Populair CMS per marktaandeel


populaire cms


Als je nieuw bent in de wereld van contentmanagementsystemen (CMS), is hier een supereenvoudige definitie:

Met contentbeheersystemen kunnen de niet-techneuten van de wereld volledige, werkende, professioneel ogende websites maken zonder een beetje code aan te raken.

Als je een CMS gebruikt, hoef je niet te begrijpen hoe websites werken. En het leuke is dat bijna half van alle 1.271.920.923 websites online gebruik een CMS, dus je bent in goed gezelschap.

We leiden je door de top 10 meest populaire CMS-platforms op marktaandeel. We zullen ook ingaan op de functies van elk CMS-platform, de vereisten van het gebruikersvaardigheidsniveau, de soorten bedrijven die het meest geschikt zijn voor het platform en meer.

Snelle statistieken en inhoudsoverzicht:

 1. WordPress (27+ miljoen live websites)
 2. Wix (3.8+ miljoen live websites)
 3. Squarespace (1,9+ miljoen live websites)
 4. Joomla! (1.8+ miljoen live websites)
 5. Shopify (1,1+ miljoen live websites)
 6. Drupal (630+ duizend live websites)
 7. Blogger (430+ duizend live websites)
 8. Prestashop (285+ duizend live websites)
 9. Magento (265+ duizend live websites)
 10. Bitrix (223+ duizend live websites)

De 10 populairste CMS-platforms

Alle gegevens in dit artikel zijn afkomstig van deze bron: Gebouwd met.

1. WordPress (27+ miljoen live websites)


WordPress

Beschouwd als de kolos van populaire CMS’s, blijft WordPress de markt met een ruime marge leiden. In termen van het hele internet (websites gebouwd met of zonder een CMS), 35,6% van hen zijn WordPress-websites.

WordPress is open-source software, wat betekent dat het gratis te downloaden en te gebruiken is. Het maken en uploaden van uw WordPress-website vereist echter de aankoop van een aangepast domein en hosting.

Een ander voordeel van WordPress is dat het platform duizenden professionele thema’s biedt en dat je vrijwel elke functie via duizenden plug-ins kunt installeren. De meeste plug-ins zijn gratis (premium-plug-ins zijn beschikbaar voor gespecialiseerd gebruik) en WordPress-thema’s variëren over het algemeen van $ 15 tot $ 60+.

Hier is Avada, een van de best verkochte WordPress-thema’s op de ThemeForest-marktplaats:

Avada
Afbeeldingsbron: Avada.

Vaardigheidsniveau: 1-2

De meeste mensen zullen je vertellen dat WordPress gemakkelijk te gebruiken is. Ja, maar dit komt met een waarschuwing. Er zal een beetje een leercurve zijn en het manoeuvreren rond de admin-backend kan lastig zijn voor nieuwkomers. WordPress is ook de droom van een hacker, dus het bijhouden van versie-updates is belangrijk.

Aangezien WordPress open-source is, moet u het zelf downloaden en installeren op uw hostserver. Gelukkig hebben de meeste hosts een installatie met één klik die tijd bespaart (handmatige installatie is ook enigszins technisch). Als u hulp nodig heeft, zal een snelle Google-zoekopdracht informatie opleveren over vrijwel elk technisch WordPress-probleem.

Bedrijfstypen:

WordPress-websites zijn geschikt voor elk type bedrijf. Van e-commerce tot bloggers tot op service gebaseerde bedrijven en op technologie gerichte startups, WordPress biedt tal van functies en mogelijkheden waarmee zowat elk bedrijf snel aan de slag kan. Voor eCommerce-websites zijn echter gespecialiseerde plug-ins zoals WooCommerce vereist.

Voordelen:

 • �� SEO-vriendelijke functies
 • �� Mobielvriendelijke functies
 • �� Gebruiksvriendelijk
 • �� Bloggen-functionaliteit (WordPress-software is gemaakt voor bloggen)
 • �� E-commerce functionaliteit

Nadelen:

 • �� WordPress is gebruiksvriendelijk, maar het kan moeilijk zijn om te leren en te beheren als je nieuw bent op het platform.

NOTITIE: We verwijzen hier naar WordPress.org. Dit moet niet worden verward met WordPress.com, een minder robuuste versie van WordPress waarvoor u geen hosting hoeft aan te schaffen. Dit is het verschil tussen WordPress.org en WordPress.com.

2. Wix (Betaald)


Wix

Wix is ​​een andere alles-in-één website-builder die is ontworpen voor de complete beginner. Het is ook volledig gehost en Wix beheert alle technische details.

Wix-prijzen
Wix-prijzen.

Wix biedt een gratis, beperkt abonnement. Premium upgrades zijn inbegrepen in betaalde pakketten, die beginnen bij $ 13 – $ 39 per maand voor basiswebsites en $ 23 – $ 500 + per maand voor zakelijke en e-commerce websites.

Bedrijfstypen:

Wix is ​​het meest geschikt voor solo-ondernemers of kleine bedrijven van welk type dan ook; de eCommerce- en blogmogelijkheden ontbreken echter in vergelijking met respectievelijk Shopify en WordPress. Net als bij Squarespace is het beperkt als je je website sterk wilt aanpassen. Aanpassing kan de hulp van een ontwikkelaar vereisen.

De SEO-functies van Wix ontbraken de afgelopen jaren, maar het populaire CMS-platform heeft verbeteringen aangebracht. Voor kleine bedrijven is dit geen probleem, maar middelgrote tot grote bedrijven zullen betere resultaten vinden op een robuuster platform.

Vaardigheidsniveau: 1

Wix is ​​gebruiksvriendelijk en makkelijk te bedienen. Het vereist een kleine leercurve om vertrouwd te raken met het platform, maar is over het algemeen eenvoudig te gebruiken.

Voordelen:

 • �� SEO-vriendelijke functies (de afgelopen jaren beter)
 • �� Mobielvriendelijke functies
 • �� Gebruiksvriendelijk
 • �� Bloggen-functionaliteit (niet zo robuust als WordPress)
 • �� E-commerce functionaliteit (niet zo robuust als Shopify)

Nadelen:

 • �� Kosten – er is een maandelijkse vergoeding om het platform te gebruiken; Wix biedt echter een gratis, beperkt abonnement
 • �� Functies en maatwerk zijn enigszins beperkt voor meer gevestigde bedrijven

Hier is onze tutorial over het gebruik van Wix.

3. Squarespace (Betaald)


Squarespace

Squarespace is een drag-and-drop platform voor het bouwen van websites dat geen installatie op uw hostserver vereist, omdat het geen open source is. Net als Shopify heeft Squarespace hosting, SSL-certificaten, ondersteuning en andere functies ingebouwd in het platform. Al deze zijn inbegrepen in de prijsstelling, die varieert van $ 12 tot $ 40 per maand.

Squarespace-prijzen
Squarespace-prijzen.

Squarespace staat bekend om zijn strakke, moderne sjablonen. De esthetiek neigt naar eenvoudig en elegant en de sjablonen bevatten veel witruimte.

Squarespace sjabloon
Squarespace-sjabloon.

Bedrijfstypen:

Alle soorten bedrijven kunnen een huis vinden op Squarespace. Als je nieuw bent bij het bouwen van websites, is Squarespace misschien een goed begin. Een van de nadelen van een websitebouwer zoals Squarespace is echter dat het platform niet zoveel aanpassingsflexibiliteit biedt als een open-sourceplatform zoals WordPress. U moet een ontwikkelaar inhuren als u de parameters van de thema’s wilt aanpassen.

Vaardigheidsniveau: 1-2

Aan de slag gaan vereist enige training over het gebruik van het platform. Maar het is relatief gemakkelijk te manoeuvreren als je het eenmaal onder de knie hebt, en Squarespace biedt tal van tutorialvideo’s met uitleg.

Voordelen:

 • �� SEO-vriendelijke functies
 • �� Mobielvriendelijke functies
 • �� Gebruiksvriendelijk
 • �� Bloggen-functionaliteit (niet zo robuust als WordPress)
 • �� E-commerce functionaliteit (niet zo robuust als Shopify)

Nadelen:

 • �� Kosten – er is een maandelijkse vergoeding om het platform te gebruiken
 • �� Functies en maatwerk zijn enigszins beperkt voor meer gevestigde bedrijven

4. Joomla! (1,8+ miljoen live sites)


Joomla!

Hoewel Joomla! neemt de tweede plaats in onder de meest populaire CMS-platforms, het is nog steeds vrij ver verwijderd van de leider, WordPress, die ver vooruit is qua marktaandeel.

Dat gezegd hebbende, Joomla! is een levensvatbaar CMS voor veel soorten websites. Het is gratis en open source zoals WordPress en vereist ook de aankoop van een aangepast domein en hosting om in te stellen. Installatie met één klik is beschikbaar bij de meeste hostingproviders.

Vergelijkbaar met WordPress-plug-ins, Joomla! biedt extensies waarmee u de functies van uw website kunt aanpassen.

Vaardigheidsniveau 2-3:

We hebben Joomla! een vaardigheidsniveau van 2-3 omdat het een beetje uitdagender kan zijn dan WordPress om in te stellen. Dat gezegd hebbende, het web staat vol met tutorials en advies over hoe je vrijwel alles kunt doen wat je wilt op het platform.

Bedrijfstypen:

Net als WordPress, Joomla! is geschikt voor elk type zakelijke website, hoe groot of klein ook.

Voordelen:

 • �� SEO-vriendelijke functies
 • �� Mobielvriendelijke functies
 • �� Bloggen-functionaliteit
 • �� E-commerce functionaliteit

Nadelen:

 • �� Niet erg gebruiksvriendelijk voor beginners

5. Shopify (1+ miljoen live websites)


Shopify

Shopify is een marktleider op het gebied van e-commerce. In tegenstelling tot de eerste drie populaire CMS-platforms is Shopify SaaS (software as a service). U betaalt het platform een ​​vergoeding (van $ 29 tot $ 299 per maand) om de technische details van uw winkel te beheren, zoals hosting, beveiliging, SSL-certificering en alle andere functies die u nodig heeft om uw winkel te bedienen.

Shopify-prijzen
Shopify-prijzen.

Shopify heeft in het platform alle functies ingebouwd die eCommerce-winkeleigenaars nodig hebben, zoals het verzamelen van betalingen, verzending, voorraad- en kortingsbeheer en meer. Shopify biedt ook meerdere plug-ins waarmee u uw winkel kunt aanpassen.

Vind je WordPress leuk, maar wil je Shopify uitproberen? Je kunt Shopify ook integreren met je WordPress-website.

Bedrijfstypen:

Shopify is alleen gericht op eCommerce-winkels.

Vaardigheidsniveau: 1

Shopify is een gebruiksvriendelijk platform voor nieuwkomers. Hoewel het leren van het platform enige tijd zal vergen, zorgt Shopify voor alle technische details. Als je een probleem hebt, is de ondersteuning van Shopify beschikbaar voor hulp.

Voordelen:

 • �� SEO-vriendelijke functies
 • �� Mobielvriendelijke functies
 • �� Gebruiksvriendelijk
 • �� Bloggen-functionaliteit
 • �� E-commerce functionaliteit

Nadelen:

 • �� Kosten – er is een maandelijkse vergoeding om het platform te gebruiken

6. Drupal (Open source)


Drupal

Vergelijkbaar met WordPress en Joomla!, Drupal is gratis, open-source software die een aangepaste domeinaankoop en installatie op uw hostingserver vereist. De software biedt ook thema’s en modules waarmee u de functies en functionaliteiten van uw website kunt aanpassen.

Waarom kiezen voor Drupal boven WordPress? Hoewel WordPress gemakkelijker te gebruiken is, is Drupal een krachtpatser die zich richt op complexe community-sites voor sociale publicatie die veel inhoud bevatten en grote databases bevatten.

Bedrijfstypen:

Elk type bedrijf is geschikt voor Drupal, maar sommige bedrijven hebben mogelijk extra Drupal-platforms en -extensies nodig.

Vaardigheidsniveau: 2-3

Drupal kan uitdagender zijn om mee te werken dan zelfs Joomla!, Vooral wanneer het uiterlijk van uw site verandert. Het bijwerken van extensies kan ook een uitdaging zijn als ze niet compatibel zijn, wat vaker wel dan niet kan gebeuren. Als u een e-commerce winkel heeft, Drupal Commerce en Ubercart zijn opties; het kan echter zijn dat ze de hulp van een ontwikkelaar nodig hebben om op te zetten.

Voordelen:

 • �� SEO-vriendelijke functies
 • �� Mobielvriendelijke functies
 • �� Bloggen-functionaliteit
 • �� E-commerce functionaliteit

Nadelen:

 • �� In termen van gebruiksvriendelijkheid heeft Drupal mogelijk de hulp van een ontwikkelaar nodig

WordPress versus Joomla! vs. Drupal? Bekijk onze vergelijkingsgids om u te helpen kiezen.

7. Blogger (Vrij)


Blogger

Blogger is een gratis blogplatform van Google. Google host deze blogs, dus uw domeinnaam bevat het subdomein blogspot.com. Je hebt ook de mogelijkheid om hosting in te stellen en je Blogger-domein om te leiden naar een aangepast domein naar keuze.

Bedrijfstypen:

Blogger is een platform voor informele bloggers die niet op zoek zijn naar een bedrijf. De eenvoud is geschikt voor beginners en degenen die bloggen voor persoonlijk plezier.

Vaardigheidsniveau: 1

Blogger is gemakkelijk te gebruiken en te bedienen.

Voordelen:

 • �� SEO-vriendelijke functies
 • �� Mobielvriendelijke functies
 • �� Gebruiksvriendelijk
 • �� Bloggen-functionaliteit (niet zo robuust als WordPress)

Nadelen:

 • �� E-commerce functionaliteit (niet bedoeld voor e-commerce bedrijven)

8. Prestashop (Betaald)


Prestashop

Net als Magento is Prestashop een open-sourceplatform gericht op e-commercebedrijven. Prestashop is gratis te gebruiken, maar u moet een aangepast domein kopen en hosting instellen. Als u een meer betaalbare, gebruiksvriendelijke oplossing wilt dan Magento, dan is Prestashop wellicht de juiste keuze.

Prestashop biedt ook Prestashop Ready, een allesomvattende oplossing die volledig beveiligd en gehost wordt geleverd. Dit abonnement kost € 24,90 per maand.

Bedrijfstypen:

Prestashop is uitsluitend gericht op e-commerce en richt zich meer op kleine en middelgrote bedrijven.

Vaardigheidsniveau: 2+

Hoewel de functies en aanpassingsopties enigszins beperkt zijn, is Prestashop gebruiksvriendelijker dan Magento en goedkoper in gebruik. Om deze redenen is het geschikt voor kleine bedrijven. Nieuwkomers kunnen echter beperkte ondersteuning vinden. Het Prestashop Ready-abonnement zal veel gemakkelijker te gebruiken en te onderhouden zijn dan het zelf installeren van de open-source software.

Voordelen:

 • �� SEO-vriendelijke functies (Magento biedt meer SEO-functies)
 • �� Mobielvriendelijke functies
 • �� Gebruiksvriendelijk
 • �� Bloggen-functionaliteit
 • �� E-commerce functionaliteit

Nadelen:

 • �� Functies en maatwerk zijn enigszins beperkt voor meer gevestigde bedrijven

9. Magento (Betaald)


Magento

Magento is een gratis open-source e-commerceplatform. Net als bij WordPress koopt u een aangepast domein en downloadt en installeert u Magento op uw hostingservers.

Magento biedt verschillende oplossingen, afhankelijk van de grootte van uw bedrijf. Ze beginnen vanaf nul dollar (Magento Open Source) en bevatten ook een alles-in-één cloudoplossing (Magento Commerce) en schaalbaar tot functies op ondernemingsniveau die duizenden dollars per jaar kunnen kosten.

Bedrijfstypen:

Magento is alleen gericht op e-commerce en kan grotere merken en bedrijven op ondernemingsniveau aan.

Vaardigheidsniveau: 3+

In tegenstelling tot andere, meer populaire open source-software, bieden hostingproviders doorgaans geen installatie-optie met één klik voor Magento. Het kan ook moeilijk zijn om online en actief te zijn, vooral voor nieuwkomers.

Voordelen:

�� SEO-vriendelijke functies (de afgelopen jaren beter)

�� Mobielvriendelijke functies

�� Bloggen-functionaliteit

�� E-commerce functionaliteit

Nadelen:

�� In termen van gebruiksvriendelijkheid heeft Magento mogelijk de hulp van een ontwikkelaar nodig

10. Bitrix (Bitrix24)


Bitrix

Bitrix is ​​in 1998 begonnen als websitebouwer. Het is sindsdien uitgegroeid tot een volledige samenwerkingstool voor bedrijven en kreeg de nieuwe naam Bitrix24.

Met pakketten die gratis zijn tot $ 199 per maand, biedt dit populaire CMS-platform functies zoals project-, HR-, document- en tijdbeheer, samenwerkingsfunctionaliteit, een websitebouwer, klantrelatiebeheer en meer.

De websitebouwer biedt hosting, bandbreedte, SSL-codering en functies zoals formulieren, e-mailmarketing en onbeperkte pagina’s.

Bedrijfstypen:

Bitrix24 is geschikt voor meer gevestigde bedrijven van klein tot zakelijk niveau in elke branche. De leercurve is steil, maar de functionaliteit is uitgebreid. Als u alleen op zoek bent naar een websitebouwer, is deze tool misschien niet voor u.

Vaardigheidsniveau: 2

U hoeft de code niet te begrijpen, maar er is een steile leercurve voor het gebruik van de software.

Voordelen:

 • �� SEO-vriendelijke functies
 • �� Mobielvriendelijke functies
 • �� Gebruiksvriendelijk (ja, maar het kost tijd om het systeem te leren)
 • �� Bloggen-functionaliteit (niet zo robuust als WordPress)
 • �� E-commerce functionaliteit

Nadelen:

 • �� Het bedienen van de software vereist een steile leercurve

Snelstarttips voor welk CMS-platform u moet kiezen

Hier volgt een overzicht van de meest populaire CMS-platforms:

 1. WordPress (gratis, open source)
 2. Wix (gratis tot betaalde all-inclusive oplossing)
 3. Squarespace (betaalde all-inclusive oplossing)
 4. Joomla! (gratis, open source)
 5. Drupal (gratis, open source)
 6. Shopify (betaalde all-inclusive eCommerce-oplossing)
 7. Blogger (gratis blogplatform)
 8. Prestashop (gratis, open source eCommerce-oplossing; betaald all-inclusive abonnement)
 9. Magento (gratis, open source eCommerce-oplossing; betaalde opties, op ondernemingsniveau)
 10. Bitrix24 (betaald all-inclusive samenwerkingsplatform)

Een van de eerste beslissingen die u moet nemen, is of u een open-source of een allesomvattende SaaS-oplossing wilt. Voor open source-oplossingen moet u uw website zelf hosten. Met een zelf-gehoste website behoudt u de volledige controle over uw website (u bezit deze in wezen), maar dit proces is technischer en vereist voortdurend onderhoud.

Done-for-you SaaS-oplossingen elimineren de technische uitdagingen, maar ze runnen uw website op hun hosting en hebben daarom volledige controle erover.

TL; DR

WordPress is nog steeds oppermachtig onder alle CMS-platforms.

Als u op zoek bent naar een oplossing die voor u klaar is, is Wix of Squarespace een goede keuze, afhankelijk van uw bedrijfsmodel.

Als u een e-commercebedrijf heeft en u bent geïnteresseerd in een open-sourceoplossing, dan is Shopify of Prestashop een goede keuze. E-commerce winkels op bedrijfsniveau zouden Magento moeten overwegen.

Als u ten slotte een uitgebreid samenwerkings- en CMS-platform wilt, is Bitrix24 een optie voor u.

Klaar om je website te bouwen? Begin hier met deze stapsgewijze handleiding.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map