WordPress glosar za začetnike (zmedeni pojasnjeni pogoji!)

Za nekoga, ki je nov v svetu bloganja, lahko vsi novi izrazi, ki jih vržejo okoli, postanejo precej zmedeni – še posebej, če v računalnikih in spletnem razvoju nimate le malo ozadja. Ta članek bo razložil nekatere pogostejše izraze, na katere boste verjetno naleteli, ko boste začeli blogati. Pojdimo naravnost do tega!


Kaj je blog, vseeno?

Blog je kratica za “spletni dnevnik” – spletni dnevnik, na primer dnevnik ali dnevnik. Blogi so ponavadi osebna spletna mesta, na katerih posamezniki ustvarjajo objave o nečem od svojega vsakdanjega življenja do receptov do komentarjev na vroče teme, vendar so se razvili tako, da vključujejo uporabo podjetij in organizacij za pogovor o pomembnih vprašanjih ali za zagotavljanje strokovnega znanja.

Objave na spletnem dnevniku so navadno navedene v obratnem kronološkem vrstnem redu (to je, da je prva navedena najprej). Brez skrbi, vedno lahko preuredite objave v svojem spletnem dnevniku z vgrajenimi možnostmi teme (na primer s spreminjanjem datuma) ali z namestitvijo brezplačnega vtičnika, kot je Naročila po pošti.

Front End vs Back End

Včasih boste morda videli besede, na katerih se spredaj in zadnji del vrže. The sprednji del je tisti del spletnega mesta, ki ga končni uporabniki (torej obiskovalci spletnega mesta) vidijo, ko obiščejo spletno mesto.

Sprednji del spletnega mesta

Sprednji del spletnega mesta

The zadnji konec je del, kjer se dogaja vse kodiranje – ali v primeru blogerja, kjer se zgodi upravljanje vsebine in oblikovanje spletnega mesta. Za vas, bloger, WordPress skrbnik je vaš zadnji del. Ko se prijavite na svoje spletno mesto WordPress, se prijavite v zadnji del svojega spletnega mesta.

To je zadnji del

Nadzorna plošča WordPress, del skrbnika.

Bootstrap, HTML5, CSS3, JavaScript, jQuery

Če menite, da so ti izrazi v celoti iz drugega jezika, pravzaprav niste daleč. Vendar vam ni treba pustiti, da bi se vaše oči zaslepile vsakič, ko jih zagledate!

CSS3, HTML5 in PHP so vsi pogosti, priljubljeni programski jeziki. To razvijalec uporablja za izdelavo in oblikovanje spletnih mest. Kot bloger vam verjetno ne bo treba učiti ali uporabljati nobene kode – še posebej, ker so vtičniki za oblikovanje strani WordPress vtičniki postali tako priljubljeni. Če uporabljate temo, kot je Total, lahko ustvarite popolnoma prilagojeno spletno mesto brez učenja ali uporabe kode (vsi razdelki strani, izbirniki barv, ikone in drugo so vgrajeni!).

Škornji za prtljage je razvojni okvir, ki se uporablja za izdelavo spletnih strani. To je okvir s sprednjim delom, kar pomeni, da namesto da bi se ukvarjali s kodnim jezikom, vidite, kaj vidi končni uporabnik. Prvotno zasnovana za spodbujanje doslednosti med notranjimi orodji na Twitterju, je razširjena na zbirko orodij, ki so na voljo vsem razvijalcem.

jQuery je knjižnica JavaScript – programska oprema, namenjena poenostavitvi in ​​lažji obdelavi elementov spletnih strani. Tole

To ni tisto, za kar bi povprečni bloger moral skrbeti, vendar jih pogosto omenjajo v funkcijah vtičnikov, tem in drugih aplikacij, tako da zdaj veste, kaj so, ko naletite na njih.

Tema

A tema je sprednji del vašega spletnega dnevnika, včasih znan tudi kot koža. Vsebuje vašo barvno shemo, pisave, postavitve vsebine in še več. Večina vrhunskih tem WordPress omogoča znatno prilagajanje in je zasnovana tako, da je združljiva s priljubljenimi vtičniki.

Ko vzpostavljate blog, je ena izmed prvih stvari, ki jih naredite, izbrati temo. Tako boste lahko nastavili slog svojega spletnega dnevnika. Če se odločite, da vam tema, ki ste jo izbrali, ni všeč, lahko pozneje brez večjih težav svojo WordPress temo spremenite. Nekatere teme so brezplačne, nekatere pa premium (torej jih morate kupiti). Na voljo je kup brezplačnih tem WordPress.org, ponavadi imajo omejeno funkcionalnost in malo ali nič možnosti za prilagajanje v primerjavi s premijskimi temami (samo nekaj, kar morate upoštevati).

tematski

Imenik WordPress.org

A otroška tema se uporablja poleg nadrejene teme za prikazovanje prilagoditev. Če želite temeljno spremeniti temo (v dejansko kodo), morate za nadgradnjo nadrejene teme uporabiti nadrejeno temo. Priljubljen primer je matična tema Genesis, ki jo je ustvaril StudioPress in ima na spletu na tone otroških tem. Nadrejena tematika Genesis vključuje vse glavne teme, medtem ko podrejene teme vključujejo oblikovanje po meri in postavitve.

Vključiti

Vtičniki so vrsta programske opreme, ki razširja funkcionalnost ali dodaja posebne funkcije drugi programski opremi. WordPress ima na voljo na stotine vtičnikov drugih razvijalcev, ki jih lahko uporabite na svojem spletnem mestu (znova brezplačne in premium možnosti), od nakupovanja do galerij slik do kontaktnih obrazcev in vsega vmesnega. Brskaj po Imenik vtičnikov WordPress, in redno preglejte naš blog, če želite izvedeti več o vtičnikih, ki jih priporočamo!

vtičnik

Imenik vtičnikov WordPress.org

Opomba: Vtičnike WordPress je mogoče uporabljati samo z lastnimi spletnimi dnevniki in spletnimi mesti, ne pa z brezplačno platformo WordPress.com.

Gradnik

Gradniki so majhne programske aplikacije, ki pogosto zbirajo informacije s spletnih strani ali drugih aplikacij in jih prikazujejo. Nekaj ​​primerov so vremenske aplikacije, odštevanje dogodkov in polja za pretvorbo. V WordPressu pripomočki dodajo vsebino in funkcije na vaše stranske vrstice, na primer oblake oznak in iskanje. Številni vtičniki vam omogočajo, da na svoje spletno mesto dodate gradnike.

armaturne plošče

Odsek gradnikov vaše nadzorne plošče

Widgeti so lahko tudi tematsko specifični ali pa jih razširite z uporabo vtičnika. Na primer, naša Chic blogging WordPress tema vključuje pripomočke po meri za Instagram, prijavo na glasilo, o razdelkih in socialne povezave.

To so pripomočki po meri na desni

Odziven

Ko je spletno mesto odziven, to pomeni, da je zasnovan tako, da se konfigurira tako, da se prilega vsakemu zaslonu velikosti, naj bo to vaš pametni telefon ali tablični računalnik ali namizni računalnik. Elementi se lahko skrijejo ali preuredijo tako, da se pravilno prilegajo, odvisno od velikosti zaslona. Odzivnost je v zadnjih letih postala standardna značilnost spletnega oblikovanja.

Nekatere teme stopijo še korak dlje in dodajo možnosti odzivnosti po meri. Na primer, tema Skupaj vključuje možnosti za skrivanje ali prikaz vrstic v različnih napravah. To je edinstvena odzivnost, ki jo lahko uporabite za prikazovanje drsnika na namizjih, vendar ga skrivate na mobilnih napravah (ker je drsnike težko videti na majhnih zaslonih, lahko namesto tega izberete fotografijo).

Skupni okvir: odzivne vrstice

Skupaj vključuje možnosti odzivnosti vrstic po meri

Kratka koda

Kratke kode so v bistvu makri ali sklopi programskih navodil, namenjenih samodejnemu početju, kar vodi k zmanjšanju časa in truda (in tudi kodiranja ni treba). Z drugimi besedami, bližnjice so bližnjice. V blogih WordPress nekatere teme vsebujejo kratke kode, ki jih lahko uporabite za oblikovanje vsebine – na primer za dodajanje slik ali gumbov ali formatiranje citatov ali naslovov odstavkov. Če pa ne, vedno lahko samo namestite naš brezplačni vmesnik WordPress vtičnik za kratke kode (pravkar smo izdali različico 2.0, ki je združljiva z Visual Composer!).

gumbihortne kode

Primeri bližnjic gumbov

Permalink, Slug

A trajna povezava (okrajšava za „stalno povezavo“) je URL za objavo v spletnem dnevniku ali spletno stran. Ko delite objave ali strani z drugimi, je stalna povezava spletni naslov, ki ga delite. Oglejte si našo objavo v spletnem dnevniku, če želite izvedeti več o izboljšanju svojih trajnih povezav.

A polž je del URL-ja, ki vsebuje ime objave. Pogosto je le nekaj besed, ki so namenjene opisu objave. WordPress samodejno uporabi naslov objave kot polž, vendar ga po želji lahko uredite. Na spodnji sliki je rumeno poudarjen del polža.

glosar_slug

Akismet

Akismet je vtičnik za neželeno pošto za komentarje na spletnem dnevniku in komentarje. Ideja je, da komentarje samodejno moderirate, tako da lahko preživite čas za druge stvari – preneha povprečno 7,5 milijona kosov neželene pošte na uro! Akismet je vnaprej nameščen na vašem spletnem dnevniku za WordPress, vendar ga boste morali aktivirati, ko nastavite spletno mesto. Za več informacij obiščite akismet.com.

akismet-wordpress-options-wpexplorer

SEO

Ta kratica je kratka Optimizacija iskalnikov. SEO v bistvu poskrbi, da se vaše spletno mesto prikaže v rezultatih iskanja, ne da bi se izgubilo v etru – kar pomeni več obiskovalcev spletnega mesta. Svojo WordPress SEO lahko izboljšate z uporabo ustreznih oznak, kategorij in ključnih besed v svojih objavah in naslovih ter s pisanjem naslovov, ki obiskovalcem povedo, kakšne so vaše objave.

Parallax

Drsenje po paralelki slike, kjer se slike ozadja premikajo počasneje kot preostale vsebine spletnih strani, kar ustvarja iluzijo globine. V video igrah in računalniški animaciji se uporablja že od osemdesetih let prejšnjega stoletja, v spletnem oblikovanju pa se ni uporabljal do leta 2011. Uporaba teme z učinki drsenja paralaksa naj bi vaše spletno mesto postavila uglajen in sodoben videz.

Drsnik

Verjetno ste zelo dobro znani drsniki, tudi če tega ne zavedate – jih že leta uporabljajo v spletnem oblikovanju. Drsniki so majhne galerije slik, zasnovane tako, da je vsaka slika prikazana nekaj sekund, preden se premaknete (ali drsite) na naslednjo sliko. Mnogi vključujejo povezave do objav na spletnem dnevniku ali druge vsebine. WordPress ima na voljo več deset drsnikov, nekateri so pogosto vključeni v premium teme. Prej smo govorili o najboljših drsnikih WordPress vtičnikov, zato preverite to objavo!

drsnik

Drsna slika.

Sledenje, Ping

Sledilniki so obvestila za avtorje spletnih strani, ki jim sporočijo, kdaj nekdo poveže njihovo vsebino. A ping je omrežni signal, ki pošlje povratno sled. Povratne informacije lahko pomagajo olajšati komunikacijo med spletnimi dnevniki. Povratne povezave se včasih uporabljajo za vstavljanje neželene povezave, zato če uporabljate funkcijo sledenja nazaj, morate razmisliti o uporabi posebnih neželenih filtrov.

Zaključek

Čestitamo, zdaj poznate nekaj pogostih pogojev za bloganje in razvoj! Upajmo, da boste vedeli, kakšni so ti pogoji, da boste lahko bolj samozavestni bloger, ko začnete. Si lahko omislite kakšne bolj zmedene izraze? Če niste novi blog, kateri izrazi so vas zmedli, ko ste prvič začeli? Slišimo o tem v komentarjih!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map