Webontwerpsoftware

Webontwerpsoftware


Webontwerpers gebruiken een breed scala aan tools om websites te ontwerpen, bouwen en onderhouden.

Interfaceontwerp-apps en prototyping-tools helpen ontwerpers zich voor te stellen en te communiceren hoe websites eruit zullen zien en zich zullen gedragen voordat ze worden gelanceerd. Met tools voor fotobewerking en grafisch ontwerp kunnen ontwerpers afbeeldingen manipuleren en afbeeldingen maken. Met codebibliotheken, ontwikkelomgevingen en hostingservices kunnen ontwikkelaars hun websites lanceren en deze met de wereld delen.

Als u echter nog niet bekend bent met webdesign, kan het enorme aantal opties een beetje intimiderend aanvoelen.

Daarom hebben we deze lijst gemaakt met de top 15 softwaretools voor webdesign, uitgesplitst naar categorie. Met zowel gratis als betaalde opties, zult u zeker een optie vinden die aan uw behoeften voldoet en u helpt uw ​​website tot leven te brengen.

Beste ontwerpsoftware voor het maken van websites

1. WordPress (gratis en betaald)

wordpress.com

Hier bij WebsiteSetup.org raden we mensen aan om WordPress te gebruiken om hun websites te maken.

Waarom?

Door onze ervaring met het maken van honderden sites, hebben we ontdekt dat WordPress de beste combinatie biedt van flexibiliteit, kracht en gebruiksgemak die nodig is om op inhoud gebaseerde websites te bouwen en te lanceren.

En het lijkt alsof internet het met ons eens is! Meer dan 35% van alle websites draait op WordPress. WordPress ondersteunt populaire blogs, e-commerce winkels, communities en meer.

Om aan de slag te gaan met WordPress heb je twee opties:

  1. Stel een zelf-gehoste WordPress-site in (zie gids hier)
  2. Meld u aan voor een gratis WordPress.com-account

Als u alleen een kleine persoonlijke site wilt hosten, is WordPress.com wellicht een goede keuze. Als u echter een complexer project start, is een door uzelf gehoste WordPress-site waarschijnlijk een betere optie.

Als u WordPress al gebruikt, maar op zoek bent naar hulp bij het maken van een WordPress-thema of het aanpassen van WordPress-pagina’s, raden we u aan het Genesis Theme Framework en de Elementor Page Builder te bekijken.

Bezoek WordPress.com

Of volg onze stapsgewijze WordPress-zelfstudie (over het maken van een website)

2. Bootstrap (gratis)

bootstrap

Oorspronkelijk gemaakt door het technische team van Twitter, Bootstrap is nu ‘s werelds populairste framework voor het bouwen van responsieve, mobiel-eerste websites.

Simpel gezegd, Bootstrap is een gratis bibliotheek met HTML, CSS en JavaScript die het coderen van een website vanaf het begin vereenvoudigt. Bootstrap biedt tientallen functies, zoals een rastersysteem, responsieve breekpunten en een grote bibliotheek met componenten die het snel en gemakkelijk maken van een website coderen.

De componentenbibliotheek bevat kopteksten, navigatie, knoppen, formulieren, waarschuwingen en meer. Het Bootstrap-team heeft elke functie uitvoerig gedocumenteerd, compleet met voorbeelden en suggesties voor maatwerk.

Om aan de slag te gaan met Bootstrap, downloadt u eenvoudig de nieuwste versie van het Bootstrap-framework, kopieert u een van de voorbeeldsjablonen en begint u met coderen.

Bezoek GetBootstrap.com

Of volg hier onze stapsgewijze Bootstrap-zelfstudie

3. Wix (gratis en betaald)

wix

Wix is ​​een gebruiksvriendelijk, betaalbaar alternatief voor WordPress.

Net als WordPress kan Wix worden gebruikt om een ​​verscheidenheid aan verschillende sites te maken, waaronder blogs en winkels. Via de slepen-en-neerzetten-editor maakt Wix het eenvoudig om uw site in slechts een paar minuten in te stellen en te starten.

Wix is ​​een volledig beheerde abonnementsservice, wat betekent dat het bedrijf alle details behandelt rond het hosten van de site, het maken van een back-up en het afhandelen van beveiliging.

Wix biedt een gratis, door advertenties gesponsord plan met honderden sjablonen en opties om uit te kiezen. Betaalde abonnementen beginnen bij $ 13 per maand en omvatten het verwijderen van advertenties, meer bandbreedte en extra ruimte voor video’s.

Bezoek Wix.com

Of volg hier onze stapsgewijze Wix-zelfstudie

4. Dreamweaver (Gratis proefperiode)

droomwever

Dreamweaver is de applicatie van Adobe voor het coderen, bewerken en onderhouden van websites. Hiermee kunt u websites bewerken door ze handmatig te coderen en via een intuïtieve visuele interface.

Dreamweaver bevat veel van de kenmerken van een traditionele, op tekst gebaseerde Integrated Development Environment (IDE) zoals syntaxisaccentuering, automatische code-aanvulling en de mogelijkheid om secties van code samen te vouwen en uit te breiden. Je kunt Dreamweaver zelfs gebruiken met Bootstrap!

In tegenstelling tot een traditionele IDE, onderscheidt de visuele interface van Dreamweaver het echter echt. Alle wijzigingen die u aanbrengt in de code van uw website, worden automatisch in realtime weergegeven in de Dreamweaver-interface, en u kunt ook wijzen en klikken om de code van uw website visueel te bewerken.

Als je meer kracht wilt dan een simpele editor voor slepen en neerzetten, maar iets eenvoudiger nodig hebt dan een IDE met alleen code, is Dreamweaver een fantastische optie.

U kunt een abonnement nemen op Dreamweaver voor $ 20,99 per maand of een abonnement nemen op Adobe’s volledige Creative Suite voor $ 52,99 per maand. Adobe biedt 7-dagen gratis proefversies voor beide opties en kortingen voor studenten zijn vaak beschikbaar.

Bezoek adobe.com/products/dreamweaver

Of volg hier onze stapsgewijze Dreamweaver-zelfstudie

5. Squarespace (betaald)

vierkante ruimte

Squarespace is een andere websitebouwer die dient als derde alternatief voor Wix en WordPress.

Net als Wix biedt Squarespace een intuïtieve drag-and-drop-interface voor het maken van uw website. Squarespace biedt ook een grote verscheidenheid aan verschillende thema’s en kleuraanpassingen en bevat veel van de standaarden die u zou verwachten, zoals SSL-codering en de mogelijkheid om een ​​online winkel te bouwen.

Het persoonlijke abonnement van Squarespace begint bij $ 12 per maand met limieten van 20 pagina’s en twee bijdragers. Het businessplan heft deze beperkingen op en kost $ 18 per maand.

Bezoek Squarespace.com

Beste software voor interfaceontwerp en prototyping

6. Figma (gratis en betaald)

Figma

Ondanks dat Figma een van de nieuwste tools op deze lijst is, is het ook een van de krachtigste. Als u op zoek bent naar een tool met veel functies voor interfaceontwerp en prototyping, dan is Figma wellicht de perfecte keuze.

Net als Sketch, de volgende app in deze lijst, heeft Figma een intuïtieve, op vectoren gebaseerde interface die het ontwerpen van websites eenvoudig maakt. Alles wat u met Sketch of Adobe XD kunt doen, kunt u ook met Figma doen.

Wat Figma echter echt laat uitblinken, is de collaboratieve, cloudgebaseerde aanpak. Met Figma kunnen meerdere teamleden tegelijkertijd een ontwerpbestand bewerken. Zakelijke belanghebbenden kunnen ook opmerkingen achterlaten en ontwikkelaars kunnen codefragmenten kopiëren om het proces van het omzetten van uw ontwerp in een echte site te vereenvoudigen.

Figma biedt een gratis abonnement met maximaal 3 projecten. Betaalde abonnementen beginnen bij $ 12 per maand en bevatten geavanceerde opties zoals aangepaste gebruikersrechten.

Bezoek Figma.com

7. Sketch 3 (gratis proefversie)

Schetsen

Sketch is een extreem populaire interface-ontwerptool die is gericht op het vereenvoudigen van het proces van het maken van mooie, high-fidelity mockups. Sketch werd begin 2010 populair toen het een designprijs van Apple won.

Ontwerpers houden van Sketch omdat de overzichtelijke en intuïtieve interface het gemakkelijk maakt om snel prachtige ontwerpen te maken, zonder de steile leercurve die vaak wordt geassocieerd met andere ontwerptools. Sketch heeft ook een uitgebreid ecosysteem van plug-ins en integraties die extra kracht toevoegen en het eenvoudig maken om Sketch in uw workflow te integreren.

Hoewel Sketch onlangs enkele functies heeft toegevoegd die zijn gericht op prototyping en samenwerking, is het programma op deze gebieden niet zo geavanceerd als sommige andere tools op deze lijst.

Sketch is beschikbaar voor macOS en wordt, net als veel andere softwareproducten, verkocht als een “pay-once” -licentie voor $ 99 / jaar. Sketch biedt een gratis, volledig uitgeruste proefversie van 30 dagen aan.

Bezoek Sketch.com

8. Adobe XD (gratis proefversie)

adobe xd

Moe van het verslaan van eenvoudigere tools die beter geschikt waren voor interfaceontwerp en prototyping, bracht Adobe XD uit in 2019 als antwoord op de andere tools op deze lijst.

XD is een krachtige, vectorgebaseerde tool die ook prototyping-animaties ondersteunt. Als je van Adobe’s andere producten zoals Photoshop en Illustrator houdt, is de kans groot dat je ook van XD houdt.

Het programma ondersteunt ook het openen en bewerken van bestanden vanuit Sketch, waardoor het een populaire keuze is voor Windows-gebruikers die moeten samenwerken met andere ontwerpers die Sketch gebruiken. Dat gezegd hebbende, kunnen beginners de leercurve van XD een beetje steil vinden, en zelfs veel professionals geven de voorkeur aan andere tools op deze lijst.

U kunt een abonnement nemen op XD voor $ 9,99 per maand of een abonnement op Adobe’s volledige Creative Suite voor $ 52,99 per maand. Adobe biedt voor beide opties een gratis proefperiode van 7 dagen aan.

Bezoek adobe.com/products/xd

9. InVision Studio (gratis en betaald)

invision studio

Terwijl InVision is begonnen met het aanbieden van een cloudgebaseerde prototypeservice die kan worden geïntegreerd met tools zoals Sketch en Photoshop, biedt het nu zijn eigen volledig uitgeruste interfaceontwerp- en prototyping-tool genaamd Studio.

Zie InVision Studio als een geavanceerde versie van Sketch, compleet met geavanceerde bewegingsanimaties, samenwerkingstools en opties om prototypes te maken en te delen.

InVision Studio is momenteel in gratis bèta. Om prototypes te delen met behulp van de cloudservice, kunt u kiezen voor een gratis abonnement of upgraden naar een van InVision’s betaalde aanbiedingen, waardoor meer medewerkers en projecten mogelijk zijn.

Bezoek InVisionapp.com

10. Framer X (gratis proefversie)

lijstenmaker x

Framer is oorspronkelijk begonnen als een JavaScript-bibliotheek en toolset voor prototyping, maar is uitgegroeid tot de krachtigste tool in deze lijst.

Framer X is een tool voor snelle prototyping die complexe animaties ondersteunt en de code voor genereert Reageer componenten on the fly. Op het eerste gezicht lijkt de vectorgebaseerde interface van Framer erg op Sketch, maar er zit veel meer kracht onder de motorkap.

Ontwerpers houden van Framer vanwege de responsieve ontwerpfuncties, een reeks vooraf gemaakte componenten en ondersteuning voor geavanceerde animaties. Ontwikkelaars zijn er dol op omdat het het proces van het omzetten van een ontwerp in een productieklare code vereenvoudigt.

Als je al deel uitmaakt van het React-ecosysteem, of als je gewoon een krachtige interface wilt die high-fidelity prototypes kan maken met realistische interacties en animaties, is Framer X een fantastische optie.

Framer X biedt een gratis proefperiode van 14 dagen aan. Plannen voor individuen zijn $ 12 per maand, met kortingen voor teams van 5 of meer.

Bezoek Framer.com

Beste software voor grafisch ontwerp

11. Adobe Photoshop (Gratis proefperiode)

Adobe Photoshop

Als u op zoek bent naar een krachtige, alles-in-één grafische ontwerptool, is Adobe’s Photoshop al tientallen jaren de leider.

Hoewel het oorspronkelijk alleen voor fotobewerking werd uitgebracht, is Photoshop geëvolueerd om verschillende gebruikssituaties te ondersteunen, waaronder interfaceontwerp, videobewerking en meer, terwijl het trouw blijft aan het gebruik van fotobewerking.

Hoewel veel ontwerpers vanwege hun flexibiliteit liever uitsluitend in Photoshop werken, geven anderen de voorkeur aan meer gespecialiseerde tools. Net als de andere producten van Adobe is de leercurve een beetje steiler vanwege het enorme scala aan tools en opties die Photoshop biedt.

U kunt een abonnement nemen op Photoshop voor $ 9,99 per maand of een abonnement nemen op Adobe’s volledige Creative Suite voor $ 52,99 per maand. Adobe biedt voor beide opties een gratis proefperiode van 7 dagen aan.

Bezoek adobe.com/products/photoshop

12. Canva (gratis en betaald)

canva

Als je een eenvoudige tool nodig hebt voor het maken van afbeeldingen voor posts op sociale media, flyers of visitekaartjes, dan is Canva een fantastische optie.

Gebruikers houden van Canva vanwege de gebruiksvriendelijke interface met slepen en neerzetten. Met duizenden sjablonen en honderden ontwerptypen kunnen marketeers en hobbyisten in slechts een paar klikken prachtige afbeeldingen maken.

Canva biedt een gratis abonnement met meer dan 8000 sjablonen. Pro-abonnementen beginnen bij $ 9,95 per maand en bevatten geavanceerde functies zoals de mogelijkheid om transparante PNG’s te exporteren en de optie om het formaat van een afbeelding voor meerdere gebruikssituaties in slechts één klik te wijzigen.

Bezoek Canva.com

13. Vectr (gratis)

vectr

Vectr is een gratis, cloudgebaseerde illustratietool met functies die vergelijkbaar zijn met Sketch en Adobe Illustrator.

Als je complexe illustraties wilt maken of gewoon een website of mobiele app wilt ontwerpen, biedt Vectr alles wat je nodig hebt om te beginnen.

De slepen-en-neerzetten-editor van Vectr is gemakkelijk te leren en omdat het cloudgebaseerd is, is het eenvoudig om ontwerpen met anderen te delen voor feedback en samenwerking.

Bezoek Vectr.com

14. Pixelmator (gratis proefversie)

pixelmator

Net als Photoshop is Pixelmator een veelzijdige foto-editor voor macOS.

Hoewel u Pixelmator kunt gebruiken voor illustratie- of interfaceontwerp, werkt het het beste als hulpmiddel voor het bewerken en retoucheren van foto’s, met functies voor kleurcorrectie, retoucheren en filters toepassen.

Pixelmator kost $ 39,99 en is beschikbaar in de macOS app store. Pixelmator biedt ook een gratis proefperiode van 15 dagen op haar website.

Bezoek Pixelmator.com

15. GIMP (gratis)

gimp

GIMP (het GNU Image Manipulation Program), is een populaire, open-source foto-editor die Windows, Linux en macOS ondersteunt.

Hoewel de interface een beetje verouderd aanvoelt, laat je daar niet door misleiden. GIMP heeft behoorlijk wat kracht en is in staat tot bijna alles wat Photoshop kan doen.

Hoewel de gratis prijs zeker aantrekkelijk is, is GIMP niet de gemakkelijkste tool op deze lijst om dagelijks te leren of te gebruiken. Toch is het een uitstekende keuze voor prijsbewuste ontwerpers die foto’s of ontwerpinterfaces moeten bewerken.

Bezoek Gimp.org

Verder gaan

Hoewel de tools hiervoor zeker krachtig zijn, zullen uw resultaten uiteindelijk afhangen van uw kennis. Bekijk onze bronnen en tutorials om uw vaardigheden te blijven verbeteren.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map