ändringar du vill göra genom ett barntema så att du kan fortsätta uppdatera temat på din webbplats utan att förlora några av dina ändringar.

theme_editor

Men om du använder ett premiumtema kan författaren ha en inbyggd panel för CSS. Totalt har vi gjort det enkelt för dig genom att lägga till ett avsnitt för anpassad CSS i vår tempanel, aktivera bara alternativen om du vill lägga till några tweaks utan att kompromissa med kärntemat.

total-theme-panel

plugins

Som med avsnittet Utseende, visar delarna av avsnittet Plugins de plugins du har installerat och WordPress-plugin-katalog. Editor-delen är precis som temaredigeraren – det är där du kan redigera koden för plugins som du har installerat. Det rekommenderas inte att ändra någon kod medan plugins är aktiva.

addnewplugin

användare

Det här avsnittet är där du hanterar alla användare som har inloggningar för din webbplats. Om du är den enda med åtkomst är du den enda som listas. Om du tillåter flera personer att få tillgång, kommer de att listas här tillsammans med deras roll och antal inlägg skrivna. Varför kan du ha mer än en användare? Låt oss säga att du har ett litet företag och även om du hanterar webbplatsen är en eller två av dina anställda ansvariga för företagets blogg eller webbutiken. I detta fall kan det vara fördelaktigt att ge flera användare tillgång till din webbplats.

De Din profil avsnittet är där du hanterar all information om dig själv såväl som hur du vill att backend-enheten ska konfigureras. Du kan välja ett anpassat färgschema för när du loggar in på WordPress, återställer ditt lösenord och om du har ett plugin som Fancier Author Box installerat kan du lägga till dina författare bio & sociala länkar här också.

yourprofile

Verktyg

Avsnittet Verktyg innehåller – vad mer? – verktyg som gör livet lite lättare när du ställer in din webbplats. Det som kan vara särskilt användbart för dig är import- och exportverktygen. Om du tar med innehåll från en annan webbplats måste du förmodligen använda importverktyget.

import_tool

Använd Export för att förbereda innehåll för att flytta till en annan webbplats.

export_tool

inställningar

Till sist kommer vi till inställningselementet. Den här delen av WordPress Admin är där du hanterar allt om din webbplats som inte täcks av ett annat område: titel och tagline, datum- och tidsformat, språk, alternativ för kommentarer, hur många inlägg som är synliga på en sida osv. När du först ställa in din webbplats, gå igenom alla inställningar – och glöm inte att gå igenom underavsnitten också! Du vill ställa in din startsida under Läsning och välja ett alternativ för din url-struktur under Permalinks. Det kan vara bra att gå igenom inställningarna så ofta som din webbplats växer och när du får ett större följande.

discussionsettings

Bonus: Teman

Vi nämnde tidigare att många premiumtema har extrafunktioner som inte finns i gratis teman, och en annan av dessa funktioner är en temapanel. Totalt finns det till exempel massor av extrafunktioner som hjälper dig att skapa och klara din webbplats som alternativ för att aktivera / inaktivera funktioner i hela temat (som verkligen kan hjälpa till att rensa upp och snabba upp din webbplats), alternativ för anpassad CSS & JS, anpassad fotbyggare och mer! När du installerar ett tema, titta bara på din instrumentpanel för att se om det finns ett alternativ i temapanelen och titta för att se vilka funktioner som ingår.

Slutsats

Vid denna punkt bör du ha en bättre förståelse för de olika delarna av WordPress Admin och vad de gör. Snart nog kommer du att hantera din back end som en proffs! Vilka delar av WP Admin förvirrade dig när du först började? Några tips och tricks att dela? Låt oss veta i kommentarerna!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map