Tutorial Drupal


Tutorial Drupal


Dalam tutorial langkah demi langkah ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara membina laman web menggunakan Drupal CMS terkini.

Drupal adalah sistem pengurusan kandungan percuma dan hebat untuk membuat laman web, blog, portal tersuai dan banyak lagi.

Ia mempunyai semua ciri yang anda perlukan untuk membina laman web yang berfungsi sepenuhnya. Ia boleh disesuaikan, diskalakan dan percuma untuk digunakan.

Namun, tidak semudah membuat laman web menggunakan WordPress (atau menggunakan pembangun laman web). Pengetahuan asas mengenai HTML atau CSS akan sangat membantu sepanjang proses ini.

Cara Membuat Laman Web Menggunakan Drupal (Jadual Kandungan):

  1. Dapatkan hosting web
  2. Pasang Drupal (pemasangan cepat atau manual)
  3. Kenali antara muka pengguna
  4. Tukar tema laman Drupal anda
  5. Konfigurasikan tema
  6. Buat muka depan baru
  7. Buat halaman lain dan tambahkan ke menu
  8. Aktifkan dan nyahaktifkan modul lalai
  9. Tambahkan modul yang disumbangkan
  10. Biasakan dengan blok
  11. Urus blok yang ada
  12. Buat blok khas

Jumlah masa untuk membuat laman web menggunakan Drupal: ~ 3-4 jam
Tahap kemahiran: Pertengahan

1. Cari Web Hosting untuk Menghoskan laman Drupal Anda

Sebelum anda dapat membina laman web, anda memerlukan tempat di mana ia berada dan dikenali sebagai alias hosting web.

Sudah mempunyai web hosting? Beralih ke langkah 2.

Dalam hosting, anda perlu mempertimbangkan empat faktor utama:

 1. Waktu tamat – Peratusan masa penggunaan menunjukkan berapa banyak masa laman web anda akan beroperasi. Kami mengesyorkan agar anda memilih sesuatu yang memenuhi atau melebihi standard industri 99.9%.
 2. Kelajuan pemuatan halaman – Anda harus memilih hos yang memuat lebih cepat daripada 850ms, yang merupakan purata semasa.
 3. Sokongan pengguna – Anda mesti menyelesaikan masalah dengan sokongan pada satu ketika. Oleh itu, masuk akal untuk memilih hos yang mempunyai sokongan pelanggan berkualiti tinggi dan responsif.
 4. Harga – Perkhidmatan hosting sangat berbeza harganya. Pilih yang anda mampu dan juga yang mempunyai penilaian yang memuaskan pada tiga faktor pertama.

Pendedahan penuh: Kami mendapat komisen sekiranya anda akhirnya membeli Bluehost melalui pautan rujukan kami dalam panduan ini. Ini membantu kami untuk memastikan Penyediaan Laman Web sentiasa berjalan dan terkini. Terima kasih atas sokongan anda.

Anda boleh mendapatkan hosting dan domain web yang berpatutan dari Bluehost, yang kami cadangkan.

Mereka mempunyai syarat sistem yang tepat untuk Drupal (lihat dokumentasi), jadi anda tidak perlu risau kerana tidak dapat menyediakan laman web anda. Mereka juga mempunyai “satu klik-pasang” untuk Drupal dan Joomla, jadi anda tidak perlu mengacaukan pemasangan manual.

hosting web untuk drupal

Anda juga boleh meneroka alternatif yang serupa dengan Bluehost, seperti HostGator atau SiteGround.

Sekiranya anda buntu mendaftar dengan Bluehost

Setelah anda mempunyai persekitaran hosting yang tepat untuk laman web anda, inilah masanya untuk memulakan.

2. Pasang Drupal

Terdapat dua cara untuk memasang dan menyediakan laman web Drupal.

Salah satu pilihan adalah menggunakan syarikat hosting web seperti Bluehost, yang mempunyai “pemasangan cepat”. Pilihan lain adalah memuat turun dan memasang Drupal secara manual. Kami akan menerangkan kedua-duanya:

2a. Memasang Drupal secara automatik di Bluehost.com (Pemasangan Pantas)

Setelah anda mendaftar dan merebut domain di Bluehost, log masuk ke akaun anda dan klik “Lanjutan”.

Pasang BH joomla

Kemudian tatal ke bawah dan klik “Portal / CMS”.

bh drupal memasang 1

Dari sana, cari sahaja ikon Drupal.

bh drupal memasang 4

Klik “Pasang Sekarang”.

bh drupal memasang 3

Dari situ, inilah yang akan anda sambut. Anda akan melihat bahawa domain Bluehost anda sudah termasuk dalam tetapan lalai. Sebaiknya tinggalkan tetapan lalai ini sahaja kecuali anda tahu apa yang anda lakukan.

bh drupal memasang 4

Setelah mengisi nama Laman web anda, klik “Pemasangan Pantas”.

bh drupal memasang 5

Ini meminta anda mengisi nama Admin, kata laluan, dan e-mel Pentadbir anda.

bh drupal 6

Setelah selesai, klik “Pasang”.

Apabila anda melakukannya, anda mungkin terkejut apabila mendapat pesanan ini. Jangan risau Ini hanyalah halaman index.html lalai.

bh drupal memasang 7

Cukup tandakan kotak dan klik “Pasang” sekali lagi.

Tahniah! Anda baru sahaja memasang Drupal di domain Bluehost anda!

bh drupal memasang 8

2b. Memasang Drupal Secara Manual (Mana-mana Host Web)

Sekiranya anda tidak menggunakan Bluehost atau hos web yang memasang Drupal secara automatik, anda boleh menyiapkan Drupal secara manual.

Setelah anda mempunyai hos web, pemasangan Drupal cukup mudah. Cukup pergi ke memuat turun bahagian laman web rasmi dan tekan butang biru besar.

muat turun drupal dari halaman rasmi

Setelah berada di cakera keras anda, buka zip fail yang baru anda muat turun. Kemudian, sambungkan ke pelayan anda melalui FTP (mis. Dengan FailZilla) dan mulailah memuat naik semua fail tersebut ke direktori yang ditunjukkan oleh domain anda (biasanya direktori root).

Ini akan mengambil sedikit. Sementara itu, arahkan ke panel pengurusan host anda untuk pangkalan data MySQL. Di sini, pastikan anda membuat pangkalan data khusus untuk pemasangan Drupal anda. Walaupun prosesnya sedikit berbeza bergantung pada pembekal anda, anda harus berakhir dengan yang berikut:

 • Nama pangkalan data
 • Nama pengguna pangkalan data
 • Kata laluan pengguna itu
 • Alamat hos pangkalan data

Pastikan semua maklumat ini berguna, anda akan memerlukannya tidak lama lagi.

Setelah fail selesai dimuat naik, arahkan ke domain laman web anda. Melakukannya akan memulakan proses pemasangan Drupal.

langkah pemasangan drupal 1

Langkah pertama adalah memilih bahasa yang anda mahu laman web anda gunakan. Pilih dan klik Simpan dan teruskan.

langkah pemasangan drupal 2

Selepas itu, anda perlu menentukan profil pemasangan anda. Ini menentukan sama ada beberapa ciri laman web anda akan dikonfigurasi sebelumnya atau tidak. Pilihan di sini mungkin berbeza bergantung pada sebaran Drupal yang anda gunakan. Sekali lagi, buat pilihan anda dan teruskan.

Untuk tutorial ini, kami mengikuti profil standard. Sekiranya anda lebih berpengalaman, anda mungkin juga menggunakan pilihan minimum.

langkah pemasangan drupal 3

Pada langkah seterusnya, pemasangan Drupal memeriksa sama ada persekitaran anda mencukupi untuk menjalankan perisian. Segala masalah akan muncul sebagai amaran supaya anda dapat mengatasinya. Teruskan apabila anda berpuas hati.

langkah pemasangan drupal 4

Kini tiba masanya untuk meletakkan maklumat pangkalan data yang anda gunakan sebelumnya. Masukkan nama pangkalan data, nama pengguna, dan kata laluan. Sekiranya alamat hos MySQL anda tidak localhost, anda boleh menukarnya di bawah Pilihan Lanjutan. Di tempat yang sama, anda juga dapat menetapkan awalan pangkalan data jika diperlukan (misalnya, apabila anda mempunyai beberapa laman web dalam satu pangkalan data). Simpan dan teruskan setelah anda selesai.

Selepas itu, pemasangan sebenar akan bermula.

langkah pemasangan drupal 5

Langkah terakhir adalah menyediakan beberapa maklumat asas mengenai laman web anda.

langkah pemasangan drupal 6

Inilah cara mengisinya.

 • Nama laman web – Nama laman web anda. Anda boleh mengubahnya di kemudian hari, jadi jangan terlalu yakin untuk memperbaikinya.
 • Alamat e-mel laman web – Alamat e-mel dari mana pengguna akan menerima pemberitahuan laman web.
 • Nama pengguna – Nama pengguna akaun pentadbir utama laman web anda.
 • Kata Laluan – Pilih kata laluan yang kuat untuk memastikan akaun anda selamat dan jangan lupa mengesahkannya sekali lagi.
 • Alamat emel – Alamat e-mel yang berkaitan dengan pengguna utama anda. Drupal secara automatik akan mengisi alamat e-mel laman web, berubah mengikut keperluan.
 • Negara lalai – Negara lalai untuk laman web anda.
 • Zon waktu lalai – Zon waktu yang akan digunakan oleh laman web anda untuk memaparkan tarikh dan maklumat yang serupa.

Pada akhirnya, anda perlu memutuskan sama ada laman web anda harus memeriksa kemas kini secara automatik dan memberitahu anda jika ada. Setelah berpuas hati, simpan sekali lagi dan anda selesai dengan pemasangan.

Ngomong-ngomong, sebilangan penyedia hosting menawarkan pilihan pemasangan sekali klik untuk Drupal. Anda boleh mendapatkan contoh dalam artikel ini. Tatal ke bawah sedikit dan anda akan melihat arahannya. Oleh itu, periksa dengan tuan rumah anda sebelum pergi ke laluan manual.

3. Kenali Antara Muka Pengguna

Setelah selesai proses pemasangan, anda akan tiba di laman Drupal yang baru anda buat secara automatik.

pemasangan drupal selesai

Semasa log masuk, di bahagian atas skrin, anda melihat pautan ke semua bahagian hujung belakang di mana anda boleh membuat perubahan pada laman web anda. Kami akan menggunakan sebilangan besar di bawah ini, tetapi untuk memahami, mari kita soroti dengan cepat apa yang masing-masing mengandungi:

 • Kandungan – Di sini, anda boleh membuat kandungan asas seperti catatan dan halaman. Di sinilah anda menjaga komen dan mencari perpustakaan media laman web anda.
 • Struktur – Di sinilah anda menguruskan semua elemen struktur laman web anda termasuk blok, bentuk, jenis kandungan, menu, dan taksonomi.
 • Penampilan – Ini berisi tetapan untuk tema dan pilihan lain yang berkaitan dengan penampilan serta kemas kini laman web.
 • Panjangkan – Di bawah menu ini, anda boleh memasang dan menyahpasang modul Drupal.
 • Konfigurasi – Memberi anda akses ke tetapan laman web anda.
 • Orang ramai – Mengandungi pilihan untuk pengguna, peranan dan tahap kebenaran.
 • Laporan – Di sini, anda dapati log, maklumat terkini, laporan status, kesilapan, frasa carian dan maklumat lain mengenai laman web anda.
 • Tolonglah – Pusat pusat untuk maklumat berguna mengenai pentadbiran laman web asas dan juga modul yang dipasang di laman web anda.

By the way, bawah Jalan pintas, anda boleh menentukan pautan anda sendiri ke bahagian antara muka pentadbir yang sering anda gunakan.

jalan pintas drupal

Dengan cara itu, anda dapat meningkatkan aliran kerja dan menjadikannya lebih pantas. Semua siap? Kemudian mari kita gunakan pengetahuan baru ini dengan baik.

4. Tukar Tema Laman Drupal Anda

Di bahagian bawah, anda melihat bahagian depan laman web anda, yang bermaksud apa yang akan dilihat oleh pelawat anda. Sekarang, masih agak hambar, jadi perkara pertama yang ingin anda lakukan ialah menukar tema lalai yang disertakan dengan laman web anda kepada perkara lain. Anda mendapat pilihan untuk ini di bawah Penampilan > Pasang tema baru.

menu penampilan drupal

Walau bagaimanapun, tidak seperti sistem pengurusan kandungan lain, tidak mungkin mencari tema dari bahagian belakang Drupal. Untuk itu, anda perlu pergi ke direktori tema Drupal rasmi, yang mana anda juga dapati pautan di bahagian atas halaman pemasangan tema.

Pada masa penulisan ini, anda mempunyai pilihan lebih dari 2,700 tema. Direktori memberi anda beberapa cara menyaringnya sehingga anda dapat mencari apa yang anda cari.

direktori tema drupal

Namun, anda mungkin masih terharu dengan jumlahnya yang banyak. Sekiranya demikian, adalah baik untuk memulakan dengan salah satu daripada senarai terbaik yang terdapat di web.

Semasa memilih tema, pastikan sesuai dengan tahap kemampuan teknikal anda, membolehkan anda membuat visi reka bentuk yang anda fikirkan dan responsif mudah alih (suatu keharusan hari ini). Semua tema dalam direktori juga mempunyai halaman mereka sendiri di mana anda dapat membaca perinciannya dan melihat demo langsung.

laman utama tema

Apabila anda menemui yang betul, memasangnya di laman web anda agak mudah. Muat turun tema dari direktori (anda dapati pilihan di bahagian bawah) atau klik kanan pautan muat turun dan salin lokasinya.

memuat turun tema drupal dari direktori

Selepas itu, anda boleh menggunakan fail atau URL untuk memuat naik tema ke laman web anda.

pasang tema drupal baru

Selepas itu, anda masih perlu memasangnya dari Penampilan tab dan aktifkannya (dipanggil Tetapkan sebagai lalai dalam Drupal).

pasang tema drupal dan tetapkan sebagai lalai

Apabila anda telah melakukannya dan anda kembali ke laman web anda (terdapat butang di sudut kiri atas), anda dapat melihat tema baru dalam tindakan.

tema drupal baru dipasang

5. Konfigurasikan Tema

Setelah anda memasang dan mengaktifkan tema baru, anda akan menjumpainya di bahagian atas senarai di Penampilan menu. Sebilangan besar tema dilengkapi dengan pilihan konfigurasi yang dapat Anda akses dengan mengklik Tetapan pautan di sebelah mereka. Sebagai alternatif, gunakan Tetapan tab di atas dan kemudian pilih tema yang ingin anda edit.

mengakses tetapan tema drupal

Kedua-duanya membawa anda ke skrin ini.

konfigurasikan tetapan tema drupal

Di sini, anda dapat membuat perubahan yang ditawarkan oleh tema anda dan, bergantung pada tema anda, bahkan melihatnya pada masa yang sama. Ini boleh mengubah skema warna, mengaktifkan / mematikan gambar pengguna, memuat naik logo dan favicon, mengatur latar belakang, penapis dan banyak lagi. Semasa anda membina laman web dengan Drupal, pastikan anda terus berada di sini agar anda dapat memanfaatkan semua yang ditawarkan oleh tema anda.

6. Buat Halaman Depan Baru

Kini laman web anda kelihatan lebih baik tetapi masih kosong. Masa untuk mengubahnya.

Sebagai permulaan, kami ingin membuat halaman depan supaya pelawat dapat melihat sesuatu ketika mereka mampir. Untuk itu, pergi ke Kandungan> Tambah kandungan> Halaman asas. Ini akan membawa anda ke skrin ini:

penyunting halaman asas drupal

Di sini, anda dapat membuat kandungan dengan penyunting asas. Di bahagian atas, anda mempunyai pilihan untuk menentukan tajuk halaman yang juga akan muncul di laman web anda.

Di bawahnya, anda dapati pautan yang tertera Edit ringkasan. Apabila anda mengkliknya, ini memberi anda pilihan untuk memberikan ringkasan untuk siaran atau halaman anda.

suntingan ringkasan dalam drupal editor

Ini seperti petikan yang akan muncul di bahagian tertentu di laman web anda.

Di bawah itu, ada pilihan untuk memasukkan dan memformat teks badan. Contohnya, anda boleh menjadikan teks tebal dan miring, menambah dan membuang pautan, membuat senarai, menentukan petikan blok, memasukkan gambar, dan menggunakan menu lungsur untuk menentukan tajuk. Pilihan tambahan seperti jadual input atau pembahagi mendatar tersedia semasa anda beralih ke HTML penuh di bawah.

tukar drupal editor ke html penuh

Sekiranya anda pernah bekerja dengan pemproses kata atau sistem pengurusan kandungan lain, anda harus mencari jalan dengan cepat dan dapat mengumpulkan kandungan yang anda mahukan. Setelah selesai, pastikan di sebelah kanan bawah Alias ​​URL, anda menentukan slug atau URL yang berakhir untuk halaman anda. Ini berlaku hanya dengan memasukkan sesuatu seperti /muka depan ke ladang.

tukar alias url dalam drupal

Selepas itu, di bahagian bawah, simpan siaran dan pastikan kotak itu sebelumnya Diterbitkan ditandakan.

Setakat ini begitu baik.

Untuk menentukan halaman baru anda sebagai halaman depan, anda kini harus pergi ke Konfigurasi> Sistem> Tetapan laman web asas. Di sini, di bawah Halaman depan lalai, masukkan slug yang sama seperti yang baru anda tentukan untuk halaman baru anda.

tetapkan laman utama lalai baru dalam drupal

Setelah anda selesai dan menyimpan konfigurasi, kandungan anda akan muncul di halaman depan laman Drupal anda.

selesai drupal homepage

Sebagai langkah seterusnya, kita sekarang ingin membuat Mengenai halaman dan tambahkan sebagai item menu. Beberapa langkah pertama adalah sama seperti sebelumnya. Buat halaman asas, isi dengan kandungan (jika anda ingin mengetahui cara membuat pembunuh mengenai halaman, baca jawatan ini) dan tetapkan slug (mis. / kira-kira).

Namun, kali ini, sebelum menerbitkan, pastikan untuk mengklik Tetapan Menu dan tandakan kotak yang tertera Sediakan pautan menu.

tambahkan halaman ke menu secara drupal

Inilah cara untuk mengisi tetapan yang muncul:

 • Tajuk pautan menu – Ini adalah teks pautan yang akan dilihat pengguna pada menu navigasi. Jadikan ia sesuatu yang mudah dikenali. Dalam kes ini Tentang saya adalah pilihan yang baik.
 • Penerangan – Huraian pilihan yang akan muncul apabila seseorang mengarahkan tetikus ke pautan menu. Ia boleh mengatakan sesuatu seperti Ketahui lebih lanjut mengenai apa yang saya tawarkan.
 • Item ibu bapa – Sekiranya anda sudah mempunyai item menu lain, tetapan ini membolehkan anda membuat sub-item.
 • Berat – Dengan tetapan ini, anda dapat menentukan urutan item menu anda. Semakin tinggi bilangannya semakin jauh di depan mereka akan muncul.

Setelah anda berpuas hati dengan tetapan anda, simpan halaman (dengan Diterbitkan aktif). Drupal secara automatik akan membawa anda kembali ke bahagian depan anda di mana anda akan melihat halaman baru anda dan item menu baru.

halaman ditambahkan ke menu utama drupal

Tetapi tunggu, bagaimana jika menu dalam urutan yang salah? Tidak ada masalah, arahkan kursor ke atasnya dan kemudian klik ikon pen yang muncul. Ini semestinya memberi anda pilihan untuk memilih Edit menu.

edit menu drupal dari bahagian depan

Apabila anda melakukannya, anda sampai ke skrin di bawah.

edit tetapan menu drupal

Di sini, anda boleh menyeret dan melepaskan item menu mengikut urutan yang anda mahukan melalui ikon di sebelah kiri. Simpan apabila anda selesai untuk menerjemahkan perubahan ke laman web anda. Petua terakhir: anda juga boleh menggunakan Tambah pautan butang di atas untuk menambahkan lebih banyak halaman ke menu navigasi secara manual dan anda juga boleh masuk ke menu ini melalui Struktur> Menu.

8. Aktifkan dan Nyahaktifkan Modul Lalai

Baiklah, sekarang anda harus mempunyai pemahaman asas tentang bagaimana menjelajahi Drupal. Sekiranya anda pernah bekerja dengan sistem pengurusan kandungan atau pembangun laman web sebelum ini, sudah semestinya sudah biasa. Walau bagaimanapun, sistem ini dapat melakukan lebih banyak perkara dan diperluas untuk sebarang jenis tujuan.

Untuk itu, kemungkinan besar anda akan menggunakan modul. Seperti yang disebutkan, ini adalah program kecil yang dapat menambahkan segala macam ciri dan fungsi ke laman Drupal anda. Perisian teras dilengkapi dengan sebilangan besar perisian yang boleh anda temui di bawah Panjangkan.

modul drupal lalai

Tidak semua modul akan dipasang dan aktif secara lalai. Untuk menukarnya, cukup tandakan kotak di depan dan kemudian tatal ke bawah dan tekan Pasang. CMS kemudian akan menguruskan selebihnya.

Sebaliknya, mana-mana modul yang tidak lagi anda perlukan, anda boleh menyingkirkannya di bawah Nyahpasang tab.

nyahpasang modul lalai drupal

Ia pada dasarnya berfungsi sama seperti memasangnya, hanya secara terbalik. Hapus centang sebarang sambungan yang tidak diingini, kemudian tatal ke bawah untuk memukul Nyahpasang.

9. Tambah Modul yang Disumbang

Selain modul lalai, ada juga banyak yang tersedia dari pembangun lain. Menambahnya ke laman web anda sangat berfungsi seperti memasang tema.

Pertama, anda perlu mencari modul yang anda suka di direktori rasmi. Setelah anda menyelesaikannya, muat turun atau salin lokasinya. Anda kemudian boleh menambahkannya ke laman web anda melalui Panjangkan> Pasang modul baru.

pasang modul penyumbang drupal baru

Terdapat lebih banyak modul untuk dipilih daripada tema, 42,000+. Sekiranya anda tidak pasti mana yang sesuai untuk dipasang, berikut adalah beberapa pilihan hebat:

 • Menu Pentadbiran – Dengan bar alat lalai, anda akan membuang masa memuat banyak halaman hanya untuk mendapatkan satu fungsi pentadbir. Untuk mempercepat, modul ini memberi anda menu drop-down yang menarik untuk seluruh kawasan pentadbir. Cukup matikan bar alat yang ada, kemudian aktifkan modul Menu Pentadbiran.
 • Token – Token adalah bahagian teks yang ditempatkan melalui sistem placeholder. Pada masa ini, banyak fungsi modul Token telah ditulis ke dalam teras Drupal, tetapi beberapa modul masih memerlukannya, seperti modul Pathauto.
 • Suite Chaos Tools – AKA Ctools, membolehkan anda membuat modul anda sendiri serta borang, kotak dialog, jenis kandungan yang boleh dipasang dan banyak lagi.
 • Pathauto – Modul Path terbina dalam Drupal membolehkan anda membuat URL dengan tangan. Ini menjengkelkan untuk dilakukan secara manual untuk setiap siaran dan Pathauto melegakan anda dari kesibukan itu. Anda boleh menetapkan corak penggantian tersuai dan jalur halaman akaun pengguna supaya URL sepadan dengan standard SEO dan kebolehgunaan anda. Ingat: Pathauto memerlukan modul Token dan Ctools.
 • Tab Pantas – Pernahkah anda melihat kotak tab yang hebat di laman web besar yang menyenaraikan kandungan terkini dan popular? Tab Pantas dapat melakukan banyak perkara dengan mudah tanpa menulis JavaScript tersuai. Setelah memasang dan mengaktifkan modul, anda akan menemui pilihan Tab Pantas di bawah Struktur menu.

Untuk modul Drupal yang lebih berguna, periksa artikel ini.

10. Kenali Blok

Sebaik sahaja anda mempunyai modul penyumbang utama, anda mungkin mahu menambahkan bar sisi dengan pelbagai ciri. Kandungan seperti itu hadir dalam bentuk blok, yang telah kami jelaskan lebih lanjut. Anda boleh meletakkannya di kawasan yang berlainan serta menyesuaikan penampilan, bentuk, ukuran, kedudukan dan halaman laman web mana mereka muncul.

Bergantung pada tema, modul dan komponen lain di laman web anda, anda akan mendapat akses ke pelbagai jenis blok. Anda boleh mendapatkan semua pilihan untuk menguruskannya di bawah Struktur> Susun atur Blok.

menu susun atur blok drupal

Blok disimpan mengikut tema, jadi di bahagian atas, anda dapati senarai tema yang dipasang di laman web anda. Berikut adalah senarai semua tempat yang boleh anda tambahkan blok, dipanggil wilayah. Sekiranya anda tidak pasti di mana semuanya berada, klik Menunjukkan kawasan blok di bahagian atas. Anda kemudian akan melihat paparan laman web anda dengan sorotan dan label untuk setiap kawasan blok.

periksa kawasan blok drupal

Untuk menambahkannya di suatu tempat, cukup tatal ke kawasan yang dikehendaki dan klik Letakkan blok. Ini akan memberi anda senarai pilihan yang ada.

letakkan blok drupal

Apabila anda mengklik Letakkan blok di sebelah yang anda mahukan di laman web anda, anda kemudian menuju ke pilihan konfigurasi.

konfigurasikan blok drupal

Ini akan sedikit berbeza bergantung pada apa yang anda letakkan. Dalam kes ini, anda dapat menambahkan tajuk (dan menentukan sama ada akan menunjukkannya) dan mengkonfigurasi keterlihatan blok. Sebagai contoh, anda boleh menghadkannya untuk muncul hanya untuk jenis kandungan tertentu, pada halaman tertentu atau bergantung pada peranan pengguna aktif. Di bahagian bawah, anda juga dapat mengubah wilayah di mana anda mahu ia muncul (sekiranya anda memilih yang salah).

Setelah berpuas hati, Simpan blok akan menambahkannya ke laman web anda.

11. Urus Blok Sedia Ada

Sudah tentu, anda juga boleh mengubah apa sahaja yang anda mahukan mengenai blok yang sudah muncul di laman web anda. Gunakan menu lungsur di bawah Wilayah untuk memindahkan mereka ke lokasi lain.

edit blok drupal

Di sebelah kanan, klik pada Konfigurasikan membolehkan anda mengakses tetapan blok dari sebelumnya untuk mengubahnya. Sekiranya anda mengklik ikon anak panah, anda mendapat pilihan untuk melumpuhkan atau membuang blok sepenuhnya.

Apabila anda telah membuat perubahan, jangan lupa menyimpannya di bahagian bawah skrin.

simpan blok drupal setelah membuat perubahan

Ngomong-ngomong, anda juga boleh mengedit blok tertentu dari hujung depan laman web anda. Arahkan kursor ke salah satu daripadanya sehingga ikon pena muncul, klik dan kemudian klik kedua Konfigurasikan blok.

konfigurasi blok dari hujung depan dalam drupal

Ini membawa anda ke menu yang sama seperti sebelumnya.

menu blok konfigurasi drupal

Di sini, anda dapat mengubah tetapan apa pun, menetapkannya ke wilayah baru dan juga membuang blok.

12. Buat Blok Tersuai

By the way, anda juga boleh membuat blok tersuai anda sendiri. Ini masuk akal jika, misalnya, anda mempunyai maklumat yang ingin anda paparkan di kawasan yang berlainan di laman web anda. Ini mungkin waktu operasi perniagaan anda atau berita tertentu yang anda mahu pelawat melihat.

Sekiranya anda mahukannya, pergi ke Struktur> Susun atur blok> Perpustakaan blok khusus (tab di bahagian atas).

buat blok adat dalam drupal

Di sini, tekan Tambahkan blok tersuai untuk ke skrin ini:

edit blok drupal tersuai

Masukkan keterangan blok supaya anda dan pentadbir lain mengetahui tentangnya. Kemudian, masukkan kandungan yang anda mahu paparkan blok tersebut di editor di bawah.

Setelah selesai, simpan blok tersuai anda. Apabila anda melakukannya, anda kemudian boleh menetapkannya ke kawasan yang berlainan di laman web anda dengan cara yang sama seperti blok lain.

Pertolongan Lebih Lanjut

Walaupun perkara di atas cukup untuk memberi anda asas yang kukuh untuk membina laman web dengan Drupal, ingatlah bahawa memerlukan kesabaran untuk memanfaatkannya dengan kuat. Proses pembelajaran memerlukan masa dan salah satu kaedah terbaik untuk belajar adalah bermain-main dengan alat dan sistem dan mengetahui cara melaksanakan perkara yang anda mahukan di laman web anda.

Walau bagaimanapun, jika anda menginginkan pendekatan yang lebih sistematik untuk belajar mengenai Drupal, sumber berikut sangat membantu.

Apa sahaja yang anda ingin pelajari, maklumatnya mungkin sudah ada di luar sana. Jadi, jangan teragak-agak untuk google sehingga anda menjumpainya.

Adakah anda pernah mencuba untuk membina laman web dengan Drupal? Apa sekatan jalan yang anda hadapi sepanjang perjalanan? Adakah anda mempunyai petua untuk sumber pembelajaran tambahan? Beritahu kami dalam komen di bawah!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me