WordPress vs Blogger – Vilket är bättre för din blogg?

WordPress vs Blogger - Vilket är bättre för din blogg

Om du vill starta din egen blogg kanske du har svårt att bestämma vilken plattform du ska använda. Både WordPress.org och Blogger är fantastiska alternativ, varför vi har fäst dem mot varandra i denna WordPress vs Blogger-guide.


Genom att diskutera fördelarna och nackdelarna med WordPress och Blogger i djupet syftar vi till att hjälpa dig att förstå vilken som är rätt lösning för ditt projekt. Så låt oss komma igång!

En introduktion till WordPress

WordPress vs Blogger

WordPress är en öppen källkodsprogramvara som är gratis att använda och som enkelt kan anpassas. Ett ganska otroligt samhälle omger WordPress, vilket ger åtkomst och support för många teman, plugins och verktyg. Detta säkerställer att WordPress-användare kan skapa alla typer av webbplatser, producera unika mönster och lägga till funktioner och funktioner som är specifika för varje enskilt projekt.

När vi diskuterar WordPress i den här artikeln hänvisar vi till WordPress.org. WordPress.com är en separat enhet, och ta reda på mer om det, kolla in vår artikel WordPress.com vs WordPress.org.

Här är fördelarna och nackdelarna med att använda WordPress.org …

WordPress.org Fördelar:

 • Programvaran är gratis att använda och kommer alltid att vara.
 • Ett bra val för alla, från den ödmjuka bloggaren till globala företag.
 • Ägarskap till din webbplats.
 • Obegränsade anpassningsalternativ.
 • Tema och plugins – välj bland tusentals WordPress-teman och plugins.
 • Skapa alla typer av webbplatser, inte bara en blogg.

WordPress.org Nackdelar:

 • Tar tid att lära sig.
 • Att inrätta en ny webbplats kan inte göras på några minuter.
 • Du måste betala för ditt domännamn och webbhotell.
 • Säkerhet och underhåll av din webbplats är ditt ansvar.

En introduktion till Blogger

Blogger

Blogger är en bloggpubliceringstjänst som ägs och är värd av Google. Ett av de tidigaste dedikerade bloggverktygen, Blogger skapades ursprungligen av Pyra Labs och köptes av Google 2003. Sedan dess har det blivit en populär bloggplattform och erbjuder en snabb och enkel att använda, gratis värdbloggtjänst för massorna. Här är några av dess främsta och nackdelar.

Bloggproffs:

 • Idealisk för nya eller avslappnade bloggare – Blogger är mycket snabb och enkel att installera.
 • Gratis att använda.
 • Använd ditt eget domännamn eller ett gratis underdomän från Blogger.
 • Gratis mallar – välj någon av Bloggers gratismallar eller köp en tredjepartsmall.
 • Google tar hand om allt värd, säkerhet och webbplatsunderhåll.
 • Integrerar sömlöst med andra Google-funktioner som Google Analytics, Google AdSense och Google Plus.

Bloggers nackdelar:

 • Enbart tillhandahåller bloggar – om du vill skapa en e-handel butik, katalogwebbplats eller faktiskt någon annan webbplats än en blogg, är Blogger inte för dig.
 • Brist på ägande – alla Blogger-webbplatser är värd av Google, så om du inte exporterar din webbplats till en annan plattform kommer du aldrig äga den.
 • Begränsade funktioner – Blogger tillhandahåller begränsade funktioner som kanske inte är tillräckliga för en blomstrande blogg.
 • Brist på kontroll – minimala anpassningsalternativ.

Som ni ser har både WordPress och Blogger ett antal olika fördelar och nackdelar. Så låt oss nu överväga varje plattform mer detaljerat.

WordPress vs Blogger Price

Prissättning

Både WordPress och Blogger är prisvärda plattformar att använda och kommer inte att bryta banken. Så här fungerar pengarna.

WordPress-prissättning

WordPress-programvaran är också gratis att använda. Men eftersom WordPress.org inte är en allt-i-ett-lösning, måste du betala separat för att vara värd för din webbplats och köpa ett domännamn.

Det finns också många premiumteman, plugins och verktyg som du kan köpa för att utöka din webbplats funktionalitet och växa ditt företag. Men dessa produkter är alla valfria, så om du väljer att bygga din webbplats med WordPress kan du faktiskt spendera så lite eller så mycket som du skulle vilja.

Bloggerprissättning

Blogger är helt gratis att använda. Från underdomän och värd, till tillgängliga teman kan du skapa en blogg utan att betala ett öre. Som sagt finns det möjlighet att köpa ett domännamn, liksom ett premium Blogger-tema. (Blogger-teman kommer att behandlas vidare i den här artikeln).

Blogger erbjuder kostnadsfritt underdomännamn som ser ut så här ’nameofblog’.blogspot.com. Om du vill ha ett domännamn som inte slutar i .blogspot.com då kan du köpa din egen domän via Google eller en tredje part.

Jämför priser

Blogger är ett bra alternativ för dig som vill skapa en blogg gratis eller med en mycket snäv budget. WordPress vs Blogger kan vara lite dyrare att installera på grund av hosting- och domänkostnaderna. Men det ger möjlighet till extra premiumverktyg, så att du kan uppgradera din webbplats funktionalitet om du vill.

Hosting för WordPress vs Blogger

Det bästa WordPress-värdet för din webbplats

Blogger- och WordPress-värd är mycket olika, och det är viktigt att du förstår vad båda plattformarna erbjuder.

WordPress Hosting

Om du väljer WordPress måste du hitta en webbhotell som är värd för din webbplats. Det finns många värdtjänster tillgängliga och du måste göra din forskning för att ta reda på vilka som är bäst för din webbplats.

Hosting-leverantörer varierar mycket i pris, så oavsett din budget kommer du att kunna hitta en plan som fungerar för dig. För att komma igång, kolla in vår artikel om vad du ska leta efter i WordPress-värd, eller bara hoppa till våra rekommendationer för de bästa WordPress-värdalternativen.

Uppsidan av att använda WordPress är att du 100% äger din webbplats. Och om du inte är nöjd med din webbhotell kan du helt enkelt flytta din webbplats till en annan värd.

Blogger värd

Bloggers värd tillhandahålls allt från Google. Det betyder att du inte bara får din värd gratis utan att du har huvudvärken för att välja rätt webbhotell för ditt nya projekt. Google tar också hand om alla dina webbplatsers säkerhets-, hastighets- och optimeringsproblem, så att du kan fokusera enbart på din bloggning.

Nackdelen med Blogger är att eftersom din blogg är värd på Googles servrar så äger du inte eller har kontroll över din webbplats. Blogger tillhandahåller en bloggtjänst, och om Google någonsin bestämde sig för att plötsligt stänga av den eller neka dig åtkomst, skulle du förlora din blogg och allt hårt arbete du lägger på den.

Hosting jämfört

Välj Blogger om du vill ha gratis värd som alla tas om hand för dig. Om du väljer att bygga din webbplats på WordPress måste du betala för din webbhotell. Men du kommer att ha fullständigt ägande av din webbplats, en viktig faktor för många.

WordPress vs Blogger Användbarhet och kontroll

Användarupplevelsen som tillhandahålls av WordPress och Blogger skiljer sig också mycket. Blogger är snabb och enkel att installera men saknar de funktioner och alternativ som de flesta av oss vill ha på en webbplats. WordPress har å andra sidan fler steg i installationsprocessen och det kommer att ta längre tid att designa en fullt fungerande webbplats. När du skapat har du emellertid total kontroll över din webbplats och därför potentialen att växa och förbättra din blogg över tid. Låt oss titta närmare på båda plattformarnas användbarhet.

WordPress användbarhet & kontroll

Som nämnts har en WordPress-webbplats en mycket långsammare inställningsprocess. För att komma igång med WordPress måste du …

 1. Köp ett domännamn
 2. Välj en webbhotell
 3. Installera WordPress (detta bör underlättas av din webbhotell)
 4. Välj ett WordPress-tema

Majoriteten av ovanstående steg tar tid, och forskning behövs för att hjälpa dig att välja rätt webbhotell och tema för ditt projekt.

När du har installerat WordPress och ditt nya tema måste du ta tid att anpassa din blogg. Beroende på vilket tema du har valt, kan detta göras via temalternativen i din WordPress-instrumentpanel, med hjälp av anpassningen på den direkta sidan av din webbplats, med en sidbyggare eller med kod. Eventuella extra funktioner eller funktioner som du behöver som inte tillhandahålls av ditt tema kan också installeras med plugins.

WordPress Dashboard

När din webbplats har konfigurerats kan du lägga till blogginlägg via WordPress-postredigeraren, som finns i din WordPress-instrumentpanel. Inläggsredigeraren är enkel att använda och gör att du kan lägga till bilder, video, tabeller, knappar och mycket mer till dina blogginlägg.

Som ni kan se kan WordPress inte ställas in på några minuter. När du installerat har du emellertid full kontroll över din bloggs visuella funktioner och funktionalitet, samt ett val av verktyg du kan använda för att anpassa din webbplats. Och alternativet att lägga till eventuella extra funktioner till din blogg när som helst säkerställer att din webbplats kan tillgodose alla dina bloggbehov.

Bloggers användbarhet och kontroll

För att registrera dig med Blogger är allt du behöver en Gmail-adress. Först blir du ombedd att välja ett namn för din blogg och välja ett av Blogger-teman (som täcks i nästa avsnitt). Din nya blogg öppnas sedan i Blogger Editor, redo att redigera.

Användbarhet vs kontroll

Blogger Editor är där du gör alla ändringar på din webbplats. Här kan du lägga till widgetar på din hemsida, skapa nya sidor och skriva och publicera blogginlägg. Du kan också kontrollera din bloggs analys, hantera Google AdSense och mycket mer.

Blogger Editor är relativt enkel att använda. Alla ändringar som görs kan omedelbart förhandsgranskas och alla nödvändiga bloggbehov tillgodoses. Och när du är nöjd med din webbplats klickar du bara på Publicera. Din webbplats kommer då att vara live, med all värd, SEO, säkerhet och underhåll som tas om hand – ett extremt enkelt sätt att publicera en webbplats.

Funktionerna som tillhandahålls av Blogger är dock grundläggande, och att lägga till extra funktionalitet kan endast göras genom ett begränsat antal widgets eller genom anpassning av CSS-koden. Därför finns det en tydlig känsla av brist på flexibilitet när det gäller hur du kan anpassa och växa din webbplats.

Jämförelse av användbarhet och kontroll

Om du vill starta en blogg snabbt och med minimal krångel är Blogger din plattform. Utan värdproblem och en enkel installationsprocess kan du enkelt kasta ihop en rimlig blogg.

Som sagt, Blogger ger inte en rolig och spännande designupplevelse som vissa webbplatsbyggare gör (kolla in vår artikel WordPress vs Wix). Det ger dig också minimal kontroll över utseendet och layouten på din webbplats, liksom funktionerna du kan använda. Så om du hoppas kunna skapa en unik och uppmärksamhetsplats är Blogger inte lösningen för dig.

WordPress tar längre tid att installera men har den långsiktiga fördelen med kontroll. Detta gör att du kan lägga till funktioner och funktioner som är specifika för din bloggs behov. Du kan också uppgradera din webbplats över tid och lägga till extra verktyg som hjälper din webbplats att utvecklas och bli riktigt framgångsrik.

Teman för WordPress vs Blogger

Både WordPress och Blogger tillhandahåller en rad gratis teman att välja mellan. Låt oss ta reda på mer!

WordPress-teman

WordPress-teman

WordPress har mycket att erbjuda när det gäller teman. Om du letar efter gratis WordPress-teman bör du alltid välja och installera från WordPress-förvaret eller från en välkänd och pålitlig utvecklare. Teman i WordPress-förvaret har genomgått en strikt screeningprocess, och du hittar dem välkodade, säkra och fullt fungerande. Och med tusentals gratis teman hittar du definitivt något där som passar dina behov.

Det finns också ett brett sortiment av premiumteman som du kan köpa. Dessa kan återigen köpas direkt från temautvecklare eller genom temamarknader som Themeforest. Premiumtema är i allmänhet dyrare än Blogger-teman, i pris från cirka $ 30-100. Men de bästa WordPress-teman levereras vanligtvis med imponerande funktioner och funktionaliteter, samt ger omfattande dokumentation för att stödja dig i din designprocess.

Bortsett från beslutet om gratis och premium måste du också välja en “typ” WordPress-tema. Många WordPress-teman är inbyggda för syfte, vilket innebär att de innehåller särskilda funktioner för att tillgodose en specifik nisch. I den andra änden av spektrumet finns mångsidiga teman. Med dessa teman kan du designa originalwebbplatser och anpassa alla aspekter på din webbplats.

Blogger-teman

Teman Blogger

Blogger tillhandahåller ett antal gratis teman som du kan välja mellan i redigeraren. Emellertid kan premium Blogger-mallar också köpas från ett antal Blogger-utvecklare och från temamarknader som ThemeForest. Dessa mallar prissätts vanligtvis mellan $ 20 till $ 30 så bryt inte banken. Därför kan du, oavsett din bloggnisch, hitta ett Blogger-tema som passar din webbplats.

Teman jämförs

Det finns egentligen ingen jämförelse när det gäller teman för WordPress vs Blogger. WordPress-teman är överlägset överlägset med fler valmöjligheter, ett större utbud av funktioner, bättre layouter och bilder och mycket mer. Även om det finns några fina Blogger-teman tillgängliga är deras brist på funktioner och anpassningsalternativ dem till en hård försäljning bredvid toppkvalitets teman som WordPress erbjuder.

Funktioner och funktionalitet i WordPress vs Blogger

Att lägga till extra funktioner och funktionalitet på din webbplats gör att den kan sticker ut från mängden och tillgodoser dina publikas behov direkt. Så hur jämför funktionerna och funktionerna hos WordPress vs Blogger?

WordPress-funktioner och funktionalitet

Bästa WordPress Plugins Free & Premium

De flesta moderna WordPress-teman har inbyggda funktioner och funktioner. Premium WordPress-teman kommer särskilt att innehålla en rad extra verktyg. Dessa skiljer sig från tema till tema, så kontrollera alltid vad ett tema innehåller innan du gör ett köp.

En av de mest imponerande aspekterna av WordPress är dock att oavsett vilka funktioner du vill ha finns det ett plugin för det. Så om ditt tema inte levereras med vissa funktioner du behöver, leta bara efter ett plugin som snabbt kan installeras för att enkelt lägga till fler funktioner på din webbplats.

Som med teman finns det tusentals gratis och premium WordPress-plugins tillgängliga. Dessa finns i WordPress Repository, eller köpt från enskilda utvecklare eller marknadsplatser som CodeCanyon.

Bloggerfunktioner och funktionalitet

En av de största nackdelarna med att använda Blogger är avsaknaden av funktioner och anpassningsalternativ. Blogger tillhandahåller “Gadgets”. Dessa prylar ger ett antal olika funktioner som bloggare kan lägga till för att förbättra sin webbplats. Gadgetfunktionen inkluderar …

 • E-postabonnemang – uppmuntra dina läsare att gå med i din e-postlista.
 • Bloggsökning – låt din publik söka på din blogg efter ämnen som intresserar dem.
 • Lista över populära inlägg – visa upp dina mest populära inlägg.
 • Logotyp – lägg till din logotyp i din blogg.
 • Profil – visa information om dig själv.

För dem med kodningsupplevelse låter Blogger dig också ändra din bloggs design med HTML eller CSS, samt lägga till HTML-kod från tredje parts webbplatser.

Jämför funktioner och funktionalitet

Det finns liten jämförelse mellan funktionerna och funktionerna som erbjuds av Blogger och WordPress. Även om Blogger erbjuder alla nödvändiga funktioner som behövs för att starta en blogg, kan den helt enkelt inte tävla med det breda sortimentet av WordPress-verktyg och plugins som erbjuds.

WordPress vs Blogger Säkerhet och underhåll

säkerhet

Säkerhet och allmänt underhåll av din webbplats, inklusive uppdateringar, webbplatshastighet och säkerhetskopiering, är alla viktiga aspekter av webbplatshantering. Så hur skiljer de sig mellan Blogger och WordPress?

WordPress säkerhet och underhåll

Till skillnad från Blogger, om du bestämmer dig för att bygga din webbplats med WordPress, är du ganska mycket på egen hand med säkerhet och underhåll. Därför är det viktigt att du är proaktiv och installerar ett antal plugins som hjälper dig att hålla din webbplats säker och fungerande.

Här är några av de viktigaste WordPress-plugins som du bör överväga att installera från get-go.

 • säkerhet – hålla din webbplats säker och säker med den populära och gratis plugin Wordfence Security.
 • Säkerhetskopiering – använd ett plugin som VaultPress eller UpdraftPlus för att säkerhetskopiera din webbplats regelbundet och sedan återställa den om det behövs.
 • Fart – W3 Total Cache kommer att förbättra dina webbplatsers hastighet och totala prestanda (eller så kan du prova ett gratis CDN).

Bloggers säkerhet och underhåll

Säkerhet och underhåll är inte ett problem för Blogger, som för många är en viktig orsak till att välja Blogger som deras plattform. Eftersom Blogger ägs och värd av Google, tas alla dina säkerhets- och underhållsbehov i hand. Din blogg kan också säkerhetskopieras till din dator med bara några klick. Och allt gratis.

Säkerhet och underhåll jämfört

Uppenbarligen ger Blogger och WordPress mycket olika upplevelser när det gäller säkerhet och underhåll. Alla Bloggers säkerhets- och underhållsbehov tas om hand för dig. Med WordPress har du full kontroll men du måste komma ihåg att installera dina egna plugins efter behov.

WordPress vs Blogger Support

Att starta en blogg på en ny plattform kan vara en skrämmande uppgift. Så det är viktigt att det finns rätt stödnivå på plats så att du enkelt kan skapa en lämplig webbplats. Låt oss titta på vad WordPress vs Blogger-plattformarna erbjuder i form av support.

WordPress Support

WordPress.org ger också omfattande dokumentation och onlineforum. Men för nybörjare är detta förmodligen inte det bästa stället att leta efter hjälp. WordPress-communityn är enorm, och många webbplatser och bloggar har skrivit otaliga artiklar och hjälpguider om hur man kommer igång med WordPress. Dessa bloggar använder ofta mer nybörjarvänligt språk och har detaljerade steg-för-steg-instruktioner om hur man kommer igång. Om du är osäker på hur du skapar en WordPress-blogg, läs vår praktiska guide för hur du kommer igång med WordPress.

Där WordPress-stöd särskilt utmärker sig är om du köper ett premiumtema eller ett verktyg. Beroende på tema kan du få videohandledning och dokumentation, samt en-till-en e-post eller telefonsupport. Detta enbart gör ofta ett premiumtema väl värt pengarna.

Bloggersupport

Bloggersupport

Blogger kommer med omfattande dokumentation, som beskriver hur du ställer in och hanterar din blogg, samt tips om hur du hjälper dina artiklar att rangordna i sökmotorerna och hur du använder Google Analytics för att övervaka webbplatsens prestanda.

I din Blogger Editor finns det en hjälpfunktion som låter dig söka i Blogger ämnen och artiklar. Och det finns också ett hjälpforum som tillhandahåller en gemenskap där Blogger-användare kan träffas, ställa frågor och dela problem.

Sista tankar om WordPress vs Blogger

Det slutliga beslutet om WordPress vs Blogger kommer att täcka dina behov och ditt projekt.

Blogger är en idealisk plattform för dig som vill skapa ett snabbt men litet bloggprojekt – en onlinejournal, dela en reseupplevelse med familj och vänner eller visa upp en upplevelse som ett bröllop. Det är snabbt, enkelt och gratis att installera – men kompensationen av detta är avsaknaden av omfattande funktioner samt bristen på kontroll och äganderätt du har över din webbplats.

Med WordPress kan du skapa alla typer av webbplatser och anpassa den till dina exakta specifikationer. Om du aldrig har använt WordPress tidigare, kommer det att ta lite tid att lära sig och skapa din webbplats. Men de långsiktiga möjligheterna som WordPress ger gör att det är väl värt att fortsätta med den första långsamma start.

Så nu har du en god förståelse för fördelarna och bristerna med WordPress och Blogger, vilken du väljer?

WordPress vs Blogger – dela dina tankar på endera plattformen i kommentarerna nedan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map