Za začetnike je pojasnjeno 10 ključnih elementov programa WordPress Back End

Številni prvi blogerji in drugi lastniki spletnih mest ne izvirajo iz spleta ali programske opreme za razvoj programske opreme. Če berete to, ste verjetno ena izmed njih! Nič ni narobe, če ne razumete jezikov za kodiranje ali ne morete sestaviti spletnega mesta iz nič, toda zagon vašega WordPress spletnega mesta je lahko zastrašujoč – še posebej, če ne veste veliko o uporabi tistega, kar je znano kot “zadnji del” (del, v katerem so vsi zgodi se spletni dizajn).


V tej objavi vas bomo popeljali skozi vsakega od desetih delov zadnjega dela WordPress-a in vam razložili, za kaj je namenjen vsak del in kako ga uporabljati. Uporabili bomo WordPress kot profesionalca, v nobenem trenutku!

Armaturna plošča

armaturna plošča

Nadzorna plošča je v bistvu vaša domača stran ali center dobrodošlice, ki ga boste videli vsakič, ko se prijavite. Od tu si lahko ogledate osnovne statistike svojega spletnega mesta, pripravite novo objavo, si ogledate opomnike o tem, kar ste nedavno objavili, in preverite kaj je novega z WordPressom. Vsak del armaturne plošče se lahko premika, tako da so stvari, s katerimi se želite pozdraviti, spredaj in v sredini.

Če kliknete Posodobitve, preusmerili se boste na nov zaslon, ki vam bo pokazal, ali so posodobljena vaša trenutna različica WordPress-a, teme in vtičniki. Zagotovite, da je vse posodobljeno – če se stvari ne posodabljajo, se ne bodo izvajale dobro ali bodo imele najnovejše popravke varnosti ali napak, zato je dobro, da občasno preverite, ali obstajajo posodobitve..

Nadzorna plošča_update

Objave

Naslednji v meniju je Objave odsek. V tem razdelku boste verjetno porabili večino časa, ko bo vaše spletno mesto delovalo – še posebej, če veliko pišete.

allposts

The Vse objave stran prikazuje v obliki tabele vsako objavo, ki ste jo napisali ali objavili. To je vaša osnova za upravljanje post. Če želite napisati novo objavo, kliknite Dodaj novo; če želite urediti ali izbrisati obstoječo objavo ali objaviti osnutek, kliknite ta naslov v tabeli ali preprosto premaknite miško nad naslov in kliknite eno od možnosti, ki se pojavi:

editpost

Morda boste videli tudi možnosti menija za Kategorije in Oznake. To so strani, na katerih upravljate z oznakami in kategorijami, dodeljenimi vsaki vaši objavi; se prikazujejo tudi kot pripomočke na straneh za dodajanje in urejanje objav.

tagmgmt

Mediji

Naslednji je Mediji odsek. Tu so shranjene vse vaše slike, datoteke in drugi naloženi predmeti.

medijska knjižnica

Če želite naložiti predmete v svojo knjižnico, kliknite Dodaj novo. Na zaslonu, ki se pojavi, lahko nekaj povlečete in spustite v prostor ali pa kliknete, da brskate po datotekah.

uploadmedia

Če pišete ali urejate objavo in želite dodati sliko, preprosto kliknite na Dodajte predstavnost gumb nad urejevalnikom besedil in izberite sliko iz knjižnice ali naložite novo.

insermedia

Strani

V naslednjem razdelku boste dodali in upravljali strani za svoje spletno mesto. Strani niso isto kot objave – stran na WordPressu je na primer vaša domača stran ali približno; je pregled, hiter hit informacij ali nekakšna galerija. Objave so na drugi strani vaš blog ali novice. Eden od pripomočkov na vaši strani Dodaj / Uredi objavo je Atributi strani; to omogoča, da stran gnezdiš pod drugo, namesto da je glavna. Če želite določeno, izberete predlogo za svojo stran.

addnewpage

Pripombe

Oddelek za komentarje je, kot ste morda uganili, kraj, kjer moderirate komentarje na vaše objave in strani. Če premaknete miško nad komentarjem, prikažete niz dejanj, ki jih lahko izvedete v zvezi s tem komentarjem, na primer urejanje ali brisanje..

komentarji

Videz

Naslednji razdelek, ki ga boste videli v skrbniškem meniju, je Videz razdelek, ki govori o tem, kako je vaše spletno mesto videti na sprednji strani. Tukaj izberete in prilagodite svojo temo, vključno s pripomočki in meniji. Klik na Teme prikazuje teme, ki ste jih namestili v WordPress; če želite namestiti novega, kliknite Dodaj novo. Nekaj ​​lepih brezplačnih tem najdete v Imenik WordPress, imamo pa tudi kup brezplačnih tem WordPress in v bistvu najboljšo WordPress temo doslej, Skupaj, vse tukaj v WPExplorerju.

nameščene teme

Razdelki Prilagodi, Glava in Ozadje vas preusmerijo na vgrajeni pripomoček za prilagajanje. Tu lahko izberete slike ozadja in glave (če jih želite) ali spremenite svojo barvno shemo. Od tu lahko prilagodite tudi druge kose, ki se pojavijo na sprednjem delu. S klikom na X v zgornjem levem kotu vas pripelje nazaj do Administratorja.

theme_customizer

Brezplačne teme bodo v orodju za prilagajanje programov imele osnovne možnosti oblikovanja. Če se odločite za nadgradnjo na vrhunsko temo, kot je Total, boste našli veliko več, s katero lahko prilagodite svoje spletno mesto! Spodaj so prikazane nekatere možnosti za skupno, vendar lahko precej spremenite karkoli in vse (pisave, barve, glave, menije in mobilne menije, ozadja, nogo po meri, oblačke, socialne povezave in številne druge). In glede na to, katere vtičnike ste omogočili na svojem spletnem mestu, boste morda videli možnosti za tiste v orodju za prilagajanje.

total-customizer

Nazaj pod meni Videz kliknite na Gradniki ali Meniji vas bo preusmeril na ustrezne strani upravljanja. Na menijski strani je mesto, kjer ustvarite in organizirate menije za svoje spletno mesto. Izdelava menijev je preprosta – preprosto preverite strani, objave ali povezave taksonomije, ki jih želite vključiti, kliknite gumb »Dodaj v meni« in nato povlecite in spustite, da spremenite povezave v meniju. Ko ste stvari že organizirali, izberite mesto menija in ga shranite.

menudashboard

Na strani pripomočkov lahko dodate nove gradnike, jih tudi aktivirate in preuredite – prav tako je preprosto, kot da povlečete in spustite pripomočke, ki jih želite uporabiti, v različne lokacije, pripravljene na gradnike (običajno stranske vrstice in podnožja).

widgetdashboard

Končno je na strani urejevalnika, kjer se lahko igrate s kodiranjem svojih tem. Najbolje je, da to območje pustite pri miru – nered s kodo lahko privede do pokvarjenega spletnega mesta. Poleg tega je treba vse spremembe, ki jih želite narediti, opraviti prek otroške teme, da lahko nadaljujete s posodabljanjem teme na svojem spletnem mestu, ne da bi pri tem izgubili nobene spremembe.

tema_editor

Če pa uporabljate vrhunsko temo, ima avtor morda vgrajeno ploščo za CSS. V celoti smo vam to olajšali tako, da smo na tematsko ploščo dodali razdelek za CSS po meri, samo omogočite možnosti, če želite dodati nekaj nastavitev, ne da bi pri tem ogrozili osrednjo temo.

skupna tema

Vtičniki

Tako kot v razdelku Videz tudi v delih vtičnikov prikazujete vtičnike, ki ste jih namestili in Imenik vtičnikov WordPress. Del urejevalnika je podoben urejevalniku tem – tam lahko uredite kodo za vtičnike, ki ste jih namestili. Med aktivnimi vtičniki ni priporočljivo spreminjati nobene kode.

addnewplugin

Uporabniki

V tem razdelku upravljate z vsemi uporabniki, ki imajo prijavo za vaše spletno mesto. Če ste edini, ki imate dostop, boste na seznamu edini. Če dovolite dostop več ljudem, bodo tukaj navedeni skupaj z njihovo vlogo in številom napisanih objav. Zakaj imate več uporabnikov? Recimo, da imate majhno podjetje in čeprav upravljate spletno mesto, eden ali dva od vaših zaposlenih skrbijo za blog podjetja ali spletno trgovino. V tem primeru bi lahko bilo dodeljevanje več uporabnikom dostopa do vašega spletnega mesta koristno.

The Tvoj profil V tem razdelku lahko upravljate vse podatke o sebi, pa tudi, kako želite postaviti zadnji del. Izberete lahko barvno shemo po meri, ko se prijavite v WordPress, ponastavite geslo in če imate nameščen vtičnik, kot je Fancier Author Box, lahko tudi tukaj dodate svoje avtorske biološke in socialne povezave.

tvoj profil

Orodja

Oddelek Orodja vsebuje – kaj še? – orodja, ki olajšajo življenje pri postavljanju spletnega mesta. Eno, kar bi vam lahko bilo še posebej v pomoč, so orodja za uvoz in izvoz. Če vsebino prenašate z drugega spletnega mesta, boste verjetno morali uporabiti orodje za uvoz.

import_tool

Za pripravo vsebine za premik na drugo spletno mesto uporabite Export.

export_tool

Nastavitve

Končno pridemo do elementa Settings. V tem delu programa WordPress Administrator upravljate vse o svojem spletnem mestu, ki ni zajeto na drugem področju: naslov in naslov, oblika datuma in časa, jezik, možnosti komentarjev, koliko objav je vidnih na strani itd. Ko prvič nastavite spletno mesto, preglejte vse nastavitve – in ne pozabite iti tudi skozi pododdelke! Domačo stran boste želeli nastaviti pod branjem in v Permalinkks izbrati možnost za svojo strukturo URL-ja. Lahko si pomagate znova pregledati nastavitve tako pogosto, ko raste vaše spletno mesto in ko pridobite večje.

diskusijske nastavitve

Bonus: tematska plošča

Prej smo omenili, da imajo številne vrhunske teme dodatne funkcije, ki jih ne najdemo v prostih temah, ena izmed teh funkcij pa je tematska plošča. Na primer Skupaj je na voljo več dodatnih funkcij, s katerimi lahko ustvarite in upravljate svoje spletno mesto, kot so možnosti za omogočanje / onemogočanje funkcij v celotni temi (kar lahko resnično pomaga pri čiščenju in pospeševanju vašega spletnega mesta), možnosti za CSS in JS po meri, po meri footer builder in še več! Ko namestite temo, poglejte na nadzorno ploščo in preverite, ali obstaja možnost tematske plošče in si oglejte, katere funkcije so vključene.

Zaključek

Na tej točki bi morali bolje razumeti različne dele WordPress Admin in kaj počnejo. Kmalu boste upravljali svoj zadnji del kot profesionalec! Kateri deli WP Admina so vas najbolj zmedli ob prvem zagonu? Kakšne nasvete in trike za skupno rabo? Sporočite nam v komentarjih!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map