Kaj je brezglava trgovina in kako vam lahko koristi?

Kaj je brezglava trgovina in kako vam lahko koristi?

Urejanje pričakovanj strank v današnji digitalni pokrajini je lahko zelo zahtevno. Generacija in ustvarjanje vsebin sta le dve dražji predmeti, kaj šele zagotavljanje privlačne izkušnje. Glede na to se morda sprašujete, ali obstaja bolj učinkovit način upravljanja z vašo vsebino in rešitvami za e-trgovino.


Na srečo pristop brezglave trgovine naredi točno to. Tako lahko na svoje spletno mesto dodate funkcijo e-trgovine, hkrati pa še vedno najbolje izkoristite vsebino, ki pritegne vaš promet. Poleg tega boste imeli boljši nadzor nad delovanjem sestavnih delov vašega spletnega mesta.

V tem članku vas bomo seznanili s konceptom brezglave trgovine. Nato bomo razpravljali o vseh prednostih in slabostih ter razložili, kako začeti s sistemom brez glave. Pojdimo na delo!

Ne izgubite glave: Kaj morate vedeti o ločevanju

Ko govorimo o spletnih mestih in sistemih za upravljanje vsebine (CMS), se ponavadi sklicujemo na dve glavni komponenti. To sta sprednji in zadnji del spletnega mesta. Sprednji del se nanaša na stranko ali, bolj preprosto, na del spletnega mesta, ki ga bodo stranke videle in z njimi komunicirale.

Zadnji del je skrbniška stran, kamor lahko vnašate vsebino in prilagodite oblikovanje in funkcionalnost:

Nadzorna plošča WordPress

Brezglavo poslovanje vključuje tako imenovano „nevezano“ CMS. To pomeni, da prekinete povezavo sprednjega in zadnjega konca vašega spletnega mesta. Ko svojo trgovinsko rešitev ločite od javnega vmesnika in ostanete brezglavi, se v bistvu sprostite, da raziščete več možnih možnosti dostave. Na koncu lahko s tem dosežete novo raven fleksibilnosti glede tega, kako in kje bo vaša vsebina dostavljena in bodo vaši izdelki na voljo za nakup.

V bistvu boste imeli vmesnik, ki omogoča preprosto ustvarjanje in dodajanje vsebine v bazo podatkov. Z vsemi funkcijami upravljanja e-trgovine lahko ravnate tudi ločeno.

Posledično lahko z vašo vsebino upravljate skoraj kjer koli prek različnih vmesnikov za programiranje aplikacij (API-ji). Tako je lažje ustvariti en vir vsebine za dostavo do številnih končnih točk, vključno z napravami, ki spadajo v vedno večjo raven Trg interneta stvari (IoT).

Zakaj razmisliti o brezglavem trgovinskem pristopu

Pomembno je upoštevati, da ne bodo vsi imeli koristi od ločevanja svojih spletnih mest. V določenih situacijah pa je to lahko zelo dragocen pristop. Preden se lotite giljotine, boste želeli v celoti pregledati možnosti in potrebe e-trgovine.

Nekaj ​​elementov, ki jih morate upoštevati pri odločitvi, ali je e-trgovina brez glave pravilno, vključujete:

 • Vsebina: Spletna mesta, ki so obremenjena z vsebino, lahko maksimizirajo prikazovanje iste vsebine na več končnih točk, ne da bi podvojila njihov trud ali vire.
 • Zavzetost: pristop brez glave lahko odpre novo priložnost za povečanje angažiranosti z umetno inteligenco (AI) in razširjeno resničnostjo (AR) brez nove baze podatkov.
 • Izkušnja: Iz številnih naprav lahko iz ene baze podatkov ustvarite zadovoljivo in brezhibno uporabniško izkušnjo.

Brezglavi pristop k upravljanju vašega spletnega mesta lahko resnično odpira nove priložnosti za prikazovanje in trženje vsebine. Če iščete zelo prilagodljivo in fleksibilno rešitev, bo morda brezglava arhitektura prava za vas.

Če gre za elektronsko poslovanje, ima sistem brez glave tudi številne prednosti. Ko ločite upravljanje spletnega mesta, to pomeni, da vašega sistema upravljanja zalog in izdelkov ni več treba vezati na vaš CMS.

Z drugimi besedami, lahko uporabite izbrano platformo za pošiljanje vsebine prek zadnjega konca spletnega mesta, ne da bi vas skrbelo, kako bo vplivalo na poslovne vidike. S pomočjo API-jev boste lahko dosegli nakupovalno izkušnjo točno tako, kot želite.

Možne ovire trgovine brez glave

Trgovina brez glave pa morda ni za vsakogar. Pomembno je upoštevati nekaj možnih slabosti tega pristopa. Če na primer iščete rešitev vse v enem z manj komponentami za vzdrževanje, na primer ta nastavitev morda ni primerna za vas.

Upoštevati je treba še nekaj drugih možnih pomanjkljivosti, med drugim:

 • Za upravljanje sistema brez glave boste morda potrebovali več virov.
 • Če ste nov uporabnik CMS, morda nimate tehničnih znanj, potrebnih za upravljanje sistema brez glave.
 • Nevezani sistem ima lahko več uporabniških končnih točk, kar lahko povzroči večje stroške razvoja.
 • Med razvojem verjetno ne boste imeli dostopa do predogleda v živo.
 • Za upravljanje lahko obstaja več potencialnih zaslonov spredaj.

Kot smo že omenili, če iščete rešitev, ki ni na voljo in je že pripravljena, to morda ni tisto, kar iščete. Za uspešno povezavo boste potrebovali visoko vpleteno ekipo z znanjem in razumevanjem API-jev za e-trgovino.

Začnite s pristopom brezglave trgovine

Začnite s pristopom brezglave trgovine

Zdaj, ko veste, kaj je brezglava arhitektura, in razumete prednosti in slabosti, si poglejmo, kaj je potrebno za dosego te strukture. Ko ločite, nenadoma imate številne uporabniške vmesnike. Nato lahko svoj back-end sistem povežete prek API-jev za e-trgovino.

To pomeni, da je vaša funkcija e-trgovine in upravljanja izdelkov ločena od vašega upravljanja vsebin. S pravimi orodji lahko to dosežete z obstoječimi CMS-ji, kot je WordPress.

Obstaja tudi več vtičnikov, ki jih lahko razmislimo, ki jih bomo pogledali v kratkem. Najprej je dobro, da v celoti razumete nekatere nianse glede nevezanih in brezglavih sistemov:

 • Ločeno: Vsebina bo na voljo prek končnih točk API-ja, vendar je sistem še vedno vključen v postopek dostave v sprednji predstavitveni sloj.
 • Brez glave: Vsebina bo na voljo prek končnih točk API, vendar je sistem reaktiven in predvideva, da za dostavo vsebine skrbi drug program.

To pomeni, da če uporabljate WordPress in želite ustvariti resnično brezglaven sistem, boste verjetno potrebovali nekaj dodatnih orodij, da se to zgodi. To je seveda, razen če sami ne načrtujete programiranja vseh potrebnih elementov.

Če veste, da ne boste uporabljali sprednjega zaslona, ​​ki ga ponuja WordPress, boste morda začeli z namestitvijo vtičnika, kot je WP brez glave. Vtičniki, razviti za ustvarjanje brezglavega WordPressa, niso tako številni in ponavadi nimajo dovolj pregledov. Vendar je WP Headless dober primer tega, kar boste našli glede funkcionalnosti.

Ta vtičnik bo v bistvu izklopil dostop do sprednjega dela vašega spletnega mesta vsem, ki jim ni dodeljen uporabnik. Če na primer pošljete drugemu urejevalcu spletnega mesta stalno povezavo, bodo preusmerjene na stran za urejanje objave. Blokiranje splošnega dostopa do standardne naslovnice spletnega mesta je eden prvih korakov za ločitev vaše WordPress nastavitve.

Ko boste odpravili sprednji dostop do svojega spletnega mesta, boste morali začeti graditi shrambo vsebine. Eden od vtičnikov, ki bi bil morda v pomoč pri tem, je Napredna polja po meri:

Napredna polja po meri

Ta vtičnik je precej priljubljen in zelo priporočljiv. Z njim lahko dodate polja po meri za skoraj vsak primer uporabe. Poleg tega lahko hitro razvijete polja, ki bodo prikazana na zaslonu za urejanje objav, brez skrbi, kako bodo podatki prikazani v vaši temi.

Ko gradite svojo brezglavo arhitekturo, boste pozneje lahko organizirali svoje podatke s polji po meri. Če boste klicali svoje podatke prek API-jev, boste lahko dobili natančno določene in natančne ciljne informacije, ki jih bodo dostavili do vaših novih končnih točk.

Orodja za razvijalce, ki jih morate vedeti, preden greste brez glave

Čeprav se zdi, da je sistem brez glave lahko zapleten, za njegovo delovanje res potrebujete le nekaj običajnih programskih jezikov. Če želite delati s strukturo brez glave, boste želeli krmariti in pisati Kaskadni listi sloga (CSS) in HTML.

JavaScript lahko uporabite tudi za izvedbo vseh klicev, ki jih potrebujete za pošiljanje vsebine. Odločiti se boste morali, s kakšno bazo podatkov želite sodelovati. Če na primer uporabljate WordPress, boste želeli razumeti in imeti možnost krmarjenja po podatkovni bazi PHP.


Ustvarjanje rešitve za e-poslovanje brez glave za vaše spletno mesto za trženje in e-poslovanje je lahko koristna izbira. S to nastavitvijo boste lahko ohranili prilagodljivost in hitrost, hkrati pa povečali število uporabniških končnih točk, ki jim lahko ponudite izkušnje.

Seveda je treba upoštevati nekaj prednosti in slabosti. Čeprav je e-trgovina brez glave lahko koristna za spletna mesta z veliko vsebine, potrebujete dobro ekipo in ustrezne vire, da svojo vsebino uporabite prek API-jev. Ne pozabite pa, da so na voljo koristni vtičniki, če uporabljate WordPress.

Ali imate kakršna koli vprašanja o trgovini brez glave in ali je to prav za vas? Vprašajte stran v spodnjem razdelku za komentarje!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map