Steg-för-steg-guide för att starta en WordPress-blogg 2020

Hur man startar en blogg i fem steg med WordPress

Jag minns fortfarande att jag stötte på WordPress för första gången. Jag bestämde mig för att starta en blogg – det hade jag knappt läsa en blogg innan, än mindre skapat en av min egen. Även om jag hade kunskap om HTML och CSS från gamla skolan från slutet av 90-talet (när jag byggde en webbplats med ingenting annat än anteckningsblock och FTP-programvara), var jag långt ut ur mitt djup.


WordPress är vårt föredragna sätt att starta en blogg eftersom det är så enkelt att arbeta med. Men faktum är att det är lika lätt att glömma hur skrämmande WordPress är när du först startar en blogg. Något som erbjuder så mycket funktionalitet kan inte vara helt intuitivt för en nybörjare som bloggar. Det finns bara så mycket att tänka på inklusive inställningar, teman, plugins och mer.

Med det ovanstående i åtanke ville jag skapa en riktigt enkel guide för att komma igång med WordPress-bloggning. Detta är en utan krusiduller, bara ben steg-för-steg-guide för att starta en blogg som är redo för hela världen att se.

Innehållsförteckning:

Nedan följer en lista över de olika stegen, så om du redan har slutfört ett steg (ja) än du kan hoppa ner till det steg du för tillfället och om du arbetar igenom guiden kan du alltid bokmärka det aktuella steget du ‘ kommer att komma tillbaka till det.

Steg 1: Få WordPress Hosting

Innan du startar en blogg behöver du ett ställe att vara värd för din blogg. Det finns hundratals och kanske tusentals värdföretag tillgängliga på webben, men inte alla värd är desamma. Den första tumregeln är att ingenting i livet är gratis – speciellt värd. Så om du ser ett företag som annonserar helt gratis, köper det inte några anslutna strängar. Du kommer att bli mycket bättre på att investera 3 till $ 35 per månad i en anständig värdplan.

Bästa WordPress Hosting

Bluehost Shared Hosting för WordPress

Bluehost är ett av de mest kända namnen när det gäller webbhotell. De erbjuder en mängd olika planer, men med vår länk kan du hålla fast din egen delade värdplan som bara börjar $ 2,95 / mo (för det första året, endast nya kunder). Detta är ett bra alternativ om du precis börjar och inte har mycket av en budget att investera på din webbplats än.

Få Bluehost för $ 2,95 / mo

Svänghjul Managed WordPress Hosting

Flywheel är ett förvaltat WordPress-värdföretag som erbjuder planer från och med just $ 23 / mo för små bloggar (när du väljer en årsplan). De är WordPress-specialister och erbjuder massor av gratis resurser (e-böcker, hjälpböcker, videor) som du kan använda för att bli WordPress-proffs.

Läs mer om svänghjulet

WP Engine Managed WordPress Hosting

WP Engine erbjuder optimerade hanterade planer för WordPress Hosting från och med $ 35 / mo, men med vår länk kan du spara 10% på din första betalning (plus 2 månader extra om du registrerar dig för en årlig plan). Även om de kostar lite mer än andra värdföretag, är de WordPress-experter och det är vem vi litar på att vara värd för alla våra webbplatser.

3 månader gratis på WP Engine

Var och en av dessa är ett bra alternativ för en ny blogg. Bluehost erbjuder budgetmedvetna planer som mer än kan hantera en ny blogg. Även om du har råd med lite mer varje månad rekommenderar vi starkt WordPress-specifik hosting från Flywheel eller WP Engine (vilket är det vi använder) eftersom de helt hanterar din server och kärnuppdateringar för dig. Dessutom erbjuder både säkerhetskopior och säkerhetsskanning för att göra din webbplats säkrare.

Det viktigaste av allt är att dessa planer fungerar bra med WordPress. Detta är vår föredragna metod för att starta en blogg eftersom den är enkel att använda, erbjuder massor av fantastiska funktioner och är superflexibel (tack vare alla tillgängliga teman och plugins).

Steg 2: Installera WordPress & Configure Settings

Som nämnts är alla tre värdplaner vi rekommenderar helt kompatibla med WordPress och perfekta om du vill starta en blogg. När du har valt en plan måste du göra det installera och konfigurera WordPress för din webbplats. Beroende på din värdinstallation av WordPress kan variera lite, men oavsett vilken du väljer din webbplats ska vara live och redo för bloggning på mycket liten tid.

 • Bluehost har en snabb inställning med ett klick när du registrerar dig. Logga bara in på ditt konto och välj alternativet “Installera WordPress” under hemsida. Därifrån följer du bara anvisningarna på skärmen för att välja ditt domännamn och skapa din WordPress-admin-inloggningsinformation. Du kan lära dig mer om hur du installerar WordPress med Bluehost i vår guide.
 • Svänghjul kommer med WordPress förinstallerat och redo att gå. Eftersom Flywheel-värdplaner bara tillåter dig att installera en webbplats per värdplan måste du antingen lägga till en domän (och skapa dina WordPress-admininloggningar) eller migrera en webbplats över med Flywheel-teamets hjälp (för att komma igång.
 • WP-motor är också en hanterad WordPress-värdplan, så du behöver inte installera WordPress. Du kommer dock fortfarande att behöva lägga till en ny domän eller migrera din webbplats (logga bara in och gå till Installera> Site Migration Om du vill flytta din webbplats går du till om du flyttar en webbplats eller startar en ny Installera> Domäner att peka över din domän). Om du valde en Pro-plan eller högre med WP Engine kan du installera flera webbplatser på din värdplan. Så här lägger du till en ny webbplatspekare installerar och klicka på Lägg till alternativet, upprepa sedan processen att lägga till din domän.
 • Andra värdar: Om du använder en annan värd, inget problem! Du kan installera WordPress på vilken värd som helst (du behöver bara ladda ner och installera WordPress manuellt).

När du har installerat WordPress och är redo kan du gå över till din URL till logga in på WordPress. Det bör finnas en länk till din WordPress-inloggning från ditt värdkonto (vanligtvis går det till your-url.com/wp-login eller wp-admin eller något liknande). Använd adminens namn eller e-postadress och lösenord som du skapade när du konfigurerade din information för ditt värdkonto.

WordPress är mycket anpassningsbart (i själva verket är det 100% anpassningsbart eftersom det är öppen källkodsprogramvara), men i syftet med den här guiden hänvisar jag till inställningarna som nås via din WordPress-instrumentpanel. Om du håller muspekaren över Inställningsmeny objekt i din sidofält ser du ett antal alternativ.

Det kan se ut som en överväldigande lista men det behöver inte vara det – det finns bara några få huvudinställningar på dessa sidor som du behöver bryr dig om i detta skede. Låt oss gå igenom var och en i tur och ordning.

Allmänna WordPress-inställningar

WordPress-inställningar: Allmänt

På den här sidan är de viktigaste inställningarna fälten för att ange dina Webbplatsens titel & tagline. Du kan komma tillbaka och ändra dem när som helst, men det är bra att ha en uppfattning om vad du vill använda för dessa från början för konsekvent varumärke. Titeln kommer förmodligen bara att vara ditt webbplatsnamn, varumärke eller ditt namn (om det är en personlig blogg), så det är enkelt. För din Tagline tänk på vad du ville starta en blogg i första hand. Den bör beskriva vad din blogg handlar om. Du kan också ändra datum- och tidsformat från denna sida om du så önskar.

Skriva WordPress-inställningar

I det här avsnittet kan du ställa in en Standard postkategori & posttyp för dina artiklar. Eftersom du inte börjat blogga ännu, är det ett avsnitt du kan återvända till vid ett senare tillfälle. Det är inte ett avgörande steg men det kan hjälpa till att påskynda bloggprocessen med några sekunder om du redigerar standardinställningarna till din smak.

Läser WordPress-inställningar

WordPress-inställningar: Läsning

Från läsfliken vill du ange vad Din startsida visas. Baserat på det tema du använder kanske du vill använda dina senaste blogginlägg eller en anpassad statisk sida. Läs mer om hur du ställer in och redigerar din WordPress-hemsida i vår guide.

Diskussion WordPress-inställningar

WordPress-inställningar: Diskussion

Den här sidan innehåller alla inställningar för kommentarer på din webbplats. För närvarande borde dina viktigaste överväganden vara huruvida du kommer att tillåta människor att skriva kommentarer eller inte och om comments måste godkännas manuellt. Det finns andra alternativ du kan bläddra igenom, även om de flesta standardinställningar borde fungera bra

Media WordPress-inställningar

Det är här du kan hitta beskärningsalternativ för media (bilder) som du lägger till på din webbplats. WordPress innehåller alternativ för storlekar på miniatyrbild, medelstora och stora bilder. Du kan bara lämna dessa vara eller anpassa dem om du vill använda förinställda storlekar i dina inlägg.

Permalinks WordPress-inställningar

WordPress-inställningar: Permalinks

Permalinks är det som visas i webbläsarens adressfält när en besökare är på en given sida på din webbplats – det är din url plus den unika sidan eller inläggsidentifieraren. Till exempel är permalänken för den här sidan “komma igång-wordpress-blogging”.

På den här inställningssidan får du en lista med olika permalänkformat. Som standard är WordPress inställt på att använda inläggs-ID som inte är särskilt vacker. I stället föredrar och rekommenderar vi i allmänhet Postens namn eftersom det är lätt att använda, är visuellt tilltalande och det är en extra boost för din SEO (att använda ditt sökord i din snigel är vanligtvis bra).

Obs! När du väljer en permalänkstruktur och börjar publicera inlägg bör du inte ändra den utan några prep. Att byta permalänkstruktur utan korrekt planering och utförande kan resultera i trasiga länkar och 404-fel på din webbplats så var försiktig och dessa tips om hur du ändrar dina permalinks säkert.

Bonus: Din profil

Andra än allmänna WordPress-inställningar bör du också titta på din användarprofil, som finns under Användare> Din profil eller genom att klicka på ditt namn längst upp till höger på skärmen.

WordPress-inställningar: Användarprofil

Detaljer som hålls på den här skärmen visas ofta av teman (vanligtvis som postförfattare), så det är viktigt att du tar dig ett ögonblick för att se till att rätt information anges. Se till att Visa namn offentligt rullgardinsalternativet är inställt på det namn du vill visa för världen. Detta definieras av ett val av ditt användarnamn, för- och efternamn eller ett smeknamn. Och om ditt tema innehåller stöd för en bio glöm inte att lägga till det också.

Slutligen måste du också konfigurera en Gravatar (med samma e-postkonto som din WordPress-inloggning) med den bild du vill använda för din profil. Vanligtvis är det ett vackert huvudfoto men du kan ladda upp alla bilder du tycker är lämpliga.

Steg 3: Välj ett WordPress-tema för att starta en blogg

Det är här de flesta nya bloggare snubblas – de tillbringar timmar och timmar på jakt efter ett perfekt tema. Så låt mig ta en last av dig: ditt tema är inte så viktigt när du bara är igång. Ditt enda fokus bör vara att skapa innehåll och få det där ute för människor att se. Oroa dig inte för din webbplats design för mycket tills du har en stor målgrupp som berättar om de gillar det eller inte.

Som standard ser du det årliga WordPress-temat som är aktivt på din webbplats. Automattic (folket bakom WordPress) släpper en ny varje år och var och en är inriktad på bloggare (det senaste temat Tjugo sjutton, men Twenty Eighteen är på väg). Varje år är detta nya tema vanligtvis mer än lämpligt för dem som just har kommit igång med WordPress för att starta en blogg.

WordPress standardteman

Men någon gång kommer du förmodligen att byta till ett tema med fler funktioner för din växande webbplats. Att göra växeln är enkel – allt du behöver göra är att installera ett nytt tema. Naviger bara till Utseende> Teman> Lägg till nytt via din sidofält. Klicka på knappen för att ladda upp ditt tema. Välj sedan din zip-zip-fil för att ladda upp, installera temat och aktivera det sedan. Ta-dah! Du har precis installerat ett härligt premiumtema med fler funktioner och alternativ som du får i ett gratis tema.

Även om det finns massor av gratis och premiumtema att välja mellan, kan du verkligen inte slå kvaliteten på teman här på WPExplorer. Här är några av våra favoriter.

Chic livsstil och e-handel Premium WordPress-tema

chic wordpress blogg och butik tema

Info & nedladdning Visa demonstrationen

Chis är ett härligt och elegant bloggtema med fullt stöd för WooCommerce. Det betyder att det är lätt att skriva om dina favoritämnen och lika lätt att sälja dina egna varor. Snygg va?

Noll gratis bloggning WordPress Theme

noll wordpress bloggtema

Info & nedladdning Visa demonstrationen

Zero är ett rent och minimalt bloggalternativ med en enkel navigering på vänster sida. Perfekt för personliga bloggar eller fotografibloggar, Zero har allt du behöver utan att vara uppblåst. Dessutom är det gratis så vad ska man inte älska?

Mesa Free Masonry Blog WordPress Theme

Mesa Free WordPress Theme

Info & nedladdning Visa demonstrationen

Mesa är ett snyggt och gratis murstil WordPress-bloggtema som är bra för personliga eller professionella bloggar. Detta tema stöder massor av postformat och innehåller användbara anpassningsalternativ som hjälper dig att gå igång.

Totalt Drag & Drop Ultimate Multipurpose & Blogging WordPress Theme

Total WordPress Theme Vlogging

Info & nedladdning Visa demonstrationen

Slutligen, hur kan vi inte nämna Total? Det totala temat är bara det – en total lösning för alla typer av webbplatser, särskilt när du vill starta en blogg. Med en avancerad drag-and-drop-sidbyggare, obegränsade färgalternativ, anpassade Google-teckensnitt, inbyggda portföljer och gallerier, premiumreglage, video- och ljudpostformat, rubrikbyggare, anpassade widgetar och mer Total kan enkelt anpassas. Starta en personlig blogg, hantera en företagswebbplats, publicera dina vloggar, dela recept och mer. Det finns inget som Total inte kan göra!

Men det här är bara några av våra favoriter som gör det enkelt för dig att starta en blogg. Nu när du har valt ditt tema är det dags att undersöka hur du väljer några plugins!

Steg 4: Installera rekommenderade plugins

Om teman är de första snubblorna för nya bloggare måste plugins ta andra plats. Det är alltför lätt att spendera timmar på att installera valfritt antal plugin-filer innan du faktiskt får gjort något när det gäller innehållsskapande. Det är en enorm tidssug.

I verkligheten du gör inte behöver eventuella plugins för att komma igång som bloggare. WordPress är välutrustat ur lådan. Det finns dock några plugins som jag rekommenderar att du installerar och aktiverar för att få ut mesta möjliga av din blogg.

Obs! Var och en av dessa plugins är gratis och kan installeras genom att navigera till Plugins> Lägg till nytt via din sidofält. Använd sedan sökrutan för att söka efter ett gratis plugin i förvaret (eller klicka för att ladda upp ett plugin som du har laddat ner någon annanstans).

När du hittat det plugin du vill klicka på länken “Installera nu”. När plugin-programmet har installerats får du ett alternativ att aktivera din nya plugin. Det är allt! Plugin är nu installerat och aktiverat. Installationen för vart och ett av dessa rekommenderade plugins bör vara ganska enkel men om du har några enkla frågor kan du ställa i kommentaravsnittet nedan, eller besök plugin-sidan på WordPress.org för att öppna ett supportämne.

För skräppostskydd Prova Akismet

Akismet WordPress Spam Protection Plugin

Kommentarspam kan vara ett enormt problem senare om du inte ställer in en vägblock eller två för att stoppa spammare. Den första plugin för detta är WordPress ‘egen Akismet, och även om det finns andra spam-plugins tror vi att det är det bästa spam-skyddspluginet för WordPress. Akismet är ganska enkelt att använda – bara installera, aktivera och välj en “strikthet” -nivå. Efter det kommer Akismet att skanna dina kommentarer och automatiskt flytta misstänkta kommentarer till din skräppostmapp, allt du behöver göra är att komma ihåg att tömma den.

Lägg till detta för att lägga till social delning

AddThis Social Share Plugin

Du vill att folk ska dela ditt innehåll rätt? Så om ditt tema inte redan stöder social delning, kommer du att behöva installera ett plugin för det här. Ett bra gratisalternativ är Lägg till detta. Deras gratis sociala delningsplugin lägger till alternativ för 200+ sociala nätverk, massor av knappstilar och massor av platser (stick sidfält, sidhuvud, widget, i innehåll etc) allt gratis. Om du vill se din analys eller har mer avancerade delningsalternativ behöver du en premium AddThis konto, men för de flesta bloggare erbjuder bara plugin mycket.

Optimera din SEO med Yoast

Yoast SEO

Sökmotoroptimering, eller SEO för kort, är en väsentlig aspekt av varje webbplats. Men att bli SEO-expert tar år och till och med då måste du fortsätta lära dig. Det är därför plugins som Yoast SEO är ett viktigt tillägg för WordPress-användare. Vi gillar Yoast SEO eftersom det innehåller grundläggande SEO-alternativ för brödsmulor, titlar, utdrag, sökordsoptimeringar och mer.

Lägg till Google Analytics med MonsterInsights

MonsterInsights Analytics för WordPress

Ett bra sätt att se hur din webbplats presterar är att spåra besök på din webbplats via Google Analytics. Kolla in vår guide för hur du konfigurerar Google Analytics för din webbplats, men när du har skapat ett konto och lagt till din spårningskod på din webbplats kan du börja övervaka din webbplats. Du kan naturligtvis manuellt kontrollera ditt Google Analytics-konto varje dag, men WordPress är det flexibla CMS att det är massor av enkla att använda plugins som integrerar din analys i din WordPress-instrumentpanel. Vi rekommenderar MonsterInsights eftersom det fungerar bra med Yoast SEO – på det här sättet kan du kombinera din SEO-strategi med din SEO-övervakning för mycket bättre resultat.

Underhålla WordPress-säkerhetskopior med VaultPress

VaultPress för WordPress

Det är alltid en bra idé att planera för det värsta, och en av de bästa misslyckas säkert när du startar en blogg med WordPress tar regelbundna säkerhetskopior. Vaultpress är ett gratis plugin men det kräver ett premiummedlemskap för att du ska kunna skapa och underhålla kompletta säkerhetskopior på webbplatsen. Det är en del av Jetpack premiumplaner, som börjar på bara $ 3,50 per månad (endast $ 39 per år), vilket är ett mycket lågt pris för att ha fullständig trygghet att din webbplats har en plan B. Om du inte vill använda en plugin för säkerhetskopiering, inga problem. Det finns några olika gratismetoder du kan använda för att säkerhetskopiera WordPress via din värdplan eller manuellt istället.

Steg 5: Börja blogga

Vid denna punkt är din blogg nästan grundad för innehållsproduktion och det finns bara ett par saker att ta hand om. Den första är att bli av med exempelposten, sidan och kommentaren som WordPress innehåller som standard.

Radera exempelsidan och posten

Klicka först på sidor menyalternativ i din sidofält. På din helt nya blogg ser du bara en exempelsida som du kan ta bort genom att föra muspekaren över varje och välja Skräp alternativ.

ta bort ett wordpress-inlägg

För tillfället behöver du inte skapa några nya sidor, men du kanske vill komma tillbaka senare för att skapa en Om- eller Kontaktsida vid någon tidpunkt. Vi är för närvarande fokuserade på att få igång din blogg som inte kräver något annat än inlägg. Så klicka på inlägg i sidopanelen och precis som med dina sidor, ta bort exempelposten med titeln “Hej värld!”

Nu är din blogg fräsch, ren och redo för dina visdomsord.

Skapa ditt första inlägg

Låt oss ta en titt på att skapa ditt första inlägg. Naviger bara till Inlägg> Lägg till nytt via din sidofält och du får en skärm som liknar den som visas nedan:

Skriv ditt första blogginlägg

Det finns tre viktiga punkter du behöver för att få ditt första inlägg ut i det öppna (även om vi har en detaljerad guide för att publicera ditt första WordPress-inlägg):

 1. Skapa en titel för ditt inlägg: Detta går i fältet direkt under “Lägg till nytt inlägg.” Gör det klart, kortfattat och iögonfallande. Det är också en bra idé att ta med ditt sökord.
 2. Skriv ditt innehåll: Detta går i huvudredigeringsrutan som tar upp huvuddelen av skärmen. Detta är en vad-du-ser-är-vad-du-får-redigeraren (WYSIWYG för kort), vilket innebär att du kan se de ändringar du gör med redigeraren när du använder de inkluderade alternativen (fet, kursiv, typstorlek, länkar, etc. ) eller infoga media (bilder, videolänkar osv).
 3. Bild, kategori och taggar: Om du vill lägga till en presenterad bild nu är det dags att göra det. Vi rekommenderar också att du använder kategorier (breda grupperingar av inlägg) och taggar (specifika nischbeskrivare) eftersom de gör det lättare för läsarna att surfa på din webbplats senare när du har hundratals inlägg på din blogg.

Med de tre punkterna täckta klickar du på Publicera knapp. Det är det – att skapa innehåll i WordPress är så enkelt! Det finns flera saker du kan göra för att optimera och bättre presentera dina inlägg, nyckeln till att komma igång är just det: komma igång. Oroa dig för fintrycket senare, men för tillfället få lite innehåll där ute!

Lägg till fler funktioner

Du kan alltid lägga till din WordPress-drivna webbplats. Lägg till fler sidor, lägg till fler plugins, välj ett nytt tema för att lägga till nya stilar. Himlen är gränsen! Här är några vanliga funktioner som du kanske vill lägga till på din webbplats (spoiler alter – många behöver bara ett plugin).

 • Hur man lägger till ett forum till WordPress
 • Hur man lägger till en butik till WordPress
 • Hur man lägger till Google-teckensnitt till WordPress
 • Hur du anpassar din webbplatsdesign
 • Så här lägger du till en sidbyggare

Vad väntar du på? Gå Starta en blogg!

Att komma igång med bloggning är verkligen lika enkelt som ovanstående femstegsprocess, och inlärningskurvan för att starta en blogg är grunt om du börjar med att paddla snarare än att hoppa in i den djupa änden. Det finns gott om tid att besatta över mindre tematjusteringar, nya plugins och optimera din SEO men framgångsrik blogging kommer nästan alltid tillbaka till innehåll som du producerar.

För det mesta kommer besökare inte att bry sig nästan lika mycket om din design eller snygga plugin-funktionalitet än de gör om ditt innehåll. Så omfamna hjärtat av att blogga, få skapa och starta en blogg!

Har du några frågor om hur man startar en blogg? Eller WordPress blogga specifikt? Vi hjälper gärna med – lämna bara en kommentar nedan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map