Vodnik za začetnike za razumevanje notranjih funkcij WordPress-a

 1. 1. Trenutno bere: Vodnik za začetnike za razumevanje notranjih funkcij WordPress-a
 2. 2. Kaj je WordPress predvajanje in zakaj je pomembno?
 3. 3. Kako deluje WordPress predvajanje?
 4. 4. Kako namestiti in nastaviti WordPress predpomnjenje z WP Super predpomnilnikom
 5. 5. Kako nastaviti WordPress predvajanje s predpomnilnikom W3 (W3TC)
 6. 6. MaxCDN pregled: najboljši CDN za WordPress?

WordPress geekiness je pridobil okus in postaja boljši z vsako novo stvarjo, ki se jo naučite. Vsi že uporabljamo WordPress že kar nekaj časa – to je eden od razlogov, da ste tukaj pri WPExplorerju, ko berete ta članek! Tako kot vi, sem se tudi jaz spopadla s to lepo izdelavo in me očarala njena čista lepota. WordPress nam ne daje samo možnosti, da v nekaj minutah objavimo dinamična, vizualno privlačna spletna mesta, ampak ga uporabljamo tudi kot večdimenzionalno rešitev za upravljanje vsebine (CMS).


Kot stransko opombo želim omeniti, da je ta članek namenjen začetnikom WordPress-a. Večina vas morda ve, o čem govorim. Zato vas prosimo, da ga na hitro preberete in delite svoje poglede v razdelku s komentarji. Hvala!

Ko se vrnemo nazaj, si oglejmo stvari, ki jih lahko storimo z WordPressom:

 • Spletno mesto revije – TIME, GigaOM, TechCrunch, vsi uporabljajo WordPress.com VIP
 • Gostovanje več spletnih mest pod eno streho – EduBlogs (WordPress MultiSite)
 • Ustvari forum (BuddyPress)
 • Spletni portfelj
 • Gostite portal za zaposlitev
 • Trgovina ECommerce (Woocommerce, Exchange, EDD, Cart66 itd.)
 • Fotoblog ali portfelj fotografij
 • Stran za skupino, restavracijo in še veliko več

Seznam se nadaljuje. Ta članek služi kot predhodnik naše prihajajoče serije objav – Dokončni priročnik za WordPress predvajanje. Preden razumemo predpomnjenje WordPressa, moramo razumeti, kako WordPress deluje notranje. Ne samo urejanje in brisanje objav in komentarjev, ampak tudi, kako se nekaj tisoč vrstic kode med seboj prepleta in ustvarja čudovita dinamična spletna mesta.

Notranje delovanje WordPressa

Vsi vemo, kako delati z WordPressom. Vse se začne z prijavo na nadzorno ploščo skrbnika WordPress – prav z vaše strani / wp-login.php, ki ji sledi objava, spreminjanje ali nalaganje nove vsebine, namestitev vtičnikov, tem, varnostno kopiranje itd..

A ste že razmišljali, kako deluje vsa ta stvar? Spletna mesta delujejo na HTML-u (kar pomeni Hyper Text Markup Language). Preverite svojo naslovno vrstico – vedno boste našli http: //sitename.tld. Drugi protokoli vključujejo https, ftp, ssh itd.

Tako je razumljeno, da je končni cilj WordPressa ustvarjanje HTML strani – dinamično. Ključni izraz, ki ga tukaj razumemo, je “dinamično”. Izrazi “HTML stran”, “spletna stran” in “spletna stran” so sinonimni. Na osnovni ravni WordPress uporablja PHP in bazo podatkov SQL za shranjevanje vseh svojih podatkov. PHP in drugi skriptni jeziki, ki jih WordPress uporablja, nas ne zanimajo veliko, saj je to navodila za začetnike in so napredne teme.

PHP MySQL

Tako imamo dve entiteti. Eno je „koda PHP“, ki sestavlja jedro WordPress, in „baza podatkov“, ki sestavlja WordPressov spomin. Vsaka namestitev programa WordPress ima eno bazo podatkov. Nič več, nič manj. Vsak del informacij, ki ste jih vnesli in jih boste storili v prihodnosti, se shrani v bazo podatkov WordPress. Primeri vključujejo:

 • Podatki o uporabniku, kot so geslo (šifrirano z MD5), e-poštni naslov itd.
 • Vse objave, strani, oznake, kategorije in odnos med njimi
 • Vrste objav po meri
 • Objavi revizije, osnutke in možnosti za smeti
 • Komentarji – odobreni in neodobreni in nezaželena
 • Možnosti teme in vtičniki

Kaj pa slike, dokumenti in druge datoteke, ki se naložijo? Ali so preveč shranjeni v podatkovni bazi WordPress? Ne. Shranjeni so v mapi z imenom “wp_content”. Več o tem sledi.

Struktura mape WordPress

Korenski imenik WordPress

WordPress 3.6.1 ima v vsaki namestitvi WordPressa tri glavne mape.

Osnovna mapa

To je namestitveni imenik WordPress in vse (razen baze podatkov WordPress obstaja tukaj). Poimenovali ga bomo »korenski imenik«. Če ljudje upravljajo WordPress na strežnikih v skupni rabi, ki jih poganja cPanel, je korenski imenik najverjetneje vsebina imenika “public_html”, če imate WordPress v vaši osnovni domeni (npr. Site.com in ne site.com/ mapa).

Korenovni imenik WordPress vsebuje natanko tri mape: wp_content, wp_includes in wp_admin skupaj s kopico drugih datotek PHP, najpomembnejša pa je »wp_config.php«. S spreminjanjem te datoteke lahko dodamo kup osnovnih možnosti za prilagajanje WordPress-a, ki niso na voljo na nadzorni plošči skrbnika WordPress-a. Na primer, lahko onemogočimo revizije objav, nastavimo ime spletnega mesta, ki ga uporablja WordPress (uporabno za spremembe domene), omogočimo način vzdrževanja itd. Datoteka wp-config.php je zelo pomembna datoteka in je ne smemo vaditi. Vsebuje ključne informacije, kot so dostopne poverilnice do vaše baze podatkov WordPress. Če lahko nekdo pride do vaše baze podatkov, ima popoln nadzor nad vašo spletno stranjo.

wp_vključuje

wp_vključuje

Ta mapa vsebuje vse druge datoteke PHP in razrede, ki so potrebni za osnovne operacije programa WordPress. Tudi v tem imeniku ne želite urejati nobene datoteke.

wp_admin

Ta mapa vsebuje različne datoteke nadzorne plošče WordPress. Veste, da se vse upravne funkcije ali funkcije, povezane z WordPressom, na primer pisanje objav, moderiranje komentarjev, namestitev vtičnikov in tem, izvajajo prek nadzorne plošče WordPress. Tukaj imajo dovoljeni samo registrirani uporabniki, dostop pa je spet omejen glede na vlogo uporabnika. Skrbnik dovoli popoln dostop, ki mu sledi Urejevalnik, nato Sodelovalec in končno Naročnik. Nadzorna plošča WordPress je običajno dostopna na strani http://wpexplorer.com/wp-admin.

wp_content

Mapa wp_content vsebuje vse naložene podatke uporabnika in je ponovno razdeljena na tri podmape:

 1. teme
 2. vtičniki
 3. prenosi

Imenik “teme” vsebuje vse teme, ki so nameščene na vašem mestu WordPress. Vsaka datoteka wordpress.zip, ki jo naložite z WordPress.org, ima nameščeni dve temi – za WordPress 3.6.1 sta dvajset dvanajst in dvajset trinajst. Lahko namestite toliko želenih tem, vendar lahko hkrati aktivirate samo eno temo (čeprav obstajajo nekateri vtičniki, ki vam omogočajo, da aktivirate več). Prav tako imenik »teme« nikoli ne more biti prazen, saj WordPress potrebuje vsaj eno temo, s katero lahko sodeluje!

Podobno se “vtičniki” uporabljajo za shranjevanje vseh vtičnikov, nameščenih na vašem mestu WordPress. Za razliko od imenika “teme” je ta imenik prazen, saj lahko brezhibno zaženete WordPress spletno mesto brez uporabe vtičnikov. Svobodo lahko aktivirate toliko vtičnikov, vendar je dobra praksa, da namestite samo potrebne. Oglejte si članek Kyla o različnih WordPress vtičnikih, ki so danes na voljo.

Vse slike (in druge predstavnostne datoteke), ki ste jih naložili od trenutka, ko ste zagnali spletno mesto, skupaj z vsemi prihodnjimi prenosi, bodo shranjene v imeniku »nalaganja«, razvrščene po letu, mesecu in dnevu. To mapo lahko predstavljamo kot bazo podatkov za vse netekstualne podatke – slike, PDF-je, videoposnetke, MP3-e itd. Zato je dobra varnostna praksa omejevanje dostopa javnosti do teh map. To lahko dosežemo s spreminjanjem datoteke .htaccess, ki je prisotna v imeniku wp_content. Zato vzemite varnostno kopijo; kopiranje samo namestitvene mape WordPress ne naredi trika. Kopirati morate tako bazo podatkov kot celotno vsebino vašega namestitvenega imenika WordPress!

Anatomija zahteve po WordPressu

Ali kot rad rečem,

Kaj se zgodi, ko nekdo pogleda vaš blog?

Ko nekdo obišče vaše spletno mesto s pogonom na WordPress, WordPress dinamično ustvari kodo HTML (združite s CSS in JS) in jo pošlje obiskovalcu. Po URL-ju ne boste videli razširitve .html (kot ste morda videli na nekaterih starih spletnih mestih), ker se ta vsebina dinamično ustvarja. Naslednje točke so posplošitev dejanj, ki se zgodijo v primeru zahteve po spletni strani:

 1. Obiskovalec brskalnik zahteva spletno stran
 2. Jedro programa WordPress (ki ga lahko razumemo kot možgani WordPressa) imenuje zahtevane skripte PHP, začenši z index.php
 3. Nato jedro WP komunicira s svojo bazo podatkov in pridobi podatke (objave / strani itd.)
 4. Nato združuje pridobljene podatke, podatke iz trenutno aktivnih vtičnikov in trenutno aktivno temo ter generira HTML kodo “med letenjem” ali “dinamično”
 5. Nato dinamično ustvarjeno kodo HTML nato prikaže brskalniku obiskovalca

Podobno ko objava ali shranjevanje objave ali predložitev komentarjev ali iskanje izvede, jedro programa WordPress izvede potrebne notranje operacije in jih shrani v svojo bazo podatkov za nadaljnjo uporabo ter o tem obvesti tudi skrbnika WordPress-a. Vi (skrbnik) jih vidite kot nov komentar, ki čaka na zmernost, ali »x« število komentarjev v čakalni vrsti za neželeno pošto itd..

Zahteva HTML

Zdaj je ponavljanje vseh teh korakov vsakič, ko nekdo zahteva spletno stran (objava, stran, arhivska stran, kar koli), dolgotrajno in dolgotrajno opravilo. V redu je, ko 10 ljudi obišče vaše spletno mesto. Toda to povečajte za 100, 1000 ali milijon, potem se začnejo resnične težave. Samo superračunalniki bi bili sposobni opraviti toliko operacij. In večina WordPress spletnih mest gostuje na spletnih strežnikih, ki imajo skupno 1/1000th moči superračunalnikov.

Kaj torej počnemo zdaj? Vnesite predpomnilnik WordPress. Tukaj ne bomo pokrivali, zato nas spremljajte za naslednji del serije – uvod v predpomnilnik WordPress-a.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map