Kaj vam nihče ni povedal o WordPressu, ko ste začeli

Kaj vam nihče ni povedal o WordPressu, ko ste začeli

WordPress pridobiva na priljubljenosti in številni lastniki spletnih strani ga sprejemajo kot svoj sistem za upravljanje vsebin. To objavo pišem, če želim deliti nekaj kazalcev z ljudmi, ki se šele začnejo z WordPressom ali jih kratek čas uporabljam, da jim pomagam izogniti se številnim pogostim napakam. Izložila bom nekaj dejstev, upam, da bom razčistila nekaj napačnih predstav in ponudila nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali.


Dejstva o WordPressu

Najprej, tukaj je nekaj dejstev o WordPressu, s katerimi lahko okrepite osupljivost tega posebnega CMS-a.

WordPress je najbolj priljubljen CMS.

Začnimo s tem nespornim dejstvom. WordPress pooblasti 30% spletnih mest na internetu. Podjetja, zvezdniki, blogi, ustvarjalni umetniki, spletne trgovine in drugi uporabljajo WordPress kot platformo za svoja spletna mesta. Tako lahko vidite, da je WordPress izjemno priljubljen.

WordPress je brezplačen.

In to je dejstvo. Ampak to ni celotna zgodba. Del programske opreme, ki je WordPress, je brezplačno naložljiv. Obstajajo pa tudi druge bistvene stvari, kot so gostovanje, ime domene, teme in vtičniki, ki lahko vse skupaj povišajo.

Če niste vrste »Naredi sam«, boste morali plačati razvijalcu, da odpravi morebitne težave pri odpravljanju težav ali WordPress prilagodi svojim potrebam. Če želite imeti bolj jasno predstavo o tem, koliko vas bo stala izdelava spletnega mesta z WordPressom, si oglejte to objavo.

Obstaja vtičnik za (skoraj vse).

Pomislite na katero koli funkcijo za vaše spletno mesto. Možno je, da lahko iskanje vtičnika za to funkcijo sproži več možnosti. Vtičniki so čudoviti in vam omogočajo, da svojemu spletnemu mestu dodate vrsto funkcij. V oknu je skoraj 50000 brezplačnih vtičnikov Imenik vtičnikov WordPress.  Če je vaša izbira dodatni vtičnik za boljšo podporo, ki jo imajo ti vtičniki, poglejte v CodeCanyon.

Dobro gostovanje je izredno pomembno.

Ko pridete prav do nje, je vsa gostovanja dveh vrst – skupno gostovanje in namensko gostovanje. Skupno gostovanje je tisto, kar običajno vidite po internetu. Primerno je za majhna spletna mesta ali bloge z majhnim številom obiskovalcev. Za večja spletna mesta, ki upravljajo z velikim prometom uporabnikov, skupno gostovanje preprosto ne bo storilo. Ta spletna mesta se lahko odločijo za namenske storitve, ki jih upravlja WordPress, ali katero koli drugo storitev gostovanja, ki lahko spletnemu mestu dodeli dovolj virov. Ne pozabite, da ko gre za gostovanje, se v veliki meri spušča kar plačate, je tisto, kar dobite.

Premium teme običajno nudijo boljšo podporo kot brezplačne teme.

Na splošno so premium teme bolje vzdrževane, redno posodobljene in uživajo večjo podporo avtorjev. Mnogo bolje ocenjenih premijskih tem, ki so bile izdane v nedavni preteklosti, imajo čisto kodo, fleksibilno strukturo, ki jo lahko nadgradite in izjemno funkcionalnost. In vse to je poleg dobrega oblikovanja. Toda kot pri vsem v življenju, se pred nakupom teme prepričajte, da opravite raziskavo. Trge, kot so Themeforest, Creative Market in Mojo, sestavljajo tisoči posameznih razvijalcev, zato se podpora in posodobitve, ki jih prejmete, razlikujejo od izdelka do izdelka.

Napačne predstave o WordPressu

Ko prvič raziskujete WordPress, lahko naletite na nekaj pogostih napačnih predstav. Vendar ne skrbite – tu smo, da vam pomagamo, da jih nekoliko razčistimo in izpopolnimo, da boste lahko bolje razumeli WordPress kot celoto.

WordPress je enostaven.

Res je, WordPress je enostaven. Ampak to ne pomeni, da prenesete WordPress in se nato usedite ter opazujete, kako se vaše spletno mesto čarobno oblikuje. Ne, tudi vi imate delo. Z WordPressom je enostavno, da lahko z upoštevanjem navodil občasno postavite spletno mesto z barebones. Od tega trenutka naprej lahko spletno mesto prevzamete s pomočjo WordPress-ovega znanja in po spletu oblikujete po želji. Ker je brezplačen, ga lahko namestite lokalno in ustvarite poljubno število testnih mest ter svoje znanje preizkusite prosto.

Kot uporabnik morate biti proaktivni in se seznaniti z načinom dela WordPressa. To ni preveč težko glede na število vadnic, tečajev, video posnetkov za usposabljanje, podcastov in blogov, ki vas lahko vodijo skozi vaše potovanje po WordPressu. Potem se lahko naučite toliko, kolikor je potrebno za zagon spletnega mesta ali celotno razdaljo in pridobite nekaj razvojnih veščin. Odvisno je od vas.

Posodobitev WordPressa je le en klik stran.

To ste morda že slišali že večkrat – posodabljati WordPress je tako enostavno kot en klik. Ampak to ni tako preprosto. Prva stvar, ki jo morate storiti, je, da preverite, kaj se spremeni, tako da pregledate dnevnik sprememb. In če ne potrebujete nobene funkcije, lahko to posodobitev preskočite. Najbolje pa je, da vse namestitve za varnost izvedete na namestitvi WordPress-a.

Privzeto se vse manjše posodobitve jedra programa WordPress izvedejo samodejno. Toda ob večjih posodobitvah boste na nadzorni plošči videli obvestilo, da ga boste morali posodobiti. Ko gre za teme in vtičnike, so samodejne posodobitve onemogočene. Izbrati morate posodobitev pri prejemanju obvestil na nadzorni plošči.

Če želite imeti večji nadzor nad tem, kaj se spremeni v WordPressu, lahko naredite preproste spremembe v datoteki wp-config.php ali dodate filtre v datoteke datotek function.php v temah in vtičnikih. Lahko izberete ali onemogočite samodejne posodobitve za vsako posebej. Oglejte si ta hitri vodnik za posodobitev WordPress-a, če želite vedeti več o posodobitvah.

WordPress se na splošno nanaša na WordPress.com.

Večina novorojenčkov sodi za tega, sploh se ne zavedajo WordPress.org. WordPress.org je organizacija, ki ponuja brezplačno odprtokodno programsko opremo, ki jo lahko prenesete in namestite kamor koli in uporabite za izdelavo svojega spletnega mesta. WordPress.com je storitev, ki uporablja isto programsko opremo in ponuja strežniški prostor in druge storitve za vaš blog (če želite več podrobnosti, si oglejte naš vodič o razlikah med WordPress.com in WordPress.org).

Z WordPress.org uživate popolno svobodo upravljanja spletnega mesta in unovčevanja. Ko spletno mesto z WordPressom oblikujete na strežniku, ki ga izberete, ste lastnik spletnega mesta in z njim lahko naredite skoraj vse. Nasprotno, imate malo nadzora nad blogom na WordPress.com. Preden nastavite spletno mesto, se morate zavedati, kaj želite – svobodo, ki jo ponuja WordPress.org ali priročnost WordPress.com. Premik dolgotrajnega spletnega dnevnika z WordPress.com na WordPress.org lahko postane zelo zmeden.

WordPress ni za manjše naprave.

Lansko leto, promet z mobilnih telefonov je prehitel promet s tradicionalnih namiznih računalnikov. Če vaše spletno mesto ni dostopno z mobilnih telefonov, boste izgubili velik del prometa. WordPress se je hitro odzval na trend in v zadnjih nekaj letih so se teme WordPressa razvile, da bi se popolnoma prilagodile kateri koli velikosti zaslona. Odličen primer je naša WordPress tema Total Drag & drop, ki odlikuje tekočinsko odziven dizajn, ki je običajen za večino dobro kodiranih tem danes.

WordPress ni varen.

Ta je bolj strašljiv kot resnična resnica. WordPress ni več ali nič manj dovzeten za varnostne grožnje kot kateri koli drug CMS. Glede na to, da noben kos programske opreme ni zasidran, se WordPress uvrsti na vrh, ko gre za varnost. Dejstvo je, da je WordPress na spletu toliko širše prisoten, da je postal cilj izbire hekerjev. Ne pozabite, WordPress je odprtokodna programska oprema, ki ima veliko aktivno skupnost, ki neprestano poroča o napakah in jih odpravlja skoraj takoj.

WordPress je samo za bloge.

To je bilo res pred več kot desetletjem, ko je bil Matt Mullenweg zasnoval kot osebno založniško platformo. Vendar se je WordPress danes razvil, da bi lahko poskrbel za široko paleto spletnih strani in danes, zvezdniki, glasbene hiše, tehnološki blogi, informativni centri, modni časopisi, oblikovalski studii, portfelji in spletne trgovine, imajo vsa svoja spletna mesta na WordPressu. Poleg tega obstaja več sto WordPress tem, ki poskrbijo za vsako nišo. To olajša gradnjo spletnih strani v več kategorijah.

Preveč vtičnikov lahko upočasni vaše spletno mesto.

To vzemite z zrnom soli. Vprašanje tukaj je več o kakovosti vtičnikov, ki jih namestite. Če so vtičniki pravilno kodirani, se redno posodabljajo in imate na njih dovolj prostora na strežniku, lahko namestite kot več vtičnikov, ne da bi to vplivalo na uspešnost spletnega mesta. Vendar morate preskočiti vtičnik, ki doda preveč zahtev HTTP, poveča poizvedbe po zbirki podatkov ali porabi preveč procesne moči. En vtičnik s slabo kodo lahko uniči vaše spletno mesto. Vtičniki so lahko tudi vstopna točka za zlonamerno programsko opremo. Zato je pomembno, da vtičnike preverite kakovost in jih preizkusite, preden jih aktivirate na spletnem mestu v živo.

Nekaj ​​osnovnih nasvetov za WordPress

Zdaj, ko veste nekaj o tem, kaj lahko pričakujete od WordPress-a, tukaj je nekaj ključnih nasvetov, da boste pri uporabi WordPress-a na pravi poti..

Po potrebi uporabite SAMO vtičnike.

Ni treba posegati po vtičniku vsakič, ko morate dodati funkcijo. WordPress ima veliko vgrajenih funkcij, ki bi jih morali raziskati, da bi videli, ali izpolnjuje vaše potrebe. Vaša tema lahko vsebuje tudi nekatere funkcije. S preprostimi kodami je možnih veliko več funkcij. Oglejte si te možnosti, preden posežete po vtičniku.

Neaktivni vtičniki so varnostno tveganje.

Če vtičnika nekaj časa ne boste uporabljali, je bolje, da ga v celoti izbrišete s svojega WordPressa in ne zgolj inaktivirate. Dokler vtičnik leži v vašem WordPressu, je lahko dovzeten za zlonamerno programsko opremo, čeprav je neaktiven. Smiselno je spremljati svoje vtičnike in izbrisati tiste, ki jih resnično ne potrebujete.

Poglejte dlje od vsebine.

Čeprav je res, da je vsebina ključni generator prometa za katero koli spletno mesto, je ustvarjanje odlične vsebine za vaše spletno mesto le dober začetek. Kot vam bo povedal katerikoli strokovnjak za SEO, je pridobitev Googla, da vas zlahka najde in postavi na vrh strani z rezultati iskanja, zelo naporno delo. The Vtičnik Yoast SEO vam bo pomagal do pravilnih objav za iskalnike. Prav tako lahko iskalniki nekoliko olajšajo iskanje, tako da Googlu pošljete zemljevide spletnih strani. Naredite korak naprej in se prijavite pri storitvi Google Analytics, da boste dobili vpogled v to, kaj počnete pravilno in narobe, ko gre za promet na spletnem mestu. Uporabite lahko tudi Google Search Console da bi lažje razumeli, kako vaše spletno mesto deluje z Googlovim iskalnikom.

V otroških temah vedno spremenite želene spremembe.

Ne spreminjajte se s privzetimi temami, medtem ko spreminjate temo. Za izvedbo kakršnih koli sprememb vedno delujte z otroško temo. Tako, ko posodobite privzeto temo, vse prilagoditve ne bodo izgubljene.

Če ste se odločili za to, se seznanite z vsemi kljukami, filtri in dejanji.

Ko ste bolj seznanjeni z WordPressom, si vzemite nekaj časa, da se seznanite s kavlji, filtri in dejanji. Tako lahko lažje komunicirate z WordPressom. Izvedite več o tem tukaj.

Bodite mirni, ko se srečujete s težavami.

Na neki ali drugi stopnji boste verjetno naleteli na nekatere težave z WordPressom, kot so napake v zbirki podatkov, beli zaslon smrti in podobno. Ne pozabite, da so se mnogi drugi uporabniki WordPress-a soočili s temi težavami, preden ste postavili rešitve na spletu. Osnovne rešitve za odpravljanje težav z WordPressom je enostavno najti na spletu. Morate ostati mirni in iskati ustrezne rešitve za vašo specifično situacijo.

To še ni vse

Obstaja več osnovnih pravil, na katera morate biti pozorni, kot so:

 • Varnostno kopiranje in varnost sta pomembni.
 • Začnite graditi svoj seznam e-poštnih sporočil od prvega dne.
 • Uporabite kategorije in oznake za objave in strani že od samega začetka.
 • Uporabite favicon.
 • Optimizirajte spletno mesto za hitrost in delovanje.

Toda ohranimo ga za drugo objavo. Učenju z WordPressom res ni konca!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map