Kako priti do čudovitega iskanja za svoj WordPress blog

WordPress različica 3.5 je pravkar izdana in s seboj prinaša čudovite nove zmogljivosti za ravnanje z mediji in povsem novo privzeto temo (med drugimi izboljšave). Kar se mene tiče, je to še en korak v pravo smer.


Vendar me sprostitev nove različice WordPressa vedno spomni na pomanjkljivosti, ki jih nismo odpravili. Ne razumite me narobe – obožujem WordPress in ne bi sanjal o uporabi drugega sistema za upravljanje vsebin, vendar še zdaleč ni popoln.

Eno največjih težav, ki jih imam pri WordPressu, je njegova funkcija iskanja na sprednjem in zadnjem delu. Kdor že dolgo uporablja WordPress, bo verjetno delil mojo frustracijo z neučinkovitostjo privzetega algoritma iskanja.

Glede na to vas želim v tej objavi seznaniti s tem, kar menim, da je najboljša rešitev za dramatično izboljšanje funkcionalnosti iskanja v WordPressu.

Kaj je tako slabo pri privzetem iskalniku WordPress?

Preden pa pridem do tega, najprej povzamemo zakaj Tako zelo se želim izogniti privzetemu iskanju po WordPressu.

Vse je povezano z algoritmom ujemanja, ki z omembo ključne besede izbere rezultate in jih predstavi v obratnem kronološkem vrstnem redu. To se načeloma ne sliši preveč slabo, vendar se ob praktični uporabi vrne nekvalitetni rezultati iskanja.

Recimo, da ste napisali objavo, ki je zajemala vse, kar bi morali vedeti o modrih pripomočkih. Nato ste se s to objavo povezali v 5 novejših objavah, ki so se osredotočale na gradnike različnih barv. Če bi nekdo na vašem blogu iskal “modre gradnike”, bi bil ta vir modrega pripomočka šesta objava, kljub dejstvu, da je daleč najpomembnejši rezultat.

To je težava tudi pri iskanju na zadnji strani. Če na svojem blogu objavite veliko objav in morate poiskati objavo, ki ste jo objavili pred časom, boste morda imeli težave z iskanjem zaradi močnega algoritma ujemanja iskalnika WordPress. Včasih je bil zame vir neskončne frustracije.

Kaj je rešitev?

Obstaja nekaj vtičnikov, ki jih ne nameravam namestiti v nove bloge in Relevanssi je eden izmed njih. Ta brezplačni vtičnik je celovita rešitev za izboljšanje ustreznosti iskanja na sprednjem in zadnjem koncu vaših spletnih dnevnikov WordPress.

Tu so ključne funkcije, zaradi katerih je Relevanssi toliko boljši od privzetega iskalnika WordPress:

 • Rezultati iskanja so razvrščeni po vrstnem redu ustreznosti, ne po datumu.
 • Mehko ujemanje: ujemite delne besede, če se celotne besede ne ujemajo.
 • Poiščite dokumente, ki ustrezajo samo enemu iskalnemu izrazu (ALI poizvedba) ali zahtevajo, da se prikažejo vse besede (IN poizvedba).
 • Poiščite stavke s citati, na primer “iskalna fraza”.
 • Ustvarite prilagojene odlomke, ki prikazujejo, kje je bil zadetek narejen, z iskanimi izrazi.
 • Označite iskalne izraze v dokumentih, ko uporabnik klikne rezultate iskanja.
 • Poiščite komentarje, oznake, kategorije in polja po meri.

Podrobnosti pravzaprav niso da pomembno, ker je dokaz v pudingu. Namestite ta vtičnik in iščite po svojem blogu in tako boste lahko videli pozitivne rezultate zase.

Navedel vam bom primer iz svojega bloga. O Twitterju sem posebej pisal že ob nekaj priložnostih, zato bi dober iskalnik moral te objave vrniti kot najpomembnejše rezultate. Tu je prvi rezultat, ki ga je vrnil privzeti iskalnik WordPress:

WordPress iskanje

Verjetno je moje novembrsko poročilo o dohodku mimogrede omenjalo Twitter, toda objava se sploh ni osredotočila na Twitter. Zdaj si oglejmo rezultate, ki jih je vrnil Relevanssi:

Rezultati iskanja

Privzeti iskalnik WordPress se dejansko ni vrnil kaj od štirih objav, ki sem jih na prvi strani označil s »Twitter«. Relevanssi je vrnil vse štiri objave v prvih šest rezultatov.

Dodatne lastnosti

V primeru, da njegov nadstandardni iskalnik ne bo dovolj za vas, ima Relevanssi še dodatne funkcije.

Najprej obstaja vrsta načinov, kako lahko sami spremenite funkcijo iskanja:

 • Prilagodite algoritem ujemanja (po naslovih, oznakah in komentarjih)
 • Omejite iskanje na kategorije in oznake
 • Indeksirajte vrste objav in taksonomije po meri
 • Indeksirajte vsebino kratkih kod
 • Dodajte Googlov slog »Ali ste mislili?« predlogi

Nadalje, lahko nastavite Relevanssi za beleženje uporabniških poizvedb, ki vam omogoča, da preučite, kaj ljudje dejansko iščejo na vašem spletnem dnevniku. Prednost tega mora biti jasna – iskalne poizvedbe lahko uporabite kot osnovo za oblikovanje strategije vsebine (ob predpostavki, da si ljudje želijo, kar iščejo).

Čeprav je Relevanssi popolnoma brezplačen za uporabo, je na voljo vrhunska različica z dodatnimi funkcijami, ki vključujejo:

 • Izboljšana črkovalna korekcija v “Ali ste mislili?” predlogi
 • Večstranska podpora
 • Iskanje in indeksiranje uporabniških profilov
 • Dodelite dodatno težo novim objavam
 • Uporabnik naj izbira med iskanjem AND in ALI, uporablja operator + in – (IN in NE)

Vrhunska različica zagotovo ni potrebna – brezplačno različico uporabljam že več kot eno leto in sem izjemno zadovoljen z uspešnostjo.

Nagradite svoje obiskovalce z boljšim iskanjem

Resnično ni razloga, da zdaj ne bi nameščali in aktivirali Relevanssi na svojem WordPress blogu. Časa nastavitve skorajda ni, zato ga ne bi smeli skrbeti, ko se začne. Ti lahko vzemite si čas, da se prilagodite nastavitvam po svojih željah, vendar to ni potrebno – deluje zelo dobro izven škatle.

Čeprav obstajajo druge možnosti, menim, da so Relevanssi najboljše. Ali se strinjaš? Rad bi prebral vaše misli v razdelku s komentarji!

Prenesite si Relevanssi s WordPress.org →

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map