Uporaba oznake z WordPressom: Vodnik za začetnike

WordPress.com so sporočili, da se predstavljajo Markdown v njihove glavne značilnosti in omogočajo uporabnikom, da ga uporabljajo pri pisanju svojih objav na spletnem dnevniku, strani in komentarjev.


Ko se v ekosistem WordPress.com dodajo nove funkcije, je dober stavek, da bodo že pred časom dodani v programsko opremo WordPress.org. Navijači Markdown-a že dolgo čakajo na ta dodatek. Vendar pa je nedvomno velik del uporabnikov, ki nimajo pojma, kaj je Markdown in zakaj bi ga kdaj uporabljali.

Medtem ko je Markdown nov za WordPress.com, je na voljo za uporabo v WordPress.org že nekaj časa z uporabo preprostega vtičnika. Eden od teh vtičnikov, o katerem bomo govorili nekoliko kasneje, je bil prenesen skoraj 25.000 krat in uporabniki so ga večinoma prejeli s 5 zvezdicami.

To nam pove, da je priljubljen in dobro zgrajen, toda čeprav obstajajo uporabniki, ki imajo radi Markdown in vtičnik, o katerem bomo razpravljali, je še vedno velik odstotek uporabniške baze, ki o tem še ne ve ničesar..

Torej, zdaj o tem govorimo.

Kaj je Markdown?

kaj-je-pribitek

Markdown je sistem navadnega oblikovanja besedila, ki sta ga leta 2004 ustvarila John Gruber in Aaron Swartz. Razvit je bil tako, da je ljudem omogočil, da sestavljajo bogato oblikovano besedilo za splet. Markdown je najbolj osnovno orodje za pretvorbo besedila v HTML za spletne pisce. Ko je uporabljen, besedilo pretvori v strukturno veljavni XHTML in HTML.

Gre za sistem, ki se ga lahko zaradi svoje enostavnosti hitro naučimo in zmanjša morebitne napake, ki se zgodijo pri poskusu oblikovanja besedila s kodo HTML.

Primarni oblikovalski cilj označevanja je narediti besedilo čim bolj berljivo. Ideja za nastanek je bila ta, da bi morali dokumente, napisane s sintaksi označevanja, objaviti kot navadne besedilne dokumente, ne da bi bili videti, kot da so bili označeni z oznakami ali kakršno koli obliko oblikovanja HTML.

Zakaj naj uporabljam Markdown?

Markdown je zelo uporabno orodje, saj je izjemno enostaven za uporabo in se zelo hitro uči. Za prikaz sloga in povezav uporablja posebne znake in ločila. Uporabljeni znaki prikazujejo, kako bo dokument oblikovan, in navadne besedilne dokumente v slogu pomoči, da jih je mogoče enostavno videti. Ko je dokument objavljen v spletu, se ti znaki pretvorijo v ustrezen slog in obliko.

Pisanje v Markdownu je izredno čisto. Ko ga uporabljate, oblikovanje prevede v dokončane sloge HTML. Ni vam treba skrbeti, da ne boste pogrešali nobenih zapiralnih oznak ali napačnih oznak za gnezdenje. Inline ni potreben, kar pomeni, da ne boste prekinili nobenega oblikovanja, ko je objavljeno v spletu..

Je tudi prilagodljiva in prenosna sintaksa. Omogoča vam izpis dokumentov v več formatov. Medtem ko se z WordPressom posebej pogovarjamo o njegovi uporabi, je preprosto ustvariti tudi vsebino brez povezave v besedilnem dokumentu in jo prilepiti neposredno v okno za urejanje. Ta prilagodljivost vam omogoča tudi pretvorbo v oblikovan PDF ali druge formate, ne da bi vam bilo treba spreminjati.

Uporaba Markdown z WordPressom

vključiti

Medtem ko Markdown še ni bil uveden v jedro programske opreme WordPress, ga je izjemno enostavno dodati z enim vtičnikom.

Za uporabo Markdown-a na svojem blogu lahko namestite več vtičnikov, vendar bom v tej objavi govoril o enem klicanem WP-Markdown. Ko namestite in aktivirate vtičnik, vam je v meniju z nastavitvami na nadzorni plošči WordPress na voljo več novih možnosti.

Nastavitve označevanja

Pod Nastavitve> Pisanje v meniju lahko spremenite možnosti, da omogočite Markdown za objave, strani in komentarje. Ta meni omogoča, da omogočite vrstico s pomočjo za urejevalnik objav in komentarje ter omogočite možnost označevanja sintakse, da se boste navadili na uporabo Markdown.

markdown

Ko v svojih objavah uporabljate Markdown, se okno urejevalnika objav razdeli na dva ločena dela. Glavno okno se uporablja za pisanje objave, pod tem oknom pa vam je predstavljena objava v celoti. To okno se posodobi v realnem času, kar vam bo omogočilo, da hitro potrdite, da je vaša sintaksa za oblikovanje pravilna.

Izvedba osnovnega stila z Markdownom je preprosta. Če želite pretvoriti besedilo v oznako glave H1, morate besedilo predhodno postaviti z enim hash-jem. H2 glave imajo pred tem dvojno razpredelnico in vsaka raven glave je nato označena z dodatno oznako hash-a.

Markdown uporablja kazalce poudarka. Če želite izbrati besedilo krepko, ga morate oviti z dvema zvezdicama. Poudarjanje besedila s poševnim tiskom je tako preprosto kot zavijanje besedila v posamezne zvezdice.

Seznami so dodani z različnimi metodami. Pri neurejenih seznamih lahko predmete seznama predhodite z eno zvezdico, enim plusom ali enim vezajem. Za naročene sezname preprosto uporabite številko, ki ji sledi obdobje, kot bi bilo v običajnem besedilnem dokumentu.

Ustvarjanje povezav zahteva malo več razmišljanja, vendar ga lahko ustvarite res hitro, ko ste navajeni na pravilno skladnjo. Če želite dodati povezavo, morate besedilo povezave dodati med dva kvadratna oklepaja in nato sama povezava slediti temu besedilu v oklepajih. Primer tega bi lahko bil: [WPExplorer] (http://wpexplorer.com).

Pri sklicevanju na notranje strani in objave morate preprosto uporabiti relativne poti za povezavo, ne pa celotnega URL-ja.

Dodajanje slik v vašo objavo deluje podobno kot dodajanje povezave. Alt besedilo, uporabljeno na vaših slikah, je dodano v oklepaju, lokacija slikovne datoteke pa v oklepajih.

Odseke kode bloka kode lahko prikažete tudi tako, da pred vsako vrstico besedila znotraj bloka kod s štirimi presledki. Vsako dodatno alinejo v kodi lahko oblikujete s štirimi presledki, da boste lažje brali.

Markdown uporablja e-poštne znake> znake za ustvarjanje blokov. Ti delujejo najbolje, kadar je vsaka vrstica v bloku narejena in je pred njo znak>.

Prenesite WP Markdown

Markdown morda ni za vse. Toda za tiste, ki želite hiter in čist način ustvarjanja objav, ne da bi morali skrbeti za HTML ali upočasniti z odstranjevanjem rok za tipkovnico, je morda to način pisanja, ki vam ustreza.

Za ustvarjanje izbire sloga ni tako razširjena kot uporaba HTML-ja, vendar bo zajela veliko večino njih in zagotovo tiste izbire stilov, ki jih boste uporabljali 90% časa.

Ste Markdown uporabljali z WordPressom ali ste ga uporabljali v drugih programih? Radi bi slišali vaše misli o Markdownu in o tem, ali menite, da je to koristno orodje za spletna mesta WordPress.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map