Beste statiske nettstedgeneratorer

Beste statiske nettstedgeneratorer


Prosessen med å bygge et nettsted har to deler: du leverer innholdet, og deretter tar CMS – WordPress, eller hva du enn velger å bruke – det innholdet, kombinerer det med det valgte temaet og de valgte malene dine, og lager en webside fra det for kundene dine eller leserne dine å lese. Men disse to delene trenger ikke gjøres sammen: de kan skilles fra hverandre, og det er hva en statisk stedsgenerator (SSG) gjør.

I denne guiden forklarer vi hva statisk nettstedgenerering er og fordelene med den, og lister opp de ti beste statiske nettstedgeneratorene for å gi noen veiledning til hvordan du kan velge mellom dem.

Hvordan fungerer en statisk generator? Og hvorfor bruke en?

De fleste CMSer, som nevnt, gjør to ting: de gjør innholdet ditt til HTML ved å kombinere det med temaene og malene dine, og deretter gjør de HTML tilgjengelig som et nettsted. En statisk nettstedgenerator deler denne prosessen i to: delen der innholdet ditt blir omgjort til HTML skjer på din egen datamaskin, og gir deg en mappe full av HTML-filer. Du laster deretter opp HTML-filene til nettet, der de blir gjort tilgjengelige som et nettsted for alle.

Men hvorfor gjøre dette? Det er en rekke fordeler.

Den første er sikkerhet. Fordi nettstedet ditt, det som folk samhandler med, er enkel HTML, og det er mye vanskeligere for det å bli hacket. Og siden den statiske nettstedgeneratoren, som inneholder all datakoden som gjør jobben, bare kjøres på din egen datamaskin og ikke er utsatt for den store verden i det hele tatt, kan den heller ikke hackes. Dette betyr at sikkerhetsoppdateringer stort sett er unødvendige; du trenger ikke lenger å være plaget med vanlige popups som forteller deg å oppdatere CMS, oppdatere plugins, oppdatere nettstedet ditt.

For noen kan dette være grunn nok i seg selv, men det er en annen stor fordel for statisk generasjon av nettsteder: opptreden.

Et nettsted laget av statisk HTML kan lastes mye raskere enn det der det må behandles på hvert besøk. I stedet for at innholdet og tematikken kombineres på nytt hver gang en besøkende ser på nettstedet, blir dette arbeidet utført en gang på generasjonen på datamaskinen din, og er da ikke nødvendig igjen. I stedet er nettstedet allerede i synlig form.

Bedre ytelse fordeler nettstedet ditt på alle slags måter. Det er mer sannsynlig at kundene dine fortsetter å se og avvisningsraten er lavere,  Raskere sideinnlastningstider er bra for SEO fordi Google og andre søkemotorer verdsetter rask ytelse og øker rangeringene dine.

Trafikkstøt er ikke et problem; Hvis du plutselig har en pigg i antall besøkende, blir den håndtert helt fint, og du vil aldri se en av disse “502 Bad Gateway” -meldingene når et nettsted er overbelastet akkurat i det øyeblikket det blir populært.

Selv om det er en sky, med alle sølvforinger, og for generering av statisk nettsted, må du unektelig være forberedt på å være litt mer teknisk for å bruke denne teknikken på nettstedet ditt.

Denne separasjonen av “generasjonsstadiet” og “publiseringsstadiet” må forstås, og statiske nettstedgeneratorer, generelt, har en tendens til å anta litt mer av en teknisk kunnskapsbaseline enn standard slags dynamisk CMS. Spesielt de fleste statiske nettstedgeneratorer krever minst en liten kjennskap til kommandolinje: Disse appene har en tendens til å bli drevet av å kjøre kommandoer, i stedet for å peke og klikke.

På grunn av behovet for kommandolinjen er det ikke sikkert at statiske nettstedsgeneratorer er for alle, men hvis du er villig til å vurdere å rulle opp ermene og dykke litt dypere enn normalt, er det noen potensielle seire å ha hatt.

La oss se på de ti beste statiske nettstedgeneratorene, og deretter hvordan vi kan velge mellom dem.

De 10 beste statiske nettstedgeneratorene

1. Hugo

hugo-logo

Hugo er på den enklere enden av de terminalbaserte statiske nettstedgeneratorene å konfigurere og bruke. Dokumentasjonen deres, spesielt på hvordan du installerer Hugo og få den i gang, er ganske omfattende og den trenger ikke at du først installerer en ny pakkelager og deretter installerer Hugo fra.

Den har en stor mengde av forhåndsbygde temaer noe som gjør det enklere å velge og velge utseendet du vil ha på nettstedet ditt, og en av nøkkelfunksjonene som Hugo-teamet har, er dens byggehastighet.

Å gjøre en endring på nettstedet ditt ved å legge til eller redigere innhold, eller endre temaet, krever at du “gjenoppbygger” nettstedet: det vil si løpe gjennom prosessen med å kombinere innhold med et tema til HTML, for hver side. Selv en liten forskjell i ytelse i byggehastighet kan utgjøre forskjellen mellom ventende sekunder og venteminutter for å se resultatet av en endring du har gjort, og Hugo jobber hardt for å være raskest på dette.

Hvis du bygger et nettsted fra eksisterende data, vil Hugo “Datadrevet innhold”-Funksjonen gjør det relativt enkelt å ha innholdet på nettstedet som tilbys i CSV- eller JSON-formater. Dette kan være en nyttig måte å ta med seg eksisterende data som du ønsker å eksponere for verden på en mer praktisk måte som de kan bla gjennom og navigere gjennom uten å måtte avbryte Excel eller Google Sheets.

2. Eleven, eller 1111ty logo

11ty er en av de nyere SSG-ene, men raketter opp popularitetslisten. Den fakturerer seg selv som “en enklere statisk nettstedgenerator”. Det krever imidlertid en rimelig mengde teknisk fortrolighet (og dokumentasjonen gjenspeiler dette), men for de som kan forstå det, gjør det ting på en elegant måte.

11ty er skrevet i JavaScript og krever det node.js å jobbe; må du installere det først hvis du ikke allerede har gjort det, og deretter installere 11ty fra kommandolinjen.

11ty har et sterkt syn på nettstedets ytelse, til det punktet hvor de stolt viser en ytelse toppliste av nettsteder bygget med det, og det er veldig populært blant nettpersoner og de som kuraterer og bygger det åpne nettet mer generelt.

3. Pelikanfå pelikan logo

Pelican har en ganske avstrippet estetikk, men bruker Python som sitt underliggende programmeringsspråk, har potensialet til å utvides i nesten hvilken som helst retning du måtte ønske deg med litt ekstra programmering.

Den har støtte for å importere stedsdata fra WordPress, noe som gjør det enklere enn noen andre SSG-er å flytte fra et eksisterende WordPress-nettsted til statisk nettstedgenerering uten å miste det nåværende oppsettet. Og som den bedre klassen av SSG-er er den designet for å kunne håndtere et helt nettsted og ikke først og fremst for blogging.

Pelican har imidlertid en litt bratt læringskurve med det første, noe som gjør den mer egnet for noen som allerede er i det minste litt kjent med Python. Tilsvarende trenger du en Python-installasjon på datamaskinen din allerede, og det gis ingen veiledning for ikke-utviklere som ikke har dette … men hvis du er en utviklertype som allerede bruker Python, er Pelican et bra sted å starte.

4. Nikola

nikola-logo

Nikola tar en veldig “batteri inkludert” tilnærming til statisk nettstedgenerering, og gir veldig detaljerte maler for blogging og komplette nettsteder, men også bildegallerier og søk blant annet.

Den har en ganske omfattende liste over plugins og temaer også. Selv om Nikola har en tendens mot den mer tekniske enden av markedet; må du være ganske trygg på Python-utviklingen for å gjøre mer enn det grunnleggende her, men hvis du er det, tilbyr Nikola mer utvidbarhet enn mange av alternativene.

Temalisten er ikke veldig omfattende, så hvis du leter etter noe vakkert i stedet for informativt, kan det være bedre å lete andre steder. Ombyggingshastigheten er imidlertid raskere enn de fleste av de andre mulighetene.

I likhet med Pelican antar Nikola at du allerede har Python tilgjengelig og ikke forklarer hvordan du gjør det mulig, så hvis du ikke gjør det og er på Windows, kan det være lurt å se på et av de andre alternativene.

5. GatsbyGatsby-logo

Gatsby kaller seg en statisk PWA-generator. PWA er kunstens begrep Progressive webapper, som kan fungere offline, legges til startskjermen på mobil, og så videre. Det er mulig å gjøre dette på et hvilket som helst nettsted, inkludert de som er generert med andre SSG-er, men Gatsby gir denne støtten ut av boksen.

For de som er kjent med React, webkomponentbiblioteket, kan Gatsby være et godt valg fordi det er bygget rundt det, slik at du kan gjenbruke det kjente miljøet du allerede kjenner – ja, Reacts eget nettsted er bygget med Gatsby.

Gatsby krever både node.js og versjonskontrollsystemet git som skal installeres. De har et ganske detaljert sett med dokumentasjonssider om hvordan du konfigurerer et Gatsby-miljø, inkludert på Windows, men det er snarere en involvert prosess hvis du ikke er kjent med kommandolinjen. Dokumentasjonen blander også Windows og Linux og Mac instruksjoner sammen, noe som gjør det litt vanskelig å følge.

6. Jekyll

Jekyll-logo

Jekyll er en av de eldste statiske nettstedgeneratorene, men er fremdeles under aktiv utvikling, og dens popularitet vakte stort sett flommen av SSG-innovasjon som har produsert alt annet på denne listen..

Et av kravene til berømmelse er at den er innebygd i Github-kodetjenestetjenesten: det er mulig å lagre innholdet ditt i en Github oppbevaringssted, en sky-stasjon for kode, på en måte som Github vil kjøre Jekyll-koden til deg og konverterer innholdet til et nettsted uten at du trenger å kjøre noen kode i det hele tatt.

På denne måten Github-sider tjenesten kan brukes som vert for ditt statiske nettsted gratis, og dokumentasjonen for hvordan du konfigurerer dette er ganske oversiktlig og lett å følge.

Imidlertid vil det fortsatt kreve en viss kjennskap til git kodekontrollsystem. Selvfølgelig er det også mulig å kjøre Jekyll selv på din egen datamaskin, og de gir et sett med Windows-installasjonsinstruksjoner, selv om Windows ikke offisielt støttes.

7. Statiq.web

statiq logo

Statiq Web er et ganske nytt tilskudd til SSGs rekker, og er fortsatt under ganske tung utvikling. Så det er best egnet for de som er villige til å delta i den prosessen og bli med i samfunnet ved å mate tilbake hva som fungerer bra og hva som ikke gjør det.

Det unike salgsargumentet er at det er bygd med .NET, så de med litt kunnskap om den programmeringsstabelen vil finne at Statiq Web passer godt til deres eksisterende erfaring. Det er et eksempelprosjekt med det mer generelle Statiq Framework, slik at en mer erfaren programmerer kan være i stand til å omfavne større rammer for å bygge noe mer omfattende.

8. Publii

Publii logo

Publii, i motsetning til de fleste andre statiske nettstedgeneratorer her, er ikke et kommandolinjeverktøy. I stedet er det et skrivebordsprogram som er tilgjengelig for Windows, Mac og Linux.

Du kan tenke på dette som noe som ligner på WordPress, bortsett fra at i stedet for å være et nettsted er det et program som kjører på datamaskinen din og deretter genererer en statisk versjon av nettstedet, klar til å publiseres som de andre verktøyene gjør.

Det er innebygde publiseringsverktøy for å skyve det statiske nettstedet til en rekke eksisterende verter, for eksempel Netlify og nettskyvertssteder. Den har et importsystem for å konvertere et eksisterende WordPress-nettsted til Publii, og en markedsplass for betalte temaer på profesjonelt nivå.

Selve applikasjonen er gratis og åpen kildekode og har et aktivt fellesskap av brukere som hjelper hverandre på et diskusjonsforum. Publii er den minst tekniske av de statiske nettstedgeneratorene som tilbys for øyeblikket, og har fremdeles stort sett alle fordelene. For noen som ikke ønsker å komme inn i en koding og kommandolinjebasert tilnærming, er det en flott løsning.

9. WP2Static

wp2statisk logo

WP2Static tar en ganske annen tilnærming enn andre statiske generatører av nettsteder: det er ikke strengt tatt en nettstedssjef i seg selv. I stedet fungerer det hånd i hånd med WordPress for å lage en statisk versjon av et nettsted som administreres av WordPress selv.

På språket i beskrivelsen over, lar WP2Static WordPress ha ansvaret for redigeringen din og gjøre innholdet ditt til HTML ved å kombinere det med temaene og maler. Gå deretter inn på WP2Static for å ta HTML-en og publisere den som ren HTML et sted på nettet.

Det er noen åpenbare fordeler med dette: kan du fortsette å bruke WordPress-grensesnittet som du er kjent med, og du har tilgang til alle WordPresss brede bibliotek med temaer og plugins.

Imidlertid er det ulemper med dette også: det er viktig å flytte WordPress-installasjonen din til et annet sted, ellers vil du miste et flertall av fordelene med statisk generasjon av nettsteder.

Å ha siden din statisk gir store sikkerhetsfordeler fordi du ikke bruker et dynamisk produkt som WordPress, men med denne løsningen er bruker fremdeles WordPress. Så det er viktig å skjule at WordPress er borte et sted der det ikke kan nås av noen unntatt deg.

De teknisk tenkende kan flytte den til en skjult server, eller kjøre WordPress på sine lokale maskiner. Noen som ikke umiddelbart forstår hvordan du gjør det, kan synes det er vanskelig å følge konseptene som er involvert, og det kan være forvirrende å huske at nettstedet som ditt (skjulte) WordPress genererer ikke er nettstedet som publikum ser før publiserings-knappen trykkes.

Imidlertid, hvis du er veldig vant til WordPress brukergrensesnitt, eller er sterkt bundet til bestemte WP-plugins eller temaer som ville være vanskelig å finne eller gjøre tilgjengelig på en annen SSG, kan WP2Static være den ideelle løsningen.

10. Next.js

Nextjs-logo

Next.js er mindre en generator for statiske nettsteder, og mer et rammeverk for å bygge statiske applikasjoner ved hjelp av React. Den støtter statisk generasjon av nettsteder (og oppdaterte denne støtten for å forbedre den i 9.3-utgivelsen tidlig i 2020), og hvis du ønsker å bygge en applikasjon med React og ønsker best-i-klassen statisk nettstedgenerering som sikkerhetskopierer det, Neste .js er et bra sted å lete.

Den forutsetter god kunnskap om både JavaScript og React, så det er ikke for det ikke-tekniske, og dokumentasjonen lener seg mot et Linux- eller Mac-miljø med levertjeneste betalt til Windows-brukere.

Men for hva det er verdt det, er det veldig bra, og det er ganske mye surr rundt det som betyr at det får tung utvikling og beveger seg fremover i sprang.

Hvordan velge riktig?

Der har du det: listen over hva du skal velge mellom.

Men hvordan velger du den som er best for deg?

Vel, hvis du ikke er interessert i å komme inn på kommandolinjen, så absolutt se på Publii. Hvis du er en WordPress-ekspert som ønsker å bli statisk, bygger WP2Static på de omfattende ferdighetene du allerede har. Hvis du bryr deg om hastighet, er 11ty eller Hugo stedene du kan se på.

Hvis du har erfaring med et bestemt programmeringsspråk eller -miljø, velger du en statisk nettstedsgenerator skrevet med det språket for å utnytte de eksisterende ferdighetene dine best mulig: for Python, bruk Pelican eller Nikola; for Ruby, Jekyll, for .NET, Statiq, for React se på Next.js og Gatsby, og for JavaScript, 11ty.

Hvis du flytter fra et eksisterende WordPress-nettsted, må du huske å sjekke at det valgte verktøyet ditt har en importør for ditt WordPress-innhold (de fleste gjør), og vær klar over at eksperimentering er billig og enkelt. Du kan bygge et teststatisk nettsted med noe eksempelinnhold og generere det bare på din egen datamaskin uten at noen andre kan se det.

Prøv ut verktøyene du liker lyden av – de er alle gratis og åpen kildekode – og så når du er klar, kan du begynne å se på steder som er vert for det statiske innholdet ditt.

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map