Så här kommer du igång med WordPress: 2020 Guide

Hur du kommer igång med WordPress

Så du vill skapa en ny webbplats. Du har en god uppfattning om vad din webbplats kommer att handla om, vilket innehåll du har på den, om du kommer att sälja någonting, listan fortsätter. Nu för att komma igång med WordPress!


Det verkar som om ni är redo att börja, eller hur? Men vänta, hur är det med din plattform? Om du läser detta har du antagligen valt – eller funderar på att välja – WordPress. Men kanske är du inte säker på hur du börjar. Eller kanske du bara behöver en uppdatering om hur det fungerar. Den här artikeln hjälper till att underlätta processen genom att ta dig steg för steg om hur du kommer igång med din WordPress-webbplats.

Vänligen notera: det finns stora skillnader mellan WordPress.com kontra WordPress.org, i den här guiden kommer vi att dela tips för .ORG specifikt.

Steg 1: Hitta den bästa värden för din webbplats

Innan du kan använda WordPress.org behöver du en webbhotell. Du kan ställa in din egen server och installera WordPress på din dator, men när du precis börjar är det lättare att prenumerera på en tjänst som redan har servrar konfigurerade och redo att vara värd för en WordPress-webbplats. Vissa tjänster är gratis och andra betalas; Vi rekommenderar att du använder en betald, eftersom de ger tjänster och funktioner av högre kvalitet.

Är du inte säker på vilken typ av värd eller vilken värd du ska välja? Vi förstår helt (och vi har varit där tidigare, WPExplorer har bytt värdar ett par gånger innan vi hittat perfekt passform). Det finns några olika typer av värd att tänka på, alla med sina egna för- och nackdelar. Du kan läsa vår guide om bästa WordPress-värd, eller titta på vår praktiska infographic som visar de bästa värdalternativen som vi rekommenderar till nya WordPress-användare.

WordPress värdalternativ

Bästa WordPress Hosting

Delad värd är vad de flesta nya WordPress-användare börjar med. Det är ett enkelt budgetvänligt alternativ som har tillräckligt med resurser för att vara värd för en ny webbplats. De flesta delade värdar erbjuder WordPress-installation med ett klick, en rimlig mängd lagring och bandbredd och ibland några förmåner (som Google Adwords-kuponger eller till och med ett gratis domännamn). Enligt vår mening är den bästa delade värdplanen från Bluehost. Från bara $ 2,95 per månad (med vår speciella länk) är det ett bra alternativ för dem som just börjar med WordPress.

BLUEHOST DELAD WORDPRESS HOSTING

Hanterad VPS (som står för virtuella privata servrar) är ett steg upp från delad hosting. Du delar fortfarande en server med andra användare, men servern är indelad i sektioner så att du alla har din egen miniserver för bättre säkerhet, integritet och webbplatsens funktion. Plus med förvaltade VPS behöver du inte underhålla din server – värdföretaget hanterar programvaruuppdateringar och kodar WordPress-uppdateringar åt dig så att du kan fokusera på din webbplats. Vårt val för den bästa hanterade VPS är svänghjulet. De erbjuder fantastiska tjänster som gratis migrering, inbyggd caching, automatiserade säkerhetskopior och mer vilket ger dig mycket knep för pengarna.

Svänghjul VPS WordPress Hosting

Och det sista värdalternativet är Hanterad WordPress Hosting, vilket är när värdföretaget helt hanterar din server för dig. Hanterad hosting erbjuder fler funktioner och webbplatsresurser än delade, och många hanterade värdar kommer att erbjuda skalbara värdplaner så att du kan börja små och uppgradera din server när ditt företag växer. Vi har använt hanterad värd från WP Engine i flera år och är extremt nöjda med kvaliteten på vår värd och den fantastiska tjänsten från deras supportteam. De erbjuder en fantastisk personlig plan för nya bloggare samt fantastiska premium- och företagsnivåplaner för webbplatser med hög trafik.

WP Engine Managed WordPress Hosting

Steg 2: Välj ett domännamn

Du har antagligen redan valt ditt webbplatsnamn eller en kortlista med namn. Toppen! Om du inte gör det finns det många artiklar som kan hjälpa dig att brainstorma idéer. Tänk bara på att ditt domännamn ska spegla webbplatsens syfte och vara tillräckligt intressant för att dra besökare.

Den andra delen av namngivning som får något mindre uppmärksamhet är domännamnet. I tekniska termer är ett domännamn den del av en URL som identifierar IP-adresser (som identifierar datorer eller enheter i ett nätverk) och webbsidor. Enklare är det din webbadress. Varje domännamn har ett suffix, t.ex. .com eller .org. Du kan registrera vilket domännamn du gillar som inte redan har tagits – mot en årlig avgift. Vissa värdar ger dig en gratis domänregistrering för det första året. Som en del av registreringsprocessen kommer värdar också automatiskt att kontrollera om domänen är tillgänglig för dig att använda. Men du kan alltid köpa ett domännamn direkt från en registrator som NameCheap eller GoDaddy.

När du har bosatt dig på ett domännamn följer du värdföretagets instruktioner för att slutföra installationsprocessen. Du måste förmodligen peka ditt domännamn till din värd. Kontrollera bara deras online-dokument eller gör en snabb Google-sökning för att hitta specifika instruktioner. Nu börjar det verkliga arbetet!

Nästa steg behöver inte nödvändigtvis ske i en viss ordning. Nu kan du komma åt din instrumentbräda och rikta uppmärksamheten på vad du tycker är mest pressande.

Välkommen till WordPress

Just nu kan det vara till hjälp att titta på din webbplats och titta igenom dina administratörsalternativ. På så sätt vet du vad du måste arbeta med.

Steg 3: Anpassa din webbplatsdesign

WordPress är standardvärde för ett visst tema som du kan följa som det är, anpassa eller ändra det till ett nytt tema.

Gratis teman

WordPress har flera förinstallerade teman att välja mellan. Att se katalog med gratis WordPress-teman, Klicka på Utseende> Teman. Om du klickar på Lägg till ny -knappen ser du en lista med gratis WordPress-teman från WordPress.org-katalogen tillsammans med detaljer om teman och alternativet förhandsgranska eller installera dem.

Lägg till nytt WordPress-tema

Du kan också välja att installera ett tema utvecklat av en tredje part. Många ansedda webbplatser erbjuder gratis WordPress-teman – inklusive WPExplorer. Installationen är lite annorlunda eftersom du kommer att behöva ladda ner temat. Ofta är detta en .zip med namnet på temat. För att installera, gå till temakatalogen och klicka på Ladda upp tema.

Ladda upp ett WordPress-tema

Nästa skärm bör uppmana dig att leta efter temat på din dator. Välj din temafil (.zip som vi nämnde) och klicka för att installera. Det återstående är att klicka på aktivera för att använda ditt nya tema på din webbplats.

Premium-teman

Medan gratis teman är ett bra sätt att komma igång, är premiumtema (eller betalas för) tema guldstandarden. Tredjeparts premiumtema erbjuder mer variation och innehåller ofta många fler funktioner än de teman du hittar i den kostnadsfria temakatalogen.

Exempelvis innehåller Total WordPress-temat en enkel att använda visuell sidbyggare, inbyggda alternativ för din portfölj, en anpassningsbar blogg, anpassade teckensnitt, obegränsade färgalternativ och massor av mer. Men viktigast av allt inkluderar det en enkel demoimportör som du kan använda för att importera något av tematets live-demonstrationer. Så med jsut några klick kan du starta din webbplatsdesign.

Totalt responsivt WordPress-tema för flera ändamål

Info & nedladdning Visa demonstrationen

Men det är bara ett alternativ. Det finns många premiummarknadsplatser där du kan köpa ett nytt tema för din webbplats. Themeforest är ett bra ställe att börja hitta ett premiumtema med över 11 000 teman att välja mellan. Eller så kan du bläddra bland de många temasamlingar som vi har satt samman här på WPExplorer.

När du hittat, köpte och laddat ner det tema du vill måste du installera det (precis som vi behandlade i avsnittet gratis teman). Gå över till Teman> Lägg till nytt att ladda upp, installera och aktivera. Om ditt premiumtema inkluderade några paketade plugins kan du se ytterligare instruktioner eller meddelanden om att installera rekommenderade plugins.

Tema Customizer

Andra delar av ditt utseende som du vill anpassa är widgetar, menyer, rubriker och bakgrund. Dessa kan alla ändras med tema anpassare som du kan hitta under Utseende (precis under tematalternativet). Klicka på den för att öppna kärleken WordPress-anpassaren:

WordPress Theme Customizer

WordPress levereras med ett antal widgetar, av vilka några är aktiverade och visas i sidans sidfält. Du kan ordna dem om det behövs, och om du vill ha mer kan du alltid installera ett plugin för att lägga till nya.

Lägg till WordPress Widgets

Ditt tema kan stödja olika eller flera menyplatser (huvud, toppfält, sidfot etc.). Om det inte gör det är menyplugins tillgängliga för installation. Du behöver förmodligen inte oroa dig för mycket om detta förrän du har satt upp flera sidor.

Steg 4: Lägg till plugins för fler funktioner

Beroende på både hur du använder din webbplats och funktionaliteten i ditt tema kommer du troligtvis att behöva installera och aktivera olika plugins. Dessa lägger till vad din webbplats kan göra.

För att installera gratis plugins, besök plugin katalog genom att klicka på Plugins> Lägg till nytt och bläddra efter ett plugin, eller så kan du installera plugins som du har köpt från andra webbplatser genom att klicka på Ladda upp plugin knapp.

Om du är intresserad, här är de tre viktiga plugins som vi använder och rekommenderar här på WPExplorer.

Vaultpress

VaultPress för WordPress

Skaffa säkerhetskopior av VaultPress

Medan de flesta bra värdföretag erbjuder dagliga säkerhetskopior som en del av deras planer, rekommenderar vi starkt din säkerhetskopia WordPress på egen hand bara för att vara säker. Vi använder och älskar VaultPress eftersom det är överkomligt (det är faktiskt en del av JetPack-premiumplanerna), lätt att använda (bara installera och länka till ditt WordPress.org-konto) och det tar en fullständig säkerhetskopia av hela webbplatsen – medier inkluderade.

Akismet

Akismet WordPress Spam Protection Plugin

Skaffa Akismet för WordPress

Precis som VaultPress är Akismet en del av premium JetPack-prenumerationer och vi tycker att det är den bästa spam-plugin för WordPress. Akismet hjälper till att filtrera bort spam-kommentarer med sin egen algoritm och kommentarer som Akismet-användare rapporterar. På så sätt kan du spendera mindre tid på att övervaka dina kommentarer och mer tid att fokusera på din SEO och innehåll.

Yoast SEO

Yoast SEO-plugin

Skaffa Yoast SEO

För alla webbplatsägare är en bra SEO-plugin nyckeln. Det finns några populära plugins där ute, men vi använder och älskar Yoast SEO. Denna plugin innehåller allt du absolut behöver för att komma igång med att förbättra din SEO. Inklusive men inte begränsat till webbplatskartor, standardtitlar / utdrag, brödsmulor, RSS-flödesvisning, öppna diagrammetataggar och SEO-verktyg på sidan (för nyckelord, läsbarhet osv.).

Dessutom föreslår vi att du använder en CSS live-redaktör som CSS Hero eller Yellow Pencil för att anpassa din webbplatsdesign om ditt tema inte innehåller tillräckligt med stylingalternativ. För mer användbara plugins, kolla in våra plugin-samlingar för att hitta fantastiska plugins för kartor, bokningar, social delning, översättningar och mer.

Steg 5: Skapa nyckelsidor

Om inte den är utformad för att vara en sida med en sida, bör varje webbplats ha minst ett par sidor. Till exempel en om-sida och en kontaktsida. Vi rekommenderar också en bloggsida för att hysa dina nyheter eller inlägg. Men beroende på din webbplats syfte, kommer du förmodligen att ha andra sidor också. Det kan vara en portfölj eller galleri för att visa upp ditt arbete. Om du har produkter att sälja, vill du ha en butikssida. Kom ihåg att du kanske behöver eller vill installera plugins för att lägga till och anpassa dessa typer av sidor.

Hem

Hemsida mall

Din hemsida är den första sidan som folk ser när de går till din huvudsakliga url. Vissa teman innehåller en hemsidamall (som i skärmdumpen ovan). Eller använd en sidbyggare för att skapa något anpassat. Det finns många kraftfulla pluginprogram för WordPress-sidbyggare att välja mellan.

Vad du än väljer, kom bara ihåg att ställa in hemsidan du skapade under Inställningar> Läsning avsnittet och välja alternativet “Statisk sida” (Obs! din blogg kan vara din hemsida, och om det är det du vill använda som din huvudsida bara lämna alternativet “Dina senaste inlägg” valt). Mer information finns i vår guide om hur du skapar hemsida.

blogg

Totalt användningsområde och bloggning WordPress-tema: Mason Demo

De flesta webbplatser kommer att ha en blogg – många webbplatser är faktiskt bara en blogg! Beroende på ditt tema kanske du inte behöver skapa en bloggsida, eftersom många bloggande WordPress-teman redan är utformade så att du bara kan börja arbeta och lägga till inlägg. Vissa innehåller emellertid en anpassad bloggsidesmall som du kan använda genom att gå till Sidor> Lägg till nytt och sedan välja “blogg” -mallen från en metabox till höger om eller under huvudtextredigeraren. När du har sparat din sida måste du också definiera den som din blogg under Inställningar> Läsning > Statisk sida som alternativet ”Inläggssida”.

Handla om

Om oss avsnitt

Om sidor är bra för företag att dela företagets historia, uttalanden och teammedlemmar. Eller för oberoende bloggare att dela anteckningar om hur de kom igång, deras intressen och deras personliga historia. Även om inte alla webbplatser behöver en är det en bra sida att tänka på. En om-sida är ett bra sätt att ansluta till din publik på en mer personlig nivå.

Kontakt

Kontakt sida Frontend

I stort sett varje webbplats har en kontaktsida. Det är ganska enkelt att skapa en kontaktsida med WordPress, eftersom det finns en mängd enkla plugins som är kompatibla med populära teman. Åtminstone kan du överväga att använda ett av dessa kontaktformulär-plugins för att lägga till ett enkelt formulär i din sidfot eller sidofält, eller ett mappningsprogram för att visa dina platser.

Portfölj

Totalt WordPress Portfolio

För vissa företag är det vettigt att visa upp ditt arbete, som är där en portfölj är mycket användbar. För att skapa en onlineportfölj kan du antingen välja ett tema eller lägga till ett plugin som innehåller en anpassad posttyp för portföljen. Anpassade inläggstyper lägger till ett nytt menyobjekt som är lätt att hitta i din vänstra vänstra WordPress-instrumentbräda. Dessa fungerar oftast precis som att lägga till ett blogginlägg. Skillnaden är att de ofta har anpassade stilar och alternativ som är specifika för deras syfte. Så en portfölj kommer vanligtvis att inkludera alternativ för att bygga gallerier, ladda upp videor eller till och med ljud så att du kan visa potentiella kunder hur fantastisk du är.

Lagra

Total Glitz & Glam WooCommerce Store

Slutligen, oavsett om du vill sälja dina egna varor i en Etsy-liknande butik eller rekommendera objekt från affiliate-butiker på din egen webbplats kan du bygga en onlinebutik med WordPress. Specifikt med gratis WooCommerce-plugin. I likhet med en portfölj lägger WooCommerce (och andra e-handelsplattformar som EDD eller Shopify) till en anpassad inläggstyp. Detta inkluderar anpassade alternativ för dina produkter som digital / fysisk artikel, produktgalleri, produktvariationer, kuponger, frakt, skatter och mer.

Steg 6: Importera och exportera innehåll

Dessa verktyg förbises ofta i diskussioner om att komma igång. Om du är ny inom WordPress men inte bloggning eller webbplatshantering är import och export praktiska verktyg att ha och lätt att göra. För att flytta innehåll från en gammal WordPress-webbplats använder du exportverktyget. Detta kommer att ladda ner en xml-fil med innehållet på din webbplats.

WordPress Export Tool

Använd importverktyget för att ta med ditt innehåll från en annan webbplats. Om du köper ett premiumtema kom det förmodligen med exempeldata (i form av en .xml-fil) som du kan importera för att hjälpa dig komma igång. Vi rekommenderar att du använder exempeldata om du behöver hjälp med att ta reda på hur du använder ett tema eller om du vill importera en exakt demo (särskilt när du använder teman som Total som har massor av provdemos att välja mellan).

WordPress Import Tool

Steg 7: Mer information för att komma igång med WordPress

Den här artikeln diskuterar de viktiga delarna av att komma igång med WordPress. Men om du fortfarande känner dig vilse, här är några fler resurser för dig:

 • Osäker på vad allt i WP Admin gör? Kolla in vår artikel på WordPress-instrumentpanelen förklarad
 • Väntar du dig fortfarande till lingon? Titta på vår WordPress-ordlista för nybörjare (där vi förklarar förvirrande termer)
 • Titta på för att komma ner till den snygga skitsen att starta en webbplats den här guiden från WordPress
 • Kan du inte välja ett tema? Här är de bästa WordPress-teman för infopreneurs (som är ett fint ord för bloggare)
 • För en guide om hur du använder en gratis temakassa för hur du startar en blogg
 •  Och om du vill tjäna pengar på din blogg och börja sälja produkter är den här artikeln om hur man blir en framgångsrik bloggprenör en utmärkt plats att börja

WP Explorer har massor av andra resurser som hjälper dig att lära dig mer om hur du använder WordPress. Bläddra i vår blogg och andra artiklar för att bli bekant med den!

Slutsats

Oavsett om du är ny på att äga en webbplats eller helt enkelt ny i WordPress kan det vara svårt att äntligen komma igång med WordPress. Att ha en guide och andra resurser är ovärderligt i sådana situationer. Att använda de verktyg som vi har tillhandahållit här kan hjälpa till att göra processen smidigare. Du kommer att ha din webbplats igång snabbt!

Vad önskar du att du hade vetat när du först startade din WordPress-webbplats? Om du börjar nu, vad skulle hjälpa dig att känna dig mer säker på det? Låt oss veta i kommentarerna!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map