Ultimate Guide to WooCommerce SEO for Your Products

Ultimate Guide to WooCommerce SEO for Your Products

Varje företag – små, medelstora eller stora – behöver SEO. Det beror på att sökmotoroptimering (eller SEO) är en viktig marknadsföringskanal. Enligt rapporter av ahrefs 68% av onlineupplevelser börjar med en sökmotor, och bara 0,78% av sökningarna går faktiskt till den andra sidan och klickar på ett sökresultat. Det betyder att om du vill ha mer trafik till din WooCommerce-butik måste du arbeta med att optimera det för relaterade söktermer.


Vad är SEO?

Sökmotorer som Google, Yahoo! Eller Bing handlar om att leda användare till de mest relevanta webbplatserna eller sidorna. De tar flera faktorer, både tekniska och kreativa, i beaktande för att rangordna och lista webbplatser i ett sökresultat. SEO är processen för att uppdatera din webbplats i ett försök att rangordna höga sökresultat för att få “gratis” eller “organisk” trafik.

WooCommerce Organic SEO

Även om det kanske låter komplex, så är det inte. Det goda är att det finns mycket forskning om SEO och allt du behöver göra är att tillämpa expertresultat i din WooCommerce-butik för att hjälpa den rankas!

WooCommerce produktsida & SEO

Din WooCommerce-butik är en samling produkter som tjänar ett visst syfte. Du vill att vissa produkter ska rankas när en användare söker efter dem. Låt oss till exempel säga att du säljer hattar. Du vill att din blå hatts produktsida ska rankas när någon söker efter “blå hattar”.

Men det kan finnas hundratals webbplatser som säljer blå hattar. Hur ser du till att din webbplats rankas på toppen? Som nämnts söker sökmotorer rankningssignaler för att matcha ett visst sökord med ett relevant resultat. För din WooCommerce-produktsida inkluderar dessa rankingsignaler, närvaron av söktermen i sidans URL, titel och innehåll, hastigheten med vilken sidan laddas, hastigheten med sidan laddas på en mobil enhet, länkar till sida från andra webbplatser, indikatorer för social popularitet och mycket mer.

Istället för att bli överväldigad med allt måste du först börja med det grundläggande – det slag som varje sida behöver göra – och sedan gå vidare till komplexet – när du har erövrat det grundläggande.

Allt börjar med sökordforskning

Oavsett vilken typ av produkt du säljer är det viktigt att förstå rätt uppsättning sökord som din sida måste rankas efter. Ett nyckelord är en fras som en användare troligtvis söker efter när han letar efter din produkt.

Om du till exempel säljer blå hattar verkar de perfekta nyckelorden vara “blå hattar”, “köpa blå hattar” eller “mäns hattblå” eller något längs dessa linjer. Det är inte alltid lätt att gissa. Det klokare alternativet är att börja med breda nyckelord (de du kan tänka på) och sedan använda sökordsverktyg för att förfina dem.

Verktyg för sökordforskning

Av de många tillgängliga alternativen är några verktyg (gratis och betalda) som du kan använda:

 • Nyckelord överallt (gratis) – En webbläsarförlängning som visar populariteten för ett visst sökord
 • Ahrefs – Erbjuder en uppsättning verktyg som hjälper dig att ta reda på vilka nyckelord dina konkurrenter rankar efter och de du bör ranka för
 • Moz Explorer – Ett sökordsverktyg från SEO-guruer själva
 • Google Trender (gratis) – Ett enkelt alternativ för att kontrollera populariteten för ett visst sökord
 • Amazon-sökförslag (gratis) – Sökförslagen Amazon listar när du skriver in en produkt
 • Google-sökförslag (gratis) – Sökterminalternativ som Google listar i slutet av sidan när du anger en sökfråga
Google-sökförslag

Exempel: Google-sökförslag

När du har räknat ut nyckelorden måste du fixa ett särskilt primärt nyckelord och använda det för att uppdatera ditt innehåll. Du kan använda sekundära nyckelord i hela ditt innehåll.

Kom ihåg, att fyllning av nyckelord (överanvändning av ett nyckelord) som en praxis är död. Placera dina sökord i hela innehållet klokt.

Förbättra din produktsida med WooCommerce SEO Basics

När du har ett primärt nyckelord måste du se till att det visas i de viktigaste avsnitten på din WooCommerce produktsida. Så här behöver du göra det.

1. Produkt-URL

Närvaron av ett sökord i en URL betraktas som en stark rangordningssignal. I själva verket, om söktermen finns i själva domännamnet, kommer en sida att oundvikligen rangordnas (om inte alla andra signaler är obefintliga). Produktadressen ska helst innehålla ditt fokusnyckelord. Du kan följa denna praxis när du skapar nya sidor. Men för befintliga sidor bör du inte ändra webbadressen om du är en nybörjare med marknadsföring. Att ändra URL: n kan innebära att du tappar bort alla SEO-värden som en sida har fått och kan påverka din ranking negativt.

Proffstips: Aktivera brödsmulor i din Woo-butik för att göra URL-adressen läsbar i sökresultaten

2. Produkttitel

Sökresultatstruktur

Fokus nyckelordet bör finnas i produktens titel för att hjälpa sidan att rangordna. Inte mycket att diskutera här – gå vidare och uppdatera dina produkttitlar!

3. Produktbeskrivning

SEO-plugins som Yoast SEO kommer att säga att innehåll på valfri webbsida helst inte bör vara mindre än 300 ord. Detsamma gäller för dina WooCommerce produktsidor. Din produktsida bör innehålla en detaljerad beskrivning av din produkt med dina fokus eller sekundära nyckelord som visas 2-3 gånger i hela innehållet. Återigen är nyckeln att rama in innehållet på ett naturligt sätt och inte överanvända nyckelorden.

WooCommerce produktsida

Proffstips: Om din produkt inte garanterar en detaljerad beskrivning ska du täcka det väsentliga. Lägg till mått, komponenter, skötselanvisningar, leveransproblem osv. Eller svara på frågor som potentiella köpare kan ha.

4. Bilder och videor

Visste du att om du inkluderar en video i ett inlägg kan öka konverteringarna med så mycket som 80% (enligt vår video-SEO-guide)? Det är stort! Bilder och videor på din produktsida hjälper bättre att förklara produkten och engagera köparen. Bilder bör vara av hög kvalitet men optimerade för att hålla sidstorleken på ett minimum. Videor bör vara värd på plattformar som Youtube eller Vimeo och sedan inkluderas på en produktsida.
Kom ihåg att det är viktigt att lägga till Alt Text för dina bilder. Den här texten ska definiera vad bilden handlar om. Sökmotorer använder den här texten för att ”läsa” en bild, och den här texten visas på din webbsida i fall då bilden inte laddas. Din produktsida bör innehålla bilder med fokusnyckelordet i Alt-texten.

5. Recensioner och betyg

Kundrecensioner och betyg är förtroendefaktorer och rankas mycket högt av sökmotorer. Närvaron av recensioner på din produktsida kan hjälpa den att rangordna för relevanta sökningar. Den goda delen är att WooCommerce tar hand om att visa en produktbetyg på ett sökresultat för att lägga till SEO-värde på en sida.

Som nämnts är en SEO-plugin som Yoast nödvändig och kan hjälpa dig att hitta hål på din produktsida. Par Yoast med dess WooCommerce förlängning för den ultimata SEO-stormakten.

Avancerad SEO-taktik för att öka WooCommerce-produktens sidrankning

Om du känner dig äventyrlig och vill flytta förbi grundläggande tips kan du prova några avancerade ändringar i din butik för att optimera det.

Bortsett från innehåll som finns på din produktsida, söker sökmotorer efter flera andra faktorer för att avgöra sidrankningen. Dessa inkluderar:

 • Nyckelord i produktsidan Meta – Innehållet som beskriver en produktsida och som vanligtvis visas under sidtiteln i ett sökresultat är sidometoden. En SEO-plugin hjälper dig att lägga till sidmeta för dina produkter. Närvaron av ett nyckelord i sidametan betraktas som en rankingsfaktor.
 • Optimera för mobila enheter – Med tanke på den ökande mängden sökningar som sker via mobila enheter har det faktum att din WooCommerce produktsida är optimerad för mobil eller inte påverkat SEO. Detta innebär att sidan blir lyhörd och att använda AMP-versioner (Accelerated Mobile Pages) av din sida för att hjälpa den att ladda snabbare på mobila enheter.
 • Lägga till nytt innehåll – Fräschheten på din sida (hur ofta den uppdateras) är en viktig SEO-faktor. Ett enkelt sätt att hålla dina sidor färska är med recensioner. De är en naturlig källa till innehåll som läggs över tid. På liknande sätt kan du lägga till andra relevanta avsnitt till dina WooCommerce-produkter. Det här kan vara en räkning för antalet sålda produkter (som uppdateras i realtid), ett vanligt förekommande avsnitt där intresserade kunder kan ställa frågor som du kan svara på, ett kundhistoriskt avsnitt, videoupplysningar och mycket mer.
  WooCommerce SEO Fresh Content Idé
 • Bakåtlänkar – Det här är lite knepigt eftersom det måste göras rätt. En baklänk är när du länkar till andra webbplatser lägg till en länk till dina produktsidor. Detta kan ske genom kataloglistor, anslutna inlägg, produktnämnanden och så vidare. Backlänkar är en förtroendefaktor och indikerade att produkten är tillräckligt bra för att vara länkad. Ju mer bakåtlänkar desto bättre är chansen för din produktrankning. Det är viktigt att backlinks verkar naturliga och inte planteras genom slumpmässiga kommentarer på populära webbplatser * ahem ahem *

Hämtmat

Sökmotoroptimering handlar om att se till att rätt typ av trafik når din produktsida. Ju högre antalet potentiella köpare som når din sida, desto högre är chansen att konvertera.

Bortsett från att implementera ovanstående, kan det vara lurt att också optimera WooCommerce för prestanda, använda några WooCommerce-butiksförbättringstips till och investera i HTTPS (bland annat) för att säkra WooCommerce. För ytterligare läsning om SEO, prova WPExplorer’s guide om WordPress SEO, the Moz-guide till SEO eller Ahref’s guide för e-handel SEO.

Optimering av dina WooCommerce-produktsidor för sökmotorer är en kontinuerlig process. Kom ihåg att SEO-mantraet – optimera, analysera, uppdatera och upprepa!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map