Matomo Analytics: Gratis självhostad WordPress Analytics

Matomo Analytics: Gratis självhostad WordPress Analytics

Trafik är livsnerven i en framgångsrik webbplats. Utan trafik har du en bra-för-ingenting-webbplats, oavsett hur bra ditt erbjudande eller produkt är. Och det är inte bara någon trafik, utan rätt typ av trafik. Med andra ord, du behöver riktad trafik att växa din webbplats därmed verksamhet.


Men för att driva riktad trafik måste du förstå dina användare. Och för att förstå dina användare behöver du en analyslösning. Vanligtvis kör vi huvudsakligen till Google Analytics eftersom – publik mentalitet.

Men är Google Analytics den bästa analysplattformen där ute? Inte nödvändigtvis, särskilt eftersom det är en tjänst från tredje part som du inte har kontroll över. Dessutom kan det vara lite svårt att konfigurera för både nybörjare och proffs. Och nyligen började de dölja några sökord.

Stiga på Matomo Analytics och saker börjar leta efter WordPress-användare över hela linjen. Matomo Analytics är ett gratis analytics-plugin som du installerar på din egen värd WordPress-webbplats.

Det betyder att du äger alla dina analysdata, och ingen döljer nyckelord för dig. Att ställa in hela saken är superduper bekvämt; du kommer att vara igång om några minuter.

För kraftanvändaren erbjuder Matomo Analytics dig ett brett utbud av premiumtillägg, så att du bättre kan förstå dina kunder. Nu behöver du inte lita på analystjänster från tredje part, t.ex. Google Analytics för att förstå dina webbbesökare.

I dagens Matomo Analytics-granskning gör vi de vanliga saker vi gör i alla andra recensioner. Vi täcker vad vi arbetar med (Matomo Analytics), funktionerna (det finns massor) och installerar slutligen plugin (vanligtvis den roliga delen). Jag hoppas att du kommer att ha det bra.

Vad är Matomo Analytics?

matomo wordpress analytics plugin

Matomo Analytics är ett gratis WordPress-plugin som hjälper dig att spåra din webbplatstrafik snabbt. Enligt utvecklarna är Matomo Analytics “… det första använda Google Analytics-alternativet som erbjuder ett kraftfullt utbud av funktioner, säkerhet och skyddar dina användares integritet.”

Det är en lysande WordPress-analyslösning som ger dig full kontroll över dina analysdata. “Genom att vara värd för webbanalys på dina servrar finns det inga tredje parter som äger äganderätt, ingen försäljning av data och ingen som tittar in.”

Det är bra, rätt?

Det är inte allt, Matomo Analytics är lätt att konfigurera (till skillnad från Google Analytics) och kommer med en utmärkt serie funktioner. Med ett tidsbesparande användargränssnitt förstår du bättre dina besökare och lär dig hur du kan förbättra din webbplats på nolltid.

Det är gratis att ladda ner och använda huvudpluginet, men utvecklarna erbjuder dig en rad premiumtillägg som utökar ett redan kraftfullt analytikplugin. Matomo Analytics är en lämplig analysplattform för alla typer av WordPress-webbplatser, från e-handel till personliga bloggar och affärswebbplatser till sociala nätverk, bland andra.

Nu när du vet vad vi arbetar med låt oss täcka några av de funktioner som Matomo Analytics erbjuder.

Matomo Analytics-funktioner

matomo analytics funktioner

Matomo Analytics är full av alla funktioner du behöver för att spåra din trafik, förstå dina kunders behov och förbättra din webbplats i enlighet därmed. Över 1 miljon webbplatser litar på Matomo Analytics-plattformen för att övervaka trafik, vilket innebär att du är i säkra händer.

När du har installerat Matomo Analytics kan du förvänta dig funktioner som:

 • E-handelsanalys – Du kan lätt förstå dina kunders köpbeteenden så att du kan öka din försäljning och intäkter effektivt. Du kan snabbt berätta populära platser, kanaler som fungerar bäst, enheter som används av användare, hur engagerade kunder är och mycket mer. Visa enkelt totala intäkter, antalet beställningar, konverteringsfrekvens, sökord för kampanjer, övergivna vagnar och så mycket mer.
 • Kampanjspårning – Spåra enkelt resultaten från dina kampanjer eftersom du snabbt kan skapa spårbara webbadresser tack vare Matomo Analytics URL Builder-verktyget. Webbadresserna innehåller parametrar som är användbara för e-handel och målkonvertering. Nu kan du omedelbart säga vilken anskaffningsmetod som ger dig mest trafik. Är det Google AdWords? Facebook? E-post marknadsföring? Matomo Analytics har svaren.
 • Besökarprofiler – Matomo Analytics erbjuder dig en Besök-flik som ger dig mycket information om dina besökare. Du kan identifiera din målgrupp och högpresterande områden för ditt företag där du kan maximera när du konverterar dina kunder. Matomo Analytics låter dig se varje besökares livstid. Du kan också se vilka åtgärder användarna genomför på din webbplats.
 • Tag manager – Plugin kommer med en kraftfull tagghanterare som låter dig distribuera olika spårningskoder med relativt enkelhet. Tack vare den Matomo centraliserade plattformen kan du lägga till taggar utan att lägga till kod direkt på din webbplats.

Det finns mer…

 • Intuitiv instrumentpanel – Att använda Matomo Analytics är en bris, tack vare intuitiva instrumentpaneler som ger dig mycket information på en överblick. Du kan snabbt hitta djupa insikter i hur användare engagerar sig i ditt företag.
 • Segmente – Matomo Analytics gör det otroligt enkelt att dela dina stora målgrupper i mindre grupper för laserskarp inriktning.
 • Trafikrapporter i realtid – Matomo Analytics visar dig vem som är på din webbplats i realtid. Funktionen är anmärkningsvärt användbar om du har tidskänsliga erbjudanden och behöver spåra din trafik i realtid. Om du rullar ut en ny produkt eller funktion kan du snabbt berätta hur användare får nyheterna.
 • Omfattande geolokationsrapporter – Du kan snabbt identifiera var dina besökare är tack vare detaljerade rapporter som levereras med kartor. Du kan se populära kontinenter, länder, städer, regioner, webbläsarspråk och internetleverantörer med ett enda klick.

Andra funktioner inkluderar:

 • Importera / exportera funktioner – Matomo Analytics erbjuder dig chansen att importera dina Google Analytics-rapporter. Vidare kan du exportera dina Matomo Analytics-rapporter med ett enda klick.
 • Rapportera jämförelser
 • Support för WP REST API och andra API: er
 • Inkludera enkelt specifika användarroller, besökare och sidor från att spåras
 • Ge kollegor tillgång till dina rapporter
 • Stöd för WP Multisite

Betalda funktioner:

 • Heatmaps och sessioninspelningar
 • Formanalys
 • Mediaanalys
 • trattar
 • SEO-funktioner
 • Anpassad rapportering
 • kohorter
 • Användarflöde

Ovanstående är bara ett litet urval av funktionerna, Matomo Analytics kommer med hundratals andra funktioner vi skulle behöva ett helt blogginlägg för att täcka alla.

Låt oss installera Matomo Analytics med funktionerna ur vägen.

Hur man installerar Matomo Analytics i WordPress

Att installera och konfigurera Matomo Analytics är lika enkelt som A, B, C. Det är mycket lättare än att konfigurera Google Analytics. Men innan någonting har Matomo Analytics några lägsta systemkrav för att fungera smidigt:

 • PHP Memory Limit = 128Mb, 256Mb rekommenderas
 • PHP 7.2 och högre
 • Om du har en hög trafikwebbplats eller driver många webbplatser med WordPress multisite rekommenderar utvecklarna Matomo på plats eller Matomo Cloud och den WP-Matomo-plugin istället

Låt oss installera Matomo Analytics. Det är ett gratis plugin som finns tillgängligt på WordPress.org, så du vet att det kommer att bli enkelt.

Navigera till Plugins> Lägg till nytt:

hur man installerar ny wordpress-plugin

Därefter anger du “Matomo Analytics” i sökrutan för sökord, och när du hittat plugin, tryck på Installera nu som visas nedan.

installera matomo analytics plugin

Aktivera sedan plugin:

aktivering av matomo analytics wordpress plugin

Genom att aktivera plugin läggs ett Matomo Analytics-objekt till din WordPress admin-instrumentpanel. Gå sedan till Matomo Analytics> Kom igång, som vi markerar nedan.

matomo analytics wordpress plugin

På Komma igång skärmen får du mycket information. Klicka sedan på Aktivera spårning nu som visas nedan.

matomo analytics

Som du kan se på ovanstående sida kan du lägga till [Matomo_opt_out] kortkod till din integritetspolicy så att användare kan välja bort spårning.

Annat än så kan du välja att aldrig visa Komma igång sidan längre och lära dig mer om Matomo Analytics. På samma sida kan du enkelt hitta hjälp via användarhandböcker, forum, olika premium stödplaner och mer.

Låt oss gå vidare.

Efter att ha klickat på Aktivera spårning nu -knappen, Matomo Analytics är redo att gå. Låt oss nu täcka några tillgängliga alternativ.

Jag gick vidare och skickade lite simulerad trafik till min testplats med hjälp av en bot, du vet, bara för att kontrollera om plugin fungerar som annonseras, och gissa vad? Det fungerar! Den registrerade både bottrafik och mina instanser när jag öppnade exempelsidan. Här är skärmdumpen:

matomo analytics

Gå till sidan ovan genom att navigera till Matomo Analytics> Rapportering, enligt nedanstående.

matomo analytics rapportering

För att komma åt Matomo Analytics Tag Manager (så att du kan lägga till spårningskoder från tredje part), navigerar du till Mamoto Analytics> Tagghanterare, som vi markerar nedan.

matomo analytics tag manager

Om du gör det leder du till följande sida:

matomo analytics tag manager

På sidan ovan kan du skapa en tagg som vi gjorde i en tidigare artikel. Proceduren förblir densamma.

För att komma åt dina Matomo Analytics-inställningar, navigera till Matomo Analytics> Inställningar, som vi beskriver nedan.

matomo analytics inställningar

Matomo Analytics fria och premiumtillägg

Matomo Marketplace låter dig installera massor av gratis och premiumtillägg, så att du kan ta din Matomo till nästa nivå:

matomo analytics marknadsplats

För att installera Matomo-tillägg i din WordPress-admin måste du först installera Matomo Marketplace för WordPress-plugin.

På vilket sätt? Navigera till Matomo Analytics> Marketplace, och klicka på Ladda ner Matomo Marketplace för WordPress som visas nedan.

matomo marknadsplats för wordpress

Spara Matomo Marketplace-plugin på din dator.

Navigera sedan till Plugins> Lägg till nytt:

hur man installerar ny wordpress-plugin

Klicka sedan på Upload Plugin, välj Matomo Marketplace-plugin som du laddade ner och tryck på Installera nu:

installera matomo marknadsplats

Klicka sedan för att aktivera Matomo Marketplace. När Matomo Marketplace för WordPress-plugin är aktivt är du redo att rocka festen. Låt oss börja med gratis plugins.

Installera gratis tillägg för Matomo Analytics

Att installera gratis Matomo Analytics-tillägg är enkelt. Navigera till Matomo Analytics> Marketplace och klicka på fliken Installera plugins:

installera gratis matomo-tillägg

Tryck helt enkelt på länken Installera bredvid respektive plugin (se bild ovan). Matomo Analytics erbjuder totalt 66 gratis tillägg i skrivande stund.

Installera Matomo Analytics Premium-tillägg

För att installera premiumtillägg måste du först aktivera din Matomo Analytics-licens. Första inloggningen till din Matomo Analytics-konto, och klicka på Nedladdningar:

matomo analytics-konto

Bläddra till botten av skärmen och välj Klicka för att visa din licens länk:

matomo analytics licens

Kom ihåg att kopiera din licensnyckel eftersom vi behöver den för nästa del.

Gå tillbaka till din WordPress admin-instrumentpanel. Navigera till Matomo Analytics> Marketplace, och klicka på Prenumerationer flik. Klistra sedan in din licens och klicka på Spara licensnyckel knapp:

matomo licensaktivering

Efter att ha aktiverat licensen framgångsrikt omdirigerar Matomo Analytics dig till fliken Installera plugins, där du hittar både gratis och premiumtillägg.

Klicka sedan på länken Installera under det premiumtillägg du vill installera. Vid detta sammanträde erbjuder Matomo nio premiumtillägg.

Jag gick vidare och försökte premiumtillägg. Nedan hittar du korta beskrivningar av vad varje premiumtillägg gör.

kohorter

Du vill alltid att besökare kommer tillbaka till din webbplats för mer av ditt fantastiska innehåll och produkter. Ännu viktigare är att du vill att dina besökare ska hålla sig kvar, eftersom ju längre de gör det, desto mer påverkan har du och desto mer pengar kommer du att tjäna.

Matomo Analytics Cohorts-tillägget hjälper dig att spåra dina besökars lagringsinsatser över tid, så att du kan hålla dem engagerade och komma tillbaka för mer. Det låter dig se hur dina webbbesökare beter sig och efter deras förvärvsdatum. Med andra ord, Cohorts hjälper dig att:

 • Se hur länge nya besökare håller sig innan de lämnar din webbplats.
 • Visa specifika tidsperioder där engagemanget sjunker
 • Förstå varför vissa besökare till din estore inte köper även efter att ha besökt många gånger
 • Bestäm din appanvändning och
 • Generellt spåra dina lagringsinsatser

Anpassade rapporter

anpassade rapporter

Du har affärsbehov och mål, vilket är att du spårar din trafik. Vi började med att säga den rätta trafik är livsnerven på varje webbplats, och för att fastställa din målgrupp är det viktigt att få handlingsbara insikter och statistik. Med rätt information kan du eliminera friktion i köpprocessen genom att finjustera din app eller webbplats.

Nu är Matomo Analytics ett robust verktyg som erbjuder dig en fantastisk uppsättning standardrapporter. Fortfarande, som med alla andra verktyg, kan du sakna viktig information. Tidigare var du antingen tvungen att avstå från informationen eller skapa kalkylblad manuellt, vilket är tidskrävande och benägit att fel.

Men Matomo förändrar allt detta med anpassade rapporter, ett premiumtillägg som låter dig extrahera så mycket information du vill från din trafik. Du har över 200 olika mätvärden för att få exakt den insikt du behöver. Ja, 200 plus att du kan anpassa dina rapporter i stor utsträckning med visualiseringar och filter.

Formanalys

formanalys

Jag satsar mina pengar på att du har minst en form någonstans på din webbplats eller webbapplikation. Formulär kan variera från kommentarformulär, beställningsformulär, prenumeration på nyhetsbrev, kontaktformulär, hyra-sidor och så vidare. Och varför är former viktiga igen? Ja, det stämmer, det är en avgörande kontaktpunkt med dina besökare och potentiella kunder.

Skulle du inte vilja ha en bättre bild av hur kunder och läsare interagerar med dina formulär? Tänk på vad du kan uppnå med all den informationen. Du känner till dina kunders smärtpunkter och hur de interagerar med dina onlineformulär. Du kan till och med spåra formkonverteringar och göra mycket mer. Allt tack till Forms Analytics.

trattar

trattar

Säg att du vill att utsikterna ska komma till din hemsida, klicka på knappen “Kontakta oss”, fyll i ditt kontaktformulär och tryck på skicka-knappen. Efter det kanske du vill omdirigera utsikterna till en tacksida, blogg eller vad som helst. Varje åtgärd utsikterna vidtar för att kontakta dig är en del av en tratt.

För att göra affärer med dig behöver du dina besökare följa en fördefinierad “rutt” på din webbplats eller app. Det är ditt jobb att rikta besökarna från startpunkten till målet. Och för att få ut det mesta av denna “rutt” måste du förstå hur besökare rör sig ner i din tratt.

Här är en fantastisk Matomo-video som beskriver hur en tratt fungerar:

Njut av ��

Heatmap & session inspelning

Matomo Analytics är den gåva som aldrig slutar ge. Med Premium-tillägget Heatmap & Session Recording kan du “… verkligen förstå dina besökare genom att se var de klickar, svävar och bläddrar.” Det är som ögonspårning men billigare och enklare att installera.

Heatmaps visar var webbbesökare klickade, hur långt de rullade och var de rörde musen. All denna information hjälper dig att veta om ditt innehåll är engagerande och identifiera var användarna uppmärksammar.

Sessioninspelningar, å andra sidan, låter dig spela in rullningar, musrörelser, klick, forminteraktioner osv. Senare spelar du upp videon igen för att se vad besökare gör på din webbplats. Så sött?

Media Analytics

matomo media analytics

Videobruk har ökat enormt med fler marknadsförare som vill öka trafiken, sidvisningar, omvandlingar och slutligen försäljning. Detsamma gäller för ljud som podcast, ljudböcker och så vidare. Och multimedia går ingenstans.

Men vet du hur din publik tittar på dina videor? Hur lyssnar de på ljud? Kan du tydligt skapa kopplingen mellan medianvändning och andra trafikmätningar? Vem tittar på dina videor? Hur länge? Det här är bara några av de frågor som tillägget Media Analytics hjälper dig att svara på.

Flerkanalskonverteringsattribution

flerkanals attribution

För en webbplats eller app kan trafiken komma från många olika källor. Kanske driver du trafik från Google-annonser, Facebook-annonser, organisk sökning och sociala hänvisningar. Hur vet du vilken källa till trafik som ger flest resultat när det gäller omvandlingar, bland andra mätvärden?

Det är viktigt att du vet var du ska rikta din marknadsföringsbudget. Om organisk sökning ger dig trafik av hög kvalitet, är du bättre på att omdirigera resurser till vad som fungerar, säg SEO. Nu behöver du inte undra, vilken källa till trafik som konverterar bäst. Du har Matomo Flerkanalskonverteringsattribut till ditt behov.

Sökmotors nyckelord Prestanda

sökmotor sökord prestanda

Ett nyckelord – den heliga gralen för sökmotortrafik. Vad skulle du inte göra för att lägga handen på alla sökord som dina kunder använder i bland annat Google och Bing? Om du känner till dina nyckelord kan du skapa mycket riktat och relevant innehåll och erbjudanden som fungerar som magi. Det har gjorts många gånger tidigare, och du kan göra det också.

Sökmotorns sökord Prestanda-tillägg visar alla sökord som dina kunder använder. Du kan visa populära sökmotorer, textnyckelord, kombinerade nyckelord, bildnyckelord och video nyckelord. Tillägget låter dig se dina målgrupps behov på ett ställe.

Användarflöde

matomo analytics användare flöde

Och sist men inte minst har vi Premium-tillägget för användarna. Tillägget är en visuell representation av de vägar som användare tar via din webbplats eller app. Användarflöde låter dig snabbt avgöra användarnas behov eftersom du kan se hur användare navigerar på din webbplats.

På ett ögonblick kan du se var användare lämnar och andra faktorer som kan skada dina omvandlingsfrekvenser. De rapporter du får från Användarflöde kan hjälpa dig mycket när du optimerar din webbplats, app eller produkt. Tillägget låter dig noggrant undersöka trafik som gick igenom en specifik sida.

Och det är allt. Och nu då?

På Matomo Analytics-menyn har du sidorna Diagnostics och About, som vi inte behöver täcka. Matomo Analytics-plugin är enkelt att konfigurera och använda.

Att installera Matomo Analytics på WordPress-webbplatser är extremt enkelt (och innebär inte att du redigerar dina temafiler), för att inte tala om själva pluginet som integreras med mer än 100 av dina favoritverktyg.

Jag har en känsla av att du inte kommer att missa Google Analytics eftersom Matomo Analytics erbjuder fler funktioner och ett mer strömlinjeformat sätt att komma åt trafikdata som du också får behålla.


Hur spårar du trafik på din WordPress-webbplats? Vad har du att säga om Matomo Analytics WordPress-plugin? Har du använt det tidigare? Lämnade vi något ute? Om du installerar och försöker plugin-programmet nu, vad är dina åsikter??

Låt oss veta i kommentarerna.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me