Prednosti in slabosti WordPress Multisite – Kako namestiti večstransko spletno mesto z lokalnim Xamppom

WordPress Multisite: prednosti, slabosti in namestitev

Če upravljate z več WordPress spletnimi mesti, ste zagotovo čutili potrebo, da bi jim lahko upravljali vse z ene same nadzorne plošče. WordPress ima rešitev – večstransko namestitev. To pomeni, da WordPress namestite samo enkrat in ustvarite in upravljate več posameznih spletnih mest v tej isti WordPress namestitvi, vse iz enega skrbnika. Za primer večstranske strani morate iskati dlje kot WordPress.com.


Nadzor, ki ga skrbnik spletnega mesta izvaja nad posameznimi spletnimi mesti, je obrezan, omrežni skrbnik ali Super Admin pa postane močan, s prevladujočimi pooblastili za skrbnike posameznih spletnih mest. Vtičnikov in tem ne morejo namestiti ali spremeniti skrbniki spletnega mesta in to lahko stori samo Super Admin.

Kdaj ne uporabljati večstranskega spletnega mesta

Spletna mesta v večstranskem mestu delujejo kot ločene enote in se ne prekrivajo veliko. Če torej želite le zbirko spletnih mest, ki si izmenjujejo podatke in uporabnike, potem večstranski splet ni za vas. Če je vaša edina zahteva, da so vaše spletne strani videti drugače, je to mogoče doseči s pomočjo vtičnika, ki prehaja med temami. Če gre le za različne ravni dostopa za različne uporabnike, lahko omejite zmogljivosti, povežete URL-je ali preklopite uporabnike in menije preprosto z uporabo vtičnikov.

Prav tako morate preskočiti večstransko spletno mesto, če želijo skrbniki spletnega mesta imeti možnost, da prosto dodajo teme in vtičnike ali če ne želijo deliti prostora na strežniku ali baze podatkov. Enako bi bilo, če želijo sodelovati z različnimi ponudniki gostovalnih storitev.

Kdaj uporabljati večstransko spletno mesto

Multisite je najugodnejši za vse organizacije, ki imajo hierarhično postavitev, kot so vlada in različna krila, univerze in njihovi oddelki ali mreža blogov, ki so na nek način povezani. Multisites je bolj primeren za spletna mesta, ki delujejo z visoko stopnjo neodvisnosti na svojem območju delovanja in imajo skupne vire.

Tako je multisite mešana vreča, ki ima prednosti in slabosti, potrebo po večstranskem spletnem mestu pa je treba oceniti od primera do primera..

Pros

 • Z ene nadzorne plošče lahko izgleda poljubno število posameznih spletnih mest.

1

 • Posamezni skrbniki spletnih mest lahko prosto upravljajo s svojimi spletnimi mesti, ob upoštevanju omejitev.
 • Teme in vtičnike je treba namestiti samo enkrat in jih nato aktivirati v celotnem omrežju. Ditto za posodobitev. To ne pomeni le boljšega upravljanja, ampak tudi učinkovitejšo uporabo strežniškega prostora.
 • Uporabniki lahko v vašem omrežju ustvarjajo svoje bloge in jih upravljajo. Če želite, da ostane zasebno, lahko omejite dostop do uporabnikov.
 • Omrežje lahko unovčite tako, da drugim ponudite storitev gostovanja. Če ste na skupnem gostovanju, je to morda malo težavno. Ti spletni dnevniki bodo v bazi podatkov imeli svoje tabele. Na vašem strežniku nimajo lastnih imenikov, vendar ko gre za nalaganje medijev v omrežje, imajo svoje ločene imenike. Ker datotečno strukturo upravlja WordPress, se vam z njo ni treba ukvarjati.

Proti

 • Vsi vtičniki ne bodo delovali na večstranskem mestu. Pred namestitvijo boste morali preveriti, ali so vtičniki združljivi z več mesti.
 • Posamezna spletna mesta ne morejo dodajati ali brisati tem in vtičnikov. Če so prisotni v omrežju, jih je mogoče aktivirati in deaktivirati.
 • Če vaše spletno mesto ali strežnik zastoji, bo to vplivalo na vsa spletna mesta v omrežju.
 • Vsak skok prometa na katerem koli spletnem mestu lahko vpliva na hitrost vseh ostalih mest v omrežju. To je morda malce veliko za začetnika.
 • Vsi načrti gostovanja ne podpirajo večstranskih mest. Potrebe po gostovanju se bodo povečale za večstransko spletno mesto. Če načrtujete na nekaj spletnih mestih, ki so bolj po naravi testnih spletnih mest, bo skupno gostovanje morda dejansko dovolj. Če pa želite dodati ogromno število spletnih mest, zlasti spletnih mest z velikim prometom, boste ugotovili, da morate nadgraditi svoje potrebe po gostovanju. Zelo priporočamo WP Engine in Flywheel – oba se začneta pri približno 30 USD na mesec za večstransko podporo.

WordPress Multisite je preprosta in zmogljiva funkcija, a preden jo namestite, se prepričajte, da je to prava rešitev za vas. Pozneje ločite spletno mesto od večstranskega spletnega mesta ali preselite večstransko spletno mesto, ki je morda preveč zapleteno, da bi ga lahko obravnavali brez strokovne pomoči.

Če razmišljate o večstranskih spletnih mestih zgolj zaradi lažjega upravljanja več mest WordPress z enega zaslona, ​​morda razmislite tudi o upravljanih storitvah pri ponudniku storitev, kot je ManageWP. To je plačljiva storitev, ki prinaša druge ugodnosti, kot so varnost, varnostno kopiranje in kloniranje.

Namestitev Multisite

Če želite imeti možnost, morate biti skrbnik in imeti dostop do datotečnega sistema vašega strežnika ustvarite večstransko spletno mesto. Za urejanje datotek in ustvarjanje imenika morate imeti privilegij. Obstaja vsaka možnost, da kljub temu, da vam ni všeč koda, nastavite večstransko spletno mesto, ne da bi pri tem naleteli na kakršne koli težave. Toda poznavanje PHP, CSS, HTML in upravljanja strežnikov bo prišlo prav, če boste morali odpraviti težave.

Preden začnete, se odločite, ali želite spletna mesta dodati kot poddomene ali podmape. Kasneje tega ni mogoče spremeniti, zato se odločite za previdno izbiro. V URL smislu to pomeni,

 • Za vsako spletno mesto dodelite različne poddomene: site1.multisite.com, site2.multisite.com
 • Za vsako spletno mesto dodelite različne poti: multisite.com/site1, multisite.com/site2

Domenom, kot so multisite1.com, multisite2.com, lahko dodelite, vendar to zahteva uporabo vtičnikov in nekaj tehničnega znanja.

Kako torej namestite večstransko spletno mesto? Tu bom šel skozi korake, ko bom pokazal namestitev z lokalnim XAMPP.

1. Omogočanje funkcije več mest.

 • Prvi korak pri namestitvi večplastnega mesta je namestitev WordPress-a na običajen način. V WordPressu poiščite datoteko wp-config in jo odprite.
 • Poiščite stavek “/ * To je vse, nehajte urejati! Srečno bloganje. * / ”Blizu konca datoteke. Tik nad to besedno zvezo dodajte naslednji en kod:
  define ('WP_ALLOW_MULTISITE', res);
 • Shranite datoteko in jo znova naložite na strežnik.
 • Zdaj boste v orodjih na nadzorni plošči našli novo postavko »Nastavitev omrežja«.

2. Nastavitev poddomena in pod imenikov.

 • Nadaljevati do Orodja> Nastavitev omrežja in izbirate med poddomenami in podimeniki.
 • Če vzpostavljate omrežje, ki temelji na poddomenah, se posvetujte s ponudnikom storitev gostovanja, saj jih veliko tega ne omogoča. Za vaše spletno mesto bodo morali postaviti nadomestni DNS. Taka dovoljenja v poddirektorjih ne potrebujejo. Ko se odločite, kliknite na namestitev.

2

 • Ko sem za namestitev WordPressa uporabil samostojen lokalni strežnik, je bila moja izbira omejena na podmape (za gostujoči strežnik bo ponujena tudi možnost poddomene)
 • Če želite obstoječo namestitev programa WordPress pretvoriti v večstransko spletno mesto, vam možnost podmap ni na voljo. Omrežje lahko ustvarite samo s poddomenami.
 • Za vstavljanje datoteke wp-config.php in vaše datoteke .htacess bo ustvarjenih nekaj vrstic kode..

3

 • Vstavite kodo po navodilih in shranite datoteke in WordPress Multisite bo uspešno nameščen. Za dostop do nadzorne plošče omrežnega skrbnika se boste morali znova prijaviti.

3. Ustvarjanje ali dodajanje spletnih mest

Ko dosežete to stopnjo, je vaš WordPress Multisite podoben vsem običajnim spletnim mestom. Če ga želite spremeniti v resnično funkcionalen multisite, boste morali ustvariti in dodati nova spletna mesta. Tukaj je opisano, kako to storite,
V omrežni nadzorni plošči kliknite Moja spletna mesta> Omrežni skrbnik> Spletna mesta> Dodaj novo

4
Izpolnite podrobnosti, kot so naslov spletnega mesta, naslov, e-pošta in kliknite Dodaj novo.
Izdelano bo novo spletno mesto.
Dodate lahko toliko želenih spletnih mest in si ogledate seznam spletnih mest, ko kliknete »Vsa mesta«

5

4. Aktiviranje tem

Teme lahko v večstranskem mestu namestite in aktivirate na dva načina – namestite ga v omrežnega skrbnika in ga aktivirate za celotno omrežje ali pa ga namestite v omrežni skrbnik in omogočite tako, da uredite na tem spletnem mestu. Če želite temo aktivirati na prvi način, poiščite teme na omrežni nadzorni plošči in kliknite Dodaj novo. Ko je tema nameščena, kliknite Network Enable. Zdaj bo tema takoj na voljo celotnemu omrežju.

Če želite teme aktivirati z drugim načinom, v omrežnem skrbniku najprej kliknite na spletna mesta in nato na spletnem mestu, na katerem želite temo omogočiti. Nato kliknite Uredi> Teme in poiščite temo, ki jo želite omogočiti. Pod to temo kliknite Omogoči. Zdaj, ko odprete zavihek Teme v Administratorju tega spletnega mesta, boste videli temo, ki ste jo dodali. Spletno mesto lahko nato izbere temo.

5. Aktiviranje vtičnikov

Kot zadnji korak boste morali namestiti in aktivirati vtičnike za večstransko spletno mesto. V ta namen prenesite in namestite vtičnik tako, kot bi to storili na običajen način. Če želite po tem aktivirati vtičnik za celotno večstransko spletno mesto, kliknite Network Activate in vtičnik bo aktiviran na vseh spletnih mestih.

Če želite, da je vtičnik aktiven samo na enem mestu, ga v omrežnem skrbniku prenesite in namestite. Nato obiščite spletno mesto kot skrbnik spletnega mesta in na posameznem spletnem mestu aktivirajte vtičnik.

Za zaključek

Torej, ocenite svoje potrebe in po potrebi ne odlašajte z namestitvijo večstranskega spletnega mesta. Medtem ko je nameščanje večstranskih mest precej enostavno, pri upravljanju obstajajo zapletenosti. Tudi selitev večstranskega spletnega mesta ali ločitev enega mesta od večstranskega mesta je lahko nekoliko zastrašujoča. Tukaj velja pravilo previdnosti.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map