Hur du förbättrar din WordPress-webbplatsstruktur och permalänk

Du kanske kommer ihåg det inlägg jag skrev om hur man ändrar permalänk utan att störa den underliggande strukturen för en stund tillbaka. Tja, jag bestämde mig för att det var dags att besöka det ämnet lite och spendera lite mer tid på att gå igenom i detalj precis hur du kan förbättra din WordPress-webbplatsstruktur i allmänhet. Här är en kort sammanfattning av mitt första inlägg:


 • Permalinks är webbadresserna till din webbplats inlägg / sidor.
 • Permalinks är nyckeln till webbplatsens SEO-prestanda eftersom de används av sökmotorer för att hitta dina inlägg eller sidor för relevanta sökningar.
 • Syntaxen för dina permalinks är avgörande och garanterar noggrann tanke.
 • Du kan använda Simple 301 Redirects för att fixa 301 omdirigeringar efter att du har ändrat din permalänkstruktur.

I det här inlägget ska jag utforska sätt att ytterligare förbättra din WordPress-webbplatss permalänkstruktur. Till att börja med, om du inte har goda skäl att ändra din permalänkstruktur, bör du i allmänhet lämna den intakt. Det görs bäst när din webbplats är ny, annars kan du tappa din webbplats rankning. Inte bra! Men om du helt enkelt måste ändra permalänk, läs vidare.

De vanligaste permalänkstrukturerna

I teorin tillåter WordPress upp till tio permalänk struktur taggar du kan använda för att skapa unika permalänk men i verkligheten använder majoriteten av WordPress-webbplatser mindre än fem strukturtaggar inklusive: Postnamn, dag och namn, kategori och namn, och månad och namn.

WordPress-webbplatsstruktur och Permalinks

Postens namn

Inläggsnamn (/% postname% /) är utan tvekan den mest populära strukturtaggen som används idag eftersom det ger korta och fina URL-adresser som är lätta att memorera. Många bloggar använder den här strukturtaggen av detta enkla skäl. Dessutom anger postnamnet inte publiceringsdatum, vilket gör det idealiskt för att skapa “tidlöst” innehåll som kommer att vara relevant under lång tid.

På grund av postnamns popularitet antar de flesta felaktigt att det är den bästa strukturtaggen för SEO, men sanningen är att det inte finns några trovärdiga fakta för att stödja dessa påståenden. Inläggsnamn verkar helt enkelt vara en personlig preferens för många WordPress-webbplatsägare.

Dag och namn

En utvidgning av sorteringar för postnamnstaggen, dag och namn (/% år% /% månadnum% /% dag% /% postnamn% /) används vanligtvis på bloggar där hög specificitet krävs när det gäller publiceringstid. Denna permalänkstruktur inkluderar dagen, månaden och året som en del av innehållet publicerades. Dag och namn används mest på nyhetswebbplatser som publicerar flera artiklar per dag.

Kategori och namn

Kategori och namn (/% kategori% /% postnamn% /) gör det enkelt för användare att söka igenom innehåll på en webbplats baserad på kategorier. Det gör det också möjligt för de flesta nyckelord att infogas i dina webbadresser. Om du väljer den här strukturen, håll dina kategorisneglar korta och uttrycksfulla. Om den används korrekt kan kategori och namn göra underverk för din SEO.

Med det sagt finns det några skäl till varför du bör tänka två gånger innan du använder den här strukturen. För det första kommer du inte att kunna flytta ett inlägg till en annan kategori i framtiden eftersom vissa andra webbplatser kanske länkar till det inlägget. För det andra får de sökord som används i ditt inläggsnamn mindre vikt i sökmotorerna eftersom de drivs till slutet av webbadressen. Ju längre bort från toppdomännamnet, desto mindre vikt har de.

Månad och namn

Månad och namn (/% år% /% månadnummer% /% postnamn% /) är en annan allmänt använd permalänkstruktur som är mycket lik Dag och Namn när det gäller SEO. De två delar i princip liknande fördelar och fallgropar. Liksom med dag och namn visar månad och namn postens namn och datum (den här gången, månaden) i URL: en, men URL: erna är kortare än dag och namn med två tecken.

Anpassad struktur

Med anpassade permalänk kan du anpassa din permalänkstruktur som du tycker är lämplig för din blogg. De vanligaste anpassade strukturerna är /% postname% /% post_id% / och /% postname% /.

WordPress-användare är till stor del delade om anpassade permalänk. Å ena sidan svär vissa att den anpassade permalänkstrukturen är den bästa för SEO när den används korrekt. Samtidigt hävdar andra att det inte finns någon väsentlig skillnad i SEO. Det bästa sättet att ta reda på är att prova det själv, helst på en ny blogg. Experimenten vinner dagen!

Så vilken struktur ska du anta?

Med undantag för standardstrukturen är alla WordPress-permalänkstrukturer SEO-vänliga och ger mer eller mindre liknande SEO-resultat. Det handlar i princip om personlig preferens och syftet eller typen av blogg du kör. Sammanfattningsvis är att oavsett vilken permalänkstruktur du väljer måste du vara säker på att den är läsbar av människor och dina huvudsakliga nyckelord är så nära toppdomänen som möjligt.

Små tweaks kan göra en skillnad

Permalink Tweaks

Så vi har sett att bara att ändra din permalänkstruktur inte ger några betydande resultat om SEO är ditt huvudmål. Några ytterligare justeringar kan dock förbättra din webbplats sökmotor beredskap och säkerställa framtida synlighet i sökresultaten. Som redan noterats är alla WordPress-permalänkstrukturer ganska bra vad gäller SEO. Du kan använda en hel rad variabler med valfri struktur. Och för anpassade permalänk kan du ta det ett hak högre med anpassade värden.

Vad är anpassade värden, kanske du undrar? Om du behöver betydande SEO-resultat från din permalänkstruktur kanske du vill använda en avancerad URL-struktur som låter dig lägga till anpassade värden i dina permalänk via anpassade inlägg och fält. Detta kräver emellertid vissa ändringar av WordPress interna funktioner, vilket i slutändan innebär att spendera pengar för att anställa en utvecklare eller att göra upp dina kodfärdigheter.

Prestanda 

Om du äger en blogg som får mycket trafik som en e-handelswebbplats eller någon typ av online-verksamhet, är webbplatsens prestanda avgörande eftersom det påverkar den totala användarupplevelsen. Prestanda är i huvudsak webbplatsens hastighet eller sidläsningstid. Dåliga sidhastighetshastigheter kan påverka din konverteringsfrekvens och i slutändan din försäljning.

Så tillbaka till punkten; medan länkstrukturen har liten eller ingen effekt på prestanda för små webbplatser, kan den påverka sidhastigheten för större webbplatser med stora databaser. Detta är ännu mer ett problem när användare söker på din webbplats efter specifikt innehåll.

När en användare utfärdar en sökfråga på en WordPress-webbplats söker PHP inte igenom hela databasen; istället söker den genom tabeller som har samma datumstämplar (år, månad och dag). Detsamma gäller för länkar som innehåller kategori och arkiv. Av denna anledning bör din permalänkstruktur idealiskt innehålla datumstämpel som /% år% /% månadnum% /% postnamn% /.

För strukturer som endast innehåller textfält söker WordPress hela databasen eftersom den “gör mer arbete” för att skilja mellan sidor och inlägg, eftersom det inte finns några variabler. Som sådan kommer sidbelastningshastigheter att påverkas. Det är därför du bör undvika att använda kategori innan postnamn i din permalänkstruktur.

Observera att det finns många andra faktorer som kan påverka prestandan på din WordPress-webbplats och du bör också optimera dem. Dessutom framträder skillnader i prestanda som rör permalänkstrukturen mer på WordPress-webbplatser med en relativt stor mängd innehåll, så tänk på det när du startar nya webbplatser!


Någon av de permalänkstrukturer som WordPress tillhandahåller, förutom standard, räcker för vanliga eller personliga bloggar. Faktorerna är konstanta, alla strukturer ger identiska resultat, och trots flera påståenden finns det inga bevis för att en specifik struktur är bättre än den andra för relativt små webbplatser.

Om du behöver en mer avancerad anpassad permalänkstruktur, kan du behöva anpassa vissa interna funktioner för att använda anpassade värden i dina webbadresser, vilket kan leda till något förbättrad SEO. Och för upptagna WordPress-webbplatser med en betydande mängd innehåll, kan en URL-struktur som innehåller datumstämpeln förbättra sidhastigheten snabbt när du söker igenom innehållet.

Vilken permalänkstruktur använder du för din webbplats? Har du hittat en vara effektivare än någon annan? Hur har din permalänkstruktur påverkat din SEO eller prestanda? Jag skulle gärna höra dina tankar om ämnet i kommentarerna nedan!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map