Bör du lägga till back-end-utveckling i din WordPress-tjänstlista?

Om du tjänar på att utveckla WordPress-webbplatser är oddsen bra, du har åtminstone en känd kännedom om PHP och troligen en hel del mer.


Kanske kan du anpassa teman – eller till och med bygga ett från början – och fungera som en riktig administratör för dina kunder. Trots detta kommer du troligtvis att stöta på ett tillfälle där din kompetensuppsättning inte stämmer med vad klienten vill ha. Och det kan vara en riktig bummer. Du tvingas antingen lägga ut en del av ditt projekt eller avvisa det helt. Inget av scenarierna är idealiska.

Om du stöter på det här problemet mer och mer ofta kan det vara dags att överväga att lägga till back-end-utveckling i din lista med erbjudanden. Det finns dock några saker du bör tänka på innan du hoppar tillbaka i back-end-utvecklingen.

Utveckla utanför WordPress

Back-end-utveckling innebär att du kommer att våga utanför det WordPress-utvecklingsområde du är mest bekant med. Detta kan vara skrämmande, eftersom det är läskigt att våga sig in i något nytt. Det jag försöker säga är att inte allt kommer att se ut functions.php. Och det är helt okej så länge du vet att det går in på det.

En av de största sakerna du kommer att stöta på kallas Objektorienterad programmering (eller OOP för kort). WordPress använder det inte men du kanske vill lägga till det i din servicelista på grund av dess flexibilitet. Dessutom används det av många andra ramar där ute (mer om det senare).

Så för de oinitierade använder OOP klasser för att gruppera funktioner. Dessa funktioner kan senare hänvisas till att de ska vidtas. Istället för att skriva ut en serie funktioner som du gör i PHP (en omedelbar orsak och effekt-metod) med OOP måste du luta dig tillbaka och tänka på hur din kod kommer att struktureras innan du skriver en enda rad. Det kan låta skrämmande, men om du har en förkärlek för organisation, kanske du verkligen utmärker sig här.

Ett riktigt bra exempel på denna typ av utveckling erbjuds av Jay Hoffman av Vridmoment. Det är WordPress Plugin Boilerplate av Tom McFarlin, som erbjuder en vidvinkelvy av hur OOP kan användas. Det handlar om att skapa struktur först och sedan skapa vad du vill göra.

När du bygger med WordPress är det lätt att ta många saker för givet. Den är utrustad för att göra många saker utan att du behöver lyfta ett finger. Som jag definitivt inte kommer att klaga på. Om du vågar utanför WordPress kommer du dock snabbt att märka att andra ramverk inte har allt inbyggt, vilket innebär att du måste bygga dem själv. Det du skapar blir mindre uppblåst än WordPress men det tar mycket mer arbete. Det är bara en realistisk rättvis varning och inte avsedd att avskräcka dig från att prova. Jag är bara en stor troende på att närma sig saker med öppna ögon.

Front-End Development Carry-Overs

Som front-end-utvecklare har du antagligen gott om erfarenhet av att arbeta med PHP och bara generellt gräva i koden i WordPress temafiler. Och även om det säkert kommer att hjälpa dig att göra språng i backend-utvecklingen, så är det inte allt och slutar all förberedelse, jag är ledsen att säga.

Visst kommer du att få en solid förståelse av HTML och PHP till bordet. Förhoppningsvis också något Javascript. Du vet allt om hur alla viktiga kodbitar går samman för att skapa en webbplats. Och du kommer förmodligen att kunna titta på koden på de flesta webbplatser och förstå vad utvecklaren gjorde, även om du inte kan skriva den specifika biten själv just nu..

Och eftersom vi talar om saker på serversidan här, skulle jag vara försenad om jag inte nämnde det faktum att hela tiden du har spenderat till att fixa WordPress-webbplatser kommer att vara praktiskt. Om du någonsin har behandlat en trasig webbplats – vem har inte det? – du vet vilken åtgärd du behöver för att fixa den. Den här steg-för-steg-processen är något som gäller direkt för back-end-utveckling och som du sannolikt kommer att använda regelbundet.

Lära något nytt

Det finns absolut ingen anledning till varför du ha För att komma till back-end-utveckling kan det vara ett smart drag för många WordPress-utvecklare. Varför? Det handlar om ett nyckelord: diversifiering.

Ju fler utvecklingsområden du är bekant med, desto fler jobb får du. Du kan tänka på det som tillagda verktyg i din verktygslåda. Alla dessa färdigheter du samlar översätter direkt till dollar och cent i termer av vad du kan skapa för dina kunder. Och ju färre gånger du behöver lägga ut aspekter av ett projekt eller till och med avslå projekt, desto bättre har du det.

Naturligtvis finns det något att säga för att vara specialist. Det har verkligen dess fördelar också, särskilt om du blir känd som det allra bästa i spelet. Men eftersom den titeln är reserverad för ett fåtal, kan det vara ett bättre alternativ att diversifiera din portfölj och erbjuda ett bredare utbud av tjänster så att du kan betjäna ett större utbud av kunder.

Så var ska du börja? Vilken aspekt av back-end-utveckling bör du först dyka in i? Det är upp till dig. Det finns många alternativ som kan känna sig lite skrämmande. För många alternativ kan ibland vara en börda. Försök att tänka på vilka aspekter av utveckling du är nöjd med och vad du vill utforska vidare. Om du redan är ganska bra med PHP kanske du vill prova laravel. Om du har det bra med Javascript, uttrycka kan vara ett bra alternativ för dig att sträva efter.

Om du gillar att leva farligt, dyka in Ruby on Rails. Och det är bara att skrapa ytan. Det finns alldeles för många ramar där ute för att jag ska kunna namnge det här. Vet bara att det inte finns någon lag som säger att du måste vara skicklig på allt. Men om du vilja att bli Mer skickliga med back-end-utveckling, dina alternativ är vidöppna. Och var och en har tillräckligt med supportdokumentation och engagemang i samhället för att hjälpa dig i varje steg på vägen. Och ju mer du lär dig, desto mer kommer du att upptäcka hur alla dessa ramverk kan fungera tillsammans med ett mål i åtanke: att skapa bättre webbplatser.

Slutsats

Det är normalt att tveka när det gäller att fortsätta utveckla back-end när du har jobbat som en främst WordPress-utvecklare under en längre tid. Men bara för att något kan uppfattas som en utmaning betyder det inte att du bör undvika det. I själva verket kan lära sig nya färdigheter stärka dina tjänsteerbjudanden och göra dig till en mer efterfrågad, viktig utvecklare för ett större utbud av kunder.

Och åtminstone borde du se att dina utvecklingsfärdigheter i framkant förbättras. Ju bättre du förstår hur saker fungerar på baksidan, desto skickligare kommer du att skriva ren kod och förutse potentiella problem. I grund och botten vad jag säger är detta: Även om du väljer att inte erbjuda den här tjänsten till klienter kommer det fortfarande inte att skada att lära sig den.

Erbjuder du backend-utveckling tillsammans med front-end-arbete? Funderar du på att utöka din kompetensuppsättning? Eller är du nöjd med var du befinner dig. Jag skulle gärna höra dina tankar!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me