Cara Menyesuaikan WordPress (101)

Panduan Penyesuaian WordPress untuk PemulaAnda telah membeli rancangan hosting web dan nama domain untuk laman web anda. Dengan satu klik, anda telah memasang WordPress di pelayan anda.


Itu bahagian yang mudah. Sekarang, sudah tiba masanya untuk mula membina dan menyesuaikan laman web WordPress anda.

Dalam panduan ini untuk penyesuaian WordPress, kami akan menunjukkan kepada anda cara mengambil pemasangan WordPress lalai dan menyesuaikannya. Anda akan belajar bagaimana:

 1. Konfigurasikan tetapan WordPress.
 2. Tambahkan pengguna baru.
 3. Pilih dan sesuaikan tema.
 4. Sediakan pemalam penting.
 5. Mengintegrasikan SEO.
 6. Buat kandungan anda.
 7. Bina borang hubungan.
 8. Tambahkan widget.
 9. Sediakan menu.
 10. Sambung ke Google.

Panduan Langkah demi Langkah untuk Penyesuaian WordPress

Pada akhir tutorial 10 langkah ini, anda akan menyediakan laman web WordPress asas yang sepenuhnya disesuaikan dan siap untuk digunakan.

P.S. Sekiranya anda belum membuat laman web WordPress, ikuti panduan langkah demi langkah ini di sini.

Langkah 1: Konfigurasikan Tetapan WordPress

Terdapat beberapa tempat yang berbeza di mana anda akan menemui tetapan WordPress.

Set pertama akan membantu anda menyesuaikan rupa WordPress itu sendiri. Yang kedua akan membantu anda menyesuaikan rupa laman web anda.

Sesuaikan Pilihan Skrin

Pada kali pertama anda memasuki WordPress, inilah yang akan anda lihat:

Pemasangan WordPress Baru

Ini adalah papan pemuka WordPress. Dan agak mengganggu dengan semua widget tersebut menyumbat skrin, betul?

Jadi, set tetapan pertama yang disesuaikan ialah Pilihan Skrin, yang akan anda dapati di sini:

Sesuaikan Pilihan Skrin WordPress

Klik pada “Pilihan Skrin” untuk membuka tetapan:

Edit Pilihan Skrin

Kotak yang dicentang adalah kotak yang muncul sebagai widget di papan pemuka anda.

Aktiviti memberi anda gambaran ringkas mengenai kandungan baru yang diterbitkan di laman web anda.

Sekali pandang menunjukkan berapa banyak halaman dan catatan yang telah anda terbitkan serta komen yang anda terima.

Draf Pantas adalah cara untuk menuliskan idea atau nota untuk catatan blog baru, tetapi tidak akan membawa anda lebih jauh daripada itu.

Selamat datang tidak lebih daripada senarai semak yang disederhanakan untuk pengguna kali pertama.

Acara dan Berita WordPress tidak begitu berguna melainkan anda adalah pembangun yang bekerja di ruang WordPress.

Sekiranya anda ingin menyimpan widget ini, biarkan mereka diperiksa. Anda boleh menghapus centang kotak yang lain untuk membuatnya hilang dari pandangan.

Keluarkan Kotak Papan Pemuka

Setelah memilih kotak mana yang ingin anda simpan, jangan ragu untuk menyeret dan melepaskannya. Anda boleh menyusunnya secara menegak (seperti pada tangkapan skrin di atas) atau menggunakan kedua lajur:

Papan Pemuka WordPress Tersuai

Paparan papan pemuka adalah milik anda untuk disesuaikan.

Nota: Semasa anda mula menambahkan pemalam ke laman web anda, anda mungkin melihat kotak baru muncul di papan pemuka anda. Sekiranya anda menganggapnya berguna, simpan di mana mereka berada. Sekiranya anda ingin menghapusnya sebagai gangguan, sembunyikan dengan cara yang sama seperti anda menyembunyikan kotak lalai.

Sesuaikan Tetapan WordPress

Untuk menyesuaikan tetapan laman web WordPress anda, cari menu Tetapan di bar sisi:

Menu Tetapan WordPress

Walaupun anda mungkin tidak perlu menyesuaikan tetapan dalam setiap kategori, selalu baik untuk melewati masing-masing kategori untuk memastikan bahawa anda telah melihat titik dan melintasi.

Mulakan dengan Tetapan Umum:

Tetapan umum

Perhatikan perkara berikut:

Sekiranya anda tidak mempunyai logo, pastikan anda mempunyai Tajuk Laman. Ini akan muncul di bahagian atas laman web sekiranya tidak ada. Ini juga nama yang akan anda lihat di sudut kiri atas pentadbir WordPress anda.

Pastikan Alamat WordPress dan Laman web saling sesuai serta nama domain yang anda beli. Sekiranya salah satu daripada ini tidak betul, ia boleh menyebabkan kesilapan.

Sehingga anda mula menulis dan mengkategorikan catatan blog anda, anda boleh melangkau Tetapan Penulisan.

Pergi ke Tetapan Membaca seterusnya:

Tetapan Membaca

Sebaik sahaja anda membuat kandungan untuk laman web anda, kembali ke tetapan ini dan kemas kini “paparan beranda anda” (terdapat petunjuk di bawah). Jika tidak, tetapan lalai adalah menjadikan blog anda memberi makan halaman utama.

Buat masa ini, fokus pada dua tetapan terakhir.

“Untuk setiap pos dalam umpan, sertakan” harus ditetapkan ke “Ringkasan”. Ini berguna bukan sahaja untuk pengunjung yang ingin menatal topik blog dalam suapan anda dengan cepat tetapi juga untuk mempercepat masa memuatkan halaman.

Sebelum menyimpan perubahan dan meneruskannya, pastikan bahawa “Kelihatan Mesin Pencari” tetap tidak dicentang. Anda pasti mahu Google dan mesin carian lain mencari laman web anda dan mengindeksnya.

Sekiranya anda merancang untuk menulis blog, perhentian anda yang seterusnya adalah Tetapan Perbincangan:

Tetapan Perbincangan

Anda boleh menyesuaikan sebahagian besar halaman ini walau sesuai yang anda rasa. Sekiranya anda mahu pembaca blog dapat memberi komen mengenai kandungan anda, konfigurasikan tetapannya dengan sewajarnya.

Yang mengatakan, ada satu tetapan yang harus anda perbaiki di sini untuk tujuan keselamatan.

Di bawah “Tetapan catatan lalai”, hapus centang “Izinkan pemberitahuan pautan dari blog lain (pingback dan trackback) pada entri baru”.

Ringkasnya, pingback dan trackback adalah pemberitahuan yang muncul dalam suapan penyederhanaan komen anda setiap kali seseorang memaut ke blog anda.

Tidak ada nilai nyata untuk melihat pingback atau trackback. Selain itu, mereka adalah risiko keselamatan yang diketahui, jadi yang terbaik adalah mematikannya dan menjauhkan penggodam dan spammer daripada mengakses laman web anda dengan cara itu.

Sekiranya anda pernah memutuskan untuk menyesuaikan ukuran gambar lalai WordPress, anda boleh melakukannya di Tetapan Media. Ia mungkin tidak dapat dilakukan sekarang.

Seterusnya, beralih ke Tetapan Permalink.

Permalink adalah struktur alamat halaman web anda. WordPress memberi anda beberapa pilihan untuk dipilih:

Tetapan Pautan Permalink

Secara lalai, “Nama Pengeposan” adalah cara penyusunan pautan anda – dan ini adalah pilihan yang baik. Ini menjadikan URL anda tersusun dan mudah untuk mengembalikan pengunjung untuk diingat.

Tetapi terpulang kepada anda. Sekiranya masuk akal untuk menyusun catatan blog anda pada tarikh penerbitan, anda mungkin mahu mengaktifkan salah satu pilihan tersebut. Walau bagaimanapun, perkara ini lebih cenderung untuk menyulitkan.

Tetapan Privasi baru-baru ini ditambahkan ke Tetapan WordPress:

Tetapan privasi

Mengingat GDPR dan kesannya yang luas di laman web WordPress di seluruh dunia, privasi telah menjadi komponen penting dalam proses pembangunan laman web.

Ada perkara lain yang boleh dan harus anda lakukan untuk menegakkan standard privasi yang ketat di laman web anda. Sebagai permulaan, pilih halaman Dasar Privasi (yang WordPress akan buat secara automatik untuk anda) yang boleh dirujuk oleh pengunjung sekiranya mereka mempunyai pertanyaan atau masalah.

Langkah 2: Tambahkan Pengguna Baru

Dengan adanya tetapan WordPress, anda harus mengalihkan perhatian anda ke menu Pengguna.

Pengguna WordPress

Di sinilah anda akan membuat pengguna baru serta mengedit profil pengguna semasa, hak akses dan maklumat masuk – termasuk anda sendiri.

Tambah Pengguna

Untuk menambahkan pengguna baru, klik “Tambah Pengguna Baru” dan isi butiran berikut:

Tambah Pengguna WordPress Baru

Satu-satunya bidang yang diperlukan adalah Nama Pengguna mereka (pastikan tidak pernah menjadi “pentadbir”) dan Alamat E-mel.

Pastikan untuk menyesuaikan peranan pengguna mereka sebelum anda menambahkannya ke sistem:

Sesuaikan Peranan Pengguna

Ini akan menentukan berapa banyak backend admin WordPress yang dapat mereka lihat dan jenis kawalan penyuntingan (jika ada) yang mereka ada.

Edit Profil Pengguna

Walaupun anda satu-satunya orang yang bekerja di laman web ini, adalah idea yang baik untuk mengunjungi profil pengguna anda dan memastikannya terkini.

Inilah yang akan anda lihat semasa mengedit profil anda sendiri:

Edit Profil Pengguna

Satu-satunya perkara yang mungkin ingin anda sesuaikan di bahagian ini ialah skema warna kawasan pentadbir WordPress. Jika tidak, tatal ke bawah dan mulailah mengisi butiran profil anda.

Profil Pengguna WordPress

Ini mungkin bukan masalah besar sekarang, tetapi jika anda memutuskan untuk membuat blog, di sinilah maklumat biografi anda akan diambil (dan sama untuk pengguna lain).

Satu perkara terakhir yang perlu diperhatikan ialah bahagian Pengurusan Akaun:

Pengurusan Akaun Pengguna

Sekiranya anda ingin menukar kata laluan anda (yang merupakan perkara baik untuk dilakukan sekurang-kurangnya beberapa kali dalam setahun), lakukan di sini.

Apa yang menggembirakan ialah WordPress membantu anda menghasilkan kata laluan yang lebih kuat (dan akan mendorong pengguna anda yang lain untuk melakukannya):

Penjana Kata Laluan WordPress

Pastikan anda telah membuat kata laluan yang kuat di sini – dengan atau tanpa alat – yang merangkumi huruf kecil dan huruf besar, angka, dan simbol.

Langkah 3: Sesuaikan Tema Anda

Sebelum anda dapat menyesuaikan tema, pertama anda perlu mencari yang sesuai untuk laman web anda.

Terdapat puluhan ribu untuk dipilih, jadi biar panduan 25+ tema WordPress terbaik dan paling popular ini membantu anda mempersempit fokus.

Setelah memilih tema, pergi ke menu Rupa> Tema.

Tema WordPress

Secara lalai, WordPress akan memasang temanya secara automatik pada sistem anda. Untuk memasang tema yang berbeza, anda perlu memasangnya terlebih dahulu.

Pasang Tema Percuma

Sekiranya anda mempunyai tema percuma dari repositori WordPress seperti OceanWP, klik butang “Tambah Baru” dan cari nama tema anda:

Tambah Tema Baru

Arahkan kursor ke kad tema dan klik “Pasang”. Butang “Pasang” biru akan berubah menjadi butang “Aktifkan” biru. Klik ini apabila anda melihatnya.

Ini akan menggantikan tema WordPress lalai dengan tema anda sendiri.

Pasang Tema Premium

Sekiranya anda mempunyai tema premium, pertama anda perlu memuat turun fail tema. Sekiranya anda mendapatkannya dari penyedia pihak ketiga atau pasar tema seperti Hutan Tema, anda akan menjumpainya di akaun anda:

Fail Muat turun ThemeForest

Muat turun fail dan kemudian kembali ke WordPress.

Klik “Tambah Baru” untuk menambahkan tema anda. Kemudian klik “Muat Naik Tema” di bahagian atas skrin:

Tambah Tema Premium

Pengunggah fail akan muncul dan anda boleh memasukkan fail WordPress ke dalamnya:

Pemuat Tema WordPress

Pengunggah akan memasang dan mengaktifkan tema secara automatik untuk anda.

Sesuaikan Tema Anda

Dengan tema anda sekarang dipasang, sudah tiba masanya untuk menyesuaikannya. Di bawah menu Penampilan, klik Sesuaikan. Ini akan memulakan Penyesuai WordPress:

Penyesuai WordPress

Walaupun alat ini akan kelihatan berbeza dari tema ke tema, susun aturnya akan selalu sama. Pilihan penyesuaian WordPress anda akan berada di sebelah kiri dan pratonton di sebelah kanan.

Mari ikuti modul penyesuaian asas yang dapat anda gunakan di sini:

Identiti Tapak
Sekiranya anda sudah mengemas kini Tajuk Tapak anda (atau Tagline) di bawah Tetapan Umum, tidak perlu melakukannya lagi. Ingat: ini hanya akan muncul di laman web jika anda tidak menambahkan logo.

Identiti Tapak

Dengan mencentang kotak di sini, anda akan memberi ruang untuk logo (yang akan kami tambahkan sebentar lagi).

Sekarang, Ikon Laman web bukan logo anda. Ini adalah simbol yang dapat dikenali – biasanya sekeping logo yang lebih kecil – yang muncul di tab penyemak imbas.

Sebagai contoh, anda dapat melihat di sini ikon laman web untuk WebsiteSetup.org, WordPress.org, dan Google:

Ikon Laman Web

Perhatikan bagaimana setiap ikon memudahkan mencari halaman tepat yang ingin anda kembalikan? Setelah logo anda dirancang, pastikan anda mempunyai Ikon Laman khas untuk mencocokkannya. Kemudian, muat naik di sini.

Logo
Anda akan dapati ini di bahagian “Header”:

Sesuaikan Logo

Untuk menambahkan logo anda, klik pada “Pilih logo” dan muat naik dari peranti anda.

Pastikan logo mempunyai latar belakang yang telus (yang bermaksud ia mestilah PNG atau WebP). Dengan begitu, tidak akan menjadi warna latar belakang yang muncul di atasnya.

Sekiranya logo terlalu tinggi untuk ruang, gunakan gelangsar untuk menyesuaikan lebarnya dengan sewajarnya. Anda tidak mahu terlalu besar sehingga terdapat ruang putih yang berlebihan di sekitar menu navigasi anda di sebelah kanan.

Warna
Banyak keputusan mengenai warna akan ditentukan oleh tema dan templat yang anda gunakan. Walau bagaimanapun, anda boleh menukar beberapa warna universal di sini.

Sesuaikan Warna

Warna Header, misalnya, dapat diperbarui jika anda ingin menggunakan sesuatu selain warna putih lalai. Mungkin juga bermanfaat untuk menyesuaikan Warna Utama yang digunakan untuk pautan dan butang ke warna berjenama.

Global
Anda mungkin menemui tetapan global lain yang ingin anda sesuaikan:

Tetapan global

Sekiranya anda sudah menyelesaikan penjenamaan anda – logo, palet warna, fon, dll. – anda boleh menyesuaikan tetapan tersebut di sini. Sekiranya tidak, anda mungkin mahu membiarkannya dan membiarkan tetapan lalai tema tetap seperti sekarang.

Sekiranya tema anda memberi anda akses ke tetapan ini, ketahuilah bahawa itu bukan pilihan warna atau fon asas yang akan anda buat. Anda boleh mengubah ukuran fon, susun atur halaman lalai, warna elemen tema anda, dan sebagainya.

Sekiranya anda tidak pasti sama ada anda perlu mengubah atau tidak, sekurang-kurangnya perhatikan tetapan ini untuk memastikan anda telah menutup pangkalan anda.

Mengenai tetapan lain yang mungkin anda hadapi di Customizer, Anda akan mengatasi sebagian besar pada langkah selanjutnya. Oleh itu, jangan risau jika kita belum menyentuh semuanya. Kami akan memberi anda petua tentang cara menyesuaikannya kemudian.

Sesuaikan Tema Premium Anda

Untuk semua tema – percuma atau berbayar – anda akan menggunakan Penyesuai WordPress untuk memulakan. Namun, jika anda mempunyai tema freemium atau premium, anda akan mempunyai tetapan tambahan untuk dikonfigurasikan.

Lihat di bar sisi WordPress anda dan lihat apakah ada item menu baru untuk tema anda. Sekiranya ada, anda akan menemui tetapan anda di sana.

Sebagai contoh, ini adalah panel utama untuk Tema tidak kod:

Tetapan Kod

Sebenarnya tidak ada tetapan untuk disesuaikan. Namun, tema tersebut mendorong pengguna untuk memasang sejumlah plugin yang diperlukan agar tema berfungsi seperti yang diharapkan.

Dengan Tema percuma Astra, tab menu baru muncul di bawah Rupa:

Pilihan Astra

Tetapan percuma hanya akan membawa anda kembali ke WordPress Customizer. Namun, jika anda menaik taraf ke pro, anda akan membuka lebih banyak pilihan penyesuaian, seperti yang anda lihat dari senarai ini.

Pokoknya: WordPress akan memberi anda tetapan penyesuai tema tertentu secara lalai. Bergantung pada tema yang anda pilih, anda mungkin mempunyai lebih banyak perkara yang boleh anda gunakan.

Namun, jangan berpeluh. Sebaik sahaja anda mula membina halaman anda, anda akan mengetahui sama ada diperlukan tweaking tema tambahan atau tidak dan anda sentiasa dapat kembali ke menu ini.

Langkah 4: Sediakan Pemalam Penting

Walaupun anda boleh menambah seberapa banyak pemalam WordPress yang anda perlukan ke laman web anda, anda pasti mahu menahan diri dalam hal ini.

Cari Keperluan Anda

Plugin sangat bagus untuk memperluas fungsi laman web tanpa perlu menggunakan kod apa pun tetapi boleh memberi tekanan yang tidak semestinya pada pelayan hosting anda.

Oleh itu, untuk memulakan, tumpukan perhatian pada penyediaan yang penting sahaja. Anda boleh menambah pemalam WordPress lain di kemudian hari jika diperlukan.

Keselamatan
Untuk melindungi skrin masuk WordPress anda dari serangan brute force dan laman web itu sendiri daripada menjadi rumah spam dan perisian hasad, anda memerlukan bantuan pemalam keselamatan seperti Wordfence.

Caching
Laman web WordPress mempunyai kecenderungan untuk menjadi lambat dan lembap jika anda tidak menambahkan cache pada laman web tersebut. Semua cache adalah proses di mana pelayan web anda dengan lebih berkesan menyampaikan laman web anda ke pelayar pelawat. Apa yang menyenangkan mengenai kebanyakan pemalam cache WordPress Jumlah Cache W3, walaupun, ia hadir dengan tetapan pengoptimuman prestasi lain, seperti pemampatan Gzip dan pengurangan fail.

Semua perkara ini bertujuan untuk menjadikan laman web anda dimuat dengan lebih pantas.

Pengoptimuman Imej
Perkara lain yang diperlukan oleh setiap laman web adalah seperti pemampatan pemampatan gambar Senyum. Dengan cara ini, anda boleh menggunakan sekumpulan gambar beresolusi tinggi untuk merancang laman web anda atau memamerkan produk anda tanpa perlu risau saiz fail yang besar akan melambatkan semuanya (yang mungkin berlaku tanpa pemalam ini).

Sandaran
Pelan hosting web anda harus merangkumi laman web percuma. Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk menyimpan sekumpulan sandaran tambahan di tempat lain sekiranya berlaku sesuatu pada yang asal. Tambahan, dengan plugin sandaran seperti UpdraftPlus, anda boleh mengautomasikan dan menjadualkan sandaran berlaku di latar belakang.

Pembina Halaman
Walaupun ini opsional, anda mungkin dapati anda dapat bekerja dengan lebih pantas dengan pemalam pembangun halaman seret dan lepas daripada dengan penyekat blok yang diberikan oleh WordPress kepada anda. Terdapat banyak di luar sana, jadi pastikan anda memilih pemalam pembangun halaman yang paling sesuai untuk tujuan anda.

Pasang Pemalam WordPress Percuma Anda

Setelah anda mempunyai senarai plugin penting yang anda perlukan, pasang dan aktifkan.

Untuk melakukan ini, pergi ke Pemalam> Tambah Baru:

WordPress Tambah Pemalam Baru

Ini adalah repositori plugin WordPress percuma. Untuk mencari pemalam yang anda cari, taipkan namanya di kotak carian.

Pasang Plugin

Klik butang “Pasang Sekarang” untuk pemalam yang ingin anda tambahkan. Butang akan berubah menjadi butang “Aktifkan” berwarna biru. Klik untuk menambahkan pemalam dan fungsinya ke laman web anda.

Ulangi langkah ini sehingga anda memasang semua pemalam penting anda.

Pasang Plugin Premium Anda

Sekiranya anda membeli pemalam premium dari penyedia atau pasar pihak ketiga, prosesnya sama seperti memasang tema premium.

Pergi ke Pemalam> Tambah Baru. Klik “Muat Naik Palam”.

Muat naik Pemalam

Kemudian, muat naik fail yang dimuat turun. Pemasang akan memasang dan mengaktifkan pemalam secara automatik untuk anda.

Sesuaikan Pemalam WordPress Anda

Setelah memasang pemalam WordPress, biasanya anda akan menerima arahan yang bertanya adakah anda sudah bersedia untuk memulakan, seperti pengenalan ini dari Elementor:

Elementor Bermula

Walaupun kebanyakan plugin WordPress sudah dikonfigurasi sebelumnya, anda masih perlu meluangkan masa untuk meninjau setiap plugin yang baru anda pasang dan pastikan tidak ada tetapan lain yang ingin anda sesuaikan.

Untuk mencari tetapan pemalam baru anda, lihat bar sisi anda. Anda harus melihat item menu baru untuk setiap item tersebut.

Menu Plugin Baru

Nama-nama menu mungkin tidak selalu sepadan dengan plugin (seperti “Performance” adalah menu untuk plugin W3 Total Cache). Dan beberapa menu mungkin tidak berada di tingkat atas seperti contoh di atas.

Contohnya, menu UpdraftPlus bersembunyi di bawah Tetapan:

Menu UpdraftPlus

Sekiranya anda sukar menemui menu tetapan pemalam anda, pergi ke halaman Pemalam utama anda dan klik pada butang Tetapan di sana:

Tetapan Pemalam

Tetapan akan berbeza dari pemalam ke pemalam, jadi tidak banyak yang perlu dilalui. Sekali lagi, luangkan masa anda melalui prosedur persediaan yang anda berikan seperti ini dari Smush:

Persediaan Smush

Dan juga perhatikan cadangan yang telah dibuat oleh pembangun pemalam pada halaman tetapan anda. Petua ini berguna untuk memastikan anda menyesuaikan dan mengoptimumkan pemalam anda dengan betul.

Langkah 5: Integrasikan SEO

Pengoptimuman enjin carian (SEO) adalah perkara yang rumit. Oleh itu, saya tidak akan mengetahui selok-belok bagaimana mengoptimumkan laman web sepenuhnya hari ini.

Namun, apa yang ingin saya tunjukkan adalah cara cepat dan mudah untuk menambahkan alat SEO ke WordPress yang akan membantu anda memulakannya.

Pasang Plugin SEO

Pemalam yang anda perlukan dipanggil Yoast SEO.

Plugin SEO Yoast

Ini adalah yang pemalam SEO bertaraf tinggi dan dimuat turun di WordPress. Dan jika anda mahu pengoptimuman enjin carian anda lebih mudah, ini adalah plugin terbaik untuk melakukannya.

Siapkan dan Sesuaikan SEO Yoast

Setelah pemalam dipasang, cari menu SEO baru di bar sisi:

Tetapan SEO Yoast

Ini akan membuka papan pemuka Yoast anda. Anda memerlukan sekitar lima hingga sepuluh minit untuk menjalankan penyesuaian tetapan, tetapi penyusun konfigurasi akan mempercepat.

Klik pada pautan yang disediakan untuk memulakan proses.

Persekitaran
Wizard SEO Yoast

Pilih Pilihan A.

Google memerlukan masa lebih kurang seminggu untuk mengindeks laman web, jadi anda tidak perlu risau laman web anda muncul dalam carian sebelum selesai. Masih banyak lagi proses yang perlu diselesaikan.

Jenis Tapak
Yoast - Jenis Tapak

Pilih jenis laman web yang akan anda bina. Yoast akan memberitahu mesin pencari supaya mereka dapat menunjukkan halaman dan catatan anda kepada orang yang mencari kandungan seperti itu.

Organisasi atau Orang
Yoast - Jenis Organisasi

Pastikan anda mengisi halaman ini. Sebaik sahaja anda mula menghasilkan kesedaran nama (jenama), anda mahu orang dapat melihat pratonton anda ketika mereka mencari anda dalam carian.

Berikut adalah contoh bagaimana perincian anda dapat muncul dalam grafik pengetahuan ketika itu berlaku:

Carian Google - Graf Pengetahuan

Keterlihatan Enjin Carian
Yoast - Penglihatan

Kecuali anda mempunyai kandungan peribadi, anda tidak mahu orang di web mencari, biarkan semua nilai ini ditetapkan ke “Ya”.

Pelbagai Pengarang
Yoast - Pengarang

Untuk blog dengan banyak pengarang penyumbang, ada baiknya anda mengaktifkan tetapan ini agar orang yang mencari individu tersebut dapat mencari halaman arkib mereka dalam carian dan, seterusnya, laman web anda. Sekiranya anda hanya menulis blog, simpan nilai ini sebagai “Tidak”.

Tetapan Tajuk
Yoast - Tajuk

Secara amnya, apabila laman web muncul dalam carian, laman web akan memaparkan judul halaman (atau pos) dan nama laman web atau perniagaan setelahnya. Sebagai contoh:

Carian Pemisah Tajuk

Tetapi bukannya judul anda masuk ke dalam jenama, anda boleh meminta Yoast meletakkan pembahagi secara automatik antara data penting tersebut. Dash (-) dan pipa (|) adalah yang paling biasa digunakan, tetapi anda boleh memilih mana-mana pilihan yang disediakan.

Tetapan Yoast yang lain

Wizard konfigurasi akan mengurus sebahagian besar persediaan yang anda perlukan untuk pemalam ini.

Walaupun begitu, anda mungkin ingin melihat sub-menu Carian Penampilan dan Sosial. Di sini anda dapat menyesuaikan lebih lanjut bagaimana halaman dan pautan anda muncul di luar laman web anda.

Ini juga akan membantu anda menjimatkan masa dalam menyesuaikan butiran ini setiap kali anda membuat halaman baru di WordPress.

Gunakan Plugin SEO

Mengapa kami menyiapkan plugin SEO sebelum anda mempunyai kandungan untuk dioptimumkan? Untuk menjimatkan masa anda.

Semasa melalui langkah seterusnya, anda harus menggunakan Yoast setiap kali anda membuat kandungan baru.

Di bawah setiap laman web atau catatan blog yang anda buat, anda akan menemui widget Yoast SEO:

Widget SEO Yoast

Di sinilah anda akan menambahkan data carian anda (semua perkara yang akan dilihat orang ketika mereka menemui anda di web).

Sesuaikan Yoast SEO

Pastikan sentiasa membuat adat:

 • Kata kunci fokus – topik dan kata kunci utama untuk siaran
 • Slug – pautan khusus ke halaman
 • Huraian meta – penerangan ringkas yang muncul di bawah tajuk halaman dalam hasil carian

Setelah selesai, Yoast akan “memberi markah” seberapa baik anda mengoptimumkan halaman untuk SEO.

Anda akan mendapat petua mengenai cara meningkatkan kedudukan laman web anda di bawah tab SEO:

Petua SEO Yoast

Anda akan mendapat petua tentang cara menjadikan halaman anda lebih mudah dibaca di bawah tab Readability:

Kebolehbacaan Yoast

Sekiranya ada yang ditandakan dengan titik merah atau oren, buat perubahan yang disyorkan dengan sebaik mungkin. Cadangan ini benar-benar membantu laman web anda mendapat kedudukan yang lebih tinggi dalam carian (dan menjadikan pengunjung lebih suka meluangkan masa membaca kandungan anda).

Langkah 6: Buat Kandungan Anda

Sebilangan besar laman web merangkumi sekumpulan halaman asas yang sama:

 • Rumah: Halaman yang memberi salam kepada pelawat anda.
 • Mengenai: Halaman yang menceritakan kisah syarikat anda.
 • Perkhidmatan / Produk: Halaman yang memperkenalkan pelawat ke perkhidmatan atau produk anda (anda mungkin memerlukan lebih dari satu halaman bergantung pada apa yang anda jual dan berapa banyak kandungan yang ada).
 • Hubungi: Halaman yang membolehkan pengunjung mengetahui cara menghubungi.
 • Dasar Privasi: Halaman yang menerangkan jenis data yang dikumpulkan oleh laman web anda dan apa yang anda lakukan dengannya.

Terdapat halaman lain yang mungkin anda mahu buat juga. Sebagai contoh:

 • Portfolio: Halaman yang menunjukkan contoh karya anda.
 • Blog: Suapan berita di mana semua catatan atau artikel blog anda muncul.
 • Harga: Halaman tempat anda memberikan harga untuk perkhidmatan anda dan mungkin juga pilihan “Beli Sekarang”.

Terlepas dari halaman mana yang anda perlukan, anda harus melalui langkah yang sama untuk membuat dan menyesuaikannya:

Buat Halaman Baru

Pergi ke menu Halaman anda.

Tambah Halaman Baru

Secara lalai, WordPress akan membuat Halaman Contoh dan Halaman Privasi untuk anda. Anda boleh memadam Contoh Halaman. Pegang Halaman Privasi kerana anda dapat menyesuaikan kandungan dan menerbitkannya setelah anda selesai dengan yang lain.

Untuk membuat halaman pertama anda (biasanya yang terbaik adalah bermula dengan halaman utama), klik “Tambah Baru”.

Sebagai catatan, anda juga boleh mengatur laman web anda ke mod penyelenggaraan, yang menghalang orang lain melihat laman web anda yang belum selesai.

Ini adalah penyunting blok WordPress dan tetapannya yang berkaitan:

Halaman WordPress Baru

Anda boleh menggunakannya untuk membina halaman web anda atau menggunakan plugin pembangun halaman. Menambah kandungan ke halaman adalah sama dengan setiap pilihan.

Namakan Halaman
Pertama, beri nama halaman anda.

Nama Halaman WordPress

Klik “Simpan Draf” agar URL halaman anda dihasilkan secara automatik. (Saya akan menunjukkan kepada anda cara membetulkan laman utama supaya tidak ada slug yang melekat padanya sebentar lagi.)

Buat Reka Bentuk dan Susun atur
Anda mempunyai pilihan di sini: buat reka bentuk dan susun atur halaman anda dari awal atau gunakan templat.

Untuk membinanya dari awal, tambahkan setiap elemen satu demi satu dengan blok. Ini bukan kaedah yang paling menjimatkan masa untuk membina laman web, jadi anda mungkin harus meneroka pilihan templat anda sebelum menempuh laluan tersebut.

Periksa tema WordPress anda untuk melihat apakah ia dapat membantu. Sebahagian daripadanya dilengkapi dengan templat halaman yang dapat anda import ke dalam laman web ini.

Sekiranya tema anda tidak ada pertolongan, anda boleh menggunakan pemalam pembangun halaman untuk menambahkan halaman penuh atau menyekat templat untuk mengisi jurang.

Sebagai contoh, katakan anda menggunakan Elementor dan inilah yang anda lihat semasa anda membuka halaman baru anda:

Contoh Halaman Utama Elementor

Untuk mengganti halaman dengan templat, klik pada folder untuk mengakses templat anda:

Templat Folder Elementor

Cari templat yang ingin anda gunakan dan klik “Masukkan” untuk menambahkannya ke halaman:

Masukkan Templat Elemen

Inilah rupa contoh ini apabila anda menambahkannya ke halaman:

Templat Halaman Elementor

Sesuaikan Tata Letak
Katakan anda menyukai templat yang anda impor, tetapi anda tidak berpuas hati dengan templatnya di halaman.

Dalam contoh di atas, misalnya, anda ingin menyingkirkan spanduk judul halaman “Rumah” dan juga bar sisi. Anda tidak akan dapat melakukannya di halaman sebenar kerana itu bukan elemen yang boleh anda seret dan masukkan ke tempatnya.

Sebaliknya, gunakan widget Tetapan (ikon roda gigi) di editor di sebelah kiri:

Tetapan Halaman Elementor

Apabila anda mengklik “Sembunyikan Tajuk”, tajuk tersebut akan membuang bar tajuk dari bahagian atas halaman. Namun, jika anda merancang untuk menyembunyikan bar ini di setiap halaman di laman web, lebih baik mengkonfigurasi tetapan ini dari tema Customizer. Dengan cara itu, anda hanya perlu menetapkannya sekali.

Untuk memanfaatkan ruang pada halaman dengan lebih baik, Elementor, khususnya, memberi anda pilihan seperti “Fullwidth” dan “Canvas” untuk meregangkan reka bentuk. Main-main dengan tetapan ini untuk mencari susun atur dan reka bentuk yang paling sesuai dengan keperluan anda.

Sekali lagi, anda sentiasa dapat kembali ke Customizer untuk mengubah tetapan tema lalai yang tidak anda gemari.

Sesuaikan Kandungan
Setelah berpuas hati dengan reka bentuk halaman anda, anda dapat menyesuaikan kandungannya. Ini merangkumi semua teks dan juga gambar.

Untuk melakukan ini di mana-mana editor – penyunting blok WordPress atau pemalam pembangun halaman – cukup klik pada blok yang ingin anda sesuaikan dan kemas kini.

Edit Kandungan WordPress

Semasa anda menyesuaikan kandungan anda di editor, itu akan menunjukkan perubahan dalam pratonton laman web anda secara real-time.

Perkara yang sama berlaku untuk mengemas kini media.

Edit Media WordPress

Sama ada menukar gambar atau video anda sendiri atau menambah sesuatu yang baru, anda akan mempunyai pilihan untuk memuat naik media dari peranti anda atau memilih dari sesuatu yang sudah ada di perpustakaan anda.

Masukkan Media

Tambahkan Kandungan Baru
Sekiranya anda merasa ada sesuatu yang hilang dari templat anda, jangan risau. Anda boleh menambah blok anda sendiri ke reka bentuk premade.

Dalam pemalam pembangun halaman, cari tanda tambah di bahagian halaman di mana anda ingin menambahkan blok baru:

Tambah Blok Baru

Kemudian, cari jenis blok yang ingin anda gunakan dan seret dan lepas ke ruang baru:

Seret dan Lepas Blok

Editor WordPress berfungsi sama:

Blok Editor WordPress

Cari tanda tambah untuk menambah blok baru atau pilih satu dari menu Blok di kiri atas. Klik yang anda mahu tambahkan dan kemudian mulakan penyesuaian.

Kemas kini Tetapan Halaman
Anda telah melihat widget Yoast di bahagian bawah halaman. Pastikan bahawa jika anda mengaktifkan plugin tersebut, anda akan mengkonfigurasi tetapan tersebut sebelum anda menerbitkan halaman anda.

Juga, pastikan untuk menyesuaikan tetapan “Dokumen” halaman anda di sini:

Tetapan Dokumen WordPress

Anda boleh mengedit:

 • Pautan tetap (pautan khusus halaman)
 • Gambar yang dipaparkan (setiap halaman harus mempunyai satu sehingga ringkasan suapan blog dan promosi media sosial anda mempunyai gambar dan keterangan)
 • Kategori dan Teg (untuk catatan blog sahaja)

Setelah selesai mengisi semua butiran yang berkaitan, klik butang “Pratonton” untuk meninjau laman web anda di tetingkap penyemak imbas baru.

Pratonton WordPress

Ini memberi Anda kesempatan untuk melihat halaman web Anda dalam waktu nyata sebelum Anda menerbitkannya (atau perubahan yang telah Anda buat ke halaman yang ada).

Sekiranya anda berpuas hati dengannya, klik butang “Terbitkan” dan laman web anda akan disiarkan.

Nota: halaman belum akan ditambahkan ke menu anda. Anda akan mengurusnya sebelum proses ini selesai.

Bilas dan Ulangi
Ulangi proses ini sehingga semua halaman web anda selesai. Apabila ia diterbitkan, anda boleh teruskan.

Tetapkan Halaman Utama
Satu perkara terakhir:

Anda mahu halaman rumah anda berada di https://domainandaanda.com. Bukan pada sesuatu seperti https://yourdomainname.com/home.

Untuk memperbaikinya, pergi ke Tetapan> Membaca.

Di bawah “Paparan laman utama anda”, pilih “Halaman statik”:

Tetapan Membaca - Tetapkan Halaman Utama

Anda kini boleh memilih halaman Utama (dan halaman Blog, jika anda membuatnya) dari senarai halaman yang anda terbitkan.

Simpan Perubahan Anda. Ini akan menjadikan laman Utama anda sebagai halaman depan laman web anda dan akan mula mengisi Blog dengan sebarang catatan yang anda tulis.

Langkah 7: Bina Borang Kenalan

Dengan meletakkan halaman utama anda, langkah seterusnya adalah menambahkan borang hubungan agar pengunjung dan prospek yang berminat dapat menghubungi.

Tutorial ini akan menunjukkan cara membuat borang kenalan dari awal hingga akhir menggunakan Hubungi pemalam Borang 7. Sekiranya terdapat borang hubungan yang berbeza yang anda perhatikan, tatal ke bahagian bawah siaran untuk mendapatkan cadangan.

Sejauh amalan terbaik untuk menambahkan borang hubungan khusus ke WordPress, berikut adalah beberapa perkara yang perlu diingat:

Jangan menyembunyikannya.
Letakkan borang di lokasi yang senang dicari. Halaman Kenalan anda, pasti memerlukannya. Anda juga mungkin mahu menambahkannya ke bar sisi blog anda atau di bahagian bawah halaman utama.

Hanya masukkan bidang yang anda perlukan.
Dengan semua orang yang begitu prihatin dengan masalah privasi di web hari ini, anda tidak mahu terus meminta maklumat yang tidak relevan dengan tujuan anda.

Jangan lupa tentang mesej susulan.
Setelah borang kenalan anda diisi, dua orang akan menerima pesanan susulan.

Orang yang mengisi borang akan mendapat mesej pengesahan. Biasanya, ia muncul di tempat borang setelah diserahkan.

Secara lalai, borang anda akan menghantar mesej pra-tulis kepada pengguna:

Mesej Borang Perhubungan

Jangan ragu untuk memberikan sentuhan peribadi ini dengan menyesuaikan mesej anda.

Jangan lupa tentang mesej yang anda terima sebagai tindak lanjut. Anda akan dihantar sebagai e-mel:

E-mel Borang Perhubungan

Baris subjek seperti “Nama Domain Anda” [Baris Subjek Pengguna] “” tidak bagus dan mungkin menghantar e-mel borang hubungan anda terus ke spam. Sekiranya anda ingin menerima penghantaran borang kenalan ini tanpa gagal, sesuaikan butiran di baris subjek dan juga isi mesej.

Setelah memasukkan borang kenalan, lawati laman web anda dan isi sendiri. Pastikan semuanya berfungsi seperti yang diharapkan – terutamanya jika anda menetapkan bidang yang diperlukan. Kemudian, periksa pesanan susulan di laman web dan di peti masuk e-mel anda untuk memastikan semuanya baik.

Langkah 8: Tambah Widget

Ketika Anda menggunakan pengaturan Penyesuai sebelumnya, Anda mungkin memperhatikan ada bagian untuk “Kaki” atau “Widget”.

Pada masa itu, kami meminta anda untuk meninggalkan mereka sendirian. Itu kerana tidak masuk akal untuk mengisi sekumpulan kecil kandungan ini sehingga anda menyusun baki laman web anda yang lain.

Mengenai widget apa, anggaplah mereka sebagai blok untuk pelbagai bahagian laman web anda. Terutama, widget masuk di footer, bar sisi, dan kadang-kadang halaman utama.

Walaupun anda dapat kembali ke Customize untuk mengkonfigurasi footer anda, pertaruhan terbaik anda adalah melakukan semua kerja di bawah Appearance> Widgets:

Widget WordPress

Dengan cara ini, anda dapat mengatasi semua widget anda sekaligus. Di samping itu, anda mempunyai pandangan yang lebih jelas mengenai jenis ruang widget yang tersedia di laman web anda untuk diisi (ini akan berbeza dari satu tema ke tema lain).

Di sebelah kiri skrin terdapat widget yang tersedia:

Widget

Di sebelah kanan skrin terdapat penempatan widget yang tersedia:

Penempatan Widget

Tema anda mungkin telah mengisi beberapa widget ini dengan kandungan (biasanya, ini adalah perkara untuk footer).

Kaji mana-mana widget yang ada sekarang. Sekiranya anda gembira, simpanlah di mana mereka berada.

Sekiranya anda ingin menyesuaikan susunan yang muncul – seperti memindahkan senarai Catatan Terkini di atas bar Carian – cukup seret-dan-lepaskan blok widget ke tempat yang anda mahu muncul.

Dan jika anda ingin menyesuaikan kandungan widget, klik pada blok:

Edit Widget

Dalam contoh ini, anda boleh menambah atau mengubah tajuk yang muncul di atas senarai Catatan Terkini. Anda juga boleh mengemas kini berapa banyak catatan yang akan ditunjukkan dalam satu masa. Sekiranya anda mahu, anda juga boleh menambahkan tarikh penerbitan.

Sekarang, anda tidak perlu mengisi widget ini jika anda tidak mahu. Namun, jika anda ingin memanfaatkan ruang tambahan ini yang diberikan oleh WordPress kepada anda, berhati-hatilah mengisi semua widget anda sebelum meneruskan.

Langkah 9: Sediakan Menu

Sekarang semua kandungan anda sudah siap, anda hanya perlu membuat menu navigasi untuk menunjukkannya.

Anda akan melihatnya di bawah Rupa> Menu:

Menu WordPress

Di halaman ini, anda boleh membuat seberapa banyak menu yang diperlukan oleh laman web anda. Bagi kebanyakan anda, anda hanya memerlukannya.

Namakan Menu

Tidak perlu terlalu rumit kerana ini adalah satu-satunya yang akan melihat nama menu. Panggil saja seperti “Menu Utama”.

Buat Menu

Kemudian, klik “Buat Menu”.

Pilih Penempatan Menu

Seterusnya, tunjukkan di mana anda mahu menu pergi.

Penempatan Menu

Sekiranya anda membuat menu untuk footer (yang jarang berlaku) atau yang lain untuk mobile (yang mungkin anda putuskan untuk dilakukan), anda akan mengkonfigurasinya di sini. Buat masa ini, pilih “Utama”.

Jauhkan tanda “Tambah halaman tingkat atas baru secara automatik ke menu ini”. Walaupun anda mengautomasikan bahagiannya, anda masih perlu kembali ke halaman ini untuk mengemas kini pesanan. Anda mungkin juga menunggu untuk meletakkan halaman di menu apabila anda dapat memilih tempat yang tepat untuknya.

Tambah Halaman ke Menu

Untuk menambahkan halaman anda ke menu, klik kotak centang di sebelahnya. Kemudian, klik “Tambah ke Menu”.

Tambah Halaman ke Menu

Anda juga boleh menambah lebih daripada sekadar halaman. Sekiranya anda mempunyai catatan blog, kategori, produk, atau pautan lain yang ingin anda tambahkan, lakukan di sini.

Halaman anda akan sampai di sini:

Sesuaikan Struktur Menu

Untuk menukar susunan yang muncul, seret dan lepaskan ke tempatnya:

Menu Seret Tarik

Sekiranya anda mahu halaman anda semua tampil di tingkat atas navigasi anda, pastikan halaman tersebut di sebelah kiri. Untuk membuat sub-halaman untuk halaman tingkat atas, jatuhkan di bawah dengan indent seperti ini:

Seret Sub Menu

Sesuaikan Menu dan Halaman

Setelah halaman anda siap, buka setiap halaman dan pastikan semua tetapan disesuaikan mengikut keinginan anda.

Penyesuaian Menu

Awak boleh:

 • Tukar nama halaman.
 • Matikan pautan jika anda tidak mahu tingkat atas dapat diklik.
 • Aktifkan megamenu jika anda ingin meletakkan menu besar dengan beberapa lapisan di bawah satu nama halaman.

Sebahagian besarnya, anda mungkin tidak perlu menyesuaikan tetapan ini. Namun, ada baiknya mengetahui bahawa mereka ada di sini sekiranya anda melakukannya. Di sinilah anda dapat membuang halaman dari menu anda.

Langkah 10: Sambungkan ke Google

Setelah laman web anda dibina dan disesuaikan dengan keinginan anda, ada satu perkara terakhir yang perlu dilakukan: sambungkannya ke Google.

Sediakan Analitis Google

Dengan atau tanpa sambungan ke Analitis Google, Google dan mesin carian lain masih dapat merangkak dan mengindeks laman web anda. Oleh itu, apa yang anda peroleh ialah kemampuan untuk melihat jenis data yang dikumpulkan oleh Google dari laman web anda berkaitan dengan lalu lintas dan prestasi.

Tutorial ini akan memandu anda melalui langkah-langkah untuk membuat akaun Analitis Google dan kemudian menghubungkannya ke laman web anda. Anda boleh melakukannya dengan bantuan pemalam WordPress atau anda boleh melakukannya secara manual dengan kod.

Setelah Google Analytics siap digunakan, anda akan dapat memantau corak lalu lintas laman web anda dan membuat keputusan berdasarkan data mengenai masa depan reka bentuk, kandungan, tujuan dan sebagainya laman web anda..

Analitis Google

Ini bukan satu-satunya alat Google yang mesti dihubungkan oleh laman web anda.

Sediakan Google Search Console

Google Analytics memberi anda data mengenai bagaimana pengunjung berinteraksi dengan laman web anda. Konsol Carian Google, sebaliknya, memberi anda data mengenai bagaimana pengunjung menemui laman web anda di tempat lain di web.

Sekiranya anda sudah mempunyai akaun Analitis Google, menyiapkan Search Console adalah mudah.
Langkah seterusnya adalah menyambungkan Konsol Carian Google.

Konsol Carian Google

Pergi ke laman web Search Console dan klik “Start Now”. Ini akan membawa anda melalui proses penyiapan cepat dan meminta anda untuk mengesahkan pemilikan akaun anda dengan menggunakan sejumlah pilihan. Analitis Google adalah salah satu cara termudah untuk melakukan ini, jadi ambil pilihan itu jika anda mahu.

Pengesahan Webmaster Google

Penting juga untuk mewujudkan hubungan ini dari pihak Google Analytics. Anda akan mendapat tetapan ini di bawah Pentadbiran> Harta> Tetapan Harta:

Analitis Google - Konsol Carian Google

Anda harus melihat akaun Search Console anda disenaraikan sebagai pilihan. Pilih dan sambungkannya ke Google Analitis sehingga anda dapat mulai menarik beberapa data carian di bawah laporan Pemerolehan anda:

Laporan Perolehan Analitis Google

Atau anda hanya boleh log masuk ke Konsol Carian Google sendiri untuk mendapatkan pandangan yang lebih mendalam mengenai apa yang sedang berlaku dengan carian di laman web anda:

Papan Pemuka Konsol Carian Google

Anda boleh belajar perkara seperti:

 • Berapa banyak klik dan paparan laman web anda dan setiap halaman yang diperoleh di Google – dalam carian web, gambar, dan video.
 • Berapa banyak klik dan paparan yang datang dari pengguna di desktop, tablet dan mudah alih.
 • Berapa rata-rata peringkat untuk laman web anda.
 • Apakah pertanyaan carian teratas untuk laman web anda.
 • Apa jenis masalah kebolehgunaan, keselamatan, atau kelajuan yang dihadapi oleh laman web anda (jika ada).
 • Laman web mana yang mempunyai pautan paling banyak yang menunjuk ke laman web anda.
 • Seberapa baik anda mengendalikan pautan dalaman di laman web anda sendiri.

Sekiranya anda meluangkan masa untuk mengenali Google Search Console, anda akan dapat menyempurnakan strategi pengoptimuman carian anda di WordPress (dan seterusnya) agar dapat ditunjukkan dengan lebih baik dalam hasil carian.

Hantar Peta Laman Anda ke Google

Perkara terakhir yang harus dilakukan dengan Google Search Console adalah memuat naik peta laman web anda. Dengan cara ini, anda boleh membuat pautan langsung antara WordPress dan Google, memberitahu Google di mana untuk mencari kandungan di laman web anda.

Salah satu perkara baik mengenai penggunaan plugin Yoast SEO ialah peta laman XML anda dihasilkan secara automatik. Anda boleh mendapatkan pautan ke bawah di bawah Umum> Ciri:

Peta Laman XML Yoast

Klik tanda tanya untuk mendapatkan pautan ke peta laman web anda. Anda kini boleh kembali ke Google Search Console.

Buka tab Peta Laman:

Tambahkan Peta Laman

Untuk setiap pautan peta laman, anda dapat dari laman web WordPress anda, masukkan ke dalam bar “Tambahkan peta laman baru”. Google Search Console kemudian akan memproses peta laman dan semua pautan halaman di dalamnya. Pada masa berikutnya bot Google menjelajah web, halaman laman web anda akan diambil.

Oleh kerana peta laman anda dikemas kini secara automatik setiap kali anda menambahkan kandungan baru ke laman web anda, anda tidak perlu risau Google akan kehilangan kemas kini penting kerana kini terdapat peta laman anda di Search Console.

Pembalut

Salah satu perkara hebat dalam membina laman web dengan WordPress ialah anda mempunyai kawalan sepenuhnya terhadap bagaimana anda membuatnya dan berapa banyak penyesuaian yang masuk ke dalamnya. Seperti yang anda lihat, ada banyak penyesuaian di WordPress, dari tema anda hingga susun atur navigasi. Anda bahkan dapat menyesuaikan bagaimana dan di mana data trafik Google anda disampaikan kepada anda.

Pokoknya: jika anda ingin membuat pilihan untuk menggunakan WordPress, manfaatkan semua yang ditawarkannya. Banyak yang dapat anda lakukan dengan sistem pengurusan kandungan ini untuk membuat laman web unik dan hebat yang selalu anda mahukan.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map