Hur du tar bort trasiga länkar från din WordPress-webbplats för alltid

Det är få saker som är värre för en webbansvarig än ett 404 Not Found-fel (men vi har en hel guide om hur du åtgärdar 404-fel).


Det borde vara din värsta mardröm – skicka besökaren någonstans som inte finns. Jag säger att det skall vara din värsta mardröm mycket medvetet, eftersom många bloggare inte överväger för mycket tankar på trasiga länkar och hur effektivt de kan driva människor bort från webbplatser.

Tänk på ditt eget beteende när du får ett 404-fel: hur påverkar det din uppfattning om webbplatsen du är på? Hur troligt är du att försöka gräva dig runt för att söka efter vad du var förväntar sig att se? Är du mer benägna att helt enkelt gå vidare? En besökares intresse för din webbplats är ofta en svår sak – att anstränga det förhållandet genom att erbjuda en trasig länk är oförlåtligt.

Även om du kan arbeta med att skapa en intressant och unik 404-felsida, så är jag det bästa botemedel förebyggande. Med det i åtanke, i det här inlägget vill jag introducera dig till ett utmärkt gratis plugin som hjälper dig att utrota 404 felsidor från din webbplats helt och hållet.

Vi introducerar Brutna Link Checker

Bruten länkkontroll

Du kanske har hört talas om detta plugin tidigare – jag nämnde faktiskt det som en del av min funktion i periodiska tabellen för WordPress-plugins. Det är ett extremt populärt plugin och med goda skäl: det kan hjälpa dig att göra 404 felmeddelanden på din webbplats till en saga historia.

Brutna länkchecks funktionalitet är enkel men ändå extremt effektiv: den kommer att genomsöka och testa varje länk på din webbplats för att se till att var och en löser sig till den definierade URL: en korrekt. Om plugin stöter på ett problem (som ett 404-fel) lägger det till en lista med trasiga länkar som du sedan kan hantera i enlighet därmed.

Det bör nämnas att Broken Link Checker har lockat tillfällig dålig recension nyligen, med vissa människor som klagar över att det helt enkelt inte fungerar. Jag har inte upplevt några problem med plugin-programmet och majoriteten av recensionerna är fortfarande överväldigande positiva. Många människor tenderar att lämna negativa recensioner på grund av problem med sin egen unika WordPress-inställning snarare än plugin själv, så jag tar alltid sådana recensioner med en nypa salt. Det är möjligt att du kan uppleva en konflikt med en viss plugin på din webbplats om du använder Bruten länkkontroll, men jag tror att det är väl värt den potentiella “risken.”

Hur man använder bruten länkkontroll

Processen att använda Broken Link Checker är extremt enkel.

Plugin gör allt hårt arbete genom att skanna din webbplats efter trasiga länkar i bakgrunden. När den är klar kommer den att presentera alla trasiga länkar som den har hittat för dig inom WordPress.

Det finns två sätt du snabbt kan kontrollera för att se om Broken Link Checker har hittat några trasiga länkar:

Via WordPress Dashboard

Via WordPress Dashboard eller …

Via sidofältet

… via sidofältet.

Som ni ser är aviseringarna intuitiva och lätta att upptäcka – om en trasig länk visas på din webbplats kommer du att veta om det snabbt.

I detta inlägg använder jag min blogg som marsvin. Som du kan se från ovanstående skärmdumpar har jag för närvarande två trasiga länkar på min webbplats, så nästa steg är att kolla in dem. Du kan göra det antingen genom att klicka på “Hittade 2 trasiga länkar” i instrumentpanelen eller genom att klicka på “Trasiga länkar” -menyn under Verktyg i sidofältet.

Du kommer då att presenteras med en skärm som denna:

Bruten länkkontroll

Som ni ser är båda de trasiga länkarna på min webbplats ett resultat av 404 Not Found-fel, men plugin-programmet hittar några länk som inte löser korrekt. Till exempel listas den URL som inte laddas på grund av en icke-reaktiv server.

Bilden ovan är ganska självförklarande. Du har webbadressen till den trasiga länken, följt av dess status, den ankartexten som används och slutligen det inlägg eller den sida där den visas. Emellertid är den verkliga skönheten i Broken Link Checker att den låter dig korrigera eller ta bort dessa länkar i farten. Håll bara musen över en trasig URL så får du en lista med alternativ:

Brutna länkkontrollalternativ

Återigen är alternativen ganska självförklarande: du kan redigera URL: en, ta bort länken (samtidigt behålla ankartexten), markera länken som inte trasig (om till exempel ett tillfälligt serverproblem har lösts) eller helt enkelt avvisa länk.

I exemplet ovan vet jag att länken är trasig eftersom den pekar på en 301-omdirigering som jag sedan har tagit bort. Som sådan måste jag redigera URL: en så att den pekar på rätt plats:

Redigera en URL i bruten länkkontroll

Det är så enkelt! Utan att lämna den här skärmen kan du vidta nödvändiga åtgärder för att fixa trasiga länkar. Och med widgeten på din WordPress-instrumentbräda kommer alla trasiga länkar på din webbplats inte att vara brutna länge.

Alla länkar som du avvisar kan hittas under länken ”Avstängd” högst upp på sidan:

Avstängda trasiga länkar

Som du kan se, visar ovanstående skärmdump vilka andra felmeddelanden du kan se. Länken till Life Stoked är ett bra exempel eftersom jag vet att det är en blogg som regelbundet uppdateras. När Broken Link Checker senast skannade måste det ha förekommit ett tillfälligt serverfel som ledde till att den markerades som en trasig länk. Men eftersom jag visste bättre (och efter att ha kontrollerat att det var tillbaka online) kunde jag markera länken som “Inte trasig.”

Det kan finnas tillfällen där du behöver titta på inlägget eller sidan som länken finns i för att förstå dess sammanhang. Trafikplanetlänken ovan är ett bra exempel på det. Allt jag behöver göra är att sväva över källlänken och klicka på “Visa”. Jag kan sedan hitta länken på sidan:

Bruten länkkontroll

Jag kan se att länken leder till ett specifikt foruminlägg som inte längre finns. Därför är det bästa man kan göra när det gäller användarupplevelsen:

  1. Ändra länken till Traffic Planet-startsidan
  2. Lägg till en anteckning till inlägget om att den nämnda tjänsten inte längre är tillgänglig

En snabb förändring via pluginprogrammet Broken Link Checker och en liten redigering av inlägget och jag har löst all potentiell förvirring för besökare till inlägget.

En Peerless Plugin?

Jag känner inte till något annat plugin som matchar funktionaliteten som Broken Link Checker erbjuder. I en värld fylld med oändliga varianter av SEO-plugins och liknande, kommer detta mig som en överraskning. Personligen skulle jag vilja se en viss tävling inom ett område som jag tror är avgörande för den fortsatta användbarheten för varje blogg.

För det mesta skriver jag blogginlägg som jag gillar att se stå tidens test. Jag gillar i allmänhet att skriva ”vintergröna” stycken som är lika relevanta ett år från och med nu som de var i dag. Med det i åtanke är det mycket viktigt för mig att se till att sidorna jag länkar till i gamla blogginlägg förblir korrekta i framtiden. Det är därför jag anser att Broken Link Checker är ett sådant ovärderligt verktyg.

Som alltid, om du har några frågor eller kommentarer, tveka inte att fråga dem via kommentarerna nedan!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map