Hoe u “Fout bij het tot stand brengen van een databaseverbinding” in WordPress kunt oplossen

De gevreesde zien,


Fout bij het tot stand brengen van een databaseverbinding

… is de definitie van een slechte dag als je een WordPress-website-eigenaar bent.

Geef toe, deze foutmelding ziet er behoorlijk ernstig uit. Er is geen ontwerp, geen bekende WordPress-site-elementen, alleen tekst:

Fout bij het tot stand brengen van een databaseverbinding

Stop eerst met paniek!

We weten dat je op dit moment waarschijnlijk een beetje bang bent, maar laten we je dat verzekeren dit probleem kan worden opgelost en eventuele permanente schade kan worden voorkomen. In feite is de fout bij het tot stand brengen van een databaseverbinding vrij algemeen.

Het probleem begrijpen

Zoveel als we niet willen spelen Captain voor de hand liggende hier spreekt de aard van de fout voor zich: het is een fout bij het tot stand brengen van een databaseverbinding.

Dit is precies wat het betekent:

WordPress gebruikt twee belangrijke stukjes technologie om je al zijn geweldige mogelijkheden te bieden: PHP en MySQL.

 • PHP is een programmeertaal. WordPress – de belangrijkste WordPress-bestanden – zijn geschreven in PHP. Saai, sorry.
 • MySQL is een databasetechnologie. WordPress gebruikt een MySQL-database om alle inhoud van uw website op te slaan. Dit omvat uw berichten, pagina’s, maar ook de kleinere elementen, zoals de titel van uw site, de lay-out van uw widgets, de kleurinstellingen, enz. Kortom, de MySQL-database is waar elke, zelfs het kleinste stukje informatie over uw website, wordt bewaard.

Door de twee samen te voegen, gebruikt WordPress PHP-opdrachten om verbinding te maken met de MySQL-database, de benodigde informatie te krijgen en vervolgens alles op het scherm weer te geven.

Dit is waar de fout in het spel komt. De fout treedt op wanneer WordPress om welke reden dan ook geen toegang heeft tot de informatie in de database via PHP-opdrachten. Wanneer dat gebeurt, weet WordPress eigenlijk niet wat te doen, dus het enige dat het kan zeggen is: ‘Fout bij het tot stand brengen van een databaseverbinding’.

Dat gezegd hebbende, kunnen er een handvol redenen zijn waarom de fout optreedt. Enkele van de meest voorkomende:

 • ✅ Onjuiste inloggegevens. WordPress heeft een specifieke login en wachtwoord nodig om toegang te krijgen tot de database. Als die om welke reden dan ook zijn gewijzigd, kan WordPress niets meer uit de database halen.
 • ✅Beschadigde WordPress-bestanden. De kern WordPress-bestanden kunnen beschadigd raken als gevolg van onder meer een mislukte update. Dit kan zaken zijn als mislukte updates van de plug-ins, thema’s en zelfs de belangrijkste WordPress-software-updates.
 • ✅Corrupted database. Dit kan het gevolg zijn van een frauduleuze plug-in die de database intern in de war brengt, een hackeraanval, een mislukt thema en nog veel meer.
 • ✅De databaseserver is niet beschikbaar. In sommige gevallen wordt de webserver – de server die uw websitebestanden opslaat – op een andere computer dan de database uitgevoerd. En die afzonderlijke databaseserver kan om welke reden dan ook gewoon niet werken.
 • ✅ Te veel verkeer. Ook al is dit een goed probleem, het blijft een probleem. In het bijzonder reageert uw database mogelijk niet vanwege een hoge piek in het verkeer. Misschien is een van uw berichten bijvoorbeeld viraal gegaan en probeert nu iedereen en zijn hond toegang tot uw site te krijgen? Daarom kan de server een deel van die bezoeken niet afhandelen.

Hoe “Fout bij het tot stand brengen van een databaseverbinding” te verhelpen

Aangezien we uw tijd op prijs stellen, gaan we eerst een pad aanbevelen dat het probleem waarschijnlijk voor u oplost snel. Vervolgens gaan we dieper in en laten we u zien hoe u alle oplossingen zelf handmatig kunt uitvoeren.

Stap 1: Neem contact op met uw webhostprovider

Neem contact op met hostingondersteuning
Contact opnemen met de ondersteuning van uw webhost is altijd een goed idee …

Het is veilig om aan te nemen dat als uw site een minuut geleden (of een dag geleden) werkte en nu niet meer, de fout aan het einde van uw webhost kan liggen.

Alle kwaliteitshosts bieden tegenwoordig een vorm van snel reagerende ondersteuning, meestal via livechat.

Begin door contact op te nemen met die live chat, zeg dat u een “fout ondervindt bij het tot stand brengen van een databaseverbinding” (plak de zin) en vraag:

 • als de databaseserver zonder problemen actief is, en
 • als er momenteel geen piek is in activiteit of verkeer op de server.

In de meeste gevallen, als je ze vertelt wat voor soort fout je hebt, zullen ze je laten weten wat de oorzaak precies is, of ze zullen het zelfs voor je oplossen.

Het belangrijkste is dat ze u laten weten of uw database in orde is en of er verdachte activiteiten op de server zijn.

Als de fout niet aan hun kant ligt (de server is operationeel en er zijn geen pieken in het verkeer) en ze willen u niet helpen, ga dan verder met stap 2:

Stap 2: Controleer of uw plug-in of themabestanden niet beschadigd zijn

Uw WordPress-bestanden kunnen beschadigd raken als gevolg van een paar ongelukkige gebeurtenissen.

Misschien heb je het bijvoorbeeld een plug-in of een thema bijgewerkt, en het hele ding stortte in? Misschien heb je de site aangesloten op een externe dienst? Misschien heb je sommige bestanden met de hand bewerkt?

Als een van de bovenstaande dingen een belletje doet rinkelen, heb je waarschijnlijk je boosdoener. Sla deze stap over als je dat nog niet hebt gedaan.

Dit kun je doen:

 • Eerste: maak verbinding met uw host via FTP. U kunt dit doen met een gratis tool genaamd FileZilla.

Om verbinding te maken, hebt u een login en een wachtwoord voor uw FTP-account nodig. Als u niet weet wat / waar die zijn, kunt u ze het gemakkelijkst vinden door de eerste e-mails te doorzoeken die u van uw webhost heeft ontvangen toen u zich voor het eerst aanmeldde. Als alternatief kunt u de ondersteuningsmedewerker van de live chat vragen om u die details te geven.

Als u ze hebt, maakt u verbinding met de server en navigeert u naar de hoofdmap van WordPress. Het wordt meestal ‘public_html’ of ‘www’ genoemd, of u bevindt zich er misschien al in zodra u de FTP-verbinding tot stand heeft gebracht.

De vuistregel is dat als je submappen zoals “wp-content” en “wp-admin” kunt zien, je in de WordPress root zit. Voorbeeld:

WordPress root

 • Tweede: Ga naar “wp-content” en hernoem de map “plug-ins” naar iets anders (wat dan ook andere namen, zolang het geen ‘plug-ins’ zijn):

hernoem plug-ins

 • Derde: Ga terug naar uw site en kijk of de fout nog steeds aanwezig is.

Zo niet, dan weet je nu dat dit wordt veroorzaakt door een plug-in. Ga terug naar FTP, hernoem de map terug naar “plug-ins”. Ga erin en verander de mapnamen van de individuele plug-ins één voor één. De eenvoudigste manier om dit te doen is door aan het einde een onderstrepingsteken toe te voegen: “_”

naam veranderd

Blijf terugkomen naar uw site om te zien wanneer de fout wordt geactiveerd of verdwijnt. Zodra je het hebt teruggebracht tot één specifieke plug-in, heb je de onruststoker gevonden. Verwijder het of ga online om te zien of de oplossing is gedocumenteerd.

 • Als de fout nog steeds aanwezig is, zelfs na het hernoemen van de map “plug-ins”, doorloop exact hetzelfde proces met de map “thema’s”.
 • Als dat niet helpt, hernoem dan beide mappen terug naar ‘plug-ins’ en ‘thema’s’. De fout wordt veroorzaakt door iets anders.

Stap 3: Controleer of uw database niet is beschadigd

De WordPress-database is een vrij complex ding en er zijn veel kleine tandwielen die perfect moeten blijven samenwerken om problemen te voorkomen. Soms gaat er iets mis en dan zie je de fout bij het tot stand brengen van een databaseverbinding.

 •  Het eerste dat u moet controleren, is om naar uw WordPress-dashboard te gaan – YOURSITE.com/wp-admin

Als u dezelfde hoofdfout ziet: “fout bij het tot stand brengen van een databaseverbinding”, slaat u deze stap over.

 • Ten tweede, als je iets anders ziet, let dan goed op wat WordPress suggereert dat je zou moeten doen. In de recente versies heeft WordPress zijn probleemoplossende oplossingen uitgebreid, dus misschien zie je daar een goed advies. Een van de mogelijkheden:

admin fout

Een andere mogelijkheid is dat u een bericht ziet dat begint met “Een of meer databasetabellen zijn niet beschikbaar […]” Dit betekent dat u het bent die de database moet “repareren”.

Dit is eigenlijk best simpel. Maak eerst opnieuw verbinding met uw site via FTP. Ga naar WordPress root en download het “wp-config.php” -bestand naar uw desktop.

Bewerk dit bestand in Kladblok, voeg aan het einde (net ervoor) een extra regel toe “Dat is alles, stop met bewerken”):

definiëren ('WP_ALLOW_REPAIR', waar);

Upload nu het bestand terug naar uw site (via FTP) en overschrijf de oude versie.

Ga naar YOURSITE.com/wp-admin/maint/repair.php

Dit moet je zien:

database reparatie

Klik op een van de knoppen. Zodra de automatische reparatie is voltooid, gaat u terug naar uw site en kijkt u of de fout zich nog steeds voordoet.

Als er geen fout is, geweldig! Maar u moet nog steeds uw “wp-config.php” -bestand terugzetten naar de vorige staat. Verwijder die nieuwe regel die u zojuist hebt toegevoegd en upload het bestand opnieuw.

Als de fout nog steeds aanwezig is, is de volgende stap:

Stap 4: Controleer de gegevens van uw databaseverbinding

Zoals we al zeiden, gebruikt WordPress een specifieke gebruikersnaam en wachtwoord om verbinding te maken met de database. Normaal gesproken veranderen die toegangsgegevens niet vanzelf. U kunt echter enkele rare scenario’s ervaren na het aanbrengen van wijzigingen in uw sitebestanden, de hostingomgeving of iets anders. Met andere woorden, ook al zou dit niet mogen gebeuren, veranderen de toegangsreferenties soms. En met slechte toegangsreferenties – “fout bij het tot stand brengen van een databaseverbinding” gebeurt!

De correctie wordt gedaan in het bestand “wp-config.php”. We hebben het specifiek over deze regels:

definieer ('DB_NAME', 'some_db');
definieer ('DB_USER', 'sommige_gebruikersnaam');
definieer ('DB_PASSWORD', 'some_pass');
definieer ('DB_HOST', 'localhost');

Ze bevatten alle details die WordPress nodig heeft om verbinding te maken met de database. Als een van deze onjuist is, wordt er geen verbinding tot stand gebracht.

Merk op dat er een handmatige manier is om dit probleem op te lossen, maar het vereist eerlijk gezegd meerdere stappen en kan erg verwarrend zijn op basis van de webhost die je gebruikt en de interface die ze gebruiken. Met andere woorden, alles wat we zouden zeggen, zou nog steeds alleen van toepassing zijn op een klein aantal gebruikers die toevallig dezelfde host gebruiken als wij, dus we hebben een veel universelere oplossing voor u:

Neem die vier regels uit het bestand “wp-config.php”, kopieer ze gewoon naar het klembord, neem opnieuw contact op met de ondersteuning van uw webhost, plak die regels in het chatvenster en vraag of de details juist zijn om verbinding te kunnen maken in uw database.

De vertegenwoordiger controleert alles en komt terug met feedback. Meestal geven ze u de juiste details voor het geval er iets is veranderd.

Het enige wat u hoeft te doen is de nieuwe inloggegevens op te nemen en deze in uw “wp-config.php” -bestand te plaatsen waar de oude in het verleden waren.

definieer ('DB_NAME', 'some_db'); / * dit is de naam van uw WordPress-database * /
definieer ('DB_USER', 'sommige_gebruikersnaam');
definieer ('DB_PASSWORD', 'some_pass');
definieer ('DB_HOST', 'localhost'); / * dit is het webadres van uw databaseserver * /

Upload ten slotte het bestand opnieuw via FTP.

In dit stadium kunt u teruggaan naar uw site en kijken of de fout is verholpen.

Zo niet, dan hebben we nog een laatste stap voor u:

Stap 5: Herstel de standaard WordPress-bestanden

Zoals we eerder vermeldden, kunnen de belangrijkste WordPress-bestanden om een ​​aantal redenen beschadigd raken. Misschien is er een hackpoging gedaan op uw site, misschien heeft u per ongeluk enkele bestanden gewijzigd, misschien heeft een frauduleuze plug-in de wijziging aangebracht.

Wat het ook is, u kunt nog steeds de standaard native-bestanden van WordPress herstellen. De eenvoudigste manier om dat te doen, is door gewoon een schone versie van WordPress te downloaden van WordPress.org en deze te kopiëren naar degene die je nu hebt.

Ga hier, en download het nieuwste pakket naar uw desktop. Uitpakken. Blader door het uitgepakte archief en verwijder de map “wp-content”.

Maak vervolgens verbinding met uw site via FTP, ga naar de belangrijkste WordPress-root en upload uw nieuwe WordPress-bestanden. Overschrijf alle voorgaande bestanden.

upload nieuwe WordPress-bestanden

Wanneer het uploaden is voltooid, ga je terug naar je site en zie je het effect.

Dit is een laatste redmiddel. Als dit niet helpt, heeft u geen andere keuze dan terug te komen naar de ondersteuningslijn van uw webhost, hen alles te vertellen wat u heeft gedaan en om hulp te vragen. In dit stadium heb je in feite alles uitgeput wat je kunt doen om het probleem zelf op te lossen en is het de beurt aan de gastheer om het op te lossen. U betaalt toch uw hostingrekeningen, nietwaar??

Hoe u deze fout in de toekomst kunt voorkomen?

Hoewel er geen 100% veilige manier is om uw site te beschermen tegen fouten bij het tot stand brengen van een databaseverbinding, zijn er twee belangrijke elementen die u in uw verzekeringspuzzel moet hebben om voor ten minste 90% veilig te zijn:

 • Kwaliteit hosting. Werk alleen met hosts die hun platforms hebben geoptimaliseerd om met WordPress te werken. Zo kunt u altijd rekenen op deskundige ondersteuning en snelle hulp. Om nog maar te zwijgen over het feit dat u ook veel voorkomende WordPress-problemen zult vermijden. Dit zijn onze aanbevelingen.
 • Maak back-ups. Installeer een eenvoudige back-up plug-in zoals UpdraftPlus (het werkt automatisch) en je moet altijd een werkende WordPress back-up die u kunt herstellen als al het andere niet lukt.

We hopen dat deze gids helpt! En neem zoals altijd contact met ons op als u het moeilijk heeft met een fout bij het tot stand brengen van een databaseverbinding.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map