Hur du migrerar din webbplats från Joomla till WordPress

Hur du migrerar din webbplats från Joomla till WordPress

Har du en webbplats som du vill flytta från Joomla till WordPress? Enligt vår åsikt är detta en fantastisk idé. WordPress är Om du för närvarande använder Joomla som ditt CMS kommer den här artikeln att visa dig exakt hur du flyttar din webbplats på två olika sätt.


När det gäller att flytta från ett CMS till ett annat, finns det vanligtvis tre sätt att göra det:

 1. Manuellt
 2. Via ett verktyg eller tjänst (plugin, tillägg eller extern programvara)
 3. Anlita en professionell

Det faktum att du hamnade i den här artikeln betyder förmodligen att du undrar hur du gör det själv, så att vi också kan ta alternativ 3 från bordet (men kom ihåg att det är där om du stöter på bulor senare på vägen, och om du har en stor eller komplex webbplats, det är förmodligen ditt bästa alternativ). Det första alternativet bör endast användas om du är en erfaren utvecklare. Återigen, det faktum att du letar upp detta innebär förmodligen att du inte är en SQL- och PHP-expert redo att flytta manuellt. Det lämnar oss med god ol nummer 2.

I det här inlägget tar vi upp hur du flyttar din webbplats med hjälp av ett verktyg eller tjänst, i detta fall en gratis plugin som heter FG Joomla till WordPress.

Skillnader mellan Joomla och WordPress

Låt oss först titta på ett par utmaningar du kan stöta på innan vi går igenom hur du flyttar din webbplats från Joomla till WordPress. Det kanske största problemet som de flesta har när de flyttar från ett CMS till ett annat, särskilt om de använder en tjänst, är att medan Joomla och WordPress båda är ”innehållshanteringssystem” började de med olika målmarknader i åtanke. På grund av detta har de blivit ganska annorlunda.

Joomla var ursprungligen tänkt att vara ett CMS, medan WordPress började helt enkelt som en tydlig, lättanvänd bloggplattform. Detta betyder att inte bara administratörsgränssnitten skiljer sig åt, det sätt som varje CMS strukturerar webbplatsinnehållet är också annorlunda.

Komponenter mot widgets

Joomla-komponenter behandlar alla former av innehåll utanför artikeln, inklusive saker som Menyer, rubrikbilder och liknande, som hanteras helt annorlunda av WordPress.

I WordPress ges widgetar vanligtvis ett eller flera angivna områden där du kan välja att visa dem, hittills, ungefär samma.

Teman vs mallar

Här är det inte riktigt mycket skillnad. Mallar och teman handlar båda om hur innehållet i databasen matas ut och arrangeras för besökare.

Bannrar, kontaktformulär Etc

Det här är funktioner som ingår i Joomla standard och som inte har en direkt motsvarighet i kärn WordPress. Men du kan vara säker på att det finns plugins som kan installeras som hanterar den här typen av saker.

Inom FG Joomla till WordPress-plugins huvudfunktioner handlar många av dem om att konvertera dessa saker till deras lämpliga WordPress-motsvarigheter (men i fallet med den fria versionen av plugin exporteras inte kontaktformulärsinformation – men det är lätt nog att skapa ett kontaktformulär med plugin).

Så med de problem som adresseras, låt oss komma i rörelse!

Hur man migrerar Joomla till WordPress med ett plugin

Innan du faktiskt börjar försöka flytta din webbplats är det i ditt bästa intresse att säkerhetskopiera den. Du kan till exempel använda Joomla Akeeba förlängning, eller säkerhetskopiera din webbplats manuellt. Du bör också testa rörelsen mot lokal utveckling. Du kan kolla in vår guide för att installera WordPress lokalt för att se hur du installerar en. Eller installera helt enkelt WordPress i en ny mapp om du redan har en lokal inställning för Joomla.

Genom att testa din migrering från Joomla till WordPress lokalt kan du träna alla kinks på din egen tid och i din egen lokala serverns integritet. När du väl har justerat WordPress-versionen av din webbplats till perfektion kan du använda den här guiden för att flytta din webbplats från localhost till live-server.

1. Installera WordPress i en ny mapp i konfigurering av lokal utveckling

Om du har Softaculous eller liknande programvara i din Cpanel för din lokala dev-server kan du enkelt installera WordPress med ett klick.

Om inte, ladda ner den senaste versionen av WordPress från deras webbplats. Skapa sedan en ny mapp i mappen www eller htdocs (beror på installationen), till exempel joomlamove.

Installera WordPress lokalt

Öppna sedan din lokala phpMyadmin och skapa en ny databas samt kontrollera dina användarkonton.

Öppna nu WordPress-mappen i din webbläsare, och du bör se en installationsskärm där du ber dig välja ett språk. Välj önskat språk och fyll i databasinformationen.

Välj bara ett webbplatsnamn och användarnamn / lösenord så är du klar. Nu har din rörliga testwebbplats skapats lokalt, så det är dags att gå vidare till nästa steg.

2. Installera FG Joomla till WordPress Plugin på din lokala testwebbplats

FG Joomla till WP är ett gratis plugin utvecklat för att flytta allt ditt innehåll från en CMS till en annan. Som nämnts är det gratis och tur för dig som du hittar i WordPress-plugin-katalogen i din instrumentbräda.

Lägg till nytt plugin - Joomla till WordPress

För att installera plugin-inloggningen till din lokala version på wp-login.php-sidan och öppna plugins-skärmen. Sök bara efter FG Joomla till WordPress-plugin för att installera och aktivera det.

Installera FG Joomla till WordPress Plugin

3. Börja migrera av Joomla till WordPress

För att använda pluginhuvudet till Verktyg> Importera och klicka på länken “kör importör” under Joomla (FG) rubrik.

Använd nu funktionen för att “tömma allt WordPress-innehåll.”

Gå till plugin-skärmen och rensa all WordPress-data.

När du uppmanas ska du fylla i webbadressen till din webbplats och all relaterad databasinformation. Kom ihåg att dubbelkontrollera tabellen prefix i din PhpMyAdmin. När du har fyllt i allt måste du testa din databasanslutning.

Fyll sedan i resten av inställningarna för vad som passar dina behov. Till exempel att välja att importera metatord som taggar. Jag skulle också rekommendera att du väljer att inte importera presenterade bilder med den här versionen av plugin eftersom det inte lyckades importera korrekta bilder under våra tester.

4. Tid att flytta

Klicka bara på start / återuppta importen och låt plugin göra det magiskt. Det kan ta lite tid beroende på storleken på din webbplats. Om det är framgångsrikt bör du få en “Import genomförd!” meddelandet som visas nedan.

Börja importera + FG Joomla till WordPress Plugin

Om du har några interna länkar i ditt innehåll (som du borde) se till att rulla ner förbi loggen och klicka på knappen för att ändra interna länkar.

Ändra interna länkar - FG Joomla till WordPress Plugin

5. Adress på utvalda bilder

Om du använder den medföljande bildfunktionen i Joomla blir det lite mer komplicerat här. Om du inte inaktiverade funktionen för visade bilder och tittar på resultaten. Du kommer att se att pluginprogrammet av misstag skulle ha gjort den första bilden av inlägget till den presenterade bilden av inlägget, i stället för den verkliga presenterade bilden.

Men allt annat innehåll är intakt, inklusive bilder i olika inlägg, och de interna länkarna fungerar (viktigast av allt är permalänk formaterade exakt på samma sätt, så du behöver inte göra några omdirigeringar för befintligt innehåll).

Om du bara har några artiklar i Joomla där hela artikelbilden skiljer sig från den första bilden i själva artikeln, kan det vara bättre att avmarkera alternativet för att importera den visade bilden i importinställningarna och sedan helt enkelt uppdatera dina inlägg manuellt den nya WordPress-versionen.

Men när många inlägg påverkas blir det en ganska komplicerad uppgift som innebär att många data flyttas som är ett lämpligt ämne för ett fullständigt djupgående inlägg (om du är intresserad av att se ett exempel på en lösning, låt mig veta i kommentarerna, jag fick redan cirka 30% av vägen innan jag insåg komplexiteten i den aktuella uppgiften).

6. Flytta moduler till widgets

Här är en annan punkt där skillnaden mellan de två CMS gör övergången från Joomla till WordPress lite komplicerad: moduler och widgets. De goda nyheter är att många av de ofta använda sidbjälken eller funktionsbaserade moduler med sidhuvud / sidfot är exakt motsvarigheter i WordPress.

De dåliga nyheter är att du vanligtvis inte har så mycket frihet när det gäller placering av widgets, som du gör med att placera olika moduler på din Joomla-webbplats. Så migrationen kanske inte är perfekt.

Sidofältet / Sidfot (Header)

De flesta teman har widgetområden i sidfältet och sidfoten. Om det är de enda platserna du har moduler så gör det saker ganska enkla, eftersom det finns många liknande alternativ tillgängliga. Så här ser modulområdet på vårt exempel på Joomla-webbplats ut:

Joomla-modulområdet

Och så ser ut WordPress-widgetområdet:

WordPress Widget Area

Du kanske också har många likheter. Gå till Utseende> Widgets och se om WordPress har det du behöver.

Använde du en sökmodul i Joomla? Dra och släpp sökwidget från WordPress i widgetområdet. Du kan göra samma sak för navigationsmenyer, bilder, senaste inlägg eller kommentarer, för att bara nämna några.

Sök widget - WordPress

Sedan finns det moduler som det inte finns någon inbyggd widget för i WordPress, men som du kan installera plugins för att komma åt. Till exempel finns det “mest populära artiklar” -modulen som jag använder på min Joomla-webbplats, jag kan installera ett motsvarande plugin som erbjuder samma funktionalitet.

Gå över till Plugins> Lägg till nytt, och sök efter “mest populära inlägg”. Du har några olika alternativ, men släpper med WordPress Populära inlägg, i detta exempel.

WordPress Populära inlägg Plugin

Installera och aktivera plugin. Gå nu tillbaka till Utseende> Widgets, och bläddra till botten, så ser du widgeten Populära inlägg för WordPress.

WordPress Populära inlägg widget

Du kan upprepa den här processen med andra Joomla-moduler som inte är lätt tillgängliga i Core WordPress som widgets eftersom de flesta har ett motsvarande gratis plugin.

Andra områden (Logotyper, Header Images, ETC)

Så det finns en modul som du vill passa in, som en logotyp eller rubrikbild, som inte går i de tilldelade widgetområdena. Om det är en rubrikbild eller logotyp, med de senaste teman, kan du helt enkelt använda WordPress Customizer för att lägga till den.

Navigera till Utseende> Anpassa och se vilka alternativ du har för det tema du har valt (logotyp är vanligtvis ett alternativ i “Site Identity” eller “Header” eller liknande avsnitt)

WordPress Customizer

Det finns dock vanligtvis begränsade alternativ för de flesta teman, och även om du har många, kan de erbjuda val för att placera innehåll på exakt den plats du vill.

Om du har en komplex Joomla-webbplats med många rörliga delar kan det vara en bra idé att titta på WordPress-teman med inkluderade sidbyggare (till exempel vårt Total WordPress-tema) som gör att du enkelt kan placera innehållsblock exakt där du vill, utan att behöva skriva en enda kodrad. Eller prova en av de bästa dra-och-släpp-sidbyggarna ett försök med ditt nuvarande tema (bara vet att om temat inte buntades med plugin eller om det inte uttryckligen anger kompatibilitet kan du kontakta temaförfattaren bara för att vara säker på att du inte har några problem med plugin-programmet).

Kontaktformulär / banners

När det gäller kontaktformulär, banners och andra komponenter från Joomla kommer du förmodligen att behöva lita på en liknande taktik som med den mest visade artikeln, installera ett plugin som lägger till den funktionalitet du vill till WordPress.

Om du vill skapa och hantera kontaktformulär kan du knappast göra bättre än Kontaktformulär 7 plugin.

Concact Form Plugin - WordPress

Följ samma steg som anges ovan, installera och aktivera det. Detta lägger till ett nytt menyalternativ till din admin-instrumentpanel som heter “Kontakt”, där du går för att hantera dina kontaktformulär. Nu kan du manuellt flytta informationen från dina Joomla-kontaktformulär:

Flytta kontakter från Joomla till WordPress

Till de nya kontaktformulär som du skapar med kontakt 7-plugin.

Flytta kontakter från Joomla till WordPress - WordPress-kontakter

Det borde vara det! Om du har andra Joomla-avsnitt att flytta över som ett e-handelsavsnitt, titta bara på tillgängliga WordPress-plugins. Till exempel kan du prova WooCommerce. Det är ett enkelt att använda plugin, så det skulle inte vara några problem att lägga till några produkter.

Bonus Plugin: CMS2CMS Joomla till WordPress

CMS2CMS: Automatiserad Joomla till WordPress Migration

Letar du efter ett alternativt plugin för att flytta allt innehåll från din befintliga Joomla-webbplats till WordPress? Ibland är det trevligt att ha alternativ. Den automatiserade Joomla till WordPress datamigreringsplugin utvecklad av CMS2CMS är en bra andra.

Med detta plugin är du bara 6 snabba steg bort från att flytta dina Joomla-baserade webbplatsdata till WordPress. Dessa är:

 • Ladda ner plugin-programmet och installera / aktivera det på din nya WordPress-webbplats
 • Skapa ett CMS2CMS-konto
 • Ange din befintliga URL-adress till Joomla webbplats
 • Ladda ner zip-filen för Connection Bridge (ett skript skapat för att ansluta dina befintliga och nya webbplatser), extrahera sedan CMS2CMS-mappen som finns inuti zip-filen
 • Ladda upp den extraherade mappen till rotmappen på din befintliga Joomla-webbplats (där index.php-filen finns) via FTP-klientprogramvara
 • När allt är inställt klickar du på Verifiera anslutning

Varför är det automatiserade Joomla till WordPress datamigreringspluginet värt din uppmärksamhet? Enkel. Först och främst kan du utföra en gratis demo-migrering för att förhandsgranska migrationsresultaten innan du registrerar dig för en tjänst (detta är ett premium-servicebaserat plugin, som debiterar beroende på webbplatsens storlek). Dessutom kan du välja vilka innehållsobjekt och var du vill flytta dem.

Denna plugin är ett bekvämt sätt att undvika en manuell migrering av innehåll från Joomla. Du kan migrera din webbplats till WordPress på bara några minuter (beroende på storleken på din webbplats).

Slutsats

Att flytta ditt CMS från Joomla till WordPress kan vara en komplex uppgift, men det behöver inte vara överväldigande. Att försöka göra det manuellt med liten eller ingen utvecklingsupplevelse skulle förmodligen inte vara en bra idé, men med hjälp av ett plugin som FG Joomla till WordPress borde du kunna hantera. Belöningen i slutet av tunneln är definitivt värt det. Med WordPress-marknadsandelar ständigt på väg, och Joomla är på väg ner, är det svårt att känna att WordPress inte är det bättre valet på lång sikt.

Förhoppningsvis kunde denna guide hjälpa dig genom processen att flytta din webbplats från Joomla till WordPress. Dessa steg bör fungera för de flesta bloggar och mindre webbplatser, men om du har en komplex eller anpassad Joomla webbplatsinställning kanske du fortfarande vill konsultera en professionell för hjälp.

Om du för närvarande flyttar din webbplats till WordPress eller om du har några frågor om migreringsprocessen Joomla till WordPress, vänligen meddela oss i kommentarerna nedan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map