Lärdomar från mitt första kommersiella WordPress-plugin

Jag lanserade mitt första kommersiella WordPress-plugin, WP Social Media Slider, för ungefär ett och ett halvt år sedan. Jag har aldrig släppt ett kommersiellt plugin tidigare, så det fanns mycket test och fel. Under hela processen lärde jag (och lär mig fortfarande) några extremt värdefulla lektioner som kommer att påverka min framtida WordPress-plugin-utveckling.


Om du redan har rest den här resan kanske du känner att många av dessa lektioner är inga hjärnor; Jag känner verkligen så när jag ser tillbaka på dem. Förhoppningsvis är det emellertid några av er som funderar på att gå in i premium WordPress-pluginutveckling och undrar vad du kan förvänta dig och hur du ska gå vidare. Förhoppningsvis kommer följande lektioner att spara lite tid och stress, precis som de har gjort för mig.

1. Det är mycket lättare att släppa ett kommersiellt plugin än jag förväntade mig.

Jag har skrivit plugins för mina klients webbplatser här och där ända sedan jag började arbeta inom WordPress. Jag älskar att använda plugins av två huvudsakliga skäl:

 1. De håller funktionaliteten modulär
 2. De gör funktionaliteten delbar (åtminstone mellan dina egna webbplatser)

När jag förberedde mig för att djuva in i världen av kommersiella WordPress-plugins hade jag lite osäkerhet när det gäller hur stort ett företag detta skulle bli. Skulle min nya plugin konsumera mitt liv? Skulle jag behöva investera mina livsbesparingar i reklam för att få en enda försäljning?

Med tanke på dessa bekymmer, döljer jag i första hand … och blev mycket positivt överraskad av vad jag hittade. Det visar sig att det bara är lite svårare att skriva en kommersiell plugin än att skriva en av de gratis plugins som jag gjort hela tiden. Det konsumerade inte mitt liv alls. Och när det gäller reklam kunde jag få min första försäljning även utan reklam. Död enkel, rätt?

Så jag skulle säga att om du redan känner PHP, finns det ingen anledning att du inte borde skriva WordPress-plugins – även kommersiella. Det är den enklaste ROI-tiden jag hittat i PHP-världen.

2. Avlägsna sekundärarbete, även om du måste betala.

En av de svåraste lektionerna för mig att lära mig var att även om jag kan göra allt själv, skulle jag ibland inte göra det.

Exempel 1: Licens- och uppdateringssystemet

Det första exemplet på detta var med min licens- och uppdateringsserver. Jag övervägde kort att använda WooCommerce API Manager, men efter att ha tittat på dess prislapp bestämde jag mig för att jag hellre skulle använda den gratis lösningen: den ständigt populära WP Update Server av Jānis Elsts.

Så jag slutförde det och bearbetade det i min plugin och webbplats, och det har fungerat ganska bra. I slutändan tog det dock mycket tid, och det är mindre funktionalitet än något liknande WooCommerce API Manager ger. Och plötsligt verkade de $ 129 (eller vad det kostade då) prislapp på WooCommerce API Manager som ett lågt pris att betala för fantastisk funktionalitet och mindre arbetstid. Till slut investerade jag mer pengar (eftersom tiden är pengar, eller hur?) I den “billigare” lösningen.

Medan jag är säker på att WP Update Server är bra i vissa scenarier, har jag lärt mig att det för mig är billigare och enklare att helt enkelt ta bort pengarna och använda WooCommerce API Manager.

Exempel 2: Hosting

Jag har älskat Digital Ocean sedan jag upptäckte dem. De har ren design, fantastiska priser, och allt är min kontroll. Medan mitt hjärta vill gå med Digital Ocean har jag insett att jag förmodligen inte borde oroa mig för serverhantering när min platta redan är så full.

Så jag bytte till svänghjul för de flesta av mina WordPress-webbplatser. De tillhandahåller fullständigt hanterad hosting, vilket är precis vad jag behövde. Jag har inte ångrat beslutet ett ögonblick. Tiden som de har räddat mig är väl värt det alltjämt högre priset.

Svänghjulet har varit perfekt för mig.

Svänghjulet har varit perfekt för mig.

3. Med bra stöd kan du använda buggar till din fördel.

Oavsett hur mycket du testar din plugin, kommer du att ha kunder som stöter på buggar. Den olika WordPress-världen kommer att se till det. Om du hanterar dina supportförfrågningar väl kan du faktiskt använda buggar till din fördel.

Det här är vad jag menar. När de flesta tänker på stöd tänker de på långsamma svar, envis supportpersonal och bara kanske – om de har tur – en lösning i slutet. Trossa den normen. Ge snabbt kvalitetsstöd. Om du gör det finns det en god chans att din kund kommer att tänka bättre på dig än om felet aldrig hade hänt.

Hur som helst, det har ofta fungerat för mig. I ett fall hade jag en kund som kontaktade mig om ett fel, och jag hjälpte henne snabbt att lösa det. Efter att ha hjälpt henne gillade hon om mitt ”fantastiska stöd” och frågade om hon kunde komplimentera mig till min handledare. Jag har ingen handledare, men jag var ändå tacksam för tacksamheten. Och här är saken: buggen och supporten gjorde henne faktiskt Mer entusiastisk över plugin. Ganska snyggt, rätt?

Formaliteter, avvikelser.

När det gäller support är det här som jag hittat fungerar bäst: Jag försöker inte vara för formell om saker. Med andra ord, jag försöker bara vara vänlig och hjälpsam. En av de saker som många människor hatar med stödsamtal är att det känns som supporttekniken helt enkelt reciterar förskrivna frågor och svar utan att lyssna på ditt problem. Så jag gör inte det. Istället försöker jag alltid:

 • Svara snabbt; om möjligt samma arbetsdag
 • Var uppmärksam; Jag försöker lyssna och arbeta med kunden som med en vän
 • Jag undertecknar inte mitt supportsvar med mitt företags namn. Istället använder jag mitt eget namn (med min företagssignatur under, men)
 • Om supportbegäran kräver ytterligare uppföljning försöker jag ta hand om det snabbt också
 • jag som ibland att använda formspråk (t.ex. skälla upp fel träd) och informella sammandragningar (t.ex. Whatcha tycker?)
 • Bortsett från punkten ovan försöker jag att ha oklanderligt med stora bokstäver, skiljetecken och grammatik

Naturligtvis hindrar ibland livets galenskap mig från att erbjuda det perfekta stödet jag skulle ha tycka om att ge, men jag tycker att det fortfarande är viktigt att ha rätt mål.

Så bara hålla allt detta i åtanke. Bugs är dåliga, men om du erbjuder bra support kommer du att förvandla det som kunde ha varit en fruktansvärd situation till en potentiell återkommande kund. Och även om de inte återvänder så gjorde du åtminstone någons dag lite ljusare.

4. Plugins är bra för nätverk.

Överraskande (för mig) har jag träffat nya vänner och affärsförbindelser helt enkelt för att de hittade och använde mitt plugin. Galen! Det visar sig att släppa ett plugin ger dig möjlighet att träffa fantastiska nya människor i WordPress-världen.

Här är ett tips som jag försöker bli bättre på: dra nytta av varje tillfälle genom att följa upp människor du möter. Följ dem på Twitter. Kolla in deras webbplats och låt dem veta om du gillade det du hittade. Om du är en introvert som jag kanske du känner dig konstig över detta ibland, men jag har hittat att folk nästan alltid njut av att ha någon att kolla in och (uppriktigt) komplettera dem för deras arbete.

5. Varje utvecklingskamp är en plugin-idé.

I mitt fall idén till WP Social Media Slider föddes när jag såg att det inte fanns någon plugin online som gjorde det möjligt för mig att visa mina Facebook-, Twitter- och Instagram-inlägg direkt på min webbplats. Jag behövde verkligen detta för ett projekt jag arbetade med, och efter långa timmars sökning kom jag fram till att lösningen var att bygga det själv. Eftersom det var så användbart för mig, var det ett enkelt beslut att släppa det till allmänheten.

Ända sedan jag lyckades släppa den har jag tänkt annorlunda om plugins. Varje gång jag inte hittar ett plugin som uppfyller mina behov, går ett larm i mitt huvud som säger “Du är förmodligen inte den enda personen som vill ha ett plugin som det här.”

Ett nyligen exempel på detta är detta: Jag har gjort några webbplatser på sistone som krävde massor av CSV-hantering (exportera anpassad data, importera anpassad data för att skapa CPT, namnge det). Det finns några plugins där ute ungefär gjorde vad jag ville, men ingenting passade räkningen helt. Så av gick ”great plugin idea” -larmet i mitt huvud, och jag utvecklade min egen lösning som jag dubblerade CSV-ess. Det förenklar import och export av CSV-filer av nästan vad som helst till (eller av) inlägg, CPT och användare. (Förresten, om det låter som något du kanske är intresserad av, känn dig fri att registrera dig på csvace.com för aviseringar om utgivningen.)

Om du på det sättet alltid tänker på dina kämpar som fantastiska plugin-idéer, kommer du aldrig att ha brist på idéer och du kommer alltid ha minst en person (du) som skulle ha nytta av dem!

6. Det gör en stor skillnad att ha en gratis version av plugin i den officiella WordPress-plugin-katalogen.

Marknadsföring är svårt. Åtminstone är det svårt om du inte vet mycket om marknadsföring. Det är därför du absolut måste dra nytta av WordPress-plugin-katalog– sannolikt den enklaste och billigaste (gratis) marknadsföringen som finns för WordPress-plugins. Det kan bli din största trafikkälla. Jag vet att jag i mitt fall har blivit förvånad över hur många människor hittar WP Social Media Slider genom plugin-katalogen.

WordPress Plugin Directory

WP Social Media Slider Lite i WordPress Plugin Directory

Utöver att helt enkelt vara en marknadsföringsmöjlighet är det att ha en gratis version av plugin också ett utmärkt sätt att låta potentiella kunder pröva din plugin. Jag vet att många vill se till att plugin passar deras behov innan de tappar ut kontanter, och en gratis version är precis vad de behöver.

7. Återvändande kunder är en riktig sak – även om du bara har en plugin till salu.

Jag har bara ett släppt plugin just nu, så till en början tänkte jag inte på återvändande kunder. Jag menar, i de flesta av programvaruindustrin behöver en kund bara köpa programvaran en gång.

Jag har lärt mig att premium-pluginindustrin för WordPress är annorlunda. I WordPress-pluginindustrin kommer många (förmodligen de flesta) av dina kunder att köpa din plugin på uppdrag av en kund av dem. Om de gillar ditt plugin kan de överväga att köpa din plugin igen för framtida kunder.

Tänk på det när du ger support till en klient. Om du lämnar ett gott intryck på dem kan du få mer än den första första försäljningen till dem.

8. Försälj dig inte; sätta ett rättvist pris. Utvecklare debiterar förmodligen det till sin klient ändå.

När jag först startade plugin bestämde jag mig för att jag skulle öka mina chanser att sälja genom att sätta ett lägre pris än vad jag vanligtvis såg plugins sälja för. Med det i åtanke lanserade jag med en prislapp på $ 15 för WP Social Media Slider.

Efter några månaders försäljning insåg jag att jag sålde mig själv kort. Detta var mycket billigare än de flesta WordPress-plugins som såldes för, och min plugin var lika värdefull som många av dem. Så jag höjde priset till $ 29 och såg ingen förändring i försäljningen; lika många människor köpte det. Detta ledde mig till en viktig insikt: för många WordPress-utvecklare finns det ingen signifikant skillnad mellan $ 15 och $ 29 … eller ännu högre än så. De köper plugin-programmet och debiterar det bara som en kostnad för sin kund. Åtminstone för mig, att sätta ett super lågt pris lockade inte fler människor att köpa det.

Jag menar verkligen inte detta som en rekommendation att rippa bort människor. Jag menar bara att du ärligt ska utvärdera vad du tycker att din plugin är värd och sälja den för det priset. Erbjuder du något unikt? Betyder typen av din plugin att du kommer att spendera mycket tid på support? Hur mycket tid sparar du dina kunder?

Ställ in ett rimligt pris, och så länge det verkligen är rättvist kommer dina kunder förmodligen att gärna betala det.

Så mycket att lära sig och mycket tid.

Så det är vad jag har lärt mig hittills. Jag är övertygad om att det finns många, många fler lärdomar att lära mig när jag fortsätter att utforska premium-WordPress-pluginvärlden. För mig är det ganska spännande.

Och du då? Har du utvecklat WordPress-plugins? Har du lärt dig några lektioner som du vill dela med i kommentarerna nedan?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map