5 viktiga fördelar med att använda ett CDN för din WordPress-webbplats

Fler människor väljer nu att vara värd för sina webbplatsresurser i ett innehållsleveransnätverk (CDN) av många skäl. Det finns många fördelar med att använda ett CDN, men gör det du behöver du använda den? I den här artikeln kommer jag att diskutera de viktigaste fördelarna med att använda ett CDN med en WordPress-webbplats. Jag kommer också att diskutera kort hur ett CDN fungerar och varför det inte nödvändigtvis passar varje webbplats. Men först är det viktigt att förstå vad ett CDN är och hur det fungerar så att du uppskattar fördelarna.


Vad är det?

wordpress-cdn

En CDN är i grunden ett system av sammankopplade cache-servrar som lagrar strukturella komponenter på en webbplats – vanligtvis tillgångar som JavaScript och CSS-filer – samt statiskt innehåll som bilder. Servrarna distribueras över hela världen och serverar webbplatsresurser beroende på användarens geografiska plats. Ett välkänt CDN-företag, CloudFlare, använder 180 datacenter över hela världen för att påskynda innehållsleverans till dina användare.

I huvudsak tillhandahåller ett CDN alternativa servrar för att ladda ner lagrade webbplatsresurser. När en användare gör en begäran om att få åtkomst till en sida på din webbplats kommer resurserna lagrade på CDN att levereras av servern närmast användarens geografiska plats. Det betyder att innehåll som serveras av ett CDN alltid reser det kortaste avståndet för att nå användaren och det är här ett CDN får sin största fördel.

CDN-fördelar

Det finns många fördelar med att använda ett CDN, inklusive:

1. Förbättrad hastighet

Som vi har sett från den korta beskrivningen av hur ett CDN fungerar är förbättrad hastighet utan tvekan den bästa fördelen med att använda ett CDN för din WordPress-webbplats. Ett CDN serverar statiskt innehåll från en servernod som är närmast i närheten av den begärande användaren. Du kan förvänta dig en något förbättrad användarupplevelse på grund av förbättrad hastighet.

Eftersom mycket av en webbs laddningstid innebär åtkomst till och nedladdning av statiska komponenter och tillgångar som bilder, skript och formatmallar, är det lätt att se varför ett CDN är ett viktigt prestationsökning för din webbplats.

Detta betyder dock inte att användning av ett CDN på magiskt sätt får dina webbsidor att ladda snabbare. Om din webbplats till exempel har buggy-kod kanske en CDN inte kompenserar för den efterföljande prestandaförlusten. Dessutom beror webbplatsens prestanda också på serverkonfigurationen och värdens funktioner bland annat.

Sammanfattningen är att ett CDN gör att några av dina webbplatsers resurser laddar snabbare, vilket förbättrar sidhastigheten med en viss marginal och för vissa människor är denna fördel ensam värd den extra kostnaden för att använda en.

2. Förbättrad drifttid för webbplatsen

Ett CDN minskar belastningen på din värd, vilket resulterar i jämna hastigheter. I ett typiskt värdsscenario där alla webbplatsens resurser är inrymda på din huvudsakliga delade eller privata server, kanske du märker inkonsekventa hastigheter eller totalt fel under höga trafikperioder. I grund och botten tappar saker och ting ibland helt ned under trafikspikar på grund av den extra belastningen.

Med ett CDN hanteras trafikspikar smidigt eftersom nätverket är optimerat för att hantera hög trafik med förbättrad effektivitet. Med andra ord, om din webbplats plötsligt träffar popularitet, är chansen för en krossning smal.

Återigen, precis som med snabbförbättring, tar inte ett CDN för din WordPress-webbplats helt bort möjligheten till driftsstopp under ögonblick med massiva trafikstörningar. Om dina dynamiska filer lagras på den huvudsakliga värdservern, kan du fortfarande få driftstopp. Caching går långt mot att minimera problem till följd av trafikspikar. De flesta bästa WordPress-värdstjänsterna optimerar sina servrar genom cache, så att lägga till ett CDN kommer bara att göra saker bättre.

3. Större dataintegritet

Om du är som de flesta webbplatsägare vill du förmodligen alltid använda de senaste verktygen för att återge ditt innehåll. Att ständigt uppdatera dina webbtillgångar är ett sätt att göra detta och ett CDN hjälper till att bevara integritet när ändringar görs i dina tillgångar. När du till exempel uppdaterar dina CSS- eller JavaScript-filer på ett CDN, speglas ändringarna direkt över olika servrar i nätverket, vilket bevarar dataintegritet och konsistens.

4. Inga geografiska hinder

Vi lever nu i en värld av mobilitet och appdriven internet. Användare vill ha tillgång till tjänster under resan, oavsett var de befinner sig i världen vid en viss tidpunkt. Det är här ett CDN är praktiskt. På grund av de globalt distribuerade servrarna på ett CDN kan användare över hela världen uppleva din webbplats som om de stod bredvid din värd.

Som sagt är det värt att notera att en leverantørs täckning i slutändan är det som avgör din räckvidd. Om du är inriktad på användare från ett visst geografiskt område, kolla med olika leverantörers täckningskartor för att avgöra var du kan få den bästa fördelen att nå så många användare som möjligt. Tänk på att CDN-leverantörer inte utför samma sak i alla regioner. Vissa har en tydlig fördel i vissa regioner baserat på deras nätverksinställning.

5. Billigare och snabbare

Även om du kan använda ett CDN för $ 0 (det finns ett par gratis leverantörer), är betalade tjänster uppenbarligen vägen att gå om du ser allvar med prestandafördelar. Så hur sparar en betalad CDN-tjänst dig tid och pengar?

Först och främst krävs det praktiskt taget ingen installation speciellt för WordPress-webbplatser. Nästan alla CDN-leverantörer erbjuder ett anpassat installationsprogram för WordPress. Dessutom finns det många fler plugins i WordPress-katalogen för att ställa in ett CDN för din webbplats. Du kommer inte att köpa ytterligare hårdvara för att använda ett CDN.

För det andra, eftersom ett CDN förbättrar prestandan på din webbplats sparar du pengar på att köpa ytterligare datorresurser, särskilt RAM och CPU.

När gör en CDN inte någon skillnad?

CDN-platser

Vi har sett att ett CDN definitivt är vägen att gå om du vill ha förbättrad hastighet, tillgänglighet, totalt sett förbättrad användarupplevelse och global räckvidd. Men det finns situationer där ett CDN kanske inte gör någon skillnad eller till och med gör det värre.

Till exempel, om en CDN-leverantör inte har servernoder i ett visst geografiskt område, kan du upptäcka att webbplatsens resurser tar längre tid att ladda för användare i det området än om du hade resurserna värd på en server på den platsen. I detta fall kan det hända att du använder ett CDN inte ger några prestandafördelar.

Av denna anledning måste du göra grundliga läxor på en potentiell CDN-leverantör innan du registrerar dig. Du vill se till att de har tillräcklig täckning för alla platser där majoriteten av dina målanvändare är bosatta.

Slutsats: Du bör använda ett CDN

Sammantaget ger ett CDN många prestandafördelar för din webbplats. Genom att distribuera bandbredd över flera servernoder kan ett CDN hjälpa till att minska belastningen på din huvudvärd. Detta eliminerar inte din servers prestandaproblem automatiskt, men kan göra en lång väg mot att erbjuda dina användare en smidig upplevelse när du surfar på din webbplats.

Som sagt, kom ihåg att ett CDN inte är en absolut nödvändighet och i många fall kan din webbplats fortfarande fungera bra utan att använda en. Fortfarande är chansen troligt att det förmodligen skulle fungera bättre med en. Om du driver en mycket trafikerad, uppdragskritisk WordPress-webbplats kan du skörda de största prestandafördelarna som CDN erbjuder och du bör definitivt betrakta den som en del av dina optimeringsverktyg.

Se till att du gör dina läxor innan du väljer en CDN-leverantör eftersom fördelarna du står för att skörda beror också på den leverantör du väljer. Är du inte säker på var du ska börja leta? Din webbhotell kan redan erbjuda cache (vi använder WPEngine här på WPExplorer, och de tar hand om allt för oss). Men om din värd inte erbjuder en cachetjänst, kolla in vår artikel om gratis CDN-tjänster. Det finns massor av fantastiska alternativ att välja mellan.

Jag skulle vilja höra från dig nu. Använder du ett CDN eller överväger att använda ett? Vad är din huvudsakliga anledning till att använda en och vilka fördelar har du insett?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map