Hur man skapar ett WordPress-blogginlägg, från idé till publicering

Hur man skapar ett WordPress-blogginlägg

Så du vill bli bloggare. Det är jättebra! Men vad händer om du är ny i hela denna bloggverksamhet, och du inte vet det första med att skriva ett blogginlägg? Kanske har du redan skriverfarenhet, eller kanske inte. Allt du vet är att du har saker att dela med resten av världen. I den här artikeln hjälper vi dig att komma igång genom att gå genom att skriva ditt första inlägg och publicera det med WordPress.


Börja med en idé

Som alla erfarna författare kommer att säga er att skriva är svårt – särskilt att komma igång. Men bli inte skrämd! Allt som krävs för att börja är en idé. Om du redan har en idé eller till och med flera är det fantastiskt! Om du inte gör det kommer det här avsnittet att hjälpa dig att börja brainstorma idéer om saker att skriva om (och kanske inspirera lite mer för dig som redan har idéer).

Först måste du svara på några frågor. Vad är syftet med din blogg? Är det avsett att handla om allt och allt, eller fyller det bara en viss nisch i bloggosfären? Att identifiera dina mål för bloggen hjälper dig att komma med inläggsidéer.

En del av att komma med inläggsidéer är att ha en anledning till att publicera. Varför skriver du inlägget? Vad tänker du på det här inlägget, om något? Anledningen kan vara så enkel som “Jag lägger ut bara för att jag kan”, men här är några fler frågor för att få dig att tänka (som förresten också kan relatera till syftet med bloggen och inte bara inlägget) :

 • Skriver du självstudier?
 • Dela recept?
 • Informera massorna om en orsak eller ett viktigt ämne?
 • Dela dina tankar och åsikter?
 • Tillhandahålla expertis?
 • Uppdatera vänner och familj om ditt liv?

Oavsett vad du bestämmer dig för att skriva, är det viktiga att du skriver om vad du vill eller vad du bryr dig om. Att skriva för din blogg är inte detsamma som att skriva för hyra – du kan välja dina ämnen utan att behöva få dem godkända eller granskade av någon. Kanske handlar det om en kontroversiell fråga. Kanske är det råd eller en självstudie som du önskar att någon hade gett dig. Du kanske verkligen tyckte om ett meme, ett recept, en bok eller en film. Du kanske bara bloggar om ett inlägg som någon annan skrev som du gillade. Du är bara begränsad av vad du kan komma på.

Skriva ditt inlägg

Skriva ditt blogginlägg

Det finns verkligen inget rätt eller fel sätt att skriva ett blogginlägg, men det finns en grundläggande process som de flesta författare följer: Brainstorm. Översikt. Förslag. Revidera. Korrekturläs. Publicera.

När du har listat några idéer och valt ett ämne kan det vara bra att planera vad du vill skriva. En översikt fungerar som en guide för vad ditt inlägg kommer att säga. Men inte varje inlägg kräver en disposition, så känn inte som du måste ha en varje gång.

Vad händer om, kortfattat eller inte, du bara inte vet vad du ska säga? Det är okej. Bara Skriv. Att få ord ner på sidan får fler ord att flyta, och innan du vet ordet av det har du skrivit flera stycken, kanske till och med flera sidor. Det spelar ingen roll om det du har skrivit är tillräckligt, för mycket eller bra eller till och med publicerbart – det här är bara det första förslag. (Visst, ibland kan du få det direkt från början – men förvänta dig inte att!)

Nästa steg är revision. Som med beskrivningen är detta inte ett steg du måste ta varje gång; Du kan välja att helt enkelt publicera ditt första utkast som det är. Men beroende på vem dina läsare är och hur professionellt du presenterar dig själv kan det vara fördelaktigt att göra minst en revision. Du kan titta på vad du har skrivit, bestämma vad som är viktigt och ändra vad som är felaktigt eller inte vettigt.

Korrekturläsning är viktigt. Autokorrigering gör mycket för dig att stava klokt, men det kan inte kontrollera sammanhanget för orden du skriver. Så kom ihåg att göra lite korrekturläsning för att se till att du har använt bra engelska och inte har några skrivfel. Om du vill att någon ska titta över ditt inlägg för dig innan du skriver, ta en vän eller kollega som du litar på.

WordPress sökmotoroptimering

Eftersom din blogg är på internet är det viktigt att komma ihåg SEO när du skriver ditt inlägg. Det finns massor att lära sig om SEO (det finns hela bloggar som ägnas åt det, som Yoast och Moz), och vi kommer inte att kunna täcka allt om WordPress inlägg SEO i det här inlägget. Men en av de viktigaste SEO-punkterna att komma ihåg när du skriver ditt inlägg är nyckelord.

Nyckelord är fokus för ditt inlägg, och du kommer förmodligen att använda samma sökord om och om igen när du skriver fler inlägg för din blogg. Sökmotorer (som Google eller Bing) kommer att märka när du lägger till innehåll regelbundet och när samma ord eller korta fraser fortsätter att dyka upp. Detta hjälper dig att rangordna i sökresultaten för dessa termer, vilket gör det lättare för nya läsare att hitta dig. För att hjälpa till med ditt inlägg SEO kan du också överväga en gratis plugin som Yoast SEO eller Allt i ett SEO som lägger till SEO-alternativ direkt på din inläggssida.

Nu har du grunderna i hur du skriver ett blogginlägg. Om du fortfarande vill eller behöver lite skrivhjälp finns det massor av andra tillgängliga resurser. Men för nu kommer vi att gå vidare med att publicera ditt inlägg.

Skapa ett inlägg i WordPress

Nu finns det ett par sätt du kan få ditt utkast till WordPress att publiceras. Det första och lättaste är att skriva det rätt i WordPress. Logga bara in på din webbplats och lägg till ett nytt inlägg som du kan göra på ett av tre sätt:

 1. Klicka på plusteckenikonen i rubriken.
 2. Från WP Admin-instrumentpanelen går du till Inlägg i sidofältmenyn och klickar Lägg till ny.
 3. Använd också Quick Draft-widgeten från WP Admin-instrumentpanelen.

Tre sätt att lägga till ett WordPress-inlägg

Oavsett vilket alternativ du går med, klicka i textredigeringsrutan och börja skriva. Om du inte publicerar det direkt – till exempel om du måste stoppa mitt i skrivandet, eller om du vill ändra det senare – klicka på Spara utkast knapp. Detta sparar utkastet så att du kan gå tillbaka till det senare, även om du loggar ut.

Och glöm inte att SEO optimera din inläggstitel. Försök att välja något iögonfallande som människor vill klicka på. Du bör också lägga till några sökord så att du förhoppningsvis kommer att visas i sökresultaten.

spara utkast

Det andra sättet att lägga till ditt utkast till WordPress är att skriva ditt inlägg i ett ordbehandlingsprogram och kopiera och klistra in det i textredigeraren i WordPress. Det kan vara svårt eftersom ibland kommer formateringen att ändras eller orsaka problem när du kopierar och klistrar in den, så om du vill gå den här vägen rekommenderar vi att du använder en grundläggande redigerare som Notepad eller TextEdit.

Rensa formatering av inlägg

Om du verkligen vill använda Word eller Pages, ska du bara klistra in ditt innehåll i fliken “text” när du skapar ditt WordPress-inlägg. Om du glömmer och klistrar in ditt innehåll i fliken “visuell” kan du använda “rensa formatering” -knappen för att ta bort textformat (fet, kursiv, genomsträckt) – men du måste fortfarande klicka över till textfliken för att leta efter eventuella spann eller taggar.

Formatera ditt inlägg

När du har skapat ditt innehåll kan du göra det bättre genom att lägga till formatering. WordPress har massor av fantastiska alternativ inbyggda i postredigeraren för att göra ditt innehåll mer läsbart, både för faktiska mänskliga läsare och för sökmotorbots. För att se dem alla, klicka på “verktygsfältet för att öppna” för att öppna diskbänken.

Kitchen Sink Blog Post-formatering

Det grundläggande

Vissa viktiga alternativ som du sannolikt kommer att använda bör vara uppenbara från knappikonerna. Listor med fetstil, kursiv, understrykning, punktlistor och ordnade bör alla vara bekanta. Dessa är viktiga verktyg för att öka läsbarhet av dina blogginlägg, och för att betona dina sökord för sökmotorer.

Blogginlägg Formatering

Lägga till länkar till inlägg

När du skapar ditt inlägg kanske du vill lägga till länkar till relaterat innehåll. Det här är bra! Länka ut gör ditt innehåll mer värdefullt för dina läsare, plus sökmotorer gillar det när du länkar till ansedda källor. Markera bara texten du vill lägga till en länk till (kallas förankringstexten) och klicka på knappen Infoga / redigera länken. Se till att när du sätter in dina länkar för att markera rutan för att öppna din länk i ett nytt fönster eller flik, så kommer dina läsare att stanna kvar på din webbplats.

Blogginlägg Länkar Formatering

Ett annat länktips är att lägga till ett titelattribut i “text” -sidan i redigeraren (och om du inte vill göra det, eller inte vet hur, har vi skapat ett enkelt plugin som automatiskt lägger till titelattribut till dig). Länktitlar är viktiga eftersom de låter läsarna veta vart du skickar dem, såväl som för SEO eftersom du kan lägga till en bättre beskrivning (med nyckelord) för din länk i motsats till att förlita sig på ankartexten.

Lägga till rubriker och underrubriker

Du bör lägga till rubriker till nästan varje inlägg du skriver. Det kan till och med vara samma rubriker som du använde när du ursprungligen beskrev ditt inlägg. Rubriker hjälper dina läsare att navigera i ditt innehåll och följa ditt flöde av tankar. För SEO, din rubrikstruktur berättar för sökmotorer vilket innehåll som är det viktigaste (så glöm inte dessa nyckelord).

Blogginlägg Rubriker Formatering

Klicka bara på rullgardinsmenyn för att välja dina rubriker. Vanligtvis kommer ditt blogginlägg att vara en rubrik 1 (som använder H1-formateringstaggen), vilket betyder att det är den viktigaste frasen på sidan. Efter det bör du använda H2-rubriker för dina huvudsektioner av innehåll, följt av H3-undernummer under. Du kan fortsätta (H4, H5, H6) men om du inte har mycket detaljerat innehåll är det vanligtvis överdödigt, och efter dina H3-rubriker kan du helt enkelt använda fet text istället.

Publicera ditt inlägg

WordPress innehåller några alternativ för när du gör dig redo att publicera ditt inlägg. Du kan välja om du vill att ditt inlägg ska vara offentligt eller lösenordsskyddat5, och om du vill publicera det omedelbart eller schemalägga att det ska publiceras automatiskt vid ett framtida datum och tid. Det finns också en knapp för att förhandsgranska ditt inlägg så att du kan se hur det kommer att se ut live.

publicera

WordPress Kategorier & Taggar

Du har också möjlighet att lägga till kategorier och taggar till ditt inlägg, vilket vi rekommenderar att du gör innan du publicerar. Kategorierna är mer breda och bör vara de allmänna ämnen som din blogg omfattar. Till exempel här på WPExplorer inkluderar våra bloggkategorier WordPress-teman, tips, recensioner, Giveaways och några andra. Taggar är mer specifika och bör vara mycket fokuserade. Om taggar lades till det här inlägget kan de blogga, skriva, nybörjare, blogga SEO eller något liknande.

Som ni ser är kategorier och taggar mycket viktiga för din webbplats SEO, och när du har flera inlägg bör du lägga till en eller flera kategorier och taggar till var och en. hjälper till att hålla dem organiserade för framtida referens och hjälpa läsarna när de bläddrar i dina inlägg.

categories_tags

WordPress-bilder

Det allra sista alternativet du kanske vill lägga till är en presenterad bild. Du kan infoga alla typer av media i ditt WordPress-inlägg, men den visade bilden väljs med alternativet till höger om ditt innehåll.

WordPress Featured Image

Utvalda bilder är ett bra verktyg eftersom de kommer att visas i sökresultat för bilder. När du laddar upp en ny bild, kom ihåg att ge din bild en bra, SEO-klar titel och alt-text. Bildtiteln är mer för tillgänglighet och kommer att användas av skärmläsare medan alt-texten är vad sökmotorerna ser.

Lägga till WordPress-utvalda bilder

Med alla dessa alternativ inställda är du äntligen redo att publicera ditt inlägg! Klicka bara på Publicera och du är klar. Klicka på knappen för att ta ditt inlägg live, där människor och sökmotorer kan hitta det!

Behöver göra en förändring?

Om du någonsin känner behov av att gå tillbaka och ändra någonting, eller om du inser att du har gjort ett misstag, kan du när som helst gå tillbaka och redigera publicerade inlägg. Du kan göra detta från widgeten “Your Stuff” på instrumentpanelen eller från skärmen “All Posts”.

Slutsats

Att skriva ditt första blogginlägg kan vara skrämmande, men det behöver inte vara det! Följ tipsen i den här artikeln för hur du skriver och publicerar ett blogginlägg på WordPress, så kommer du snart att blogga som en proffs. Hur var det att skriva ditt första inlägg? Hur kände du dig när du klickade på Publicera? Dela dina berättelser i kommentarerna nedan!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map