WordPress vs Blogger – Kaj je bolje za vaš blog?

WordPress vs Blogger - Kaj je bolje za vaš blog

Če želite začeti svoj spletni dnevnik, se morda težko odločite, katero platformo boste uporabili. Tako WordPress.org kot Blogger sta odlični možnosti, zato smo ju v tem priročniku WordPress vs Blogger namestili drug proti drugemu..


S poglobljeno razpravo o prednostih in slabostih WordPress-a in Bloggerja želimo doseči, da bi razumeli, katera je prava rešitev za potrebe vašega projekta. Torej, začnimo!

Uvod v WordPress

WordPress v primerjavi z Bloggerjem

WordPress je odprtokodna programska oprema, ki je brezplačna za uporabo in jo je enostavno prilagoditi. WordPress obdaja precej neverjetno skupnost, ki zagotavlja dostop in podporo za številne teme, vtičnike in orodja. To zagotavlja, da lahko uporabniki WordPress-a ustvarijo katero koli vrsto spletnega mesta in ustvarijo edinstven dizajn ter dodajo funkcije in funkcionalnosti, značilne za vsak posamezen projekt.

Ko v tem članku razpravljamo o WordPressu, se sklicujemo na WordPress.org. WordPress.com je ločena entiteta, če želite izvedeti več o tem, pa si oglejte naš članek WordPress.com proti WordPress.org.

Tu so prednosti in pomanjkljivosti uporabe WordPress.org…

Prednosti WordPress.org:

 • Programska oprema je brezplačna za uporabo in vedno bo.
 • Odlična izbira za vse, od skromnega blogerja do globalnega podjetja.
 • Lastništvo vaše spletne strani.
 • Neomejene možnosti prilagajanja.
 • Tema in vtičniki – izberite več tisoč WordPress tem in vtičnikov.
 • Ustvarite katero koli vrsto spletnega mesta, ne le spletnega dnevnika.

WordPress.org slabosti:

 • Vzame si čas za učenje.
 • Nastavitev novega spletnega mesta ni mogoče storiti v nekaj minutah.
 • Boste morali plačati za svoje ime domene in storitev gostovanja.
 • Za varnost in vzdrževanje spletnega mesta je vaša odgovornost.

Uvod v Blogger

Blogger

Blogger je storitev objavljanja spletnih dnevnikov, katere lastnik in gostitelj je Google. Blogger je prvotno ustvaril eno najstarejših namenskih orodij za bloganje Pyra Labs Google pa ga je kupil leta 2003. Od takrat je postala priljubljena platforma za bloganje, ki množicam zagotavlja hitro in enostavno uporabo, brezplačno gostovanje blogging storitev. Tu je nekaj njegovih glavnih prednosti in slabosti.

Programi Bloggerja:

 • Idealno za nove ali priložnostne blogerje – Blogger je hitro in enostavno nastaviti.
 • Prost za uporabo.
 • Uporabite svoje ime domene ali brezplačno poddomene Blogger.
 • Brezplačne predloge – izberite katero koli brezplačno predlogo Bloggerjev ali kupite predlogo drugih proizvajalcev.
 • Google skrbi za vse gostovanje, varnost in vzdrževanje spletnega mesta.
 • Brezhibno se integrira z drugimi Googlovimi funkcijami, kot so Google Analytics, Google AdSense in Google Plus.

Bloggerji:

 • Ponuja samo bloge – če želite ustvariti trgovino za e-trgovino, spletno mesto imenikov ali dejansko katero koli drugo spletno mesto, ki ni blog, Blogger ni za vas.
 • Pomanjkanje lastništva – Google gostuje vsa spletna mesta Bloggerja, razen če izvozite svoje spletno mesto na drugo platformo, ga v resnici nikoli ne boste imeli v lasti.
 • Omejene funkcije – Blogger ponuja omejene funkcije, ki morda ne bodo zadostovale za uspešen blog.
 • Pomanjkanje nadzora – minimalne možnosti prilagajanja.

Kot lahko vidite, imata WordPress in Blogger številne različne prednosti in slabosti. Torej, razmislimo zdaj o vsaki platformi podrobneje.

WordPress vs Blogger Price

Cenitev

Tako WordPress kot Blogger sta cenovno ugodni platformi, ki ju bosta banka zlomila. Takole deluje denar.

Cene WordPressa

Programska oprema WordPress je tudi brezplačna za uporabo. Ker pa WordPress.org ni rešitev vse v enem, boste morali plačati posebej za gostovanje svojega spletnega mesta in nakup domene.

Obstajajo tudi številne vrhunske teme, vtičniki in orodja, ki jih lahko kupite, da povečate funkcionalnost svojega spletnega mesta in povečate svoje podjetje. Vendar so ti izdelki izbirni, tako da če se odločite za izdelavo svojega spletnega mesta z WordPressom, lahko dejansko porabite toliko ali toliko, kot bi želeli.

Cene Bloggerjev

Blogger je popolnoma brezplačen za uporabo. Od poddomene in gostovanja do razpoložljivih tem lahko ustvarite blog, ne da bi plačali peni. Kljub temu obstaja možnost nakupa domenskega imena in premium tema Blogger. (Teme Bloggerjev bodo podrobneje opisane v tem članku).

Blogger brezplačno ponuja imena poddomena, ki izgledajo nekako tako ‘Nameofblog’.blogspot.com. Če želite ime domene, ki se ne konča .blogspot.com potem lahko svojo domeno kupite prek Googla ali tretje osebe.

Primerjava cen

Blogger je odlična možnost za tiste, ki želijo ustvariti blog brezplačno ali z zelo majhnim proračunom. WordPress vs Blogger je lahko nekoliko dražji za postavitev zaradi gostovanja in domenskih stroškov. Vendar pa ponuja možnost dodatnih premium orodij, ki vam omogoča, da nadgradite funkcionalnost svojega spletnega mesta, če želite.

Gostovanje za WordPress proti Bloggerju

Najboljši WordPress gostovanje za vaše spletno mesto

Gostovanje Bloggerja in WordPressa se zelo razlikuje in pomembno je, da razumete, kaj obe platformi ponujata.

Gostovanje WordPress

Če se odločite za WordPress, boste morali poiskati ponudnika gostovanja, ki bo gostil vaše spletno mesto. Na voljo so številne storitve gostovanja in morali boste opraviti raziskavo, da ugotovite, katera je najboljša za vašo spletno stran.

Ponudniki gostovanja se zelo razlikujejo po ceni, tako da boste ne glede na svoj proračun našli načrt, ki vam ustreza. Za začetek si oglejte članek o tem, kaj iskati v WordPress gostovanju ali pa preprosto skočite v naša priporočila o najboljših možnostih gostovanja WordPress.

Napaka pri uporabi WordPressa je, da ste 100% lastnik svojega spletnega mesta. In če niste zadovoljni s ponudnikom gostovanja, lahko preprosto premaknete spletno mesto na drugega gostitelja.

Blogersko gostovanje

Gostovanje Bloggerja ponuja vse Google. To pomeni, da ne samo, da gostite brezplačno, ne bo vam treba izbrati pravega ponudnika gostovanja za svoj novi projekt. Google skrbi tudi za vse težave z varnostjo, hitrostjo in optimizacijo vašega spletnega mesta, kar vam omogoča, da se osredotočite samo na svoje bloganje.

Slaba stran Bloggerja je, da vaš blog, ko gostite na Googlovih strežnikih, v resnici nimate svojega lastnega spletnega mesta ali ga nimate. Blogger ponuja storitev bloganja in če bi se Google kdaj odločil, da ga bo nenadoma izklopil ali zavrnil dostop, bi izgubili svoj blog in vso trdo delo, ki ga vložite vanj.

Gostovanje v primerjavi

Izberite Blogger, če želite brezplačno gostovanje, za katero je poskrbljeno vse. Če se odločite za izdelavo svojega spletnega mesta na WordPressu, boste morali plačati za svoje gostovanje. Vendar boste imeli popolno lastništvo svoje strani, kar je pomemben dejavnik za mnoge.

WordPress vs Bloggerjeva uporabnost in nadzor

Uporabniška izkušnja, ki jo zagotavljata WordPress in Blogger, se prav tako zelo razlikuje. Blogger je hitro in enostavno nastaviti, a nima funkcij in možnosti, ki bi jih večina od nas želela na spletnem mestu. WordPress ima na drugi strani več korakov v postopku nastavitve in trajalo bo dlje časa, da se oblikuje popolnoma delujoče spletno mesto. Vendar, ko enkrat ustvarite, imate popoln nadzor nad svojim spletnim mestom in s tem potencial za rast in izboljšanje vašega spletnega dnevnika. Oglejmo si podrobneje uporabnost obeh platform.

WordPress uporabnost in nadzor

Kot smo omenili, ima WordPress spletno mesto precej počasnejši postopek nastavitve. Če želite začeti z WordPressom, boste morali …

 1. Nakup domene
 2. Izberite ponudnika gostovanja
 3. Namestite WordPress (to vam mora omogočiti ponudnik gostovanja)
 4. Izberite temo WordPress

Večina zgornjih korakov traja nekaj časa in potrebne so raziskave, ki vam bodo pomagale izbrati pravo gostovanje in temo za vaš projekt.

Ko boste namestili WordPress in novo temo, si boste morali vzeti čas za prilagoditev spletnega dnevnika. Glede na izbrano temo lahko to storite prek možnosti teme na nadzorni plošči WordPress z uporabo orodja za prilagajanje na strani svojega spletnega mesta, z ustvarjalcem strani ali s kodo. Vse dodatne funkcije ali funkcije, ki jih ne določa vaša tema, lahko namestite tudi s pomočjo vtičnikov.

Nadzorna plošča WordPress

Ko je vaše spletno mesto nastavljeno, lahko dodate objave v dnevnikih prek urejevalnika sporočil WordPress, ki jih najdete na nadzorni plošči WordPress. Urejevalnik objav je enostaven za uporabo in vam bo omogočal dodajanje slik, videoposnetkov, tabel, gumbov in veliko več v vaše objave na spletnem dnevniku.

Kot vidite, WordPressa ni mogoče nastaviti v nekaj minutah. Ko pa namestite, imate popoln nadzor nad vizualnimi in funkcijskimi podatki svojega spletnega dnevnika ter izbiro orodij, s katerimi lahko prilagodite spletno mesto. In možnost, da kadar koli dodate dodatne funkcije v svoj blog, zagotavlja, da bo vaše spletno mesto poskrbelo za vse vaše potrebe po bloganju.

Bloggerjeva uporabnost in nadzor

Če se želite prijaviti z Bloggerjem, potrebujete le Gmail naslov. Najprej boste morali izbrati ime za svoj blog in izbrati eno od tem v Bloggerju (zajeto v naslednjem razdelku). Vaš novi blog se bo nato odprl v urejevalniku Bloggerja in pripravljen za urejanje.

Uporabnost vs nadzor

V Bloggerjevem urejevalniku je vse spremembe na vašem spletnem mestu. Tu lahko dodate gradnike na svojo domačo stran, ustvarite nove strani ter pišete in objavljate objave na spletnem dnevniku. Prav tako lahko preverite analitiko svojega spletnega dnevnika, upravljate Google AdSense in še veliko več.

Blogger Editor je razmeroma preprost za uporabo. Vse spremembe, ki jih lahko naredite, lahko takoj predogledate in poskrbite za vse potrebne potrebe po spletnem dnevniku. In ko ste zadovoljni s svojim spletnim mestom, preprosto kliknite Objavi. Vaša spletna stran bo nato v živo, poskrbljeno bo za vse gostovanje, SEO, varnost in vzdrževanje – izjemno enostaven način objave spletnega mesta.

Vendar pa so funkcije, ki jih nudi Blogger, osnovne, dodajanje dodatnih funkcij pa je mogoče le z omejenim številom pripomočkov ali s prilagoditvijo kode CSS. Zato obstaja izrazit občutek pomanjkanja prilagodljivosti glede tega, kako lahko prilagodite in rastete svoje spletno mesto.

Primerjava uporabnosti in nadzora

Če želite blog nastaviti hitro in z najmanjšo mero, je Blogger vaša platforma. Brez težav z gostovanjem in preprostim postopkom nastavitve lahko preprosto sestavite primeren blog.

Ob tem Blogger ne ponuja zabavne in vznemirljive izkušnje oblikovanja, kot to počnejo nekateri graditelji spletnih strani (oglejte si naš članek WordPress vs Wix). Omogoča tudi minimalen nadzor nad videzom in postavitvijo spletnega mesta, pa tudi nad funkcijami, ki jih lahko uporabite. Če torej upate ustvariti edinstveno spletno mesto, ki pritegne pozornost, Blogger ni rešitev za vas.

WordPress traja več časa, vendar ima dolgoročno prednost nadzora. To vam omogoča, da dodate funkcije in funkcionalnosti, ki so specifične za potrebe vašega bloga. Sčasoma lahko nadgradite tudi svoje spletno mesto in dodate dodatna orodja, s pomočjo katerih se bo vaše spletno mesto razvilo in postalo resnično uspešno.

Teme za WordPress vs Blogger

Tako WordPress kot Blogger ponujata številne brezplačne in vrhunske teme, med katerimi lahko izbirate. Poiščimo več!

Teme WordPressa

Teme WordPressa

WordPress ima veliko možnosti za teme. Če iščete brezplačne teme WordPress, vedno izberite in namestite iz skladišča WordPress ali iz dobro znanega in zaupanja vrednega razvijalca. Teme v shrambi WordPress so bile podvržene strogemu presejalnemu pregledu in našli jih boste dobro kodirane, varne in v celoti delujoče. In z več tisoč brezplačnimi temami boste tam zagotovo našli nekaj, kar bo ustrezalo vašim potrebam.

Na voljo je tudi širok izbor vrhunskih tem, ki jih lahko kupite. Te je mogoče znova kupiti neposredno od razvijalcev tem ali prek tematskih trgov, kot je Themeforest. Premium teme so na splošno dražje od Bloggerjevih tem, ki se gibljejo od približno 30 do 100 dolarjev. Najboljše teme WordPress-a se ponavadi ponašajo z impresivnimi lastnostmi in funkcionalnostmi ter z obsežno dokumentacijo, ki vam pomaga pri oblikovanju..

Poleg odločitve o brezplačni in premijski izbiri morate izbrati tudi vrsto vrste WordPress. Mnoge teme WordPress-a so vgrajene za namene, kar pomeni, da vsebujejo posebne funkcije, da poskrbijo za določeno nišo. Na drugem koncu spektra so večnamenske teme. Te teme omogočajo oblikovanje izvirnih spletnih mest, prilagajanje vseh vidikov vašega spletnega mesta.

Teme Bloggerja

Blogger tem

Blogger ponuja številne brezplačne teme, ki jih lahko izberete v urejevalniku. Vendar pa lahko premium Blogger predloge kupite tudi pri številnih razvijalcih Bloggerjev in na tematskih tržnicah, kot je ThemeForest. Te predloge so ponavadi cene od 20 do 30 dolarjev, tako da banke ne bodo zlomile. Torej, ne glede na vašo blogersko nišo, boste lahko našli Bloggerjevo temo, ki bo ustrezala vašemu spletnemu mestu.

Teme v primerjavi

Pri temah za WordPress proti Bloggerju v resnici ni primerjave. Teme WordPressa so veliko boljše z večjo izbiro, večjo paleto funkcij, boljšo postavitvijo in vizualnim gradivom in še veliko več. Čeprav je na voljo nekaj lepih Bloggerjevih tem, ki jih imajo pomanjkljive funkcije in možnosti prilagajanja, ki jih poleg prodajnih tem, ki jih ponuja WordPress, težko prodajajo.

Funkcije in funkcionalnost v WordPressu ali Bloggerju

Če na spletno mesto dodate dodatne funkcije in funkcionalnosti, boste lahko izstopali iz množice in zadovoljili potrebe občinstva. Kako se primerjajo lastnosti in funkcionalnosti WordPress-a in Bloggerja?

Funkcije in funkcionalnost programa WordPress

Najboljši WordPress vtičniki Free & Premium

Večina sodobnih tem WordPress ima vgrajeno vrsto funkcij in funkcionalnosti. Teme Premium WordPress bodo vključevale vrsto dodatnih orodij. Te se razlikujejo od teme do teme, zato pred nakupom vedno preverite, kaj vsebuje tema.

Vendar pa je eden najbolj impresivnih vidikov WordPress-a ta, da ne glede na lastnosti, za to obstaja vtičnik. Če vaša tema ni opremljena s posebnimi funkcijami, ki jih potrebujete, poiščite vtičnik, ki ga je mogoče hitro namestiti, da na svoje spletno mesto preprosto dodate več funkcij..

Kot pri temah je na voljo na tisoče brezplačnih in vrhunskih WordPress vtičnikov. Te najdete v WordPress repozitorij, ali kupljeno pri posameznih razvijalcih ali tržnicah, kot je CodeCanyon.

Značilnosti in funkcionalnosti Bloggerja

Ena največjih pomanjkljivosti uporabe Bloggerja je pomanjkanje funkcij in možnosti prilagajanja. Blogger ponuja “pripomočke”. Ti pripomočki ponujajo številne različne funkcije, ki jih lahko blogerji dodajo, da izboljšajo svoje spletno mesto. Funkcija pripomočka vključuje…

 • E-poštna naročnina – spodbudite bralce, da se pridružijo vašemu seznamu e-pošte.
 • Iskanje po blogu – naj vaša publika po vašem blogu išče teme, ki jih zanimajo.
 • Seznam priljubljenih objav – predstavite svoje najbolj priljubljene objave.
 • Logo – dodajte svoj logotip v svoj blog.
 • Profil – prikažite podatke o sebi.

Za tiste, ki imajo izkušnje s kodiranjem, Blogger omogoča tudi spreminjanje dizajna spletnega dnevnika z uporabo HTML ali CSS, pa tudi dodajanje HTML kode s spletnih mest drugih proizvajalcev.

Primerjava lastnosti in funkcionalnosti

Med funkcijami in funkcionalnostmi, ki jih ponujata Blogger in WordPress, je malo primerjave. Čeprav Blogger ponuja vse bistvene funkcije, potrebne za začetek spletnega dnevnika, preprosto ne more konkurirati širokemu asortimanu WordPress orodij in vtičnikov v ponudbi.

Varnost in vzdrževanje WordPress-a proti Bloggerju

Varnost

Varnost in splošno vzdrževanje vašega spletnega mesta, vključno s posodobitvami, hitrostjo spletnega mesta in varnostno kopijo, so ključni vidiki upravljanja spletnega mesta. Kako se torej razlikujejo med Bloggerjem in WordPressom?

Varnost in vzdrževanje WordPress-a

Za razliko od Bloggerja, če se odločite za izdelavo svojega spletnega mesta z WordPressom, ste z varnostjo in vzdrževanjem v veliki meri sami. Zato je pomembno, da ste proaktivni in namestite številne vtičnike, s pomočjo katerih bo vaše spletno mesto varno in v celoti delovalo.

Tukaj je nekaj najpomembnejših WordPress vtičnikov, ki jih morate razmisliti o namestitvi s strani go-go.

 • Varnost – naj bo vaše spletno mesto varno in varno s priljubljenim in brezplačnim vtičnikom Varnost Wordfence.
 • Rezerva – uporabite vtičnik, kot je VaultPress ali UpdraftPlus da redno varnostno kopirate spletno mesto in ga po potrebi enostavno obnovite.
 • Hitrost – W3 Total Cache bo izboljšal vašo spletno stran hitrost in splošno uspešnost (ali lahko preizkusite brezplačen CDN).

Blogger varnost in vzdrževanje

Blogger ne skrbi za varnost in vzdrževanje, kar je za mnoge ključni razlog, da so Blogger izbrali za svojo platformo. Ker je Blogger lastnik in gostitelj Googla, je poskrbljeno za vse vaše varnostne in vzdrževalne potrebe. Vaš blog lahko v nekaj računalnikih tudi varnostno kopirate v računalnik. In vse brezplačno.

Primerjava varnosti in vzdrževanja

Očitno Blogger in WordPress zagotavljata zelo različne izkušnje, ko gre za varnost in vzdrževanje. Za vas skrbijo vse potrebe Bloggerja glede varnosti in vzdrževanja. Ker imate v WordPressu popoln nadzor, vendar boste morali ne pozabiti namestiti svojih vtičnikov, kot je primerno.

Podpora za WordPress vs Blogger

Zagon bloga na novi platformi je lahko zastrašujoča naloga. Zato je pomembno, da obstaja ustrezna raven podpore, ki vam omogoča enostavno ustvarjanje primernega spletnega mesta. Oglejmo si, kaj ponujajo platforme WordPress vs Blogger v obliki podpore.

Podpora za WordPress

WordPress.org ponuja tudi obsežne dokumentacijo in spletne forume. Vendar za začetnike to verjetno ni najboljše mesto za iskanje pomoči. Skupnost WordPress je ogromna, veliko spletnih mest in blogov je napisalo nešteto člankov in vodilo, kako začeti z WordPressom. Ti spletni dnevniki pogosto uporabljajo bolj prijazen jezik začetnikom in imajo podrobna navodila po korakih, kako začeti. Če niste prepričani, kako nastaviti WordPress blog, preberite naš praktični vodič o tem, kako začeti z WordPressom.

Če je WordPress podpora še posebej odlična, če kupite vrhunsko temo ali orodje. Odvisno od teme boste morda prejeli video vadnice in dokumentacijo ter e-poštno ali telefonsko podporo. To samo po sebi pogosto naredi premijsko temo dobro vredno svojega denarja.

Podpora za Blogger

Podpora za Blogger

Blogger ponuja obsežno dokumentacijo, v kateri so podrobno opisane nastavitve in upravljanje spletnega dnevnika ter nasveti, kako pomagati pri uvrstitvi svojih člankov v iskalnike in kako uporabljati Google Analytics za spremljanje uspešnosti spletnega mesta..

Znotraj urejevalnika Bloggerja obstaja funkcija pomoči, ki vam omogoča iskanje po temah in člankih v Bloggerju. Obstaja pa tudi forum za pomoč, ki zagotavlja skupnost, v kateri se lahko uporabniki Bloggerja zberejo, postavljajo vprašanja in delijo težave.

Končne misli o WordPressu ali Bloggerju

Končna odločitev o WordPress-u ali Bloggerju bo ustrezala vašim potrebam in potrebam vašega projekta.

Blogger je idealna platforma za tiste, ki si želijo ustvariti hiter, vendar majhen blogerski projekt – spletni dnevnik, izmenjavo izkušenj s potovanjem z družino in prijatelji ali predstavitev izkušnje, kot je poroka. Nastavitev je hitra, enostavna in brezplačna – vendar pa je to nadomestilo odsotnost obsežnih funkcij, pa tudi pomanjkanja nadzora in lastništva nad vašim spletnim mestom.

WordPress vam bo omogočil, da ustvarite katero koli vrsto spletnega mesta in ga prilagodite svojim natančnim specifikacijam. Če še nikoli niste uporabljali WordPress-a, bo trajalo nekaj časa, da se naučite in ustvarite svoje spletno mesto. Vendar pa so dolgoročne možnosti, ki jih nudi WordPress, vztrajne pri začetnem počasnem zagonu, splačljive.

Torej, zdaj dobro razumete prednosti in pomanjkljivosti WordPress-a in Bloggerja, katero boste izbrali?

WordPress vs Blogger – delite svoje misli na katero koli platformo v spodnjih komentarjih.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map