WordPress vs. Joomla vs. Drupal

CMS-vergelijkingAls u overweegt een website of blog te bouwen, kunt u overwegen een van de beste CMS op de markt te gebruiken.


Een CMS (Content Management System) helpt u bij het maken, beheren en wijzigen van de inhoud van uw website zonder dat u enige HTML- of CSS-codeervaardigheden nodig heeft.

Door het gebruiksvriendelijke karakter van de moderne CMS-platforms kan iedereen zelf een fantastische website bouwen. U hoeft geen webontwikkelaar, ontwerper te zijn of enige eerdere ervaring met het bouwen van websites te hebben.

In dit bericht bekijken we drie van de meest populaire en beste CMS-platforms die in 2020 komen, vergelijken hun voor- en nadelen en helpen u er een te kiezen.

De drie beste CMS die we onderzoeken, zijn:

 • WordPress
 • Joomla
 • Drupal

Hier is alles wat u over hen moet weten:

1. Vergelijking van kosten en uitgaven voor het beste CMS

Praten over de kosten die gepaard gaan met het gebruik van een van deze CMS, wordt heel snel heel lastig. Dit is de deal:

 • elk van deze drie beste CMS is op zichzelf 100% gratis – u kunt een van beide rechtstreeks downloaden van de officiële websites in slechts een paar klikken, maar:
 • er zijn andere bijkomende kosten die u zelf moet nemen

Deze nevenkosten hebben voornamelijk betrekking op twee zaken: domeinnaam en web hosting.

 • Een domeinnaam is het adres van uw website op internet. De domeinnaam van deze website is websitesetup.org. Een domein online kopen en houden kost ongeveer $ 15 per jaar.
 • Een webhostingopstelling is waar uw website zich bevindt en van waar uw bezoekers er toegang toe hebben. Goede hosting begint bij ~ $ 3 per maand. Dit zijn onze hostingaanbevelingen.

Het bouwen van uw website op een van onze drie beste CMS kost hetzelfde qua domeinnaam en hosting.

Nog een ding…

Hoewel de CMS-platforms gratis kunnen worden gedownload, zullen gebruikers in sommige gevallen de systeemeigen functiesets van hun CMS willen uitbreiden met extra modules en / of ontwerpen.

Je vindt:

 • WordPress plug-ins beschikbaar voor $ 0- $ 200
 • Joomla plug-ins: $ 0- $ 70
 • Drupal plug-ins: $ 0- $ 100

Hetzelfde geldt voor thema’s – installeerbare ontwerppakketten. Je vindt:

 • WordPress thema’s beschikbaar voor $ 0- $ 250
 • Joomla thema’s: $ 0- $ 200
 • Drupal thema’s: $ 0- $ 80

Alle drie de beste CMS hebben add-ons in ongeveer dezelfde prijsklasse. Uiteindelijk hoeft u geen add-ons te kopen als u niet over het budget beschikt.

Uiteindelijk, als u alleen het absolute minimum wilt halen, wordt uw factuur:

 • $ 15 (domeinnaam) + $ 3 * 12 (hosting) = ~ $ 51 per jaar

2. Benodigd deskundigheidsniveau

Aan het eind van de dag kun je zonder enige eerdere ervaring een van onze beste CMS uit deze line-up gebruiken.

Dat gezegd hebbende, uw resultaten kunnen variëren, afhankelijk van wat uw verwachtingen zijn en hoe geavanceerd een site die u wilt bouwen.

WordPress is misschien wel de gemakkelijkste om te gebruiken. Het uitbreiden van de functionaliteit van uw site en het vinden en aanpassen van de ontwerpen is veel benaderbaarder.

Bovendien bieden veel hostingbedrijven nu zogenaamde ‘managed WordPress-hosting’ aan, wat betekent dat u zich geen zorgen hoeft te maken over de technische instellingen van de server of zelfs maar hoeft te denken over het zelf installeren van WordPress. Het hostingbedrijf zal dat allemaal regelen.

Wat maatwerk betreft, WordPress wordt geleverd met een gebruiksvriendelijke interface om het uiterlijk van uw site aan te passen, de kleuren, achtergronden en andere visuele elementen te wijzigen.

Beste CMS-demo: WordPress-aanpasser

Joomla en Drupal zijn meer gericht op ontwikkelaars en verwachten dat u redelijk comfortabel werkt met HTML en PHP – dat wil zeggen, als u een meer op maat gemaakte en op maat werkende website wilt bouwen.

Er zijn niet zoveel veelzijdige add-ons beschikbaar voor beide CMS, en degenen die er zijn, zijn niet zo verfijnd als hun tegenhangers voor WordPress.

In de meeste gevallen kun je verwachten dat je iemand moet inhuren of de innerlijke werking van Joomla of Drupal moet leren als je een aangepaste website wilt hebben.

Beste CMS-demo: joomla die een nieuw bericht maakt

Dit komt allemaal neer op de grootte van de community – er zijn veel meer mensen die aan WordPress-gerelateerde producten en add-ons werken dan aan Joomla of Drupal. Dit betekent dat als u een functie voor uw website wilt krijgen die niet beschikbaar is via een plug-in, u die functie zelf moet maken.

3. Populariteit van het beste CMS

De populariteitswedstrijd is eigenlijk een niet-wedstrijd. WordPress neemt deze ronde zonder twijfel over. Kijk eens naar deze grafiek – het presenteert het gebruik van content management systemen op het web:

Beste CMS: WordPress populariteit

Zie je deze twee kleine specificaties in de hoek? Zo populair zijn Joomla en Drupal.

Hier zijn de ruwe cijfers:

 • WordPress wordt meer dan 35% van het hele web gebruikt. Lees: meer dan één op de drie websites draait op WordPress
 • Joomla 2,7%
 • Drupal 1,7%

Voorbeelden van websites die op WordPress draaien:

Het Witte Huis

witte Huis

universiteit van Washington

Washington

PlayStation Blog

ps4

Voorbeelden van websites die draaien op Joomla:

RogerFederer.com

rogerfederer

Regionaal informatiecentrum van de Verenigde Naties

unric

itwire

itwire

Voorbeelden van websites die op Drupal draaien:

NASA

nasa

Harvard universiteit

harvard

Tesla

Tesla

4. Keuze uit ontwerpen

Ontwerpkwaliteit is een grote factor bij het kiezen van uw CMS. We willen allemaal dat onze websites er mooi uitzien en geen doorn in het oog zijn.

Laten we eerst out-of-the-box-ontwerp bespreken – wat betekent hoe goed het CMS eruitziet in de standaardconfiguratie direct na de installatie.

Hier is WordPress:

Beste CMS: WordPress-ontwerp

Joomla:

Beste CMS: joomla-ontwerp

Drupal:

Beste CMS: drupal-ontwerp

Zowel Joomla als Drupal zien er een beetje archaïsch uit als je het mij vraagt. WordPress heeft een modern en geoptimaliseerd ontwerp.

Afgezien van het standaardontwerp, zullen de meeste gebruikers willen veranderen in een uniek ontwerp. Dit is waar thema’s / sjablonen in het spel komen.

Er zijn duizenden thema’s voor beschikbaar WordPress. Zowel gratis als betaalde. Om te beginnen kun je naar de officiële lijst met thema’s gaan op WordPress.org. Daar zijn ongeveer 10.000 gratis thema’s beschikbaar. Vervolgens vind je ook duizenden andere gratis thema’s op internet.

Kom dan in betaalde thema’s. Er zijn meerdere themahuizen van hoge kwaliteit die u geoptimaliseerde en mooie thema’s verkopen voor $ 10- $ 250.

Over het algemeen heb je zeker geen gebrek aan ontwerpkeuzes met WordPress.

themeforest

De keuze voor beide Drupal en Joomla is veel kleiner. Het belangrijkste is dat er nauwelijks gratis thema’s zijn die er goed uitzien. We praten in het bereik van honderden vergeleken bij duizenden voor WordPress.

Dat gezegd hebbende, de betaalde thema’s zien er goed uit en bieden een goede variëteit aan ontwerp en functionaliteit. Er zijn er veel minder dan WordPress.

5. Aanpassingsopties

Elk van de beste CMS hier biedt zijn eigen draai aan het installeren van nieuwe functies op uw site:

 • WordPress roept alle nieuwe add-ons op plug-ins
 • Joomla belt ze extensies
 • Drupal noemt ze modules

Het idee erachter is in principe hetzelfde: om u het standaardbereik van functies die bij uw CMS horen uit te breiden.

Laten we eerst de cijfers bespreken:

 • Je vindt er meer dan 50.000 plug-ins voor WordPress beschikbaar in de officiële directory alleen. Er zijn duizenden meer beschikbaar van externe ontwikkelaars.
 • Er zijn ongeveer 8000 extensies beschikbaar voor Joomla in de officiële directory, en nog een paar honderd op internet.
 • Er zijn ongeveer 44.000 modules beschikbaar voor Drupal in de officiële directory, maar slechts een handvol elders op internet.

WordPress biedt het grootste aantal plug-ins en die plug-ins zijn het meest gebruikersgericht. Dit betekent dat ze bedoeld zijn om te worden gebruikt door de eindgebruiker van de site, ze bieden een verfijnde gebruikersinterface en gemakkelijk te begrijpen bedieningspanelen. Je kunt ook veilig verwachten dat als je een nieuwe functie voor je WordPress-site nodig hebt, daar waarschijnlijk al een plug-in voor is.

Joomla biedt ook een goede catalogus met extensies, zij het veel kleiner dan die van WordPress ‘. U zult nog steeds extensies vinden om alle meest cruciale aspecten van uw site af te handelen, zoals galerijen, SEO, analyse, contactformulieren en meer.

Drupal-modules zijn veel meer gericht op ontwikkelaars. U vindt verschillende oplossingen om de API’s uit te breiden, extra tokens voor ontwikkelaars in te stellen, geavanceerder gebruikersbeheer uit te voeren, enzovoort.

Over het algemeen helpen ze je om de innerlijke mechanismen van Drupal verder aan te passen als je aan een serieuzer project werkt. Er zijn echter niet zoveel gebruikersgerichte modules. Zelfs als u in de modulemap zoekt naar zoiets eenvoudigs als ‘contactformulier’, levert dit geen optimistische resultaten op.

6. Beveiliging en updates

Je kunt ongeveer elke 50-60 dagen een nieuwe update van de WordPress-versie verwachten. Veel van die updates zijn klein en lossen hier en daar kleine bugs en problemen op. Grotere WordPress-releases verschijnen een paar keer per jaar.

Kleine Joomla-updates komen iets vaker uit, ongeveer elke 10-40 dagen, maar de grotere komen slechts ongeveer één keer per jaar of zelfs minder vaak voor. Joomla versie 3 is bijvoorbeeld al zeven jaar bij ons.

Drupal werkt volgens een vastgesteld releaseschema en levert één bugfix-update en één beveiligingsupdate per maand. Grotere updates – grote versies – komen twee keer per jaar. Wat de verwarring met Drupal vergroot, is dat er momenteel twee versies lijken te zijn die gelijktijdig worden uitgevoerd: Drupal 7 en 8.

Laten we nu praten veiligheid. Eerst de cijfers. Hier is de jaarlijkse website hack trendrapport van Sucuri – een webbeveiligingsbedrijf:

website hacks

Zoals je kunt zien, ziet dit er niet goed uit voor WordPress. Ongeveer 90% van alle geïnfecteerde CMS-websites draait op WordPress.

Deze lage score van WordPress is te wijten aan een aantal factoren. Ten eerste is het gewoon het populairste CMS op internet. Het krijgt natuurlijk een veel groter stuk van de hacktaart.

Omdat zoveel sites op WordPress draaien, levert het hacken van WordPress een hogere ROI op voor aanvallers – investeren in het bouwen van een exploit voor WordPress kan leiden tot inbraak in duizenden sites versus een veel kleiner aantal voor Joomla of Drupal.

Aan de andere kant is het de moeite waard erop te wijzen dat zowel Drupal als Joomla verhoudingsgewijs minder gehackt worden dan WordPress – zelfs als we rekening houden met de populariteitsniveaus van alle drie de CMS’s. Dit is geen toeval. Beveiliging is eigenlijk een van de belangrijkste verkoopargumenten van Drupal. Veel overheidsinstanties en andere instellingen hebben Drupal vooral vertrouwd vanwege de sterke focus op websitebeveiliging.

7. Ondersteuning en gemeenschap

Alle drie onze beste CMS bieden manieren waarop u hulp kunt krijgen als u met een taak worstelt:

Als het gaat om de kwaliteit van al die documenten, lijken de aanbiedingen van Joomla en Drupal bovenaan te komen. Hoewel WordPress een degelijke documentatie-sectie en gebruikershandleidingen heeft, zul je waarschijnlijk meer diepgaande tutorials en informatie elders op internet vinden (zoals op onze site bijvoorbeeld).

De officiële ondersteuningsforums zijn vergelijkbaar met beide CMS.

Als u ten slotte een professional moet inhuren om u te helpen bij het uitzoeken van wat meer complexe zaken, of zelfs om aan uw hele website te werken, dan wordt het veel gemakkelijker om WordPress-ontwikkelaars te vinden dan Joomla- of Drupal-ontwikkelaars.

Als je bijvoorbeeld naar gaat Freelancer.com (een van de meest populaire sites om freelancers in te huren) en als je elk CMS opzoekt, krijg je deze resultaten:

 • “WordPress” – meer dan 68.000 freelancers die WordPress-gerelateerd werk aanbieden
 • “Joomla” – ongeveer 10.000
 • “Drupal” – ongeveer 5.200

freelancer.com

Inpakken:

Wanneer WordPress gebruiken??

WordPress is een geweldig allround CMS als je een website wilt maken en er ook voor wilt zorgen dat deze er goed uitziet en alle functies heeft die je nodig hebt.

Het is het gemakkelijkste platform om te gebruiken als je een beginner bent en ook een die de beste ontwerpen en de grootste keuze biedt.

En als u uw site ooit wilt uitbreiden, kunt u kiezen uit duizenden plug-ins die vrijwel elke nieuwe functie aankunnen die u maar kunt bedenken.

 • Lees dit om te leren hoe u aan de slag kunt met WordPress

Wanneer Drupal gebruiken?

Drupal kan uw oplossing zijn als de website die u wilt bouwen veel aangepaste functionaliteit heeft en tegelijkertijd eersteklas beveiliging vereist.

Drupal is meer gericht op ontwikkelaars dan op doe-het-zelvers die ‘s middags aan hun sites werken.

U zult waarschijnlijk ook veel maatwerk en codering nodig hebben om uw uiteindelijke gewenste effect met Drupal te bereiken.

 • Lees dit om te leren hoe u aan de slag kunt gaan met Drupal

Wanneer Joomla gebruiken?

Joomla ontmoet je een beetje tussen WordPress en Drupal. Enerzijds levert het veel gebruikersgerichte functies, maar verwacht het ook dat je de niet-standaard elementen op maat codeert.

Joomla heeft een geavanceerder schema voor gebruikersbeheer, wat handig kan zijn als uw website door meerdere mensen moet worden beheerd. Hetzelfde geldt voor meertalige ondersteuning. Met Joomla kunt u direct uit de doos meertalige sites opzetten, terwijl voor WordPress een aparte plug-in vereist is.

Dat gezegd hebbende, je zult nog steeds merken dat de leercurve van Joomla behoorlijk steil is. Dit kan lastig zijn als u op dit moment alleen een ‘werkende website’ wilt.

 • Lees dit om te leren hoe u aan de slag kunt met Joomla
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map