Website bruikbaarheid 101

Bruikbaarheid is fundamenteel voor het succes van elke website. Als een site een uitdaging vormt om te gebruiken, zal dit niet alleen frustrerend zijn voor gebruikers, maar ook uw bedrijf schaden.


Gebruikers zullen minder tijd doorbrengen op een site die ze moeilijk kunnen gebruiken en geven op voordat ze uw call-to-action voltooien. Ze zullen zich ook minder herinneren van wat ze lezen en zullen aanzienlijk minder snel terugkeren.

Kortom, een slechte bruikbaarheid van de site is verschrikkelijk voor het bedrijfsleven. Maar wat kun je eraan doen?

Het antwoord ligt in:

 • Begrijpen wat een website in de eerste plaats moeilijk te gebruiken maakt.
 • De technieken kennen om dingen te verbeteren.
 • Implementeren van een doorlopend programma van bruikbaarheidstesten gedurende de hele levensduur van de website.

Het zijn deze drie componenten die we in dit bericht onderzoeken, te beginnen met wat een website in de eerste plaats moeilijk te gebruiken maakt.

Wat maakt een website moeilijk te gebruiken

Er zijn drie belangrijke redenen waarom iemand een website moeilijk te gebruiken vindt.

De eerste reden is dat de site is gewoon verwarrend. Misschien heeft het veel te veel elementen op het scherm die de gebruiker moet verwerken. Als alternatief kunnen er veel afleidende animaties of afbeeldingen zijn. Hoe dan ook, de gebruiker raakt snel overweldigd.

De tweede reden is dat de website is niet in overeenstemming met de verwachtingen. Als ik u bijvoorbeeld zou vragen hoe u op een website zou zoeken, is de kans groot dat u naar de rechterbovenhoek van de pagina zou gaan en uw zoekopdracht daar in een invoerveld zou typen voordat u op de zoekknop zou drukken.

Als het invoerveld echter niet rechtsboven stond of de knop ontbrak, zou je onmiddellijk in de war raken omdat de site zich niet gedroeg zoals je had verwacht.

Wikipedia zoek voorbeeld
Lange tijd verwarde Wikipedia gebruikers met de positie en etikettering van de zoekfunctie.

De laatste reden waarom mensen worstelen met websites is dat ze vragen er gewoon teveel van. Veel sites bieden de gebruiker in één keer te veel opties met lange lijsten met producten, talloze calls-to-action of opgeblazen navigatie.

Mensen raken overweldigd, lijden eraan analyse verlamming wanneer geconfronteerd met te veel opties. Eigenlijk, Hicks Law heeft een directe relatie aangetoond tussen het aantal opties en de tijd die nodig is om een ​​keuze te maken. Dat is tijd dat de meeste gebruikers niet bereid zijn om online te investeren.

Meer keuzes betekent een grotere reactietijd
Hicks Law laat ons zien dat hoe meer keuzes we een gebruiker bieden, hoe langer het voor hen duurt om te beslissen, waardoor de kans groter wordt dat ze de site verlaten.

Als u naar uw website kijkt, lijkt deze ongetwijfeld eenvoudig te gebruiken. Helaas bent u slecht geplaatst om de bruikbaarheid van uw website te beoordelen. Hiervoor zijn twee redenen.

 • Eerste, hoe bekender we worden met iets, hoe intuïtiever het wordt. Je hoeft alleen maar terug te denken aan toen je leerde autorijden om te beseffen dat het waar is. Wanneer mensen voor het eerst leren autorijden, is het overweldigend met zoveel verschillende dingen om te overwegen. Maar nadat je een paar jaar hebt gereden, is het gemakkelijk om op je werk aan te komen zonder herinnering aan de reis, laat staan ​​het autorijden.
 • Tweede, als we naar onze website kijken, geven we er meestal onze volledige aandacht aan. Gebruikers zijn dat echter zelden. Denk na over de manier waarop u door andere websites navigeert. U wordt vaak omringd door afleiding, of dat nu luidruchtige collega’s op kantoor zijn of uw kinderen die thuis aandacht vragen.

Het is nog erger op mobiele apparaten, waar we ze vaak gebruiken wanneer we op pad zijn of terwijl we andere activiteiten doen, zoals tv kijken.

Dus als we ons oordeel met betrekking tot onze website niet kunnen vertrouwen, hoe beginnen we dan de bruikbaarheid ervan te verbeteren? Het antwoord is dat we moeten testen.

Hoe u de bruikbaarheid van uw website kunt testen

Velen beschouwen bruikbaarheidstesten als een luxe die ze zich niet kunnen veroorloven. Dat het tijdrovend en duur is. Hoewel het zeker beide kan zijn, hoeft het dat niet te zijn.

Om te beginnen zijn er veel misvattingen over testen. Je hoeft niet met veel mensen te testen. Vijf of zes mensen zijn ruimschoots omdat meer niet significant meer problemen aan het licht brengt. Je hebt ook niet per se je echte publiek nodig. Hoewel het altijd beter is om te testen met uw daadwerkelijke gebruikers als het gaat om het testen van bruikbaarheid, zullen de meeste mensen met dezelfde uitdagingen worstelen. Alleen als u werkt met mensen met specifieke behoeften (zoals ouderen of kinderen), is demografie van belang.

Meer testers betekent niet dat er meer problemen worden gevonden
Het aantal gevonden extra problemen neemt drastisch af bij testen met meer dan 5 of 6 gebruikers.

Er zijn veel eenvoudige tests die u kunt uitvoeren en die u gratis of maximaal een paar dollar kunt doen. Bovendien krijg je vaak binnen een uur resultaat. Je kunt langer dan dat debatteren over de juiste aanpak terwijl je net had kunnen testen en een definitief antwoord had gekregen.

De beste aanpak is om een ​​’let’s test that’-mentaliteit aan te nemen. Met andere woorden, als u een beslissing moet nemen over welke strategie u moet kiezen, raad dan niet.

Wacht niet tot het einde van het herontwerp van uw website voordat u gaat testen. In dat stadium is het te laat. Als u toch problemen tegenkomt, is het te tijdrovend en duur om het probleem op te lossen.

Als het gaat om het testen van de bruikbaarheid van uw website, kunt u nooit te vroeg beginnen met testen. Het is zelfs mogelijk om te testen met een schets of een draadframe. U moet echter ongetwijfeld het ontwerpmodel testen voordat u iets bouwt.

Of het nu gaat om een ​​schets, draadmodel of ontwerpconcept, er zijn twee eenvoudige tests die u kunt uitvoeren met gebruikers die u zullen vertellen of u in de goede richting gaat.

1) De eerste-klik-test

Bij het bezoeken van een website kan de eerste klik die een gebruiker maakt wellicht bepalen of hij of zij succesvol is in het voltooien van zijn taak.

Een gerespecteerd onderzoek naar de bruikbaarheid van websites door Bob Bailey en Cari Wolfson ontdekten dat als een gebruiker zijn eerste klik met de rechtermuisknop kreeg, ze 87% kans hadden om hun taak correct uit te voeren. Als ze die eerste klik echter verkeerd krijgen, daalt dat naar 46%.

We kunnen testen hoe waarschijnlijk het is dat een gebruiker de eerste klik goed krijgt door hem een ​​ontwerpconcept te tonen en te vragen waarop hij zou klikken om een ​​specifieke taak te voltooien die we hem geven.

U kunt dit persoonlijk doen of een enquête uitvoeren die u naar mensen verzendt via e-mail, sociale media of uw website. Er zijn ook veel services die namens u deelnemers voor slechts een dollar per persoon werven.

Als u besluit om het als een enquête uit te voeren, heeft u speciale software nodig die kan bijhouden waar gebruikers op een statische afbeelding van uw website klikken. Een goed voorbeeld van dit soort software is Hub voor bruikbaarheid. Ze stellen u niet alleen in staat om niet-vereenvoudigde eerste-klik-tests uit te voeren, maar ze ondersteunen ook de tweede test die ik zou aanraden – een test van vijf seconden.

Bruikbaarheid Hub afbeelding warmtekaart
Met Usability Hub kunt u first-click-tests uitvoeren en zelfs deelnemers helpen werven.

2) Een test van vijf seconden

Terwijl een eerste-klik-test u helpt te begrijpen hoe effectief uw navigatie is, een test van vijf seconden test de visuele hiërarchie van uw site. Met andere woorden, het stelt u in staat te begrijpen of gebruikers de essentiële elementen op de pagina zien.

Zoals de naam al aangeeft, laat je de gebruiker in een test van vijf seconden de pagina vijf seconden zien voordat je hem verbergt. Op dit punt vraag je de gebruiker om zich te herinneren wat ze hebben gezien.

Let niet alleen op wat ze zich hebben herinnerd, maar ook op de volgorde waarin ze die elementen herhalen. Mensen noemen meestal eerst de dingen die de grootste impact hadden. Als mensen moeite hebben om uw oproep tot actie of kritieke berichten te herinneren, weet u dat u een probleem heeft dat moet worden opgelost.

Je kunt gebruikers ook vragen waar ze denken dat de website over gaat. U zult misschien verrast zijn door de antwoorden. Wat voor ons vanzelfsprekend lijkt, zal vaak niet voor uw gebruikers zijn. Het is niet ongebruikelijk dat gebruikers het onderwerp van een website of wat uw organisatie biedt volledig verkeerd begrijpen.

Niet dat uw testen beperkt is tot ontwerpconcepten. U kunt ook een bestaande website of prototype testen door bruikbaarheidstests uit te voeren.

3) Lichtgewicht bruikbaarheidstesten

Er zijn veel manieren om bruikbaarheidstests uit te voeren, maar voor onze doeleinden stel ik de lichtste van alle testopties voor. Dat zal helpen om de waarde van bruikbaarheidstesten in je hoofd vast te stellen en je misschien aanmoedigen om in de toekomst ambitieuzer te worden.

Het type bruikbaarheidstesten waar ik naar verwijs, staat bekend als niet-gefaciliteerd testen op afstand. Met andere woorden, u test niet persoonlijk en hoeft niet aanwezig te zijn wanneer het experiment plaatsvindt.

Om dit soort tests uit te voeren, hebt u een manier nodig om de test online te plaatsen en mensen op te nemen die de test voltooien. Gelukkig zijn er veel tools beschikbaar zoals UserBrain.

UserBrain bruikbaarheidstesten
UserBrain is een van de vele tools waarmee u een niet-vereenvoudigde bruikbaarheidstest op afstand kunt uitvoeren.

Installatie is eenvoudig. U definieert een taak die u wilt dat gebruikers op uw website voltooien en nodigt vervolgens mensen uit om deze te voltooien.

Wat u terugkrijgt, is een korte video van de gebruiker die uw taak probeert uit te voeren, inclusief een audiocommentaar waarin de gebruiker uitlegt wat hij denkt en waarom hij de beslissingen neemt die hij op uw site neemt.

Nogmaals, tools zoals UserBrain zullen vaak namens u gebruikers werven met kosten vanaf ongeveer $ 15. U kunt uw deelnemers echter ook aanmelden bij vrienden, familie of collega’s. Dat gezegd hebbende, probeer te voorkomen dat u mensen binnen uw bedrijf gebruikt, omdat ze te veel weten om goede deelnemers te zijn.

Zoals u kunt zien, hoeft testen niet moeilijk te zijn en als u besluit een derde partij in te schakelen om te helpen bij werving, krijgt u vaak binnen een uur resultaten. Als gevolg hiervan kunt u tijdens het hele herontwerpproces en zelfs regelmatig op uw live site testen. Dat is een goed idee, want hoe meer testrondes u uitvoert, hoe meer problemen u zult ontdekken.

Meer testen met minder testers is beter
Meerdere testrondes zijn effectiever dan een enkele ronde met veel mensen.

Dat betekent dat u snel problemen zult vinden met uw website die moeten worden opgelost. Hoe u deze problemen aanpakt, hangt af van wat ze zijn. In de rest van dit artikel wil ik echter enkele veelvoorkomende manieren met u delen waarmee u de meeste bruikbaarheidsproblemen op uw website kunt overwinnen.

Hoe website-bruikbaarheid te verbeteren

Er zijn veel manieren waarop u de bruikbaarheid van uw website kunt verbeteren. Drie gebieden verdienen echter bijzondere aandacht. Dit zijn:

 • De eenvoud van uw interface.
 • De zichtbaarheid van kritieke inhoud en oproepen tot actie.
 • De relevantie en duidelijkheid van inhoud.

Laten we deze drie dus eens nader bekijken.

1) Vereenvoudig uw interface en inhoud

In de meeste gevallen is het vereenvoudigen van uw gebruikersinterface en inhoud de meest effectieve manier om de bruikbaarheid van uw website te verbeteren.

Vaak staan ​​websites vol met onnodige elementen zoals betekenisloze voorraadbeelden, secundaire navigatielinks en irrelevante inhoud waar de gebruiker niet om geeft.

Te vaak hebben we de houding dat iemand het nuttig zou kunnen vinden, dus laten we het online zetten. Het resultaat is dat onze websites zo rommelig worden dat mensen de elementen waarin ze geïnteresseerd zijn niet kunnen vinden.

Gelukkig kun je dat oplossen met een eenvoudig proces in drie stappen.

Stap één is Evalueer elk element op een bepaalde pagina en vraag ons af of je dat element zou kunnen verwijderen. Wat een negatieve impact zou het hebben en is dat het de moeite waard is om te betalen voor een meer bruikbare website?

Stap twee is kijk naar de resterende schermelementen en vraag of een van deze elementen een secundaire rol vervult. Misschien komen ze tegemoet aan de behoeften van een secundair publiek of stellen ze de gebruiker in staat om een ​​minder belangrijke taak aan te pakken.

Als dat het geval is, vraag jezelf dan af of je dat element zou kunnen verbergen om mensen niet af te leiden van belangrijkere taken. Zou het meer verborgen kunnen zijn in de website of misschien onder een tab of accordeon? Dat betekent dat het nog steeds toegankelijk is voor mensen, maar de ervaring voor de meeste gebruikers niet ingewikkeld maakt.

Eindelijk is het tijd om te kijken naar wat we op de pagina hebben achtergelaten. We moeten een aantal beslissingen nemen over waar we de gebruiker het meeste aandacht aan willen besteden.

Wat is bijvoorbeeld uw belangrijkste aansporing tot actie? Krijgt dat beduidend meer aandacht dan een vervolgactie als ‘volg ons op social media’?

Hoe zit het met inhoud? In welke volgorde zien mensen uw inhoud waarschijnlijk? Zal het logisch zijn? Zullen mensen je strapline zien die uitlegt wat je doet voordat ze iets minder kritisch zien, zoals je postadres?

Dat is waar de test van vijf seconden van pas kan komen. Het zal je helpen ontdekken of je de visuele hiërarchie van een pagina goed hebt.

Om te beoordelen of je het goed hebt, heb je natuurlijk een duidelijk idee nodig van welke elementen het belangrijkst zijn op de pagina.

Een manier om dat te doen is door aandachtspunten toe te kennen aan elementen. Geef jezelf 25 aandachtspunten. Elk pagina-element moet minstens één punt hebben, maar als je wilt dat mensen meer aandacht besteden aan het ene dan aan het andere, moet het meer punten hebben. Dus uw primaire call-to-action kan bijvoorbeeld zes punten hebben, terwijl het privacybeleid er één zou hebben.

Zodra u dat hebt gedaan, kunt u de pagina ontwerpen om die relatieve prioriteiten te weerspiegelen. Dat roept de vraag op hoe u een pagina ontwerpt om ervoor te zorgen dat u de aandacht vestigt op de juiste elementen.

2) Ontwerp voor maximale zichtbaarheid

Er zijn veel technieken die ontwerpers gebruiken om de aandacht van de gebruiker te vestigen op meer essentiële schermelementen zoals straplines of calls-to-action. Er zijn er echter vijf die bijzonder krachtig blijken te zijn. Dit zijn:

 • Positie.
 • Beeldmateriaal.
 • Negatieve ruimte.
 • Kleur.
 • Grootte.

1) Overweeg positie

Vanwege de manier waarop we webpagina’s lezen en hoe we verwachten dat ze zich zullen gedragen, zullen sommige posities op een pagina eerder de aandacht trekken dan andere.

Omdat we bijvoorbeeld in het westen van links naar rechts lezen, geven we de voorkeur aan de linkerkant van de pagina’s. We hebben ook geleerd dat op de meeste websites de rechterkolom meestal secundaire inhoud bevat. Samen zorgen deze twee factoren ervoor dat het plaatsen van waardevolle inhoud in de rechterkolom de kans verkleint dat de gebruiker deze ziet.

Gebruikers geven prioriteit aan de linkerkant
De aandacht van de gebruiker is gericht op de linkerkolom.

Gebruikers hebben ook de neiging om meer aandacht te besteden aan inhoud hoger op de pagina, dus als je wilt dat mensen iets zien, is het vaak beter om het bovenaan te plaatsen.

Maar timing is ook essentieel. Als u bijvoorbeeld wilt dat iemand zich aanmeldt voor uw nieuwsbrief, is het misschien beter om die call-to-action lager op de pagina te plaatsen zodra ze de gelegenheid hebben gehad om de kwaliteit van uw inhoud te beoordelen.

Daarom adviseer ik testen als het erom gaat te weten of elementen het beste geplaatst kunnen worden. Ja, als algemene vuistregel is het het beste om een ​​call-to-action hoog op de pagina en links of in het midden te plaatsen. Er zijn echter veel uitzonderingen, niet in de laatste plaats de invloed van beeldspraak.

2) Gebruik afbeeldingen met zorg

Imagery heeft een sterke aantrekkingskracht op onze aandacht. Onze ogen worden aangetrokken door beelden en vooral als de afbeelding een gezicht bevat. We zijn biologisch geprogrammeerd om aandacht te besteden aan mensen.

Dat kan een hulpmiddel of belemmering zijn voor de bruikbaarheid van uw site, afhankelijk van hoe u afbeeldingen gebruikt.

Het is bijvoorbeeld gemakkelijk voor de aandacht van een gebruiker om een ​​call-to-action over te slaan als er een afbeelding in de buurt is om zijn aandacht te trekken.

Afbeeldingen kunnen de effectiviteit van de CTA verminderen
Het is gemakkelijk om aandacht te krijgen om oproepen tot actie over te slaan naar afbeeldingen in de buurt.

We kunnen echter ook een afbeelding gebruiken om de aandacht van de gebruikers te trekken. We volgen bijvoorbeeld de ooglijn van gezichten die we op foto’s zien. Als de persoon naar uw call-to-action of een ander kritiek stuk inhoud kijkt, is de kans groter dat we het zien.

Afbeeldingen geassocieerd met CTA zijn beter
Het koppelen van afbeeldingen aan een call-to-action kan helpen om de aandacht van de gebruikers te trekken.

Niet dat we alleen de ooglijn volgen. We kunnen pijlen of richtinglijnen gebruiken om de aandacht naar of van andere inhoud te trekken.

Ook zal de relatieve afstand tussen een cruciaal stuk inhoud en bijbehorende afbeeldingen van invloed zijn op wat mensen zien. Wanneer twee elementen dicht bij elkaar staan, hebben ze de neiging met elkaar te worden geassocieerd. Dus een afbeelding direct naast een call-to-action zal meestal worden weergegeven vestig onze aandacht op die oproep tot actie.

Subtiel ontwerp roept op tot actie
Subtiele ontwerpwachtrijen kunnen de aandacht van de gebruiker trekken naar kritische calls-to-action.

De relatie tussen elementen kan ook op een andere manier helpen. Het kan ons in staat stellen om negatieve ruimte in ons voordeel te gebruiken.

3) Maak gebruik van negatieve ruimte

Ik weet zeker dat je het hebt gezien Waar is Wally in het verleden. Wat Wally zo moeilijk maakt, is niet dat het personage bijzonder gecamoufleerd is. Hij heeft zelfs een heldere en onderscheidende outfit. Hij is moeilijk te zien omdat hij omringd is door zoveel elementen op de pagina, die strijden om onze aandacht.

We hebben het er al over gehad om het aantal elementen dat op een pagina om onze aandacht concurreert, terug te nemen. Maar een andere techniek die we kunnen gebruiken, is om onze kritische inhoud met ruimte te omringen. Zonder dat er iets anders in de buurt kan worden vastgehouden, zal ons oog in plaats daarvan op dat stuk inhoud focussen. Om dezelfde reden zien we de kleinste markering op een witte muur.

Negatieve spaties
Negatieve ruimte vestigt de aandacht op alle nabijgelegen schermelementen.

Niet dat negatieve ruimte de enige manier is om uw kritische inhoud te onderscheiden van andere elementen. We kunnen de kleur ook gebruiken.

4) Verbeter met kleur

We weten allemaal hoe vogels en bloemen heldere contrasterende kleuren gebruiken om zich te onderscheiden van hun omgeving. We kunnen dezelfde techniek gebruiken op onze websites, door een andere kleur exclusief te reserveren voor kritische inhoud zoals onze calls-to-action.

Markeer kleuren
Creative Digital Designer, Andy Clarke, gebruikte accentkleuren effectief in zijn werk met WWF.

We moeten echter oppassen dat we niet alleen op kleur vertrouwen, omdat we het allemaal iets anders zien.

Dat gezegd hebbende, kleur kan een krachtig hulpmiddel zijn om de aandacht te trekken in combinatie met andere technieken, zoals het gebruik van grootte in ons voordeel.

5) Gebruik relatieve grootte

Een manier om het relatieve belang van elementen te beoordelen, is op grootte. We weten instinctief dat een grote call-to-action-knop belangrijker is dan de kleine link naar het privacybeleid.

Het is echter niet zozeer de maat zelf die ertoe doet als de relatieve maten tussen items. Als alles groot is, is er niets. Alles is even belangrijk in de hoofden van mensen.

Bovendien geldt: hoe groter het verschil tussen elementgroottes, hoe meer onderscheid er tussen wordt gemaakt. Het contrast tussen ons privacybeleid en onze primaire oproep tot actie is dus duidelijk.

Maar al te vaak is de relatieve grootte tussen elementen op een website niet groot genoeg, en dus is het onderscheid niet duidelijk genoeg om een ​​verschil te maken.

Zoals u kunt zien, is het ontwerp een krachtig hulpmiddel om de aandacht te trekken, maar we moeten ook rekening houden met de inhoud op onze site.

3) Overweeg de gebruiker bij het maken van inhoud

Het belangrijkste probleem met de inhoud op websites is dat we deze niet creëren met de gebruiker in gedachten. We vertrekken vanuit het uitgangspunt ‘wat willen we over onszelf zeggen’. In plaats daarvan moeten we ons afvragen “wat wil de gebruiker weten.”

Dat betekent dat we vanuit het oogpunt van bruikbaarheid de juiste informatie op het juiste moment aan de gebruikers moeten voorleggen.

1) Laat de gebruiker niet zoeken naar antwoorden

Te vaak moeten gebruikers op jacht naar de informatie die ze nodig hebben. Stel je bijvoorbeeld voor dat je je aanmeldt voor een nieuwsbrief. Vlak voordat je dat doet, gaan er heel veel vragen door je heen of ze je zullen spammen of hoe veilig je e-mailadres zal zijn. Maar al te vaak zou je naar antwoorden moeten zoeken in een of ander privacybeleid dat diep in de website begraven ligt. In plaats daarvan zouden we die vragen moeten beantwoorden het ontwerp van het aanmeldingsformulier voor onze nieuwsbrief.

Beantwoord gebruikersvragen
Beantwoord de vragen van gebruikers waar hun aandacht momenteel is. Laat ze niet op zoek gaan naar antwoorden.

Niet dat dit het enige probleem is met hoe we inhoud benaderen. We hebben ook de gewoonte om inhoud te structureren rond onze kijk op de wereld. We vergeten dat de gebruiker de wereld anders ziet.

2) Overeenkomen met het mentale model van de gebruiker

We hebben elk een mentaal model van de wereld. Dat beïnvloedt hoe we de wereld zien en de verbindingen die we maken tussen concepten of dingen.

Het probleem is dat hoe meer gespecialiseerd we worden, hoe meer ons mentale model verschilt van dat om ons heen. Als ik u bijvoorbeeld zou vragen wat u zou doen als u naar de bank zou gaan, zou u waarschijnlijk een soort financiële transactie bedenken. Mocht ik echter dezelfde vraag stellen als een professionele visser, dan denken ze misschien aan een rivieroever.

Deze verschillende mentale modellen kunnen een grote uitdaging zijn bij het maken van uw sitestructuur, omdat uw mentale model waarschijnlijk heel anders is dan uw publiek. Je bent een specialist in je onderwerp en dus zal de manier waarop je naar de wereld kijkt anders zijn dan die van je gebruikers.

Daarom moeten we ofwel de gebruiker betrekken bij het creëren van de sitestructuur, met behulp van een techniek als kaart sorteren, of test in ieder geval de informatiearchitectuur die we bedenken.

Het andere probleem dat u tegen kunt komen met uw informatiearchitectuur is het aantal navigatie-items dat u weergeeft.

3) Beperk opties en maak ze duidelijk

Een belangrijke hindernis op het gebied van bruikbaarheid op veel websites is de complexiteit van navigatie. Veel sites hebben simpelweg te veel elementen op elk navigatieniveau. Dat is om twee redenen een probleem.

 • Eerste, we zijn erg slecht in het bewaren van veel informatie in ons korte termijn geheugen. We kunnen doorgaans ongeveer vier elementen tegelijk bevatten, daarom is uw creditcardnummer gegroepeerd in vier groepen van vier cijfers.
 • Tweede, hoe meer navigatie-elementen we hebben, hoe groter de kans dat ze op elkaar lijken. Wanneer opties niet van elkaar verschillen, worden gebruikers onzeker en maken ze vaker fouten.
Maak keuzes duidelijk
Als u meer dan één keuze heeft, zorg er dan voor dat ze duidelijk zijn. Als ze te veel op elkaar lijken, zullen gebruikers niet kiezen.

Daarom moeten we het aantal opties dat we gebruikers tegelijkertijd tonen beperken en ervoor zorgen dat elke optie zo duidelijk en duidelijk mogelijk is gelabeld. Dat geldt of je het nu hebt over navigatie-items, eCommerce-productcategorieën of calls-to-action.

Een kleine investering kan een groot verschil maken

Website usability is een enorm en gecompliceerd onderwerp. Het is echter gemakkelijk te starten en het zal met slechts een kleine inspanning een aanzienlijk verschil maken.

Je krijgt niet alleen blijere gebruikers, maar je zult ook zien verbeteringen in conversieratio’s en het aantal terugkerende bezoekers, om nog maar te zwijgen van mond-tot-mondreclame.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map