Pogosti napadi na WordPress in kako jih ustaviti

Pogosti napadi na WordPress in kako jih ustaviti

WordPress je že več kot desetletje eden vodilnih sistemov za upravljanje vsebin (CMS). Številni največji internetni dnevniki, pa tudi množica majhnih posameznih spletnih mest delujejo v okviru WordPress za objavljanje besedilnih, slikovnih in video vsebin na svetovnem spletu.


Spletno mesto WordPress ima vmesnik sprednji in zadnji del. Sprednji del omogoča pogled, ki ga bodo videli zunanji obiskovalci, ko bodo naložili spletno stran. Do zadnjega dela dostopajo skrbniki spletnih mest in avtorji prispevkov, ki so odgovorni za oblikovanje, oblikovanje in objavljanje vsebine.

Kot vsak drugi internetni sistem je tudi WordPress tarča taksističnih poskusov in drugih oblik kibernetske kriminalitete. Kar je smiselno razmišljati zdaj več kot 32% interneta deluje na WordPressu. V tem članku bomo predstavili nekaj najpogostejših napadov WordPress na programsko opremo in nato ponudili predloge, kako se zaščititi pred njimi in obdržati vaše spletno mesto varno.

Metode pogostih napadov WordPressa

Najprej si oglejmo, kakšen napad lahko naletijo lastniki mest WordPress.

1. SQL injekcija

Običajni napadi WordPressa: vbrizgavanje SQL

Platforma WordPress CMS se opira na sloj baze podatkov, v kateri so shranjeni podatki o metapodatkih in druge administrativne informacije. Na primer, običajna baza podatkov WordPress na osnovi SQL bo vsebovala informacije o uporabniku, informacije o vsebini in podatke o konfiguraciji spletnega mesta.

Ko heker izvede injekcijski napad SQL, s parametrom zahteve bodisi skozi vnosno polje bodisi prek URL-ja za izvajanje prilagojenega ukaza baze podatkov. Poizvedba SELECT bo hekerju omogočila ogled dodatnih podatkov iz baze podatkov, poizvedba UPDATE pa dejansko spreminjanje podatkov.

Leta 2011 je podjetje za zaščito omrežja Barracuda Networks postalo žrtev Napad injekcije SQL. Hekerji so izvedli vrsto ukazov po celotnem spletnem mestu Barracuda in na koncu našli ranljivo stran, ki bi jo lahko uporabili kot portal za glavno bazo podatkov podjetja.

2. Skriptnost na več mestih

Napad skriptnega spletnega mesta, znan tudi pod imenom XSS, je podoben vbrizganju SQL, če pa cilja na elemente JavaScript na spletni strani namesto na bazo podatkov za aplikacijo. Uspešen napad lahko povzroči ogrožanje zasebnih podatkov zunanjega obiskovalca.

Z napadom XSS heker doda spletno kodo JavaScript prek spletnega polja za komentar ali drug vnos besedila, nato pa se ta zlonamerni skript zažene, ko stran obiščejo drugi uporabniki. Lopov JavaScript običajno preusmeri uporabnike na lažno spletno mesto, ki bo poskusilo ukrasti njihovo geslo ali druge identifikacijske podatke.

Tudi priljubljena spletna mesta, kot je eBay, so lahko tarča napadov XSS. V preteklosti so hekerji uspešno dodali zlonamerna koda na strani izdelkov Stranke so prepričale, da se prijavijo na lažno spletno stran.

3. Ukazovanje ukazov

Platforme, kot je WordPress, delujejo na treh osnovnih plasteh: spletnem strežniku, aplikacijskem strežniku in strežniku baz podatkov. Toda vsak od teh strežnikov deluje na strojni opremi z določenim operacijskim sistemom, kot sta Microsoft Windows ali odprtokodni Linux, in predstavlja ločeno potencialno območje ranljivosti.

Z napadom ukazov ukaza bo heker vnesel zlonamerne podatke v besedilno polje ali URL, podobno kot vbrizgavanje SQL. Razlika je v tem, da bo koda vsebovala ukaz, ki ga bodo prepoznali le operacijski sistemi, na primer ukaz »ls«. Če je izveden, bo prikazan seznam vseh datotek in imenikov na gostiteljskem strežniku.

Za nekatere kamere, povezane z internetom, se je izkazalo, da so posebej ranljive za napade ukazov ukazov. Njihova vdelana programska oprema lahko nepravilno izpostavi sistemsko konfiguracijo zunanjim uporabnikom, ko je izdan lopovski ukaz.

4. Vključitev datotek

Pogosti napadi WordPress: Vključitev datotek

Običajni jeziki spletnega kodiranja, kot sta PHP in Java, programerjem omogočajo, da se v svoji kodi sklicujejo na zunanje datoteke in skripte. Ukaz “vključi” je splošno ime za to vrsto dejavnosti.

V določenih situacijah lahko heker manipulira z URL-jem spletnega mesta, da ogrozi odsek kode “vključi” in pridobi dostop do drugih delov strežnika aplikacij. Za nekatere vtičnike za platformo WordPress se je izkazalo, da so ranljivi proti napadi datotek. Ko pride do takšnih krajev, lahko infiltrator pridobi dostop do vseh podatkov na primarnem aplikacijskem strežniku.

Nasveti za zaščito

Zdaj, ko veste, na kaj morate biti pozorni, je tu nekaj preprostih načinov, kako okrepiti svojo WordPress varnost. Očitno je, da obstaja veliko več načinov za zavarovanje spletnega mesta, kot je omenjeno spodaj, vendar so to razmeroma preprosti načini za začetek, ki lahko prinesejo impresivne donose pri ogroženih hekerjih.

1. Uporabite varen gostitelj in požarni zid

Platformo WordPress lahko zaženete z lokalnega strežnika ali upravljate prek okolja za gostovanje v oblaku. Za vzdrževanje varnega sistema je prednostna možnost gostovanja. Najboljši gostitelji WordPressa na trgu bodo ponudili šifriranje SSL in druge oblike varnostne zaščite.

Pogosti napadi WordPressa: Požarni zid

Pri konfiguriranju gostujočega okolja WordPress je ključnega pomena, da omogočite notranji požarni zid, ki bo zaščitil povezave med vašim aplikacijskim strežnikom in drugimi omrežnimi plastmi. Požarni zid bo preveril veljavnost vseh zahtev med sloji in tako zagotovil, da se lahko obdelujejo samo zakonite zahteve.

2. Teme in vtičnike naj bodo posodobljeni

Skupnost WordPress je napolnjena s tretjimi razvijalci, ki nenehno delajo na novih temah in vtičnikih, da bi izkoristili moč platforme CMS. Ti dodatki so lahko brezplačni ali plačani. Vtičnike in teme je treba vedno prenesti neposredno s spletnega mesta WordPress.org.

Zunanji vtičniki in teme so lahko tvegani, saj vključujejo kodo, ki se bo izvajala na vašem strežniku aplikacij. Zaupajte samo dodatkom, ki prihajajo iz uglednega vira in razvijalca. Poleg tega morate redno posodabljati vtičnike in teme, saj bodo razvijalci sprostili varnostne izboljšave.

Znotraj Skrbniška konzola WordPress, kartico »Posodobitve« lahko najdete na samem vrhu seznama menijev »Nadzorna plošča«.

3. Namestite Virus Scanner in VPN

Če imate WordPress v lokalnem okolju ali imate popoln dostop do strežnika prek ponudnika gostovanja, morate biti prepričani, da je v vašem operacijskem sistemu nameščen močan skener virusov. Brezplačna orodja za skeniranje vašega mesta WordPress, kot je Virus Total, bodo preverila vse vire in iskala ranljivosti.

Pri povezovanju z vašim WordPress okoljem z oddaljene lokacije vedno uporabljajte odjemalca navideznega zasebnega omrežja (VPN), ki bo zagotovil, da bodo vse podatkovne komunikacije med vašim lokalnim računalnikom in strežnikom popolnoma šifrirane.

4. Zaklep proti brutalnim napadom

Eden najbolj priljubljenih in najpogostejših napadov na WordPress ima obliko tako imenovanih napadov brutalne sile. To ni nič drugega kot avtomatizirani program, ki se pri hekerju pri “vhodnih vratih” osvobodi. Tam sedi in preizkusi na tisoče različnih kombinacij gesla in se spotakne čez desno, dovolj pogosto, da je vredna.

Dobra novica je, da obstaja preprost način za preprečevanje grobe sile. Slaba novica je, da preveč lastnikov spletnih mest ne uporabi popravka. Oglejte si varnostni in požarni zid All in One WP. Brezplačno je in omogoča nastavitev stroge omejitve pri poskusih prijave. Na primer, po treh poskusih vtičnik za prednastavljeno časovno obdobje zaklene spletno mesto proti nadaljnjim prijavam s tem IP naslovom. Prejeli boste tudi e-poštno obvestilo, da se je sprožila funkcija zaklepanja.

5. Dvofaktorska overitev

Ta eleganten način zavarovanja vašega spletnega mesta temelji na dejstvu, da heker verjetno ne bo mogel prevzeti nadzora nad dvema napravama hkrati. Na primer računalnik IN mobilni telefon. Dvofaktorska overitev (2FA) spremeni prijavo na vaše spletno mesto v dvostopenjski postopek. Kot običajno se prijavite na običajen način, vendar boste pozvani, da vnesete dodatno kodo, poslano na vaš telefon.

Pameten, kaj? Ta dodatni korak povečuje varnost vašega spletnega mesta eksponentno z ločevanjem prijave na različne korake. Preveri to seznam brezplačnih vtičnikov to vam bo pomagalo postaviti 2FA. Tisti hekerji, ki so razmišljali, da bi se poskušali zmešati z vašim spletnim mestom, si verjetno že premislijo.

Zaključek

Medtem ko ni 100-odstotno varnega spletnega mesta, obstaja veliko ukrepov, ki jih lahko zaščitite. Z dobrim požarnim zidom lahko posodabljate teme in vtičnike in občasno izvajate pregled virusov.

Morda bo pripomoglo k temu, da bi varnost spletnih strani razmišljali kot večni ponovni postopek. Nikoli ne sme priti do točke, ko stopite korak nazaj in mislite, da je “popolna”, ker se igra med hekerji in zagovorniki spletnih strani ne bo nikoli ustavila, pri čemer se celo uradno odobreni spletni igralci prebijejo v spletni nadzor posel. Samo, če boste dobro seznanjeni z najnovejšimi grožnjami in kako jih odvrniti, boste lahko ohranili kibernetsko varnost in spletno zasebnost.

Škoda, da mora biti svet takšen, vendar ga sprejmi in nadaljuj. Če tega še niste storili, je zdaj pravi čas, da poiščete nekaj spoštovanih novic o kibernetski varnosti. Ali se naročite na njihovo glasilo ali vsaj redno obiskujte. Začnite z izvajanjem Googlovega (ali iskalnika po vaši izbiri) iskanja “novic o kibernetski varnosti”.

Imate vprašanje ali več nasvetov, ki jih želite dodati? Pustite komentar in nas obvestite.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map