WordPress Visual Editor: Tips och tricks för nybörjare

WordPress byggdes ursprungligen för att vara ett enkelt bloggsystem som gjorde publicering av innehåll online till en lek. Med tiden har det omvandlats till ett fullständigt Content Management System (CMS). Användare har nu fullständig kontroll över designen och funktionaliteten på sina WordPress-webbplatser. Men utan innehåll betyder design och funktion ingenting och i det avseendet förblir WordPress tro mot dess rötter: skapande och hantering av innehåll.


Medan många funktioner har byggts in i WordPress-basprogramvaran förblir innehållsskapande dess kärnkraft. Med det i åtanke, låt oss titta närmare på WordPress-visuella redigeraren i det här inlägget och hur du bättre kan använda det.

WYSIWYG

Med WordPress kan du skapa och hantera innehåll visuellt snarare än att koda det direkt i dina filer. Således kallas det en WYSIWYG-redaktör eller “Vad du ser är vad du får” för de oinitierade. Redigeringsverktyget har tre delar:

 1. Visual Editor
 2. Text Editor (där du kan ange kod)
 3. Media Uploader (för att ladda upp bildfiler)

Som standard är Visual Editor aktiv när du skapar ett nytt inlägg eller en sida (sidor > Lägg till ny eller inlägg > Lägg till ny). Om det av någon slump inte är aktivt, klicka på det:

pic1

WYSIWYG betyder att det du ser i Visual Editor när du redigerar ditt inlägg är det som kommer att visas i det publicerade inlägget. Text Editor låter dig ange vanlig text och låter dig också ange kod (HTML-markering) direkt som om du arbetade med den verkliga HTML-filen. Du aktiverar det genom att klicka på Text fliken längst till höger om redaktören:

pic11

Media Uploader gör just det: laddar upp mediefiler till mediebiblioteket så att du kan infoga dem i dina inlägg som du vill:

pic10

Med den här korta introduktionen till den kraftfulla visuella redaktören för WordPress, låt oss nu se hur du kan använda några knappar för att skapa och redigera innehåll. Jag använder Blogger-temat från vår freebiesamling för illustrationerna.

Lägga till text

Det första är att skjuta upp en ny sida eller inlägg och öppna den visuella redigeraren: Gå till inlägg > Lägg till ny. Som standard ser du ett kondenserat verktygsfält när du skapar ett nytt inlägg:

pic2

Klicka på Kitchen Sink-ikonen för att visa andra formateringsalternativ i verktygsfältet:

pic3

För grundläggande skapande och hantering av innehåll gör ovanstående formateringsalternativ bra. Även om du är ny inom WordPress är de flesta ikoner bekanta från andra textredigerare som Microsoft Word. Faktum är att alla ikoner på den visuella redaktörens verktygsfält har samma funktion som identiska ikoner i Microsoft Word, så jag har tagit fram de mindre kända att diskutera.

För att lägga till text skriver du helt enkelt ditt innehåll i redigeringsfönstret. Men ibland kan du ha ditt innehåll redan skrivet någonstans och i så fall kan du helt enkelt klistra in det som vanlig eller formaterad text från Word med hjälp av dessa knappar i verktygsfältet:

pic4

Att använda den här rutten går snabbt och den visuella redigeraren gör ett bra jobb med att bevara mycket av din formatering från Word – bättre än standardkopiera och klistra in, åtminstone. Men som du snart kommer att upptäcka är det inte ett problemfritt jobb och ibland kan du sluta med trasslig text. Jag tycker att det är mycket lättare att klistra in som vanlig text och sedan göra formateringen i den visuella redigeraren.

Ta bort formatering från din text

Som vi har sett eller som du ser när du experimenterar med dessa formateringsknappar har den visuella redigeraren svagheter när det gäller hantering av formaterad text importerad från andra textredigerare. Så du kanske tycker att det är bättre att arbeta med vanlig gammal text. Det här är knappen du ska använda för att ta bort formatering från importerad text:

pic5

Markera din text och klicka på den knappen. Din text har nu standardformatet för ditt tema. Observera att den här knappen inte fungerar för vissa formateringstyper som blockquotes och rubriker. Det finns andra formateringsknappar som tar hand om dessa typer.

Ändrar texttyp

Du kommer att ha flera texttyper i ditt dokument inklusive stycken och rubriker. Om du vill ändra din texttyp markerar du den textdel som du vill ändra och klickar på rullgardinsmenyn för format längst till vänster i redaktörens verktygsfält. Välj det format du vill ha och du är klar:

pic8

Uppenbarligen kan du formatera dina inlägg som du vill, men se till att det finns en viss struktur för konsistens. Avsnittsrubriker bör till exempel ha samma rubrikformat, t.ex. Rubrik 2, medan huvudrubriken vanligtvis är Rubrik 1. Dessutom bör standard styckatext ha ett standardformat och så ska förformaterad text och adresser.

Kom ihåg: standardformaten för de olika texttyperna beror på ditt tema. Varje tema har sin egen standardstyling för de typer du ser i listrutan för format.

Använd Paragraf skriv i listrutan för att ta bort formatering från rubriker sedan Ta bort formatering knappen fungerar inte för rubriker och blockquotes.

Använd Block citat för att formatera eller ta bort blockquote-formatering:

Pic9

Helskärmredigering

pic13

Om du gillar att arbeta med minimala distraktioner, hittar du helskärmsläget perfekt för dig och det här är knappen som aktiverar det. Det stänger helt enkelt alla väsentliga saker på skärmen och lämnar dig bara med innehållsrutan och ett kondenserat verktygsfält som automatiskt döljer och visas när du håller muspekaren ovanpå sidan.

Sätt in mer tagg

pic12

Även om detta är en ofta förbisett funktion hos den visuella redigeraren, är det mycket användbart när det gäller att visa inläggsutdrag på din blogg. Som du redan är medveten om att du har publicerat inlägg på din blogg, visar WordPress utdrag av dessa inlägg på hemsidan och arkivsidorna. Emellertid avkortar WordPress utdragen slumpmässigt och det kan vara mitt i en mening.

Det är här de nifty Infoga mer taggfunktionen är praktiskt. Det låter dig specificera exakt var utdraget ska slutas. En länk som pekar på hela inlägget kommer att infogas där du angav utdraget för att avsluta. Det finns många sätt du kan formatera denna tagg men kom ihåg att den fungerar som standard bara för inlägg (inte sidor):

pic14

Obs: Användningen av Infoga mer tagg beror på det valda temas stöd. De flesta genomtänkta teman stöder det, men vissa gör det inte.

Lägg till och ta bort länkar

pic15

Att infoga och ta bort länkar är också okomplicerat med dessa knappar. De är inaktiva som standard tills du markerar texten du vill skapa länken. Knappen till vänster lägger till en länk medan den till höger tar bort länkar.

Speciella karaktärer

pic6

Om du någonsin har använt specialtecken-knappen i Word borde också detta vara bekant. Men den här är mer intuitiv eftersom den visar en karaktärs HTML- och NUM-koder när du håller muspekaren över den:

pic7

Om du är en vanlig WordPress-användare är det troligt att du redan är bekant med de flesta saker vi tittat på ovan, men för nya WordPress-användare bör detta vara en praktisk startguide till den visuella redigeraren i WordPress; dess kapacitet såväl som dess begränsningar.

Jag skulle också vilja höra från dig om hur du använder den visuella redigeraren. Har du några tips eller tricks du vill dela?

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map