Enkla tips för WordPress-nybörjare att komma igång 2018

WordPress gör det möjligt för vanliga människor som du och jag att skapa och hantera våra egna bloggar och webbplatser. Vi är så glada när vi ser vår egen WordPress Dashboard för första gången. Och vi skyndar oss att lägga ut vårt första inlägg för att ersätta det första Hello World-första inlägget från WordPress.


Men vänta, det finns många inbyggda WordPress-funktioner som du bör bekanta dig med. De kan göra ditt bloggliv enkelt och underbart. Ta dig tid att bläddra igenom de många alternativen i menyn till vänster, skärmalternativen överst, alternativen inom redaktören och du kommer att bli positivt överraskad över hur mycket du har förbisett. Så låt oss ägna detta inlägg till att upptäcka de många inte så uppenbara alternativen som vi kan börja använda i våra dagliga WordPress-liv.

Låt oss börja,

Hantera inlägg utan problem på WordPress

Det högra hörnet av Post Editor är en välsignelse för bloggare. Det hjälper dig att hantera dina inlägg bättre på många sätt. Dessa alternativ inkluderar vanligtvis publiceringsinställningar, postformat, taxonomier och presenterade bilder.

Publicera

Enkla tips för WordPress-nybörjare: Publicera inställningar

För att schemalägga inlägg som ska visas på valda datum, utforska Publicera alternativ. Detta gör att du kan välja exakt datum och tid för publicering av ditt inlägg.

Du kan också markera inlägget för granskning genom att klicka på Väntar på granskning, särskilt bekvämt för en blogg med flera författare.

De Synlighet alternativet styr andras visning av innehåll. Standardinställningen för det här alternativet är Public, vilket innebär att hela världen kan visa inlägget. Men du kan begränsa visningen till några utvalda genom att göra det lösenord skyddat eller aktivera privat alternativ.

Som standard visas dina senaste inlägg överst på sidan i WordPress. Vad händer om du vill att ett vintergrönt inlägg eller ett som är inriktat på första tidtagarna ska besätta den platsen istället? Du kan göra det genom att återställa alternativen under Synlighet. Aktivera Klibbig alternativet för inlägget, och det kommer att visas och förbli på toppen av dina inlägg tills du inaktiverar det klibbiga alternativet.

Som bloggare vet du hur många revisioner ett inlägg går igenom innan det visas för allmänheten. Det kan börja som ett litet skrot eller anteckning och växa med tiden till en fullfjädrad artikel som går igenom många versioner däremellan. Om du vill komma åt någon av versionerna, oavsett anledning, titta bara under revideringar i postredaktören. Om du inte kan se det direkt, aktivera inställningen i Skärmalternativ. Genom att lägga till en liten kod i wp-config.php fil (se längre ner), du kan också begränsa antalet revisioner efter inlägg.

Formatera

Enkla tips för WordPress-nybörjare: Postformat

Efter publiceringsinställningarna bör du se ett avsnitt för Format. Beroende på WordPress-tema du använder kan du ha ett par eller många inläggsformateringsalternativ. Detta format kommer att utforma ditt inlägg annorlunda.

 • Standard är ett vanligt text inlägg format
 • Åt sidan ligger i linje
 • Bild, Video, Galleri och Audio format kommer att innehålla respektive media högst upp i ditt inlägg
 • Citat kommer att utforma ditt inlägg som en direkt offert
 • Länk inlägg kommer att innehålla ett alternativ för dig att specificera en utgående länk som du kan rikta ett inlägg till (ex: om du skriver en oskärpa som XYZ är till försäljning, länka ditt inlägg till det för att ta läsarna direkt till försäljningen)
 • Status inlägg formateras som statusuppdatering liknande sociala medier
 • chattar visas som konversationer

Välj bara det format du vill använda och lägg till ditt innehåll. Vissa temautvecklare lägger till extra alternativ till inlägg baserat på formatet (ex: citat kan ha alternativ för djärva färger eller teckensnitt, och videor kan ha extra alternativ för överlägg eller bildalternativ). Du kan lära dig mer om WordPress-postformat i vår guide.

Utvald bild

Enkla tips för WordPress-nybörjare: Featured Image

När du skapar ett inlägg har du ofta alternativet för en bild som visas (även med alla olika inläggsformat). Den här bilden används vanligtvis på din huvudsakliga bloggsida, som miniatyrbild när ditt inlägg visas som ett relaterat inlägg i en annan artikel, eller som miniatyrbild för alla bloggmoduler i din sidbyggare (som bloggrutor eller karuseller i Elementor eller WPBaker Visual Composer).

För att komma igång klickar du på länken till “Ställ in bild.”

Enkla tips för WordPress-nybörjare: Välj Featured Image

Ladda sedan upp en ny bild (välj den från din dator eller dra och släpp in bilden) eller välj en bild som redan finns i ditt mediebibliotek. Klicka på den blå knappen för att “Ställa in bild” och spara sedan ditt inlägg.

När du lägger till nya bilder är det viktigt att lägga till Titel för att beskriva bilden för sökmotorer och Alt text som ska användas av skärmläsare eller webbläsare. Detta är av SEO- och tillgänglighetsskäl. Det är helt bra att använda samma beskrivning för båda, glöm inte att lägga till den.

Kategorier & Taggar

Enkla tips för WordPress-nybörjare: Kategorier och taggar

Kategorier och taggar (ibland kollektivt kallade ”taxonomier”) används för att gruppera innehåll. Dessa används för att hjälpa läsare (och sökmotorer) att navigera på din webbplats och hitta relaterat innehåll. Här är en snabb översikt för att hjälpa:

 • kategorier är de viktigaste grupperingarna för dina blogginlägg (eller andra inläggstyper som personal, portfölj etc.). Detta bör vara allmänna definitioner av innehållet. Om du var en bilgranskningsblogg kan det vara de olika bilmärkena (Jeep, Toyota, Ford, etc.).
 • Tags är mer specifika detaljer som bygger på kärnkategorin. För en bilblogg kan detta vara tekniska detaljer som hästkraft, krockkuddar, färger, år osv.

Om du vill lära dig mer, kolla in vår guide till WordPress-kategorier och taggar plus plugins för att förbättra (eller till och med automatisera) dem på din webbplats.

Skapa innehåll

Bloggare tillbringar en hel del tid i Post Editor. Och det finns ett antal alternativ i redaktören som hjälper till att effektivisera ditt arbete. Dessa praktiska alternativ i Visual Editor kan göra det lättare att skriva innehåll,

Enkla tips för WordPress-nybörjare: Post Editor

Distraktion Gratis skrift: Se den ganska stora “X” -knappen precis under “Text” i bilden nedan? Om du klickar på den får sidopanelerna och rubrikerna att försvinna, vilket ger dig ett rörigt område att skriva på. När du klickar på den igen återställs den ursprungliga skärmen.

Verktygsfältet växlar: Även kallad ”Kitchen Sink” är den fyrkantiga knappen i den övre raden i verktygsfältet. När du klickar öppnar det en andra rad med alternativ nedan.

Tangentbordsgenvägar: Efter att ha öppnat den andra raden med alternativ med verktygsfältet Växla leta efter “?”Symbol. Om du klickar på den visas en uppsättning genvägar inbyggd i redaktören i en popup. Till exempel kommer Alt + Shift + 2 att ge dig
Rubrik 2. Men innan du börjar använda dessa genvägar måste du aktivera kortkommandon i din användarprofil. Genvägarna är aktiverade per användare.

Läs mer: En annan funktion som är användbar för att skapa inlägg är Läs mer. Detta bryter din första textavsnitt (innan du sätter in pausen) som ett kort utdrag som kommer att användas med din inläggsminiatyr på bloggens huvudsida. Det får mer uppmärksamhet än en posttitel och ser snygg ut på sociala medier. Leta efter funktionen i Post Editor, placera markören på den plats där du vill att utdraget ska avslutas och klicka sedan på ikonen. Du kan också lägga till en röd mer punkt genom att klicka på “Text” -fliken för ditt innehåll och lägga till denna bit av HTML:

Om du vill dela ett långt inlägg på många sidor ska du sätta in följande kod i Textredigerare precis där du vill att sidan ska brytas. Du kan upprepa det så många gånger som du vill dela upp det på flera sidor (detta är bra för långa / detaljerade listor och kan också hjälpa dig att visa fler annonser).

 
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me

  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map