Kako začeti z vodnikom WordPress: 2020

Kako začeti z WordPressom

Zato si želite postaviti novo spletno mesto. Imate dobro predstavo o tem, kakšno bo vaše spletno mesto, kakšno vsebino boste imeli na njem, ali boste kaj prodali, seznam se nadaljuje. Zdaj za začetek z WordPressom!


Zdi se, da ste pripravljeni za začetek, kajne? Toda počakaj, kaj pa tvoja platforma? Če berete to, ste verjetno izbrali – ali razmišljate o izbiri – WordPress. Morda niste prepričani, kako začeti. Ali pa morda potrebujete samo osvežilec, kako deluje. Ta članek vam bo pomagal olajšati postopek tako, da boste korak za korakom podrobneje opisali, kako začeti s svojim WordPress spletnim mestom.

Prosimo, upoštevajte: med WordPress.com in WordPress.org so velike razlike, v tem priročniku bomo delili nasvete za .ORG.

1. korak: Poiščite najboljše gostovanje za svojo spletno stran

Preden lahko uporabite WordPress.org, potrebujete storitev gostovanja. Lahko nastavite svoj strežnik in namestite WordPress v računalnik, ko pa šele začenjate, se lažje naročite na storitev, v kateri so že nastavljeni strežniki in pripravljeni za gostovanje mesta WordPress. Nekatere storitve so brezplačne, nekatere pa so plačljive; priporočamo uporabo plačljivega, saj bodo zagotavljale kakovostnejše storitve in funkcije.

Niste prepričani, katero vrsto gostovanja ali katerega gostitelja izbrati? Popolnoma razumemo (in tam smo bili že prej, WPExplorer je nekajkrat zamenjal gostitelje, preden je našel popolno sposobnost). Upoštevati je treba nekaj različnih vrst gostovanja, vse s svojimi prednosti in slabostmi. Lahko si preberete naš vodnik o najboljšem gostovanju v WordPressu ali pa si oglejte našo priročno infografiko, ki prikazuje najboljše možnosti gostovanja, ki jih priporočamo novim uporabnikom WordPressa.

Možnosti gostovanja v WordPressu

Najboljše gostovanje v WordPressu

Skupno gostovanje je tisto, s čimer se začne večina novih WordPress uporabnikov. To je enostavna proračunska možnost, ki ima dovolj sredstev za gostovanje novega spletnega mesta. Večina gostiteljev v skupni rabi ponuja namestitev WordPress z enim klikom, primerno količino prostora za shranjevanje in pasovno širino in včasih nekaj perksov (na primer kuponi Google Adwords ali celo brezplačno ime domene). Po našem mnenju je najboljši skupni načrt gostovanja Bluehost. Od samo 2,95 USD na mesec (s posebno povezavo) je odlična možnost za tiste, ki šele začnejo z WordPressom.

NAJBOLJŠE DELO GOSTINSTVO

Upravljavec VPS (kar pomeni virtualni zasebni strežniki) je korak od skupnega gostovanja. Še vedno delite strežnik z drugimi uporabniki, vendar je strežnik razdeljen na odseke, tako da imate vsak svoj mini strežnik za boljšo varnost, zasebnost in delovanje spletnega mesta. Plus s uspelo VPS vam ni treba vzdrževati strežnika – podjetje, ki gostuje, ureja posodobitve programske opreme in kodira posodobitve za WordPress, da se lahko osredotočite na svoje spletno mesto. Naš izbor za najbolje vodeni VPS je vztrajnik. Ponujajo fantastične storitve, kot so brezplačne selitve, vgrajeni predpomnilnik, avtomatizirane varnostne kopije in še več, kar vam omogoča velik znesek.

Gostovanje z vztrajnikom VPS WordPress

In zadnja možnost gostovanja je Upravljavec WordPress gostovanja, ko gostiteljsko podjetje v celoti upravlja vaš strežnik za vas. Upravljano gostovanje ponuja več funkcij in virov spletnega mesta kot deljeno; številni upravljani gostitelji bodo ponudili razširljive gostovalne načrte, tako da lahko začnete z majhnimi in nadgradite strežnik, ko vaše podjetje raste. Že leta uporabljamo upravljano gostovanje iz WP Engine-a in smo izjemno zadovoljni s kakovostjo našega gostovanja, pa tudi s super storitvijo njihove podporne ekipe. Ponujajo odličen osebni načrt za nove blogerje, pa tudi neverjetne načrte premijskih in podjetniških ravni za spletna mesta z visokim prometom.

Gostovanje WordPress, ki ga upravlja WP Engine

2. korak: Izberite ime domene

Verjetno ste že izbrali ime svojega spletnega mesta ali ožji seznam imen. To je super! Če ne, obstaja ogromno člankov, ki vam bodo v pomoč pri idejah za pamet. Upoštevajte, da mora ime vaše domene odražati namen vaše spletne strani in biti dovolj zanimivo, da lahko pritegne obiskovalce.

Drugi del poimenovanja, ki dobi nekoliko manj pozornosti, je ime domene. Tehnično gledano je ime domene del URL-ja, ki določa naslove IP (ki identificirajo računalnike ali naprave v omrežju) in spletne strani. Preprosteje, to je vaš spletni naslov. Vsako ime domene ima pripono, na primer .com ali .org. Registrirate lahko katero koli domensko ime, ki vam ni všeč – za letno plačilo. Nekateri gostitelji vam bodo prvo leto brezplačno prijavili domeno. V okviru postopka prijave bodo tudi gostitelji samodejno preverili, ali je domena na voljo za uporabo. Toda ime domene lahko vedno kupite neposredno pri registrarju, kot sta NameCheap ali GoDaddy.

Ko se določite za ime domene, sledite navodilom vašega ponudnika gostovanja za dokončanje postopka nastavitve. Verjetno boste morali svoje ime domene usmeriti na gostitelja. Preprosto preverite njihove spletne dokumente ali hitro poiščite Google in poiščite konkretna navodila. Zdaj se začne pravo delo!

Naslednji koraki se ne morajo nujno izvajati v določenem zaporedju. Zdaj lahko dostopate do svoje nadzorne plošče in usmerite pozornost na tisto, kar se vam zdi najbolj pereče.

Dobrodošli v WordPressu

V tem trenutku je lahko koristno, da si ogledate spletno mesto in si ogledate možnosti skrbnika. Tako veste, s čim morate sodelovati.

3. korak: Prilagodite oblikovanje spletnega mesta

WordPress privzame določeno temo, na katero se lahko držite, je prilagodite ali spremenite v novo temo.

Brezplačne teme

WordPress ima na voljo več vnaprej nameščenih tem. Za ogled imenik brezplačnih tem WordPress, kliknite na Videz> Teme. Če kliknete na Dodaj novo Gumb bo prikazal seznam brezplačnih tem WordPress iz imenika WordPress.org, skupaj s podrobnostmi o temah in možnostjo predogleda ali namestitve..

Dodajte novo WordPress temo

Izberete lahko tudi namestitev teme, ki jo je razvila tretja oseba. Številna ugledna spletna mesta ponujajo brezplačne teme WordPress – vključen je WPExplorer. Namestitev je nekoliko drugačna, saj boste morali prenesti temo. Pogosto je to .zip z imenom teme. Za namestitev preprosto pojdite v tematski imenik in kliknite Naloži temo.

Nalaganje teme WordPress

Na naslednjem zaslonu naj vas poišče tema v računalniku. Izberite tematsko datoteko (.zip, ki smo jo omenili) in kliknite za namestitev. Vse, kar vam preostane, je, da kliknete »Aktiviraj«, da uporabite novo temo na svojem spletnem mestu.

Premium teme

Medtem ko so brezplačne teme odličen način za začetek, so vrhunske (ali plačane) teme zlati standard. Teme vrhunskih premij ponujajo več različnosti in pogosto vključujejo veliko več funkcij kot teme, ki jih najdete v brezplačnem imeniku tem.

Na primer, tema Total WordPress vključuje enostaven za uporabo ustvarjalca vizualnih strani, vgrajene možnosti za vaš portfelj, prilagodljiv blog, pisave po meri, neomejene možnosti barv in številne druge. Najpomembneje pa je, da vključuje preprost uvoznik predstavitev, s katerim lahko uvozite vse predstavitve v temo. Tako lahko z nekaj kliki začnete oblikovanje spletnega mesta.

Skupna odzivna večnamenska tema WordPress

Info & DownloadView Demo

Ampak to je samo ena možnost. Obstaja veliko tržnic vrhunskih tem, na katerih lahko kupite novo temo za svoje spletno mesto. Themeforest je dober kraj za začetek iskanja vrhunske teme z več kot 11.000 temami. Lahko pa si ogledate številne tematske zbirke, ki smo jih zbrali tukaj na WPExplorer.

Ko najdete, kupite in naložite želeno temo, jo boste morali namestiti (tako kot smo obravnavali v razdelku o brezplačnih temah). Pojdite na Teme> Dodaj novo za nalaganje, namestitev in aktiviranje. Če je vaša premijska tema vključevala vtičnike, boste morda videli dodatne pozive ali obvestila za namestitev priporočenih vtičnikov.

Prilagojevalnik tem

Drugi deli videza, ki jih želite prilagoditi, so gradniki, meniji, glava in ozadje. Vse to je mogoče spremeniti s pomočjo prilagajalnik tem ki ga lahko najdete pod Videz (tik pod možnostjo teme). Kliknite nanj, da odprete ljubezenski WordPress customizer:

WordPress Prilagojevalnik tem

WordPress ima prednaloženo s številnimi pripomočki, od katerih so nekateri aktivirani in so prikazani na stranski vrstici vašega spletnega mesta. Po potrebi jih lahko preuredite in če želite več, lahko vedno dodate vtičnik, da dodate nove.

Dodajte WordPress gradnike

Vaša tema morda podpira različne ali več lokacij menijev (glavni, zgornja vrstica, podnožje itd.). V nasprotnem primeru so za namestitev na voljo vtičniki menija. Verjetno se vam ne bo treba preveč ukvarjati s tem, dokler ne postavite več strani.

4. korak: Dodajte vtičnike za dodatne funkcije

Odvisno od načina uporabe svojega spletnega mesta in od funkcionalnosti teme boste verjetno morali namestiti in aktivirati različne vtičnike. Te dodajo tisto, kar lahko stori vaše spletno mesto.

Če želite namestiti brezplačne vtičnike, obiščite imenik vtičnikov s klikom na Vtičniki> Dodaj novo in brskanje za vtičnik ali pa lahko vtičnike, ki ste jih kupili z drugih spletnih mest, namestite s klikom na Prenesite vtičnik gumb.

Če vas zanimajo, tukaj so trije ključni vtičniki, ki jih uporabljamo in priporočamo tukaj na WPExplorerju.

VaultPress

VaultPress za WordPress

Pridobite varnostne kopije VaultPress

Medtem ko večina dobrih ponudnikov gostovanja ponuja dnevne varnostne kopije kot del svojih načrtov, toplo priporočamo, da varnostno kopirate WordPress sami, da bi bili varni. VaultPress uporabljamo in ga imamo radi, saj je cenovno dostopen (dejansko je del premijskih načrtov JetPack), enostaven za uporabo (samo namestite in povežite na svoj račun WordPress.org) in potrebuje popolno varnostno kopijo celotnega spletnega mesta – vključeni so mediji.

Akismet

Akismet WordPress Vtičnik za zaščito pred neželeno pošto

Pridobite Akismet za WordPress

Tako kot VaultPress je tudi Akismet del vrhunskih naročnin na JetPack in menimo, da je to najboljši vtičnik za spam za WordPress. Akismet pomaga filtrirati neželene komentarje z uporabo lastnega algoritma in komentarjev, o katerih poročajo uporabniki Akismet-a. Tako lahko porabite manj časa za spremljanje komentarjev in več časa, če se osredotočite na svoj SEO in vsebino.

Yoast SEO

Vtičnik Yoast SEO

Pridobite Yoast SEO

Za vsakega lastnika spletnega mesta je ključen dober SEO vtičnik. Tam je nekaj priljubljenih vtičnikov, vendar uporabljamo in obožujemo Yoast SEO. Ta vtičnik vključuje vse, kar nujno potrebujete, da začnete z izboljšanjem svojega SEO. Vključno z zemljevidi spletnih strani, privzetih naslovov / izvlečkov, drobtin, prikazovalnikom RSS, odprtimi meta oznakami grafov in orodji za SEO na strani (za ključne besede, berljivost itd.).

Poleg tega predlagamo tudi uporabo CSS urejevalnika v živo, kot sta CSS Hero ali Rumeni svinčnik, da prilagodite oblikovanje svojega spletnega mesta, če vaša tema ne vsebuje dovolj možnosti za oblikovanje. Za bolj uporabne vtičnike si oglejte naše zbirke vtičnikov, da najdete odlične vtičnike za zemljevide, rezervacije, skupno rabo v družabnih omrežjih, prevode in še več.

5. korak: Ustvarite ključne strani

Če ni zasnovano kot enostransko spletno mesto, bi moralo vsako spletno mesto imeti vsaj nekaj strani. Na primer približno stran in stran s stiki. Priporočamo tudi spletno stran spletnega dnevnika, v kateri boste objavili novice ali objave. Toda glede na namen spletnega mesta boste verjetno želeli tudi druge strani. To je lahko portfelj ali galerija, s katero lahko pokažete svoje delo. Če imate izdelke za prodajo, boste želeli stran v trgovini. Upoštevajte, da boste morda potrebovali ali želeli namestiti vtičnike, če želite dodati in prilagoditi te vrste strani.

Domov

Predloga domače strani

Vaša domača stran je prva stran, ki jo bodo ljudje videli, ko bodo obiskali vaš glavni naslov. Nekatere teme bodo vsebovale predlogo domače strani (kot na zgornjem posnetku zaslona). Ali pa uporabite ustvarjalca strani, da ustvarite nekaj po meri. Na izbiro je veliko zmogljivih vtičnikov za ustvarjanje strani WordPress.

Ne glede na to, kar izberete, ne pozabite nastaviti domače strani, ki ste jo ustvarili pod Nastavitve> Branje razdelku in izbiri možnosti »Statična stran« (opomba: vaš blog je lahko vaša domača stran, in če želite to uporabiti kot glavno naslovno stran, pustite izbrano možnost »Najnovejše objave«). Za več pomoči si oglejte naš vodnik o ustvarjanju domače strani.

Blog

Skupna večnamenska & Blogging WordPress tema: Mason Demo

Večina spletnih strani bo imela blog – v resnici je veliko spletnih mest samo blog! Glede na vašo temo vam morda ne bo treba ustvariti strani spletnega dnevnika, saj je veliko Blogging WordPress tem že oblikovanih, tako da lahko preprosto dodate objave. Nekateri pa vsebujejo predlogo strani spletnega dnevnika po meri, ki jo lahko uporabite Strani> Dodaj novo in nato izberite predlogo »blog« iz metaboxa na desni strani glavnega urejevalnika besedila ali pod njim. Ko shranite svojo stran, jo boste morali določiti tudi kot svoj spletni dnevnik pod Nastavitve> Branje > Statična stran kot možnost »Stran z objavami«.

O tem

O nas

O straneh so odlične, če podjetja lahko izmenjujejo zgodovino podjetja, izjave o misiji in člane skupine. Ali pa, da si neodvisni blogerji delijo zapiske o tem, kako so začeli, o svojih interesih in osebni zgodbi. Čeprav vsako spletno mesto ne potrebuje, je dobro razmisliti o dobri strani. Spletna stran je odličen način za povezovanje s svojim občinstvom na bolj osebni ravni.

Kontakt

Kontaktna stran Frontend

Približno vsako spletno mesto bo imelo stran s stiki. Ustvariti stran s stiki z WordPressom je precej preprosto, saj obstaja veliko enostavnih vtičnikov, združljivih s priljubljenimi temami. Vsaj lahko uporabite enega od teh vtičnikov za kontaktne obrazce, če želite dodati preprost obrazec v nogo ali stransko vrstico ali vtičnik za preslikavo, da prikažete svoje lokacije.

Portfelj

Skupaj WordPress portfelj

Za nekatera podjetja je smiselno predstaviti svoje delo, kjer je portfelj zelo koristen. Če želite ustvariti spletni portfelj, lahko izberete temo ali dodate vtičnik, ki vključuje vrsto objave po meri portfelja. Vrste objav po meri dodajo nov element, ki ga je enostavno najti na glavni nadzorni plošči WordPress na levi strani. Te najpogosteje delujejo tako, kot da dodate objavo na spletnem dnevniku. Razlika je v tem, da imajo pogosto značilne sloge in možnosti, ki so značilne za njihov namen. Torej bo portfelj običajno vključeval možnosti za gradnjo galerij, nalaganje videoposnetkov ali celo zvoka, tako da boste potencialnim strankam lahko pokazali, kako super ste.

Trgovina

WooCommerce trgovina Total Glitz & Glam

Nazadnje, ne glede na to, ali želite prodati svoje blago v trgovini, ki je podobna Etsyju, ali priporočite izdelke iz podružničnih trgovin na svojem spletnem mestu, lahko z WordPressom zgradite spletno trgovino. Zlasti z brezplačnim vtičnikom WooCommerce. Podobno kot portfelj tudi WooCommerce (in druge platforme za e-trgovino, kot sta EDD ali Shopify) doda vrsto objave po meri. To vključuje možnosti po meri za vaše izdelke, kot so digitalni / fizični izdelek, galerija izdelkov, različice izdelkov, kuponi, pošiljanje, davki in drugo.

6. korak: Uvoz in izvoz vsebine

Ta orodja so pogosto spregledana v razpravah o začetku. Če niste WordPress, vendar ne uporabljate bloganja ali upravljanja spletnega mesta, sta uvoz in izvoz priročna orodja, ki jih imate in jih je enostavno narediti. Če želite premakniti vsebino s starega spletnega mesta WordPress, uporabite orodje za izvoz. S tem boste prenesli datoteko xml vsebine vašega spletnega mesta.

Orodje za izvoz WordPress

Če želite prinesti svojo vsebino z drugega spletnega mesta, uporabite orodje za uvoz. Če kupite premijsko temo, je verjetno prišel z vzorčnimi podatki (v obliki .xml datoteke), ki jih lahko uvozite, da bi lažje začeli. Priporočamo, da uporabite vzorčne podatke, če potrebujete pomoč pri določanju teme ali če želite uvoziti natančen predstavitveni prikaz (še posebej pri uporabi tem, kot je Total, na katerih je na voljo veliko vzorčnih predstavitev).

WordPress orodje za uvoz

7. korak: Več informacij za začetek uporabe WordPress-a

Ta članek govori o pomembnih delih začetka uporabe programa WordPress. Če pa se še vedno počutite izgubljeni, je tu še nekaj virov:

 • Niste prepričani, kaj vse počne WP Admin? Oglejte si naš članek na pojasnjeni nadzorni plošči WordPress
 • Se še vedno navadite na lingo? Oglejte si naš WordPress slovarček za začetnike (kjer razlagamo zmede)
 • Če se želite spuščati na trmast zagon spletnega mesta, si oglejte ta vodnik od WordPressa
 • Ne morete izbrati teme? Tu so najboljše teme WordPress-a za infopreuriste (kar je domišljijska beseda za blogerje)
 • Vodnik o uporabi brezplačne tematske blagajne, kako začeti blog
 •  In če želite zaslužiti svoj blog in začeti prodajati izdelke, je ta članek o tem, kako postati uspešen blogpreur, odličen kraj za začetek

WP Explorer ima na voljo več drugih virov, s katerimi boste lažje izvedeli več o uporabi WordPress-a. Brskajte po našem blogu in drugih člankih, da se seznanite z njim!

Zaključek

Ne glede na to, ali imate novo spletno mesto ali imate preprosto novo besedo WordPress, je končno začeti z WordPressom. Imeti vodnika in druge vire je v takšnih situacijah neprecenljiv. Uporaba orodij, ki smo jih zagotovili tukaj, lahko pomaga poenostaviti postopek. Svoje spletno mesto boste hitro zagnali in zagnali!

Kaj želite, da ste vedeli ob prvem zagonu svojega spletnega mesta WordPress? Če začnete zdaj, kaj bi vam pomagalo, da se boste ob tem počutili bolj samozavestno? Sporočite nam v komentarjih!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map