Web Design Trends

Webdesigntrends veranderen voortdurend en 2020 is geen uitzondering.


Dit jaar lanceren veel ontwerpers gewaagde experimenten – regels overtreden, bestaande stijlen opnieuw uitvinden en nog meer inspiratie halen uit industrieel en printontwerp – terwijl anderen de grenzen van de speelse typografie en het gewaagde minimalisme dat de afgelopen jaren zo populair is, blijven verleggen..

Een vogelvlucht van het ontwerplandschap maakt duidelijk dat ontwerpbenaderingen gevarieerder zijn dan ooit.

Maar achter deze diversiteit aan esthetiek en onderliggende benaderingen schuilt een groeiende kloof. Hoewel UX-ontwerp en de focus op bruikbaarheid en functie steeds meer mainstream zijn geworden, heeft de groeiende technische flexibiliteit die beschikbaar is voor ontwerpers ertoe geleid dat een andere groep zich nog meer op webdesign als artistiek medium heeft gericht.

Dit alles betekent dat 2020 een jaar van uitersten in design is. De dagen van een enkele aanpak die het web stormenderhand verovert (onthoud platte ontwerp in 2012?) Zijn voorbij. Wat overblijft is veel genuanceerder en veel interessanter.

Laten we eens kijken naar de belangrijkste designtrends van 2020.

Esthetische webdesigntrends van 2020

1. Zwart is terug

Toen Apple en Google in 2019 de instellingen voor de donkere modus bijna gelijktijdig publiceerden, begonnen ze een trend van populaire websites die alternatieve thema’s ontwikkelden die speciaal zijn ontworpen voor situaties met weinig licht.

Maar de langetermijnimpact van de donkere modus is mogelijk nog breder. Plots hadden Geocities-websites uit 1997 niet langer het monopolie op donkere achtergronden en neonkleuren. En ontwerpers profiteren in 2020.

Duizenden ontwerpers hebben dit jaar al websites met een donker thema uitgebracht en hun ontwerpen zijn niet alleen bedoeld voor gebruik bij weinig licht. Donkere achtergronden zijn weer mainstream. Zwart is terug.

DevArt donker thema

Google’s DevArt en Twee chimpansees koffie zijn twee geweldige voorbeelden van de stijl.

2. Didone-lettertypen

Ontwerpers hebben breed geëxperimenteerd met typografie 2019, en deze trend komt in 2020 al op gang en kristalliseert in een specifieke subset van lettertypen die bekend staat als Didones.

Didones zijn lettertypes met lange, smalle schreven, dikke verticale lijnen en contrasterende dunne horizontale lijnen.

Drukkers maakten Didones populair in het begin van de 19e eeuw, en deze lettertypen herleven in 2020. Sommigen hebben al genaamd Didones “De typografie van het volgende decennium”, en we zijn geneigd het daarmee eens te zijn.

didone logo's

De logo’s van Allswell, Vox en Winc zijn opvallende voorbeelden van de stijl, maar het zijn niet alleen direct-to-consumer merken en mediabedrijven die meedoen met de trend. Veel tech-startups, zoals Bekwaamheid en Robin, gebruiken Didones als secundaire lettertypen om een ​​vleugje menselijkheid te geven aan merken die anders in 2020 een beetje koud en robotachtig zouden aanvoelen.

Skillshare gebruikt didones-typografie

3. Extra groot type

Over lettertypen gesproken, Didones is dit jaar niet de enige typografische designtrend.

Begin 2020 waren er al tal van sites die experimenteerden met dramatisch te grote typen. In veel gevallen hebben ontwerpers lettertypen zo groot gemaakt dat een of twee regels tekst de meeste of zelfs de hele viewport in beslag nemen.

Cowboy Bicycle gebruikt grote lettertypen

Ontwerpers combineren deze trend vaak met gedurfde kleuren en illustraties die nauw aansluiten bij het type zelf. Cowboy fietsen is een fantastisch voorbeeld van de stijl.

4. Vintage stijlen

Lettertypen zijn niet de enige relikwieën die een comeback maken. Vintage stijlen zijn dit jaar op een grote manier teruggekeerd.

Van de psychedelische kleuren van de jaren 60 en warmere aardetinten van de jaren 70 tot de arcade-gevoeligheid van de jaren 80 en grunge-texturen van de jaren 90, nostalgie is dit jaar nooit meer dan een paar klikken verwijderd.

Sommige van deze ontwerpen, zoals die van Gucci Grip skateboardspel, zijn duidelijk parodieën, terwijl andere, zoals de ontwerpen van Tientallen en NudieJeans, nemen zichzelf veel serieuzer.

Gucci's grip skateboardspel

Natuurlijk is nostalgie een krachtig verkoopinstrument geweest sinds er dingen waren om nostalgisch over te zijn, en populaire merken zoals Apple, Nike en Instagram gebruiken het al jaren met succes. Toch neemt deze trend toe en het lijkt waarschijnlijk dat vintage stijlen het komende decennium deel zullen blijven uitmaken van het gesprek.

5. Omarmen diepte

Begin 2020 hebben veel merken ontwerpen gelanceerd met een faux-3D-stijl die lagen en schaduwen gebruikt om diepte te creëren.

In tegenstelling tot het skeuomorfisme van de vroege jaren 2000 of de platte designtrend die daarop volgde, omarmt deze stijl niet volledig het niet-functionele sierisme of vermijdt deze volledig. In plaats daarvan proberen ontwerpers door middel van perspectief de aandacht te vestigen op belangrijke inhoudselementen, zoals oproepen tot actie en illustraties.

Simpel gezegd, het is niet plat. Het is plat.

Fullstory's startpagina voorbeeld

De huidige startpagina van FullStory is een duidelijk voorbeeld van de stijl met elke afbeelding met zowel wazige als niet-wazige schaduwen, meerdere lagen en een mix van zowel foto’s als illustratieve elementen. Er is zelfs een Didone-achtig secundair lettertype voor een goede maatregel.

6. Vet minimalisme

Minimalisme blijft dit jaar net zo populair als in de afgelopen jaren, zo niet meer.

Veel minimalistische sites voelen zelfs nog brutaler dan ooit en vertrouwen bijna uitsluitend op zware typografie en verzadigde kleuren om schoonheid te creëren. De site van Third & Grove is een fantastisch voorbeeld, met afwisselende full-viewport-kleurblokken, speelse Didone-typografie en veel negatieve ruimte voor ademruimte.

Andere voorbeelden, zoals Innovatie is moeilijk, vermijd illustraties volledig, maar gebruik in plaats daarvan animatie om een ​​verhaal te vertellen.Derde en grove minimalistische site

Hoewel minimalisme in 2020 misschien niet innovatief lijkt, is het leuk om te zien dat het zo blijft groeien en evolueren. En als ontwerpers het met zo’n opvallende impact blijven gebruiken, zal minimalisme waarschijnlijk nog jaren een trend blijven.

7. Futuristische thema’s (en kleurenschema’s)

Sciencefiction-styling lijkt in 2020 op grote schaal terug te keren.

Van UFO-geïnspireerde ontwerpen zoals BrightScout’s site naar de ruimtekolonisatie-afbeeldingen op InVision’s DesignBetter brancherapport, ontwerpers gebruiken ruimte en sci-fi als stand-ins voor innovatie, net zoals hun tegenhangers in de jaren vijftig deden.

Het futuristische thema van Brightscout-site

Zelfs traditioneel hoge categorieën zoals financiële diensten springen op de kar, gebruikmakend van lichtgevende kleurenschema’s om anders saaie sites op te fleuren.

8. Abstracte illustraties

Abstracte illustraties – vaak samengesteld uit pasteltinten – waren overal in 2019. Als het begin van 2020 een indicatie is, zal deze trend blijven groeien.

Websites zoals GitHub en Hallo teken gebruik deze illustraties op een subtiele manier, terwijl andere het leuk vinden Airtable voel me hardhandig. We begrijpen het; echte mensen gebruiken uw abstracte software.

airtable homepage voorbeeld

Maar ondanks zijn verdiensten lijkt deze trend nergens heen te gaan.

9. Meeslepende 3D

Zogenaamde experts voorspellen al jaren de opkomst van 3D-elementen op moderne websites, maar 2020 zou wel eens het jaar kunnen zijn dat het massaal gebeurt.

Shopify maakt interactieve 3D-elementen

De meeste productpagina’s in de Google Store gebruiken 3D-elementen om het industriële ontwerp van de fysieke producten van Google te illustreren, en zelfs SaaS-bedrijven zoals Shopify maken interactieve 3D-elementen, hoewel het nut van een versleepbare wereldanimatie twijfelachtig is.

10. Experimentele verhalen vertellen

Het jaar 2020 kan ook de bloeitijd zijn van experimentele en interactieve online verhalen vertellen.

Terwijl sites leuk vinden Versla Boco gebruik een cartoon-verhalenboekinterface om technieken voor gebruikerservaring populair te maken, zoals andere TraffickWatch pak zware kwesties zoals mensenhandel aan in een documentaire stijl.

trafficwatch voorbeeld

Dit soort verhalen vertellen in een lange vorm was ooit populair in gedrukte tijdschriften en tijdschriften, maar naarmate het medium in populariteit afneemt, is het fantastisch om te zien dat het wordt vervangen door meer interactieve en viscerale web-tegenhangers.

Bruikbaarheid en productontwerptrends van 2020

Als al het bovenstaande iets te subjectief en artistiek aanvoelt, ben je niet de enige.

Ontwerp van gebruikerservaringen groeit al jaren in populariteit en een steeds groter wordend aantal ontwerpers geeft meer om de functionele impact van hun ontwerpen dan om esthetiek.

Hier zijn enkele van de belangrijkste bruikbaarheidstrends van 2020.

1. Informatiearchitectuur keert terug

Informatiearchitectuur, lang beschouwd als de griezelige oom van UX Design, maakt in 2020 een triomfantelijke terugkeer.

Met de komst van ontwerpsystemen en datagedreven patroonbibliotheken zoals GoodUI, ontwerpers keren terug naar en opnieuw uitvinden, informatiearchitectuurpatronen die ze sinds de begindagen van internet gestaag hebben genegeerd.

2. Toegankelijkheid wordt mainstream

Advocaten en bondgenoten dringen al jaren aan op webtoegankelijkheid met weliswaar gemengde resultaten. Tot op heden hebben ontwerpers standaarden op grote schaal genegeerd, als ze die al kennen, en de meeste kleine bedrijven denken dat ze het zich niet kunnen veroorloven om te ontwerpen voor toegankelijkheid.

2020 zou het jaar kunnen zijn waarin alle veranderingen plaatsvinden.

Een aantal startups die gericht zijn op het mainstreamen van toegankelijkheid winnen aan populariteit. AccessiBe en UserWay, Bied bijvoorbeeld SaaS-platforms aan die veel van de uitdagingen die gepaard gaan met het toegankelijk maken van websites automatiseren.

accessiBe startpagina voorbeeld

AccessiBe bedient al een lange lijst van prominente klanten, waaronder Fiverr, Hilton en BMW, terwijl UserWay kan opscheppen over klanten als Disney, eBay en Coca-Cola. Na tal van door consumenten geleide rechtszaken tegen bedrijven met slechte toegankelijkheidsnormen in 2019, lijken beide startups klaar om aanzienlijk te groeien in 2020.

3. Nu transparantie

Privacywetten voor consumenten zoals de GDPR en CCPA zijn waarschijnlijk slechts het topje van de ijsberg. In 2020 eisen consumenten toenemende transparantie en controle over hun gegevens.

In de jaren 2000 en 2010 waren bedrijven eigenaar van de gegevens van hun klanten. In 2020 en daarna lijkt het erop dat dat script zal omslaan.

4. Ontwerpbestanden verdwijnen

Zou 2019 het laatste jaar kunnen zijn dat u daadwerkelijk ontwerpt met bestanden die lokaal op uw laptop zijn opgeslagen? Een groeiende groep ontwerpers denkt van wel.

Figma, een collaboratief UX-ontwerpplatform met ingebouwde versiebeheer, zo populair geworden in 2019 dat het niet moeilijk is om je een wereld voor te stellen waarin het e-mailen van de nieuwste versie van het ontwerp naar een collega tot het verleden behoort.

figma homepage voorbeeld

In deze dappere nieuwe wereld kunnen meerdere ontwerpers samenwerken aan hetzelfde bestand, kunnen klanten en belanghebbenden in realtime feedback geven en zijn de tools zo gebruiksvriendelijk geworden dat bijna iedereen kan bijdragen.

5. Testen, meten en experimenteren

Terwijl bijna al het andere online is veranderd, hebben A / B-tests en productanalyses de tand des tijds doorstaan. 2020 zal geen uitzondering zijn.

Ondanks wat de voorspellers van de dag des oordeels willen dat je gelooft, zijn metingen en experimenten springlevend. Directe responsmarketing en analytische rapportage worden in 2020 misschien moeilijker, maar het internet zal evolueren om die uitdaging aan te gaan.

In een wereld waar geoptimaliseerde conversieratio’s en gebruikersbehoud alles overtreffen, zullen bedrijven blijven innoveren.

Het pad voorwaarts

Als meer dan een decennium van webdesign en ontwikkeling ons iets heeft geleerd, is het om trends met een sceptisch oog te bekijken en te voorkomen dat je verstrikt raakt in de hype.

Pas op voor het glimmende object-syndroom.

Als u een online bedrijf heeft of in een webberoep werkt, kunt u het beste op uw plan focussen en de strategie en tactieken kiezen die u waarschijnlijk zullen helpen uw doelen te bereiken.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map