Website lancering checklist

Gratis checklist voor het starten van websitesHet bouwen van een webpagina is nog nooit zo eenvoudig geweest met alle websitebouwers en IDE-software die tegenwoordig beschikbaar zijn. Echter, lancering een website met een sterke basis en zonder hik is een heel andere zaak. Om ervoor te zorgen dat uw website goed begint te werken, moet u zorgen voor andere elementen dan het opzetten van een paar pagina’s en het schrijven van een kopie.


Veel site-eigenaren maken snel een nieuwe website en besteden dan veel tijd aan het installeren van een SSL-certificaat, het schrijven van inhoud en het opzetten van analyses.

Idealiter zijn dat allemaal elementen die je moet aanpakken voordat de lancering van uw site, zodat u zich kunt concentreren op wat er echt toe doet: uw publiek vergroten en de beste inhoud publiceren die u kunt.

In dit artikel begeleiden we je door een 17-punten checklist van praktisch elk element dat je moet afhandelen vóór de lanceringsdag.

Laten we ons voorbereiden op het lanceren van uw website!

17-stappen website-startcontrole

 1. Uw SSL (HTTPS) controleren
 2. Uw CMS-systeem bijwerken naar de nieuwste versie
 3. Back-ups instellen
 4. Analyse integreren
 5. Zorg ervoor dat alle pagina’s zijn toegevoegd
 6. Het testen van uw sitenavigatie en links
 7. Proeflezen van inhoud en kopiëren
 8. Ervoor zorgen dat de site toegankelijk is
 9. Je site controleren op mobiele apparaten
 10. Uw site testen in verschillende browsers
 11. Sitemap controleren
 12. Robots.txt genereren
 13. Metadata en titels toevoegen
 14. Schema-opmaak gebruiken
 15. Website permalink structuur configureren
 16. Gezien AMP-integratie
 17. Het creëren van social media profielen voor uw website

1.Zorg ervoor dat uw SSL-certificaat werkt (HTTPS)

Secure Sockets Layer (SSL) -certificaten valideren de identiteit van uw website en stellen u in staat HTTPS te gebruiken voor veilige gegevensoverdracht. Het is vooral essentieel voor e-commercesites, hoewel er eigenlijk geen excuus is om deze stap over te slaan, ongeacht uw niche, vooral omdat u gratis een SSL-certificaat kunt genereren.

Veel goede webhosts zorgen ervoor dat u een SSL-certificaat instelt.

Zo niet, dan kunt u gebruik maken van een dienst als Laten we versleutelen om een ​​gratis certificaat te genereren en handmatig in te stellen.

Het Lets Encrypt-certificaat.

Houd er echter rekening mee dat voor sommige websites verschillende soorten certificaten nodig zijn. In dat geval moet u er mogelijk een aanschaffen. In beide gevallen wilt u uw certificaat vanaf het begin ophalen.

HTTPS-verkeer inschakelen

Zodra uw SSL-certificaat aanwezig is, kunt u al het verkeer van uw website omleiden via HyperText Transfer Protocol Secure (HTTPS.) Als zodanig zorgt u voor de beveiliging van alle gegevens die heen en weer gaan vanaf uw site. Bovendien geven de meeste browsers weer of uw site HTTPS-compatibel is:

Een voorbeeld van een versleutelde verbinding.

Als u uw website niet configureert om HTTPS te gebruiken, krijgen bezoekers een waarschuwing wanneer ze toegang proberen te krijgen, wat verschrikkelijk is voor uw bedrijf en uw verkeersniveaus:

Een onveilige verbindingswaarschuwing.

Om deze grote, problematische waarschuwing te vermijden, raden we aan het volgende te volgen Google-richtlijnen voor het inschakelen van HTTPS. Als je een WordPress-gebruiker bent, hebben we ook een handleiding geschreven over het verplaatsen van je site naar HTTPS, waar je zeker naar wilt kijken.

2. Update uw Content Management System (CMS) naar de nieuwste versie

Het gebruik van een CMS kan uw leven op veel manieren vereenvoudigen. Dit type software biedt u gewoonlijk een breed scala aan tools om uw pagina’s te maken, bij te werken en te beheren, zelfs als u geen kennis van webontwikkeling heeft.

Maar net als bij andere software, moet u uw CMS bijwerken om ervoor te zorgen dat het stabiel blijft en u de nieuwste functies biedt. Zie WordPress voor een realistisch voorbeeld. Dit CMS rolt updates uit regelmatig en bevat om de paar maanden nieuwe functies.

Voordat u uw website start, wilt u controleren of u de nieuwste versie van uw CMS gebruikt en of deze goed werkt met uw site. Dit zorgt er praktisch voor dat u tijdens de lanceringsdag en daarna niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

De meeste CMS’en laten je weten wanneer je de software moet updaten, dus het is geen probleem om op de hoogte te blijven van de nieuwste releases. Zelfs nadat uw website live is gegaan, raden we u aan uw CMS altijd bij te werken wanneer een nieuwe versie live gaat, dus let op voor mededelingen.

3. Stel een back-upoplossing in

Kortom, back-ups kunnen een redder in nood zijn. U zou een recente back-up van uw website moeten hebben, die u kunt herstellen als het ergste met uw website gebeurt. Overweeg een back-up als laatste redmiddel. Het voorkomt niets, maar wordt van onschatbare waarde zodra er iets misgaat.

Er zijn veel manieren waarop u een back-up van uw site kunt maken. U kunt bestanden handmatig kopiëren en downloaden, een service van derden gebruiken of dit doen via uw webhost.

Een voorbeeld van een back-upoplossing voor webhosting.

Voor uw gemoedsrust raden we u aan een webhost te gebruiken die standaard een back-upoplossing biedt. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over het configureren van iets en als er iets misgaat, kunt u uw site met een paar klikken herstellen. Het is echter altijd goed om een ​​oplossing van derden beschikbaar te hebben, om als extra bescherming een externe back-up te hebben.

4. Integreer een Analytics-oplossing

Websiteanalyse biedt u informatie over de bezoekers van uw website. Dit omvat verkeer, gedrag, demografische gegevens en nog veel meer. Het is niet overdreven om te zeggen dat je zonder analyse meestal blind vliegt. U weet misschien of uw website verkeer genereert, maar u krijgt geen inzicht in wat uw bezoekers doen en waar ze vandaan komen.

Bekijk de analyse van het bouncepercentage van uw website om u een voorbeeld te geven. Als het percentage dat u ziet te hoog wordt, kunt u afleiden dat er een probleem is met de UX of prestaties van uw website en actie ondernemen voordat het slechter wordt.

Er zijn veel analyseplatforms om uit te kiezen, maar daar zijn we grote fans van Google Analytics. Het is niet alleen gratis, maar het werpt ook veel gegevens in je gezicht.

Een blik op Google Analytics.

Hoewel te veel gegevens intimiderend kunnen zijn, is dit geen slecht probleem. Google Analytics integreren in uw website is eenvoudig, dus we raden u aan om het vanaf het begin te doen.

Het is echter de moeite waard om te benadrukken dat nieuwe websites vaak niet veel verkeer genereren. Dit betekent dat het enige tijd kan duren voordat uw analysetool waardevolle informatie begint te verzamelen. Toch is het beter om het vanaf het begin aan de praat te hebben, zodat je het later niet hoeft in te halen.

5. Zorg ervoor dat alle pagina’s die u nodig hebt op hun plaats zitten

Wanneer u een site met onvoltooide pagina’s bezoekt, zullen bezoekers waarschijnlijk denken dat deze verlaten of onvolledig is. Geen van beide ziet er geweldig uit voor een website en het kan het niveau van gebruikersvertrouwen en de schijn van professionaliteit beïnvloeden.

Een veel voorkomend probleem bij het bouwen van websites is dat we in het begin vaak te ambitieus denken. In plaats van na te denken over de kernpagina’s die uw site vanaf het begin nodig heeft, overweegt u tientallen opties om het ideaal in uw hoofd te realiseren. Dit ambitieniveau is geweldig, maar het kan (en vaak ook) de lancering van uw site vertragen.

Ons advies is om terug te gaan naar de tekentafel en te schetsen welke pagina’s essentieel zijn voor de functionaliteit van uw website. Blijf bij die voor uw lancering en zorg ervoor dat ze allemaal klaar zijn voor het publiek. Zodra uw website live is, kunt u gaan nadenken over uitbreiding.

Een ander aspect dat ervoor kan zorgen dat een website er halfbakken uitziet, is de aanwezigheid van verbroken links. We kunnen een verbroken externe link of twee vergeven, maar als we een buggy-navigatiemenu tegenkomen, kan dit een deal-breaker zijn.

Tenzij het aantal pagina’s op uw website klein is, kan het ongelooflijk tijdrovend zijn om elke link handmatig te controleren. Gelukkig zijn er tal van online tools die doe de linkcontrole voor jou:

Een gebroken linkchecker gebruiken.

Laat de linkchecker zijn werk doen en verbroken koppelingen in uw inhoud repareren, wat slechts een paar minuten zou duren.

7. Proeflees uw inhoud en kopieer

Laten we voor het eerste element bij de basis blijven. Niemand wil een website bezoeken die is gevuld met typefouten of met een kopie die leest alsof een machine het heeft geschreven. Voordat uw website openbaar wordt gemaakt, moet u er een fijne kam voor gebruiken en moet u aspecten opvangen zoals:

 • Grammatica- en spelfouten
 • Inconsistenties met uw exemplaar
 • Overbodige inhoud

Als u wat hulp nodig heeft, kunt u deze online gebruiken tools voor grammaticacontrole, zoals Grammatica om u te helpen bij het verwijderen van veelvoorkomende fouten:

De Grammarly-editor gebruiken.

Zelfs de beste tools voor het controleren van grammatica kunnen slecht schrijven echter niet goedmaken. Als u denkt dat uw kopie zwak is, neem dan de tijd om de essentiële bits te herschrijven voordat u ze start. Anders ziet uw website er onprofessioneel uit.

8. Zorg ervoor dat uw website toegankelijk is

Een geweldige website gaat niet alleen over stijl of inhoud, het moet ook een geweldige gebruikerservaring (UX) bieden. Dit betekent dat u gemakkelijk kunt communiceren, lezen en navigeren. We hebben in de vorige punten al een aantal van deze stappen behandeld. Er zijn echter nog enkele toegankelijkheidsrichtlijnen die u wilt volgen, waaronder:

 • Ervoor zorgen dat gebruikers uw site kunnen navigeren met het toetsenbord
 • Alt-tekst toevoegen aan uw afbeeldingen
 • Headers correct gebruiken
 • Zorg ervoor dat uw formulieren werken

Al die kleine aanpassingen samen zorgen voor een zeer toegankelijke website. Dit betekent dat bijna 100 procent van uw bezoekers van uw site kunnen genieten, en u biedt ook een betere algemene ervaring voor mensen met een beperking.

9. Controleer uw website op mobiele apparaten

Het grootste deel van de wereld communiceert voornamelijk met internet via mobiele apparaten. Niet alle websites zijn echter gebouwd met het oog op mobiele apparaten. Enkele problemen waarmee uw website kan worden geconfronteerd, zijn onder meer:

 • Moeilijk om mee te communiceren (bijv. Tekst die te groot of te klein is, moeilijk te klikken elementen, enz.)
 • Media gebruiken die niet zijn geoptimaliseerd voor kleine schermformaten

Kortom, u wilt dat uw website dat doet mobielvriendelijk zijn vanaf dag een. De eenvoudigste manier om dit te testen, is door een eigen mobiel apparaat te pakken, te controleren of navigatie eenvoudig is en interactie met de site te hebben om eventuele problemen op te lossen:

Een responsieve website testen.

Er is ook een schat aan tools en services die u kunt gebruiken om de mobiele gereedheid van uw site te testen. Google biedt bijvoorbeeld een Mobielvriendelijke test u kunt gratis op uw site draaien. De test genereert een grondig rapport waarin staat wat u goed en fout doet en hoe u dit kunt oplossen. Het is perfect om snel de geschiktheid van een klein scherm te meten.

10. Test op problemen met verschillende browsers

U bent waarschijnlijk een website tegengekomen die in de ene browser werkt, maar niet in een andere (vooral als u een kind uit de jaren 90 bent.) U wilt natuurlijk niet dat dit gebeurt met jouw website, dus het is essentieel dat u deze test met verschillende browsers voordat u begint.

Er zijn honderden van browsers die u kunt testen, maar laten we eerlijk zijn, de meeste mensen gebruiken de big five. Dit zijn Chrome, Safari, Internet Explorer / Edge, Firefox en Opera. Het is gemakkelijk genoeg om ze allemaal te installeren en test uw website handmatig.

Als u een stap verder wilt gaan, zijn er ook online services die u veel meer obscure browseropties bieden om uw site te testen. Enkele snelle interne tests met de big five zouden in de meeste gevallen echter voldoende moeten zijn.

11. Controleer uw XML-sitemap

XML-sitemaps zijn bestanden die alle URL’s bevatten die zoekmachines op uw site moeten indexeren. U kunt bijvoorbeeld sitemaps gebruiken om ervoor te zorgen dat Google geen belangrijke pagina’s mist, zodat ze op de SERP’s worden weergegeven zoals u zou verwachten:

Een voorbeeld van een XML-sitemap.

Anders gezegd: sitemaps zijn eenvoudige verzamelingen URL’s. U kunt hiervoor eenvoudig een online dienst gebruiken crawl uw website en u helpen automatisch een sitemap samen te stellen. Zodra het klaar is, kunt u het indienen bij zoekmachines.

12. Genereer een robots.txt het dossier

Hoewel ze niet helemaal hetzelfde zijn, robots.txt bestanden lijken in sommige opzichten op sitemaps. Dit bestand vertelt zoekmachines welke pagina’s het wel en niet mag crawlen. Met dit bestand kun je crawlers ook vertellen hoe ze externe links moeten behandelen, specifieke agents moeten blokkeren en meer. Hier is hoe een robots.txt bestand ziet eruit:

Een voorbeeld van een robots.txt-bestand.

Dit soort bestanden kan ongelooflijk ingewikkeld worden, dus we raden je aan bekijk de richtlijnen van Google over wat u moet opnemen en hoe u de uwe moet formatteren.

13. Voeg metagegevens toe aan al uw berichten en pagina’s

Voor niet-ingewijden is metadata de verzameling informatie die zoekmachines gebruiken om te bepalen of uw inhoud relevant is. Er is een breed scala aan metadata-elementen die u aan uw berichten en pagina’s kunt toevoegen, maar de twee belangrijkste zijn:

 1. Titel tags: Dit is de titel die wordt weergegeven op de pagina’s met zoekresultaten van zoekmachines (SERP’s)
 2. Metabeschrijvingen: Dit zijn de korte beschrijvingen onder uw titeltags.

Het doel is om combinaties van titels en metabeschrijvingen te maken die gebruikers verleiden om op uw site te klikken wanneer deze wordt weergegeven in SERP’s.

Een voorbeeld van een SERPs-pagina.

Vergeet niet dat u metadata moet toevoegen aan alle pagina’s op uw website. Hetzelfde geldt ook voor alle nieuwe inhoud die u onderweg publiceert. Hoe meer uw metadata ‘op punt’ zijn, hoe groter de kans dat organisch verkeer uw kant op komt.

14. Gebruik Schema Markup waar mogelijk

U kunt veel meer gegevens aan uw pagina’s toevoegen om zoekmachines een nog beter idee te geven van het soort inhoud waarmee ze te maken hebben. Bijvoorbeeld, Schema-opmaak is een type code dat u op uw pagina’s kunt opnemen, wat kan helpen om uw Click-Through Rate (CTR) binnen SERP’s drastisch te verbeteren.

Met Schema kunnen uw pagina’s worden weergegeven als rich snippets. Dit zijn resultaten die meer contextuele informatie bieden waar gebruikers mogelijk in geïnteresseerd zijn. Als u bijvoorbeeld een recept online publiceert, kunt u Schema-opmaak gebruiken om een ​​fragment te genereren met een foto, calorie-informatie, kooktijd en meer:Twee appeltaart recepten.

Er zijn honderden soorten elementen die u kunt gebruiken met Schema-opmaak, dus het is de moeite waard om voor de lancering kennis te maken met de code. Het kan het verschil zijn tussen een langzame lancering en een succesvolle lancering.

Op een gegeven moment bent u waarschijnlijk websites tegengekomen die complexe URL-structuren gebruiken, zoals yourwebsite.com/public/2018/post=3463452

Een snelle blik kan je vertellen met wat voor soort inhoud je te maken hebt, maar verder zegt de URL niet veel. Wat nog belangrijker is, dergelijke URL’s kunnen een beetje log en onherkenbaar zijn. Idealiter zou je een permalink gebruiken zoals yourwebsite.com/blog/classic-carbonara-recipe

Niet alleen is een ‘mooie’ URL-structuur gedenkwaardiger, maar het geeft bezoekers ook veel meer informatie. In het ideale geval wilt u een permalink-structuur aannemen die werkt voor uw behoeften. Op die manier hoeft u niet van de weg af te wijken als u al een brede bibliotheek met inhoud heeft gepubliceerd.

Zoals met veel andere WordPress-instellingen, is het wijzigen van uw permalink-structuur eenvoudig te doen. WordPress heeft zelfs een volledig artikel over het onderwerp, en u zou het binnen enkele minuten moeten kunnen bereiken.

16. Overweeg AMP-integratie

De Accelerated Mobile Pages (AMP) van Google is een raamwerk dat de prestaties van internet wil verbeteren door middel van een reeks richtlijnen die volgens hen zorgen voor ‘betere’ websites. Zoals je van de naam mag verwachten, is er veel aandacht voor kleinere schermen, hoewel je deze pagina’s op elk formaat kunt bekijken.

Er is vanaf het begin veel controverse geweest over het project, omdat het de stijl en ervaring voor veel websites kan beïnvloeden. Het gebruik van AMP kan daarentegen uw pagina’s een boost geven in de SERP’s door boven organische inhoud te verschijnen.

Toch is AMP niet geschikt voor alle soorten websites, dus u moet goed overwegen of u het wel of niet gebruikt. Als we het hebben over blogs of tekstrijke inhoudspagina’s, kan AMP goed bij je passen. Over het algemeen is dit geen vereiste (in tegenstelling tot de meeste elementen in deze checklist), maar het is de moeite waard om te overwegen of u dat nog niet heeft gedaan.

17. Maak Social Media-profielen voor uw website

De meeste succesvolle websites zijn ook gezond aanwezig op sociale media. Met andere woorden, ze hebben actieve profielen die vaak nieuwe inhoud publiceren, interactie hebben met volgers en wat ‘buzz’ genereren.

De beste tijd om te beginnen met het opbouwen van de aanwezigheid van uw site op sociale media is vanaf de eerste dag. Voordat u echter begint, wilt u erachter komen welke platforms het beste bij uw inhoud passen.

Neem bijvoorbeeld een restaurant. Je wilt misschien geen Twitter-account, maar een aanwezigheid op Instagram is zeker een goed idee.

Een voedselgerelateerde Instagram-feed.

Door u te concentreren op de platforms waar uw publiek zich waarschijnlijk bevindt, bespaart u veel tijd en moeite. Toch kan het opbouwen van volgers een tijdje duren. Hoewel u vanaf het begin misschien niet veel voordelen zult zien, zal het op de lange termijn zijn vruchten afwerpen, omdat u die gebruikers terug naar uw site kunt leiden.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map