Vad är RSS? Och hur man lägger till det i WordPress

Vad är RSS? Tja, RSS står för “Really Simple Syndication”, även om dess ursprung kan spåras till “Rich Site Summary”. Enkelt uttryckt RSS ett medium för att syndikera webbplatsens innehåll på ett mycket effektivt och organiserat sätt. RSS släpptes 1999 och hade en enorm inverkan på utvecklingen av Internet – särskilt hur innehåll konsumerades. Folk behövde inte längre besöka sina favoritwebbplatser för att se de senaste artiklarna.


Nyhetssajter som BBC och New York Times, främjade kraftigt RSS-ikonen på deras webbplatser. Du kan prenumerera på hela NY Times eller bara finansavdelningen – allt du behöver göra var att prenumerera på ett specifikt RSS-flöde. Sådan var RSS-skönheten! För att uttrycka det helt otydligt var RSS det och är, ett av de mest populära medierna massinnehållsfördelning för förlag, och konsumtion av massinnehåll för läsare (eller besökare).

Fördelar med RSS: Produktivitet och läsbarhet

podcasting

RSS hade bokstavligen varit den pinne som drev tillväxten av bloggning och podcasting. Du kan prenumerera på dina favoritbloggar och spara mycket tid genom att helt enkelt läsa innehållet i din RSS-läsare. I huvudsak du göra mycket mer med att spendera mindre och slutar spara en massa av tid.

En av de mest uppskattade (eller snarare ohörda) fördelarna med att använda RSS-flöden är läsbarhet. Vi människor är varelser av vana. Har du någonsin undrat varför nästan alla romaner följer en viss sidstorlek och bredd, textjustering, radhöjd, antal ord per rad, typsnitt och storlek? Det görs för att skapa en optimal läsglädje – mindre belastning på ögonen, fast ögonrörelse och förbättrad läshastighet över tid.

RSS-läsare gör samma sak. Du kan ställa in önskat teckensnitt, storlek och linjehöjd. När du läser olika innehåll på samma typografiska layout förbättras din läshastighet. Varje webbplats har sin egen design, typografi och färgpalett. Några du kanske gillar, medan andra du absolut avskyr. RSS-broar som gapar och ger dig en fullständig läsupplevelse.

RSS-flöden

rss läsar tidning

De flesta av oss är medvetna om termen “RSS-ikoner” – de orange rutorna med den vita ikonen som finns på de flesta webbplatser. Tja, dessa ikoner länkar till din webbplats RSS-flöde. De används främst för att leverera innehåll till webbplatsens besökare eller i andra fall dina kunder. Ett RSS-flöde är snarare kodat uppmärkt i XML (Extensible Markup Language). RSS-läsare och webbläsare som har inbyggt stöd för att analysera RSS-flöden (till exempel Mozilla Firefox) kan korrekt läsa eller parse ett RSS-flöde. Andra webbläsare som Google Chrome som inte har inbyggt stöd för flöden visar standard XML-data när en RSS-flödeslänk klickas.

Generera RSS-flöden

RSS-flöden måste vara det manuellt genererad när du har byggt en webbplats på ren HTML, dvs. när du inte använder ett CMS. I sådana fall kan du anställa onlinetjänster för att generera RSS-flödet för dig. När du har installerat din RSS-generator, så snart du publicerar en artikel på din webbplats, kommer ditt RSS-flöde att inkludera det nya inlägget. Personer som har prenumererat på det RSS-flödet kan ladda ner artiklarna med hjälp av en RSS-läsare. (Det kommer vi lite om). WordPress är dock lite annorlunda.

WordPress och RSS

wordpress och rss

WordPress har ett inbyggt stöd för RSS. Så snart du publicerar ett inlägg kommer WordPress att leverera det till Allt dess RSS-flöden. Allt detta är gjort internt och du behöver inte klicka på en enda knapp för att göra det. Du kanske har lagt märke till att jag använde ordet Allt. Tja, det är där skönheten i WordPress ligger (tillsammans med tusen andra förmåner).

Det finns praktiskt taget “n” antal RSS-flöden tillgängliga på din WordPress-webbplats. Antalet beror på mängden publicerat innehåll – dvs antalet taggar, författare och kategorier. WordPress stöder fyra typer av RSS-flödesformat:

  1. RSS
  2. RSS 2.0
  3. Atom och
  4. RDF – Resource Description Framework

RSS-flöden kan vara tillgängliga med följande URL-struktur:

Standard URL-strukturGanska permalänkstruktur
www.example.com/?feed=rsswww.example.com/feed/
www.example.com/?feed=rss2www.example.com/feed/
www.example.com/?feed=atomwww.example.com/feed/atom/
www.example.com/?feed=rdfwww.example.com/feed/rdf/

Det rekommenderas starkt att använda RSS 2.0-formatet eftersom det är det mest populära och allmänt stödda formatet. Du bör också marknadsföra dina feedlänkar med den vackra permalänkstrukturen eftersom de är lätta att läsa och komma ihåg. För att inte tala, de flesta webbplatser följer den vackra permalänkstrukturen.

Flera RSS-flöden i WordPress

flera RSS-flöden

Nu för den mest intressanta delen – distribuera flera RSS-flöden med WordPress. Fram till nu har vi pratat om hur RSS kan distribuera webbplatsens innehåll. Med WordPress kan du dela upp RSS-prenumerationen i specifika nivåer. Detta gör att dina besökare kan prenumerera på exakt innehåll de önskar.

Hur fungerar det?

Låt oss anta att du har en kategori som heter ‘Psykologi’ och en tagg “Vedisk terapi” i din blogg. En läsare som vill ha alla inlägg som lagts in under psykologi kan helt enkelt lägga till http://www.example.com/category/phychology/feed till sin RSS-läsare. I framtiden är det bara inlägg som publiceras under psykologi kategorin skulle göras tillgänglig i det fodret. På liknande sätt kan man lägga till http://www.example.com/tag/vedic-therapy/feed till RSS-läsaren för att få åtkomst till alla inlägg taggade med Vedic Therapy. Här är ett urval av olika flöden tillgängliga:

PrenumerationstypGanska Permalänk
kategorierhttp://www.example.com/category/categoryname/feed
Tagshttp://www.example.com/tag/tagname/feed
kommentarerhttp://example.com/comments/feed/
Författarehttp://example.com/author/authorname/feed/
Sökhttp://example.com/?s=searchterm&feed=rss2
Anpassade inläggstyperhttp://example.com/feed/?post_type=posttypename

Du kan också gruppera flera kategorier, flera taggar och en kombination av båda i dina flöden. Det finns ett obegränsat antal möjligheter med RSS-flöden. Det beror faktiskt på hur läsaren (dvs du och jag) använder den (kolla in officiell WordPress-dokumentation för att ta reda på mer).

KombinationEnkel (standard) Permalänk
Flera kategorierhttp://www.example.com/?cat=42,43&feed=rss2
Flera taggarhttp://www.example.com/?tag=tag1,tag2&feed=rss2

När du har fått dina flöden redo att gå kan du visa dina egna egna flöden (eller de från andra webbplatser) med ett WordPress-plugin. Tom skrev en fantastisk artikel om att använda WP RSS Aggregator WordPress-plugin för att importera, sammanfoga och visa upp RSS-flöden på din webbplats (ett bra verktyg om du gör en hel del gästbloggar på andra webbplatser och vill inkludera länkar till dessa inlägg på egen hand hemsida)

RSS-läsare

rss läsningskille

En RSS-läsare är en mjukvara som hjälper dig att följa och hantera flera RSS-flöden. När jag säger hantera, Jag talar strikt om konsumentens synpunkt. För att börja med kan du lägga till ‘n’ antal RSS-flöden och organisera dem i mappar, taggar och kategorier. De specifika funktionerna varierar med vilken RSS-läsare som används, men de allmänna funktionerna är desamma.

RSS-läsare kan vara redo för plattform och mobil. Det finns flera läsare tillgängliga för nästan alla operativsystem – Windows, Mac, UNIX och de många smakerna på Linux. Med stängning av Google Reader, Vi såg en stadig ökning av antalet oberoende RSS-läsare. De mest populära i dag är alla webbaserade och har appar för alla mobila operativsystem – Windows, iOS och Android. Exempel inkluderar Feedly, Bloglines, Feedzilla, NewsBlur och NetVibes.

Loggar ut

post levererad

RSS har varit ett av de kraftfullaste verktygen för att leverera nytt innehåll sedan början av de nya årtusendena. Men nuförtiden är dess prioritering att gå neråt. E-postmarknadsföring är det nya barnet i blocket. Varför? Det är enkelt. Med RSS får du inte e-postadressernas e-postadresser. Med nedläggningen av Feedburner Service är det också ganska komplicerat att uppskatta antalet RSS-prenumeranter.

Med e-postprenumeranter får du tillgång till på begäran pool av kunder. Med RSS är räckvidden begränsad. Därför har de flesta trafik tunga webbplatser flyttat den ikoniska RSS-ikonen helt ned till sidfoten medan vissa har stoppat RSS helt. E-postprenumerationsrutorna visas på alla möjliga sätt – popups, sidhuvud, sidofält och sidfot.

Jag känner för en RSS att RSS är en nödvändig kommunikationsmedium – eftersom jag prenumererar på många webbplatser och inte är intresserad av att översvämma min inkorg. Över dig – vad är din ståndpunkt på RSS? Ja eller nej? Använder du RSS-läsare eller lägger du till artiklarna i Read It Later-tjänster som Instapaper eller Pocket? Vi skulle gärna höra dina tankar!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me