Web Designer versus Web Developer

Wat is het verschil tussen een webdesigner en een webontwikkelaarMensen kunnen tegenwoordig gemakkelijk naar websites kijken en denken: ‘Iedereen kan dat bouwen’. Dankzij contentbeheersystemen zoals WordPress en voorgecodeerde thema’s en plug-ins kunnen sommige mensen dat.


Maar het feit is dat het een combinatie van sterke coderings- en slimme ontwerpvaardigheden vereist om een ​​website te bouwen die mensen willen bezoeken, kopen van, zich willen abonneren, enzovoort.

Dit maakt webdesigners en webontwikkelaars op deze dag onmisbaar.

Als u overweegt websites te bouwen voor de kost, is het belangrijk om erachter te komen welke van deze rollen u wilt vervullen. Het maakt het uitzetten van je carrièrepad, training en positionering veel gemakkelijker.

Bijvoorbeeld:

 • Schrijft u liever code die resulteert in het soort hoog presterende functionaliteit en innovatieve functies die websites doen slagen?
 • Of wilt u liever mooie en gebruiksvriendelijke trajecten ontwerpen die de doelgroep rechtstreeks naar de oplossing brengen die ze zoeken?

Dit zijn de dingen waar u rekening mee moet houden bij het afwegen van de opties.

Vandaag gaan we de belangrijkste verschillen tussen een webontwerper en webontwikkelaar onderzoeken en antwoorden geven op de veelgestelde vragen over wat elk doet:

 1. Wat is het verschil tussen wat webontwerpers doen en wat webontwikkelaars doen?
 2. Zijn er verschillende soorten ontwerpers en ontwikkelaars?
 3. Welke vaardigheden moeten ontwerpers en ontwikkelaars hebben?
 4. Welke tools gebruiken ontwerpers en ontwikkelaars?
 5. Wat zijn de gemiddelde verdiensten voor webdesigners en webontwikkelaars?
 6. Waar kun je webdesign en webontwikkeling leren?
 7. Beslissen tussen de twee paden

Wat is het verschil tussen wat webontwerpers doen en wat webontwikkelaars doen?

Simpel gezegd:

 • Webdesigners bepalen het algehele uiterlijk van een website.
 • Webontwikkelaars maken van die visie een volledig functionerende website.

Maar meer specifiek:

Wat doen webontwikkelaars??

Webontwikkelaars nemen alle elementen die zijn gemaakt – de sitestructuur, ontwerpmodellen en prototypes, evenals de kopie – en ze zetten het om in code.

Hoewel webontwikkelaars meestal geen ontwerpwerk doen, werken ze tijdens het hele proces vaak nauw samen met webontwerpers.

Deze samenwerking kan al vroeg in het webontwerpproces beginnen, waardoor de ontwikkelaar in de positie van adviseur komt. Nadat een webontwerper heeft geconceptualiseerd hoe hij wil dat een website eruitziet en werkt, beoordeelt de ontwikkelaar vervolgens of wat hij voor ogen had technisch en kosteneffectief kan worden geprogrammeerd.

Webontwikkelaars en ontwerpers werken ook later samen wanneer ontwerpers door de klant goedgekeurde ontwerpen en redlines (specificaties voor het bouwen van een pagina) uitdelen om te worden gecodeerd.

Wat doen webdesigners??

Net als webontwikkelaars hebben webontwerpers geen enkele taak of gebied van een website waarvoor ze verantwoordelijk zijn.

Ja, webdesigners hebben de taak om digitale interfaces te ontwerpen die zowel aantrekkelijk als effectief zijn in het leiden van bezoekers om te converteren (bijvoorbeeld om iets te kopen of zich erop te abonneren).

Een groot deel van het webontwerpproces brengt ze echter ook naar onderzoeks- en testgebieden. Het is dus meestal niet genoeg om alleen te weten hoe u een esthetisch aantrekkelijk kleurenpalet moet kiezen.

Webdesigners moeten op maat gemaakte ervaringen kunnen ontwerpen die aansluiten bij de behoeften en motivaties van eindgebruikers. Ze moeten dat ook in evenwicht brengen met inzicht in hoe hun ontwerpbeslissingen de codering van een website beïnvloeden.

Dit betekent vaak dat u een uitgebreid proces van onderzoek en planning moet doorlopen voordat u zich concentreert op het definitieve ontwerp van een website.

Zijn er verschillende soorten webdesigners en ontwikkelaars??

Net zoals er verschillende soorten mensen en bedrijven zijn die websites nodig hebben, zijn er verschillende soorten webontwikkelaars en ontwerpers om ze te bouwen.

Wat voor soort webontwikkelaars zijn er?

Back-end ontwikkelaarsFront-end ontwikkelaarsFull-stack ontwikkelaars
 • Gebruik geavanceerde programmeertalen zoals PHP, Java en SQL
 • Verantwoordelijk voor het coderen van de database en server
 • Behandel alle complexe functionaliteit op een website
 • Verantwoordelijk voor testen en debuggen
 • Codeer met talen zoals CSS, HTML en JavaScript
 • Verantwoordelijk voor het coderen van de website zelf
 • Bouw alle gebruikersgerichte functionaliteit en functies uit
 • Kan gespecialiseerd zijn in CMS-ontwikkeling (bijv. WordPress)
 • Code met eenvoudige en geavanceerde programmeertalen
 • Verantwoordelijk voor het coderen van alles: voor- en achterkant van een site

Wat voor soort webdesigners zijn er??

WebontwerpersUX-ontwerpersUI-ontwerpersUX / UI-ontwerpers
 • Ontwerp vaak met behulp van contentmanagementsystemen zoals WordPress
 • Focus op ontwerpen voor kleinere websites en klanten
 • Ontwerp met professionele ontwerpsoftware
 • Focus op gegevensgebaseerd en mensgericht ontwerp
 • Het proces omvat uitgebreid onderzoek, testen en validatie om de ideale gebruikerservaring te creëren
 • Ontwerp met professionele ontwerpsoftware
 • Focus op gebruiksvriendelijkheid
 • Het proces omvat het ontwerpen van een interface die wrijvingsvrij is en waarschijnlijk goed zal converteren
 • Ontwerp met professionele ontwerpsoftware
 • Focus op zowel de gebruikerservaring als de gebruikersinterface

Welke vaardigheden moeten ontwerpers en ontwikkelaars hebben?

Hoewel er enige overlap is tussen de administratieve verantwoordelijkheden die webontwerpers en ontwikkelaars hebben, verschillen hun functiespecifieke vaardigheden enorm:

Welke vaardigheden hebben webontwikkelaars nodig?

Webontwikkelaars zijn eigenaar van de technische kant van een website, wat betekent dat ze vloeiend moeten zijn in code.

Zoals we al hebben vermeld, zijn er verschillende delen van een website waarvoor ontwikkelaars mogelijk verantwoordelijk zijn voor het programmeren. Daarom is de volgende lijst met vaardigheden niet van toepassing op iedereen die webontwikkelaar wil worden.

Zorg ervoor dat je erachter komt op welke track je wilt gaan, zodat je de juiste vaardigheden onder de knie krijgt:

HTMLEen standaard opmaaktaal waarmee ontwikkelaars tekst voor webbrowsers kunnen opmaken (front-end).
CSSEen standaard stylesheet-taal waarmee ontwikkelaars de elementen op een webpagina kunnen opmaken (front-end).
JavaScriptEen standaard scripttaal waarmee ontwikkelaars een webpagina kunnen veranderen van iets statisch in iets interactiefs (front-end).
PHPEen geavanceerde programmeertaal aan de serverzijde waarmee ontwikkelaars werken via een opdrachtregelinterface (CLI) om de kern van een website te coderen (back-end).
CSS-pre-processors zoals SASS of LESSEen tool die het coderen met CSS efficiënter maakt.
JavaScript-frameworks zoals jQueryEen tool die vereenvoudigt wat ontwikkelaars moeten doen om JavaScript-code uit te voeren.
CSS- en JavaScript-bibliothekenVoorgecodeerde bronnen die ontwikkelaars kunnen gebruiken om tijd te besparen bij het helemaal opnieuw schrijven van elk onderdeel of elke interactie.
GitEen versiebeheerplatform waarmee ontwikkelaars gemakkelijk kunnen werken met en verschillende iteraties van een website kunnen beheren.

Naast programmeervaardigheden zouden webontwikkelaars ook profiteren van:

 • Goed project- en tijdmanagement
 • Responsief webdesign
 • Zoekmachineoptimalisatie (SEO)
 • Probleemoplossing (vooral handig voor foutopsporing)
 • Communicatie- en samenwerkingsvaardigheden

Welke vaardigheden hebben webontwerpers nodig?

Webdesigners zijn eigenaar van alles wat met de interface van een website te maken heeft. Dat gezegd hebbende, hun vaardigheden moeten verder gaan dan basisontwerpconcepten of kleurentheorie.

Houd er rekening mee dat als je besluit om een ​​van de UX- of UI-tracks op te nemen, je een bredere reeks vaardigheden nodig hebt. Zorg er dus voor dat u erachter komt wat voor soort ontwerper u wilt zijn, zodat u vanaf het begin de juiste vaardigheden kunt vastleggen:

BrandingZelfs als u geen branding (zoals logo’s) voor klanten ontwikkelt, is het nog steeds nuttig om het ‘waarom’ achter het merk van een bedrijf te begrijpen en hoe dit het ontwerp en de berichtgeving beïnvloedt.
KleurentheorieHet is niet genoeg dat kleurenpaletten esthetisch zijn. Kleuren betekenen psychologisch en cultureel verschillende dingen en daar moet rekening mee worden gehouden.
Indeling / indelingNaarmate schermen kleiner worden, is de lay-out van een website een belangrijke factor in het ontwerpproces geworden.
Gebruikerstraject in kaart brengenWebontwerpers moeten in staat zijn om het pad te visualiseren dat klanten zullen volgen om het uit te bouwen (UI / UX-ontwerp).
TrechterontwikkelingHet draait allemaal om de intentie van de gebruiker en om te begrijpen hoe verschillende mindsets gebruikers ertoe aanzetten om verschillende acties te ondernemen. Het ontwerp moet rekening houden met deze verschillende trechters (UI / UX-ontwerp).
Emotie-ontwerpEmpathie speelt een grote rol in het webontwerpproces – voor ontwerpers van alle soorten. Zonder dit ontwerp je voor de verkeerde persoon.
Reagerend ontwerpHoewel platforms zoals WordPress een deel van het werk voor u wegnemen, evenals een webontwikkelaar, is het belangrijk om na te denken over hoe uw ontwerpkeuzes gebruikers op verschillende apparaten en browsers beïnvloeden.
Interactie-ontwerpDit segment richt zich op het vergroten van de klikbaarheid en betrokkenheid bij de belangrijkste elementen van een website.

Bovendien zouden webontwerpers profiteren van deze vaardigheden:

 • Goed project- en tijdmanagement
 • Praktische tips voor webtoegankelijkheid
 • HTML- en CSS-codering
 • Zoek machine optimalisatie
 • Optimalisatie van het conversiepercentage
 • Klantcommunicatie
 • Teamsamenwerking

Welke tools gebruiken ontwerpers en ontwikkelaars?

Omdat webontwikkelaars en ontwerpers zich richten op compleet verschillende delen van een website, is er niet veel overlap in termen van de tools die ze gebruiken om de klus te klaren.

Wat voor soort tools gebruiken webontwikkelaars?

Naast het kunnen manipuleren van codeertalen, moeten webontwikkelaars de volgende tools beheersen:

Web Developer ToolsVoorbeelden
Geïntegreerde ontwikkelomgeving (IDE)Visuele studio

Atoom

VersiebeheerplatformGitHub
Tools voor browserontwikkelaarsChrome DevTools

Firefox DevTools

Webhosting, configuratiescherm en FTPBluehost
Contentmanagement systeemWordPress

Joomla

Drupal

Website-testtoolsVuurtoren

Selenium

Pingdom

Probleemopsporing en beheerstoolJira

Wat voor soort tools gebruiken webdesigners?

Web Designer ToolsVoorbeelden
Software en hulpmiddelen voor webdesignPhotoshop

Schetsen

Stock fotografie middelenUnsplash

iStock

Tools voor beeldoptimalisatie (compressie / formaat wijzigen)ResizeImage.net

TinyPNG

Wireframing toolsBalsamiq

MockFlow

Prototyping-softwareAdobe XD

InVision

Wat voor soort tools moeten webdesigners en ontwikkelaars allebei gebruiken?

Omdat ontwerpers en ontwikkelaars nauw samenwerken, is het belangrijk dat ze een bepaalde set tools delen voor eenvoudigere communicatie en overdrachten. Bijvoorbeeld:

Ontwerper-ontwikkelaarstoolsVoorbeelden
Tool voor samenwerking tussen ontwerper en ontwikkelaarFigma

InVision

ProjectbeheersoftwareTeamwork

Trello

Teamchat-softwareSkype

Slap

Hoeveel verdienen webdesigners en webontwikkelaars gemiddeld?

Er zijn een aantal bijdragende factoren die van invloed zijn op hoeveel u kunt verdienen als webdesigner of webontwikkelaar. Zoals wat voor ontwerper of ontwikkelaar je bent, voor wat voor bedrijven je werkt en hoeveel ervaring je hebt.

BronSalaris voor Web DesignerSalaris voor webontwikkelaars
Glazen deur$ 52.691$ 68.524
Loonschaal$ 49.707$ 59.229
ZipRecruiter$ 60.136$ 74.678
Algemeen gemiddeld salaris$ 54.178$ 67.477

Notitie:

Hoewel het lijkt alsof webontwerpers aanzienlijk minder verdienen, moet u er rekening mee houden dat dit de gemiddelden zijn voor web ontwerpers. U kunt meer verdienen als u zich specialiseert in UX- of UI-ontwerp of als u een bijzonder lucratieve niche vindt.

Waar kunt u webdesign en webontwikkeling leren?

Er zijn twee verschillende benaderingen die u kunt volgen om een ​​opleiding te volgen in webdesign of webontwikkeling.

Optie 1: Verkrijg een diploma of certificaat

Voor webontwikkelaars

Veel webontwikkelaars betreden het veld met een diploma in informatica of programmeren.

Toptechnologiescholen zoals Stanford en MIT in de Verenigde Staten bieden hiervoor diploma’s. Er zijn echter ook meer betaalbare en handige opties.

Colorado State University biedt bijvoorbeeld online certificaten voor computerprogrammering en ontwikkeling van webapplicaties.

Southern New Hampshire University is een andere school die online programma’s aanbiedt – voor graden van alle niveaus – in informatietechnologie.

Als je niet zeker weet waar je wilt trainen, kijk dan eens Coursera. Daar vind je universitaire opleidingen die aansluiten bij jouw wensen.

Voor webdesigners

De opleiding en het programma dat u kiest, hangen allemaal af van wat u voor ogen heeft voor uw carrière. Bijvoorbeeld:

Als je je liever strikt richt op webdesign, dan is een kunstinstituut zoals De Academy of Art University is misschien de beste optie.

Als je echter een volledig begrip wilt hebben van hoe het web werkt terwijl je een meester in design wordt, zul je merken dat veel scholen gecombineerde graden aanbieden, zoals het programma voor digitale media en webtechnologie van de University of Maryland.

Er zijn ook goedkopere en gemakkelijkere online programma-opties waarmee u kunt kiezen uit een breed scala aan graden en certificaten op het gebied van webdesign of informatica. Full Sail University en Franklin University zijn slechts een paar van hen.

Pro-tip: Houd er rekening mee dat een diploma of certificaat alleen u geen nieuwe klanten oplevert – voor een van deze velden. Je hebt een solide portfolio-site nodig om ze te laten zien, dus concentreer je erop om deze zo snel mogelijk op te bouwen.

Optie 2: leer jezelf

Voor webontwikkelaars

Als je van plan bent om voor jezelf te werken en geen bureau nodig hebt of wilt hebben, dan heb je misschien geen diploma of certificaat nodig.

Dat betekent niet dat u zonder training een eigen webontwikkelingsbedrijf kunt starten. Je moet tijd besteden aan het leren van jezelf om te coderen.

Er zijn tal van gratis bronnen online waar u kunt leren coderen – sommige bieden certificaten aan wanneer u de training voltooit.

U moet zich ook abonneren op een blog of website die regelmatig tips en tutorials voor webontwikkeling produceert. U kunt beginnen met het bookmarken van de WebsiteSetup.org-website.

Er zijn ook meer formele opties, zoals het volgen van (betaalde) cursussen via websites als EdX en Udemy.

Voor webdesigners

Er is veel dat u moet leren om een ​​volwaardige webontwerper te worden, dus u kunt het beste een uitgebreide maar diverse aanpak volgen.

Om te beginnen, abonneer je op platforms zoals Dribbble en Behance. Om de concurrentie bij te houden, moet u bekend zijn met hoe ze ontwerpen en wat er momenteel op het snijvlak van ontwerp staat.

Ten tweede, doorloop alle tutorials van uw favoriete ontwerpsoftware. Photoshop en Sketch hebben een fantastische reeks zelfstudies om u op weg te helpen.

Abonneer u vervolgens op blogs en YouTube-kanalen die gespecialiseerd zijn in tips en tutorials over webdesign. Smashing Magazine en WebDesignerDepot publiceren regelmatig nieuwe inhoud voor ontwerpers op alle niveaus.

Hoe meer u kunt zien hoe een website in realtime wordt ontworpen (of het nu in een video is of met screenshots), hoe beter u de vaardigheid zelf leert.

Er zijn talloze gratis bronnen online waar u webdesign kunt leren. U hoeft alleen maar de bron te vinden die het beste bij u past.

En als je een specifieke vaardigheid wilt beheersen, vergeet dan niet om betaalde cursussen te bekijken op de beste e-learningplatforms zoals Alison, EdX of Skillshare.

Web Designer versus Web Developer: wat is het juiste pad voor jou?

Houd er rekening mee dat webdesign- en ontwikkelingstraining geen lachertje is, vooral als u meer wilt verdienen dan het gemiddelde salaris van uw collega’s.

Voordat u tijd of geld in een van beide velden investeert, moet u erachter komen wat u enthousiast maakt.

Vind je het leuk om achter de schermen code te schrijven die informatie geeft over hoe goed of slecht een website presteert?

Of wilt u liever het visuele uiterlijk van een website ontwerpen en de gebruikerservaring actiever vormgeven?

Natuurlijk, terwijl we het hier hebben over webontwikkeling versus webdesign, is de waarheid:

Geen van beide kan zonder de andere bestaan. Het zijn twee helften tot één geheel.

Zelfs als u besluit dat webdesign voor u is of vice versa, is het belangrijk om te begrijpen wat er gaat gebeuren als webontwikkelaar en u gaat hand in hand werken om onberispelijke oplossingen voor klanten te ontwikkelen.

Dus hoe beter u begrijpt hoe uw creatieve visie zich vertaalt in code of andersom, hoe effectiever en efficiënter u websites kunt bouwen.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map