Shared vs Cloud Hosting – Vilket ska du välja?

Shared vs Cloud Hosting - Vilket ska du välja för din WordPress-webbplats?

WordPress-värd, delad vs molnvärd, välkommen till världen eller gåtor och mysterier. WordPress-värd är nästan en mardröm för alla WordPress-användare som inte är tillräckligt kunniga i alla varianter som finns på denna marknad.


Så du vill vara värd för din nya WordPress-webbplats och du vill veta vad som är det bästa alternativet för ditt projekt? I den här artikeln ska jag göra mitt bästa för att klargöra de största skillnaderna mellan delad vs molnhosting och förklara i detalj varför du kan behöva det ena eller det andra, beroende på ditt projekt. Jag hoppas att du genom att läsa den här artikeln är mycket bättre förberedd att hantera alla alternativ och viktigast av allt är att du är redo att ställa viktiga frågor till värdföretagen i hopp om att få en mycket bättre idé om vad du får in, innan du går in i det!

Vad är delad värd?

Delad värd är processen att ha din webbplats värd på en server tillsammans med andra användares webbplatser. Specifikt används en dedikerad server för dina filer, dina databaser och dina e-postmeddelanden tillsammans med andra användare, i princip delar resurser. Eftersom värdet är av att optimera resursanvändningen är det inte optimalt att använda en dedicerad server för en enda kund för webbhotellleverantören. Därför föddes begreppet delad värd där en grupp användare delar en gemensam server.

I den här situationen är användaren dela resurser av nämnda server med resten av gruppen på den servern, det är detta som är mest känt som en nod. Eftersom de flesta dedikerade servrar är tillräckligt kraftfulla för att vara värd för hundratals användare samtidigt utan att bryta svett är detta en acceptabel praxis.

I en värld av delad hosting hanteras användare på en delad server vanligtvis av det som kallas a kontrollpanel. För detta ändamål köper och använder värdföretag vanliga värdkontrollpaneler. Det finns massor av bra och välkända värdkontrollpaneler men de mest populära är cPanel och Plesk Onyx. Några bra exempel på gratis kontrollpaneler är VestaCP och Centos webbpanel, men du kommer sannolikt inte att se dem så ofta på grund av deras fria natur.

Shared vs Cloud Hosting: cPanel

Kontrollpanelen ansvarar för att kontrollera resurser och säkerhet för att hålla alla kunder i gott skick (enligt villkoren för varje användares värdplan). Kontrollpanelen ansvarar också för att hantera e-postmeddelanden och domänåtgärder relaterade till DNS och liknande.

Så för att sammanfatta: delad hosting består av en server (kallas en nod) där en grupp användare delar resurser via en kontrollpanel.

Vilka är fördelarna med delad hosting??

Delad hosting kan vara snabbare än molnhotell beroende på värdföretagets kvalitet och engagemang. Detta kan vara sant eftersom hantering av dedikerade serverresurser, om det görs på rätt sätt, garanterar mindre fördröjning. En riktigt bra konfiguration kommer också att vara snabbare än en molnstruktur för komplexitetsprincipen. Om du har en mindre komplex struktur bakom processen för webbhotell kommer det att minska latensen och öka prestandan.

Finns det nackdelar med delad hosting?

Problemet är att de flesta företag inte spelar rättvisa på detta. De försöker vanligtvis maximera vinsten och på så sätt försöker de sätta så många användare som de kan på varje nod. Detta kommer effektivt att öka latensen eftersom servrarna kan köras med full kapacitet. Det introducerar också ett annat problem: säkerhet. Att ha för många användare på en enda server kan visa sig vara problematiskt av säkerhetsskäl. Detta kan mildras med användningen av speciella Linux-versioner för att kontrollera resursallokering såsom Cloud Linux. Shared Hosting är inte heller perfekt om du behöver köra specifika scenarier, till exempel en dedicerad appserver för din nya app.

Bästa delad värd

Bluehost webbhotell

Bluehost Shared Hosting

Ett av de största och bästa exemplen på delad hosting är Bluehost. Detta populära webbhotellalternativ erbjuder enkel att använda delad webbhotell för alla typer av webbplatser, inklusive de som körs på WordPress. Vill du se den här värdplanen i aktion? Kolla in vår Bluehost-guide för att lära dig mer.

Vad är Cloud Hosting?

Cloud Hosting är konsten att använda en grupp servrar för att vara värd för en grupp användare. I Cloud Hosting erbjuder företag vanligtvis en privat tjänst där kunden kan ha en uppsättning anpassade verktyg för att konfigurera sin egen privata virtuella server. Cloud Hosting-tjänster använder begreppet små maskiner där du enkelt kan öppna en “appserver” för specifika ändamål eller enkelt skapa, stänga av och förstöra dina virtuella servrar. Detta är idealiskt för utvecklare och människor som behöver använda specifika resurser, vare sig det är värd för en webbplats eller en app.

Cloud Hosting-tjänster erbjuder resurser i form av lagringsutrymme, lagringsprestanda, tillgänglig bandbredd, antal CPU: er och så vidare och du debiteras av mängden resurser jämfört med tiden du använde dem. Ju kraftigare virtuella CPU: er, minne och lagringsprestanda, desto högre är kostnaderna. I detta sammanhang fungerar molntjänster som att bygga en egen virtualiserad dator där du lägger till saker tills priset och prestanda uppfyller ditt mål.

I det här scenariot virtualiseras servrarna så resurserna är också virtuella. Detta innebär att när det finns tillräckligt hög efterfrågan på resurser kan värdföretaget göra det lägg till nya servrar till virtuell nod att utöka mängden resurser utan att behöva flytta kunder ur den noden. Den här typen av installation är idealisk för expansion eftersom företaget inte behöver oroa sig för resurser och inte har behov av att omfördela användare. En molnstruktur kan utökas och utvidgas till inte bara till ett par servrar utan hundratals av dem!

Shared vs Cloud Hosting: Virtual Node

Offentligt kontra privat moln

Molnhotell kan delas in i Public vs Cloud. I de flesta exempel på Cloud Hosting använder företaget dessa tjänster offentligt moln modeller ,. Detta innebär att de hämtar resurser från en pool med offentligt tillgängliga virtuella servrar. Samma offentliga nätverk används för att överföra data. Säkerhet hanteras för att säkerställa att informationen hålls privat. Ett bra exempel på detta är Cloudways, en tjänst som är baserad på andra molntjänster (som vi kommer att prata om lite).

På en privat moln, företaget äger molnätverket och tjänsterna är mer lämpade för applikationer där säkerhet är viktigast. Privata moln är vanligtvis anpassade strukturer som inte beror på externa molnätverk.

Vilka är fördelarna med Cloud Hosting??

Den största fördelen med att ha en molnstruktur på plats är att företag aldrig behöver oroa sig för nodkapacitet. I det slags scenariot behöver de helt enkelt lägga till en annan server till den virtuella strukturen. Detta reducerar effektivt resursallokering och ökar kapaciteten utan någon ändring av kontrollpanelen eller användare i noden.

Eftersom molnhotell är resursorienterad kan du sluta använda en resurs och den kommer inte att debiteras. Det beror på att du debiteras av resursanvändning där du som i delad hosting debiterar ett fast belopp (oavsett om du använder en resurs eller inte).

Och där Cloud Hosting-nackdelar?

Den största nackdelen med molnstrukturen är komplexiteten. Att ha så många servrar online med allt virtualiserat kan göra det svårt för ett företag att upptäcka var ett problem finns, eftersom samma data delas och lagras på ett virtualiserat sätt. Den här typen av struktur lägger till latens. För kritiska webbplatser där prestanda är ett krav, kan en molnstruktur ha mindre än idealiska resultat. Ett annat problem med Cloud Hosting är att det tenderar att bli dyrare än delade alternativ. 1 GB utrymme på en delad värd är vanligtvis billigare än 1 GB utrymme på en molntjänst.

De flesta Cloud Hosting-tjänster inkluderar inte e-posttjänst. För detta måste du skapa separata virtuella maskiner för det ändamålet (eller köpa en tjänst) där de flesta delade hosting innehåller postadministration som standard.

Bästa molnvärd

Cloudways Cloud hosting

Cloudways Cloud Hosting

Om du letar efter pålitliga och prisvärda molnhotell blir det verkligen inte bättre än Cloudways. Erbjudandet toppmoderna molnhotell (DigitalOcean, AWS, Google Cloud, etc) med ett lättanvänt gränssnitt så att du bättre kan hantera dina webbplatser. Ta reda på mer i vår fullständiga översikt över Cloudways.

Och nu ett dilemma

Allt är logiskt och förståeligt, men värdföretag erbjuder vanligtvis inte delade och torra delade och molnhotellplaner. I dagens värld börjar många värdar att blanda delade med molntjänsttjänster på ett sätt som de inte är så lätt att skilja igen. Till exempel är det nu acceptabelt att skapa virtualiserade sammanhang där en enda nod, som hanteras som en Shared Hosting Service nu består av en serie dedikerade servrar, virtualiserade. Den här typen av installation är nästan identisk med vad Cloud Hosting-företag gör med sina tjänster.

Detta kan skapa ett scenario där du betalar för en delad webbhotell som i princip uppträder som molnhosting men kör bakom en kontrollpanel. Dessutom virtualiserade vissa företag kontrollpanelen i en VPS så att du inte ens har en rättvis fördelning av resurser eftersom den faktiska servern där kontrollpanelen finns inte är tillgänglig direkt, bara en del av den!

Vad man ska göra av detta?

I slutändan spelar det ingen roll vad företaget gör med servrarna. Oavsett om det är dedikerade servrar som fungerar som rena noder eller en riktig molnvärdstruktur, det som verkligen betyder är hur väl företaget hanterar hela paketet. EN bra molntjänsttjänst kan fungera perfekt för även de mest krävande användningarna. Detsamma kan sägas om bra delad värd körs på riktiga hårdvarunoder. Det är värdföretagets kvalitet och deras engagemang för användare som gör hela skillnaden i världen.

Så är delad eller Cloud Hosting bäst för mig?

Låt oss se, du har en ny WordPress-webbplats som du vill sätta online. Ditt viktigaste problem just nu är pris och prestanda. I det här scenariot är delad hosting troligtvis det bästa alternativet eftersom du minskar kostnaderna genom att anställa en tjänst som behöver mindre resurser för att kontrollera varje nod (vilket innebär bättre priser per användare).

Å andra sidan, om du är ett företag eller en person som behöver konfigurera webbplatser och appar snabbt, kommer en molntjänsttjänst att tjäna dig bättre. Molnhotellpaneler är vanligtvis bättre förberedda för att skapa och vara värd för de mest vilda konfigurationerna utan att du behöver oroa dig för något. Kom bara ihåg att du måste installera en e-postserver på egen hand eftersom de flesta molntjänsttjänster inte erbjuder en.

Inpackning delad vs molnvärd

Oavsett om du använder delad eller moln som är värd för de goda nyheterna är att båda tjänsterna inte är exklusivt. Delad värd är underbart att vara värd för flera webbplatser som behöver allmänna alternativ för e-post, vidarebefordran, DNS-kontroll, FTP och databastjänster. Molntjänsttjänster är mer utvecklarorienterade och kan vara utmärkta för värdappar eller webbplatser för specifika ändamål. På grund av de båda tjänsternas karaktär fungerar de vanligtvis bra tillsammans. Till exempel för värd för en webbplats och en app på samma gång eller genom att behöva kontrollera en webbplats som ansluter till en butik. Det som är ännu bättre är att de flesta företag idag kan erbjuda båda tjänsterna samtidigt.

För att sammanfatta positiven av Cloud Hosting, du kan skapa anpassade konfigurationer, du har kontroll över de resurser du har tillgång till och du kan till och med pausa resurser för att minska kostnaderna. Den enda riktiga nackdelen med detta är att resurser tenderar att kosta mer än i delad hosting.

Med Delad värd får du en bättre balans mellan tjänster som är bäst lämpade för webbplatser och tjänster tenderar att vara billigare än molnhotell. Det negativa är dock att du inte kan kontrollera resurser eller starta eller stoppa tjänster som med molnhotell.

Oavsett vilken tjänst du väljer, nu har du en mycket bättre idé om både för- och nackdelar. Vad föredrar du? Vad är dina tankar om delad kontra molnhotell? Vänligen dela dina åsikter i kommentarerna nedan!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map