Hoe Google Analytics aan WordPress toe te voegen

Hoe Google Analytics aan WordPress toe te voegenLeren hoe u Google Analytics aan WordPress kunt toevoegen, is een zeer belangrijk onderdeel van het runnen van uw eigen website. De software kan u waardevolle informatie geven over wat wel en niet werkt op uw site en laat u weloverwogen beslissingen nemen over de toekomst ervan.


In deze tutorial gaan we verschillende vragen over Google Analytics beantwoorden, waaronder:

 • Wat is Google Analytics en waarom heb je het nodig??
 • Aanmelden bij Google Analytics?
 • Hoe Google Analytics aan WordPress toe te voegen?
 • Hoe Google Analytics te installeren met een WordPress-plug-in?

Laten we beginnen.

Wat is Google Analytics en waarom heb je het nodig??

Voordat we ingaan op de technische dingen, laten we eerst praten over het onderwerp van dit bericht – Google Analytics. Als je een complete beginner bent, weet je misschien niet eens wat het is en waarom het een goed idee is om het aan je WordPress-website te koppelen. Laten we dat eerst bespreken.

1. Google Analytics helpt u uw publiek te leren kennen

Google Analytics is een webanalyse-suite die u helpt uw ​​webverkeer te begrijpen en te analyseren. Het is aanwezig op meer dan 50 miljoen websites over de hele wereld.

De manier waarop het werkt, is dat u een stukje JavaScript-code aan uw pagina toevoegt (meer hierover hieronder) waarmee Google de activiteiten van bezoekers die naar uw site komen, kan volgen. Vervolgens verzamelt het deze activiteiten en presenteert deze in de vorm van statistieken in uw Google Analytics-account.

Google Analytics-voorbeeld

Dit kun je leren van de statistieken:

 • Wie bezoekt uw site? – Geografische en technische informatie over waar uw publiek vandaan komt en de apparaten die ze gebruiken om uw site te bezoeken.
 • Wat doen uw bezoekers?? – Ontdek welke pagina’s ze bekijken, uw bouncepercentage (wat betekent het aandeel bezoekers dat al na één pagina vertrekt), hoe lang ze op uw site blijven en meer.
 • Wanneer komen ze langs? – Google Analytics laat u ook zien wanneer precies mensen naar uw site komen per uur, dag, week of maand.
 • Hoe vinden ze uw site? – U krijgt ook informatie over of uw publiek uw site vindt in zoekmachines (en welke), sociale media, links op andere websites of dat ze uw siteadres rechtstreeks invoeren.
 • Hoe reageren ze op uw inhoud? – Vanuit Google Analytics kunt u ook begrijpen hoe mensen omgaan met uw WordPress-site, bijvoorbeeld de links waarop ze klikken. Als u bepaalde doelen definieert (zoals het converteren van bezoekers naar e-mailabonnees), kunt u dat ook volgen.

2. Gebruik de informatie om uw website te optimaliseren

Wat kunt u doen met deze informatie? Hoe vind je dat nuttig? Als u het bovenstaande kent, kunt u veel dingen doen.

 • Pas uw site aan om uw publiek beter van dienst te zijn. Bijvoorbeeld door technische aspecten te verbeteren of een taal toe te voegen.
 • Optimaliseer verkeersbronnen – investeer meer in de bronnen die bijzonder goed werken of verhoog uw inspanningen bij de bronnen die dat niet doen.
 • Verbeter uw inhoud en inhoudsstrategie om bezoekers meer te laten zien waarin ze geïnteresseerd zijn.
 • Volg marketingcampagnes en kijk of ze werken.
 • Vind uw slechtst presterende pagina’s en onderneem stappen om ze beter te maken.

Kortom: met webanalyse kunt u giswerk elimineren en beslissingen nemen over uw site op basis van feiten en harde gegevens in plaats van een onderbuikgevoel. Google Analytics is volledig gratis te gebruiken en draagt ​​dus niet bij aan de kosten van de website.

Stap 1. Meld u aan bij Google Analytics

Voordat u de software op uw site kunt aansluiten, moet u zich eerst aanmelden. We zullen dat eerst doen door naar de website te gaan Google Analytics-startpagina.

Maak een Google Analytics-account

Als je al een Google-account hebt, gebruik je het gewoon om in te loggen. Als dat niet het geval is, klik je op de knop om je aan te melden en een heel nieuw account te maken. Als u klaar bent met een van beide, ziet u het onderstaande scherm.

Stel een Google Analytics-account in

Het laat al het proces zien dat we zullen doorlopen. Raken Aanmelden starten. Zorg ervoor dat u op het volgende scherm een ​​keuze maakt tussen een mobiele app en een website website. Daarna moet u uw gegevens invoeren.

Geef accountgegevens op

Houd er rekening mee dat uw account verschillende websites kan bevatten die u bijhoudt. Daarom kan een geschikte accountnaam zoiets zijn Zakelijke websites. De website naam, adres, branchecategorie, land en tijdzone moeten voor zichzelf spreken. Onder Instellingen voor het delen van gegevens, u kunt kiezen wat u passend vindt.

Als je klaar bent, klik je op Ontvang tracking-ID doorgaan. Mogelijk moet u in de volgende stap akkoord gaan met de algemene voorwaarden van Google Analytics. Daarna ziet u de pagina met uw trackingcode en tracking-ID.

Google Analytics-trackingcode en -ID

Dat is voorlopig alles wat we wilden bereiken.

In de volgende stap zullen we de trackingcode toevoegen aan uw WordPress-site. Om dit te doen, hebt u mogelijk de code of de tracking-ID nodig, dus het is logisch om het browsertabblad open te laten. In het geval dat u het sluit en er later heen moet, kunt u uw trackingcode altijd vinden onder Beheer> Trackinginfo> Trackingcode.

Stap 2. Leer de basis van Google Analytics

Voordat we ingaan op het toevoegen van de code aan uw site, nemen we de gelegenheid om even rond te kijken in de hoofdinterface van Google Analytics. Op die manier krijg je een beter begrip van het soort informatie dat je daar kunt vinden. U kunt er komen door op te klikken Huis knop.

Google Analytics-account

Aan de rechterkant ziet u altijd de statistieken voor uw website, terwijl u aan de linkerkant kunt kiezen naar welke gegevens u wilt kijken. Het deel van het programma waar u de meeste tijd zult doorbrengen is het Rapporten tabblad. U zult een aantal verschillende secties vinden die, indien erop wordt geklikt, andere submenu’s bevatten en de volgende informatie bevatten:

 • Echte tijd – Laat zien wat er op uw site gebeurt op het moment van de waarneming. Hoeveel bezoekers er momenteel op staan, waar ze vandaan komen, waar ze naar kijken en meer.
 • Publiek – Bevat informatie die u helpt meer te weten te komen over uw gebruikers, bijv. Het aantal bezoekers in een bepaalde periode, hoe lang ze gemiddeld bleven en de demografische en technische informatie over hen.
 • Overname – Laat zien welke bronnen gebruikers naar uw site sturen en informatie over uw marketingkanalen.
 • Gedrag – Alles over wat uw gebruikers doen nadat ze op uw site zijn gekomen, de inhoud waarnaar ze kijken en meer.
 • Conversie – Als u doelen heeft ingesteld binnen Google Analytics, begrijpt u hier hoe goed u presteert om ze te bereiken.

Alles goed tot nu toe? Laten we dan eens kijken hoe u Google Analytics nu aan uw WordPress-site kunt toevoegen.

Stap 3. Voeg Google Analytics toe aan WordPress

Om ervoor te zorgen dat Google Analytics uw bezoekers gaat volgen, moet de bovenstaande code aanwezig zijn op elke pagina van uw site waarop u dat wilt doen. Dat zijn ze meestal allemaal. Hier ziet u hoe u dit handmatig kunt bereiken.

Optie A: Voeg de code in header.php

Een van de belangrijkste manieren om de trackingcode aan uw site toe te voegen, is deze in uw koptekst in te voegen. Op deze manier wordt het op elke pagina geladen.

Dankzij de manier waarop WordPress is opgezet, is dit heel eenvoudig te bereiken. De meeste standaardthema’s hebben een header.php bestand dat verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de sitekopsectie. U kunt hier dus eenvoudig de Google Analytics-code invoeren.

Houd er echter rekening mee dat wanneer u wijzigingen aanbrengt in themabestanden, dit altijd het beste in een kind thema. Anders gaan ze verloren wanneer u uw hoofdthema bijwerkt. Kinderthema’s zijn over het algemeen super handig en je moet er zeker verder over lezen.

Nadat u uw kindthema heeft gemaakt, kopieert u eenvoudig de header.php van het hoofdthema erin en begin het te bewerken. Kopieer en plak vervolgens de trackingcode van Google Analytics vlak voor het sluiten haakje.

Voeg Google Analytics-trackingcode toe aan het WordPress-headerbestand

Zorg er ook voor dat de code is ingepakt

Opslaan, uploaden en vanaf dat moment zou Google Analytics moeten beginnen met volgen.

Optie C: gebruik een aangepaste plug-in

Een derde optie om de trackingcode handmatig aan uw site toe te voegen, is het maken van uw eigen plug-in. Dit geeft je ook de mogelijkheid om tracks in en uit te schakelen vanaf de WordPress-backend. Bovendien zorgt het ervoor dat de Google Analytics-trackingcode op uw site blijft staan, zelfs als u van thema verandert.

Maak je geen zorgen als je nog nooit een plug-in hebt gemaakt - het is heel eenvoudig! Voordat we er op ingaan, even een korte opmerking: om het onderstaande te laten werken, moet je actieve thema de wp_head haak binnen header.php. Dat is meestal standaard geïmplementeerd, maar het is de moeite waard om te controleren!

Als je klaar bent, hoef je alleen maar een nieuw PHP-bestand te maken. Neem de teksteditor van uw keuze, maak een nieuw bestand en sla het op als iets soortgelijks nick-google-analytics.php. Voeg er vervolgens de volgende code aan toe (hint: het is dezelfde functie als voorheen plus een koptekst waarmee WordPress weet dat dit een plug-in is).

  

Zorg ervoor dat u de voorbeeld-trackingcode vervangt (alles daartussenin ) met je eigen. Anders werkt het niet. Pas ook de koptekst aan naar wat u maar wilt.

Als u klaar bent, slaat u het bestand op en uploadt u het naar de map met plug-ins van uw site (wp-content> plug-ins). Je kunt het ook een eigen submap geven als je wilt. Als je klaar bent, activeer je het vanuit de WordPress-back-end zoals elke andere plug-in.

Activeer aangepaste WordPress-plug-in voor Google Analytics-trackingcode

Hoewel het bovenstaande niet erg ingewikkeld is, en nog eenvoudiger is, is het gebruik van een van de vele beschikbare plug-ins. We zullen het proces nu met één voorbeeld bespreken en later kijken naar nog een paar plug-ins die hetzelfde kunnen doen.

Hoe Google Analytics te installeren met een WordPress-plug-in

Voor deze tutorial gebruiken we Google Analytics voor WordPress door MonsterInsights. Het is de populairste plug-in in de directory voor dit doel met meer dan twee miljoen installaties. Het is ook heel gemakkelijk te gebruiken en wordt geleverd met een module die het GDPR-compatibel maakt (helaas alleen in de premium-versie).

Laten we gaan!

1. Installeer de plug-in

Natuurlijk, wanneer u een plug-in op uw WordPress-site wilt gebruiken, is de eerste stap om deze te installeren. Ga daarvoor gewoon naar Plug-ins> Nieuw toevoegen. Zoek ernaar op naam (op zoek naar google analytics zou genoeg moeten zijn).

Google Analytics WordPress-plug-in

Als je het in de lijst vindt, druk je op Installeer nu om te beginnen met downloaden naar uw site. Activeer als het klaar is.

2. Maak verbinding met Google Analytics

Wanneer de plug-in actief is, vindt u een nieuw menu-item genaamd Inzichten in het dashboard van uw site. Klik erop om naar de Instellingen menu.

Verifieer MonsterInsights met een Google Analytics-account

Klik op Verifieer met uw Google-account. Hiermee wordt u omgeleid naar de Google Analytics-pagina. U wordt gevraagd om in te loggen of, als u dat al bent, om het account te selecteren dat u wilt gebruiken voor tracking.

Log in op Google-account

Nadat u bent ingelogd, vraagt ​​Google Analytics u om toestemming te geven voor de WordPress-plug-in om toegang te krijgen tot uw gegevens.

Sta plug-in toe om Google Analytics aan WordPress toe te voegen

Dit is nodig om het te laten werken, zorg ervoor dat je het toestaat. Daarna moet u nog steeds het profiel selecteren dat u wilt volgen. Selecteer degene die je eerder hebt gemaakt en voltooi de authenticatie wanneer je dit hebt gedaan.

Dat is het! U wordt teruggestuurd naar uw site. We zeiden toch dat het makkelijk zou worden!

2.1 Alternatieve methode

Dit is niet de enige manier om Google Analytics met deze plug-in aan uw WordPress-site toe te voegen. U kunt uw UA-trackingcode ook handmatig invoeren. Klik daarvoor gewoon op Klik hier om handmatig te authenticeren.

Voer handmatig de tracking-ID van Google Analytics in WordPress in

U vindt uw UA-code als tracking-ID in uw Google Analytics-account.

Tracking-ID van Google Analytics

Kopieer en plak het in het veld in de plugin-instellingen. Sla vervolgens uw wijzigingen op. Gedaan!

Houd er rekening mee dat u op deze manier de MonsterInsights-rapporten niet in uw WordPress-back-end kunt gebruiken.

3. Pas de trackinginstellingen aan

Eenmaal verbonden, kunt u op de klikken Volgen tabblad bovenaan om wijzigingen aan te brengen in hoe de app uw bezoekers volgt.

MonsterInsights-trackinginstellingen

Laten we snel de belangrijkste bespreken:

 • Verloving - Opties waarmee u sitegebruikers per gebruikersrol kunt negeren en het bijhouden van gebeurtenissen kunt inschakelen (wat betekent klikken op de links)
 • Demografie - Schakel demografische en interesserapporten in. Wat nog belangrijker is: hier kunt u IP-anonimisering inschakelen.
 • Rechten - Laat u bepalen wie op uw site de rapporten kan bekijken en instellingen kan wijzigen, of u nu wilt dat de plug-in automatisch wordt bijgewerkt, gebruiksstatistieken bijhoudt en aankondigingen weergeeft.

Er zijn nog een paar kleine dingen die u kunt wijzigen, zoals het afhandelen van gelieerde links en meer. Helaas maken de meeste opties deel uit van de premium-versie van de plug-in.

4. Controleer de rapporten

Het leuke van MonsterInsights is niet alleen dat het gemakkelijk te gebruiken is, maar ook dat het Google Analytics-gegevens rechtstreeks naar het WordPress-dashboard haalt. Je kunt het zien onder Insights> Rapporten.

MonsterInsights-rapportage

Houd er rekening mee dat het enige tijd duurt voordat Google gegevens weergeeft. Daarom kan dit onderdeel op dit moment leeg zijn, net als in uw Google Analytics-account. Over het algemeen duurt het 12-24 uur voordat de gegevens verschijnen, kom later gewoon terug.

Google Analytics en WordPress in een notendop

Google Analytics is een belangrijk hulpmiddel om uw WordPress-site te verbeteren. Het kan u waardevolle informatie over uw publiek geven, zodat u ze beter van dienst kunt zijn.

In het bericht hierboven hebben we het gehad over alles wat u moet weten over deze webanalyse-suite, inclusief waar u aan moet denken in termen van wetgeving inzake gegevensprivacy.

Afgezien daarvan is, zoals u hebt gezien, het toevoegen van de analyses aan uw site niet ingewikkeld. In wezen hoeft u zich alleen maar aan te melden en de trackingcode aan uw site toe te voegen.

Dit laatste kunt u handmatig doen door het aan sjabloonbestanden toe te voegen, inclusief een functie of een aangepaste plug-in. Plug-ins bieden een nog gemakkelijkere manier zoals je hebt gezien. Daar zijn ook veel verschillende opties voor.

Inmiddels ben je klaar om Google Analytics toe te voegen aan je WordPress-site. We hopen dat het u zal helpen uw website nog succesvoller te maken!

Eventuele gedachten over Google Analytics en WordPress? Zo ja, deel het dan in de opmerkingen hieronder.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map