OpenCart Tutorial

En detaljert OpenCart-veiledning Denne OpenCart-opplæringen vil introdusere deg for enda et verktøy for å opprette en nettbutikk. Selv om det å selge ting på nettet pleide å være vanskelig og teknisk, har du i disse dager nok av alternativer, hvis du vil åpne en nettbutikk.


Vi har allerede skrevet guider om utmerkede valg som WooCommerce, Shopify, Prestashop og Magento. Med OpenCart har du enda et alternativ.

Nedenfor lærer du hva OpenCart er og hvordan du bruker det til å lage en nettbutikk fra bunnen av.

Klar til å komme i gang? La oss gjøre dette.

Hva er OpenCart?

La oss først undersøke hva vi snakker om før vi snakker om hvordan vi bruker det.

En gratis e-handelsplattform

I likhet med andre e-handelsløsninger som er nevnt på dette nettstedet, er OpenCart en self-host, open source plattform.

Den første delen betyr at du installerer den på din egen server og tar vare på den helt selv: hosting, vedlikehold, administrasjon, sikkerhet. Dette motsetter seg SaaS (Software as a Service) løsninger som Shopify som gir mye av dette som en del av deres tjeneste, men som også gir mindre fleksibilitet og kontroll.

Open-source betyr derimot at plattformen er arbeidet til et fellesskap av mennesker som donerer sin tid på å bygge og forbedre den, i stedet for et produkt som tilhører ett selskap.

Den hyggelige bivirkningen av open source-produkter er at de vanligvis er helt gratis å bruke. Et av de mest kjente eksemplene er WordPress, verdens mest vellykkede innholdsstyringssystem.

På samme måte kan alle bruke OpenCart til å bygge en nettbutikk uten å betale en krone for det.

OpenCart-funksjoner

På funksjonsfronten tilbyr OpenCart følgende:

 • Muligheten til å lage og administrere ubegrensede produkter, både fysiske og virtuelle, fra et brukervennlig grensesnitt
 • En mengde betalings- og fraktalternativer
 • Høy utvidbarhet gjennom gratis og betalte plugins
 • En måte å administrere flere butikker fra samme backend
 • Alternativer for flere valutaer og flere språk
 • Detaljerte SEO-alternativer og responsivitet utenfor boksen
 • Et bredt spekter av markedsføringsverktøy

Ikke verst for et gratis stykke programvare, ikke sant?

Slik installerer du OpenCart

OK, nå som det er avgjort, la oss komme til hoveddelen av denne OpenCart-opplæringen: hvordan du bruker programmet, starter med installasjonen. Som nevnt er dette en løsning som er hostet, så du trenger en webhotell og et domene som det er tilgang til under. Alternativt kan du også installere det lokalt for å prøvekjøre OpenCart.

1. Last ned OpenCart og klargjør installasjonen

Det første du trenger å gjøre er å gå videre til OpenCart nedlastingsside og traff det store Last ned nå knapp.

Last ned opencart for å starte opplæringen

Når du er ferdig, bør du finne en zip-fil på harddisken som du umiddelbart bør pakke ut. I den finner du et antall filer i tillegg til en katalog som heter laste opp. Dette vil være den viktigste delen, så hold den praktisk.

Nå er det på tide å koble seg til hostingleverandøren din via FTP. For det trenger du en FTP-klient som FileZilla. En FTP-klient er et veldig viktig verktøy for webdesignere som lar deg koble deg til en server eksternt.

Alt du trenger er et vertsnavn, FTP-brukernavn og passord. Du får vanligvis de fra styringspanelet til hostingleverandøren. Kontakt support hvis du ikke finner det.

Når du er koblet til serveren, navigerer du til katalogen domenet ditt peker på. Det er her du trenger å laste opp alle filene fra innsiden av laste opp mappen som vi snakket om tidligere.

Du kan gjøre det enten ved å navigere til deres plassering i FTP-klienten, merke dem og velge laste opp eller åpne filutforskeren og dra og slippe filene til FTP-klienten.

laste opp opencart-filer via ftp

2. Opprett databasen

Mens opplastingen skjer, er det på tide å ta vare på den andre delen av eCommerce-nettstedet: MySQL-databasen.

Her vil OpenCart lagre alt innholdet ditt, forholdet til hverandre, brukernavn, passord og annen informasjon. Det er i utgangspunktet hjertet i nettbutikken din, med OpenCart som verktøyet som får tilgang til og viser den.

Hvordan du oppretter en database, avhenger virkelig av leverandøren din. Mange av dem lar deg gjøre det via phpMyAdmin, som du kan sjekke bruksanvisning. Hvis du er på cPanel, bruk disse trinnene. Mange tilbydere har også ganske enkelt en meny som heter MySQL-databaser eller lignende der du kan administrere disse innstillingene.

Du kan bruke phpMyAdmin til å opprette en database for opencart

Det du trenger å ende opp med er:

 • Vertsadressen til databasen din
 • Databasens navn
 • Et brukernavn med full tilgangsrettigheter
 • Den brukerens passord

Har det? Så la oss gå videre.

3. Kjør installasjonen

Nå har du alt du trenger for å begynne å installere OpenCart. For å gjøre det, bare gå til URLen som peker på katalogen der du lastet opp filene. Hvis du konfigurerte alt riktig, bør du lande det på denne skjermen:

opencart installasjon

Dette er begynnelsen på installasjonsveiviseren som vil guide deg gjennom installasjonen. Den første siden er ganske enkelt lisensavtalen for OpenCart, som du kan godta ved å klikke Fortsette.

I neste trinn kjører OpenCart en sjekk for å se om miljøet ditt er kompatibelt for at det skal fungere.

opencart installasjon trinn 2

En ting du absolutt vil finne på her, er en advarsel under det fjerde punktet om to filer som heter config.php.

opencart config php-konfigurasjon

Du kan løse dette enkelt ved å gi nytt navn til filene som heter config-dist.php i installasjonsrotmappen og admin mappe til config.php.

Last inn installasjonssiden på nytt, og den skal være grønnlyst. Truffet Fortsette en gang til.

Nå er det på tide å legge inn informasjonen for databasen din som du opprettet tidligere.

opencart installasjon trinn 3

Skriv inn vertsnavnet, brukernavnet, passordet, databasenavnet i de respektive feltene. Av sikkerhetsmessige årsaker er det også fornuftig å endre databaseprefikset til noe annet enn standarden oc_, for eksempel en tilfeldig streng som xyz555p_.

Til slutt legger du til et brukernavn, passord og e-postadresse for administratorbrukeren av butikken din. Unngå imidlertid standarden admin navn, dette vil bare gjøre det veldig enkelt for hackere å gjette påloggingen din.

Når du er ferdig, klikker du på den blå knappen igjen. Og det er det, hvis du ser skjermen nedenfor, har du installert OpenCart, gratulerer!

installasjon av opencart fullført

Bare en ting til: Som linjen øverst antyder, bør du gå tilbake til serveren din og fjerne installasjonsmappen for å holde butikken trygg. Dette betyr ganske enkelt å bruke FTP-klienten en gang til for å finne mappen som heter installere og slett den. Det er det.

OpenCart – Første trinn

På den siste siden av oppsettet kan du se to knapper som tar deg til din nettbutikk og lar deg logge inn på administrasjonsområdet.

Hvis du klikker på det første, vil du lande på butikkens frontend komplett med noe dummyinnhold for å gi deg et inntrykk av hva OpenCart kan gjøre.

opencart frontend med dummy innhold

De Logg inn på administrasjonen din -knappen tar deg til denne innloggingssiden, hvor du trenger å legge inn administratorinformasjonen du opprettet under installasjonsprosessen.

opencart admin pålogging

Det er også fornuftig å bokmerke denne siden, slik at du kan finne den igjen senere.

Når du logger deg på, lander du på OpenCart-dashbordet, muligens med en popup som ber deg om å flytte Oppbevaring katalog utenfor det offentlig tilgjengelige webområdet.

flytte lagringskatalog

Du kan vanligvis løse dette automatisk ved å velge banen der du vil at den skal gå i nedre venstre hjørne (OpenCart vil fortelle deg hvilke stier som er en god ide) og treffer Bevege seg.

Hvis det ikke fungerer, velg Flytt manuelt fra rullegardinmenyen for å motta instruksjoner om hvordan du flytter katalogen for hånd.

OpenCart Backend Oversikt

Etter det ser du endelig hovedpanelet for første gang.

opencart hovedpanel

Det er ganske enkelt å forstå. På venstre side har du hovednavigasjonen, og gir deg tilgang til alle hoveddelene i nettbutikken din:

 • dashbord – Tar deg tilbake til hovedpanelet, som du ser akkurat nå.
 • Katalog – Det er her du gjør alt relatert til produkter, for eksempel å lage dem, tilordne dem til kategorier og legge til tilleggsinformasjon.
 • utvidelser – Stedet å installere utvidelser som legger til mer funksjonalitet i butikken din.
 • Design – Endre sideoppsett, rediger tema, språk, bannere og SEO-nettadresser her.
 • Salgs – Administrer salg, retur, gavekort og mer.
 • kunder – Her tar du vare på alt relatert til kunder, inkludert gruppering av dem.
 • markedsføring – Finn markedsføringsverktøy som kampanjesporing, kuponger og markedsføring via e-post her.
 • System – Butikkinnstillinger, brukeradministrasjon, lokaliseringsalternativer og vedlikehold.
 • rapporter – Detaljerte rapporter om hvordan butikken din klarer seg og hva som nå skjer på den.

Vi kommer nærmere inn på alle disse nedenfor.

Bli kjent med dashbordet

I øvre høyre hjørne kan du konfigurere profilen din ved å klikke på det midlertidige navnet og deretter Profilen din. Nedtrekksmenyen inneholder også noen nyttige lenker til OpenCart hjemmeside, dokumentasjon og supportforum.

menyvalg for opencart-profil

Den viktigste delen er imidlertid butikkoversiktens døde sentrum. Når du aktivt selger, er det her du vil se bestillinger, salg, kunder og nåværende besøkende. Et klikk på Se mer… tar deg til en mer detaljert rapport for hver av dem.

Det er også et verdenskart som viser hvor ordrer kommer fra, salgsanalyse (endre tidsramme via kalenderikonet), den siste aktiviteten til kunder i butikken din og de siste ordrene.

Kort sagt, denne siden holder deg informert om statusen til din OpenCart-butikk på et øyeblikk når du logger inn.

Lage produkter med OpenCart

For en nettbutikk er selvfølgelig den mest sentrale funksjonaliteten å lage produkter. Derfor er det hva vi vil se på videre i OpenCart-veiledningen.

1. Lag et nytt produkt

Du finner alle produktene på nettstedet ditt under Katalog> Produkter. Når du drar dit nå, kan du se at butikken allerede har noen eksempler på listen.

produktliste

Bruk filteralternativene til høyre for å finne en bestemt (eller flere). For å fjerne en hvilken som helst, merk av i den lille boksen til venstre og klikk på den røde knappen med søppelboksikonet i øverste høyre hjørne. Det er også her vi kan duplisere eksisterende produkter.

I dette tilfellet ønsker vi imidlertid å lage et nytt produkt, som vi kan gjøre ved å klikke på den blå knappen med plussymbolet. Dette lander oss på skjermen nedenfor:

lage nytt produkt i opencart

Hvis du noen gang har jobbet med et CMS før, bør alt dette se ganske kjent ut. Begynn med å oppgi produktnavn og beskrivelse. Du kan bruke formateringsalternativer for sistnevnte og til og med legge inn multimedia som bilder og videoer.

Nedenfor er SEO-innstillingene. Her kan du angi en egen tittel som skal vises i søkemotorer, samt en metabeskrivelse som vises under den.

Et eksempel på en SERP-side.

Du kan glemme metasøkkelord, disse er ikke lenger i bruk.

Lenger nede er produktkoder nøkkelord som når kunder legger dem inn i butikkens søkefelt, får produkter til å vises. Derfor er det nyttig å inkludere noen for å gjøre det lettere å finne produkter.

2. Konfigurer produktdata

Etter det er det på tide å klikke deg selv gjennom de andre fanene. I Data delen konfigurerer du all informasjonen kundene vil se på produktsiden.

innstillinger for produktdata

Dette betyr hva det hele betyr:

 • Modell – Sett inn et modellnummer for produktet. Det må bestå av bokstaver og tall og kreves.
 • SKU, UPC, EAN, JAN, ISBN, MPN – Dette er forskjellige sporingsnumre for produkter du kanskje har eller ikke trenger eller trenger.
 • plassering – Hvor produktet ditt ligger (i tilfelle du har flere butikksteder).
 • Skatteklasse – Konfigurerer produktets avgiftsklasse.
 • Mengde, Minimumsmengde, Trekk fra lager, Ikke på lager status – Her angir du hvor mange av disse produktene du har tilgjengelig, hvor mange en kunde må kjøpe minst, om OpenCart skal telle ned antallet og hvilken melding som skal vises for utsolgt vare.
 • Shipping – Om dette produktet trenger frakt samt dimensjoner og vekt for å beregne fraktkostnader.
 • Datoen er ledig – Når produktet vil være tilgjengelig.
 • Status – Aktiver og deaktiver produktet fra å vises på butikkens frontend.
 • Sorteringsrekkefølge – Produktets prioritering når du vises i en liste.

3. Sett opp koblinger

produktkoblinger

Alt her avgjør hvor i butikken din dette produktet skal vises, og gir besøkende også måter å filtrere det du selger:

 • Produsent – Hvis du selger produkter fra visse produsenter (si Apple eller Samsung), inkludert dem her kan kundene se etter dem etter merke.
 • kategorier – Å legge til kategorier gjør produkter filtrerbare og enklere å sortere og finne.
 • filtre – Filtre kan være ting som farger eller størrelser som gjør det mulig for brukere å for eksempel bare se etter røde produkter.
 • butikker – Hvis du har flere butikker, kan du her bestemme hvor sted produktet er tilgjengelig.
 • Nedlastinger – Hvis det er et nedlastbart produkt, er det her du legger til filen som kundene vil motta etter kjøpet.
 • Relaterte produkter – Legg til relaterte produkter her, så de vises på produktsiden.

4. Legg til attributter

produktegenskaper

Denne menyen er tom som standard, men lar deg lage produktattributter. Dette kan være noe som skjermstørrelse, prosessortype eller operativsystem. Imidlertid ikke ting som klesstørrelse eller farge. For det, sjekk neste punkt.

Klikk på plussikonet for å legge til noen. Du kan også kontrollere dette under Katalog> Attributter. Mer informasjon her.

5. Lag flere alternativer

produktalternativer

Her er hvor du legg til produktalternativer for eksempel forskjellige størrelser eller farger. Du kan også sette disse opp under Katalog> Alternativer og deretter tilordne dem her.

6. Konfigurer tilbakevendende betalinger

tilbakevendende profiler

Hvis et produkt kommer med tilbakevendende betaling (for eksempel et abonnement), er det her du oppretter det. Klikk på plussikonet, og velg deretter en eksisterende gjentagende profil og kundegruppe fra rullegardinmenyen. Mer informasjon om hvordan du konfigurerer tilbakevendende profiler på denne siden.

7. Tillat rabatter og tilbud

rabatter

I de neste menyene kan du sette opp prisreduksjoner for kunder. Dette kan enten være i form av rabatter (for eksempel for en gruppe som abonnenter på nyhetsbrev) eller tilbud (for eksempel høytidssalg). Du kan definere hvilken kundegruppe disse skal gjelde for, for hvor mange produkter, start- og sluttdato og mer.

8. Ikke glem bilder

Bilde er en viktig setting fordi du her definerer det visuelle kundene dine skal se om produktet.

produktbilder

Øverst ser du hovedbildet som vil vises i butikken. For øyeblikket er det bare en plassholder. Klikk på den og velg pennesymbolet du vil redigere. Du kan deretter velge fra bildebiblioteket ditt eller laste opp et nytt.

bildebehandler

Nederst kan du legge til flere bilder som vil vises lenger nedenfor på produktsiden. Når du inkluderer dem, angir du tallene for Sorteringsrekkefølge for å bestemme sekvensen de vises i.

9. Vurder belønningspoeng

bonuspoeng

OpenCart har en funksjon som lar deg tildele lojalitetspoeng til kunder. Hvis du vil bruke det, her definerer du hvor mange poeng en kjøper får for å kjøpe dette bestemte produktet.

10. Ta tak i SEO og design

Under SEO, du finner bare ett alternativ som heter søkeord.

produkt seo

Imidlertid er det viktig fordi hvis du aktiverer SEO-nettadresser i innstillingene, vil det du oppgir her være slutten på produkt-URL-en.

Så hvis du legger inn noe sånt Apple-iphone-11, lenken til produktet vil være yourshop.com/apple-iphone-11. Selvfølgelig er dette mye bedre for søkemotorer enn en permalink som ender med tilsynelatende tilfeldige tall og parametere.

Til slutt, avhengig av temaet ditt, kan det hende at du har andre oppsett tilgjengelig for sidene dine. Hvis det er tilfelle, kan du overstyre produktoppsettet under Design.

innstillinger for produktdesign

11. Lagre og publiser

Når du er ferdig med konfigurasjonen din, bruker du lagringssymbolet i øverste høyre hjørne for å lagre produktet. Hvis du har satt statusen til å være aktivert i Data delen, kan du deretter gå til fronten av butikken din og finne produktet der.

ferdig opencart-produkt

For å redigere den går du tilbake til produktlisten og klikker på den blå knappen til høyre. Du kan også deaktivere den ved å endre status og lagre. Godt gjort, du har nettopp laget ditt første produkt!

Andre katalogalternativer

Her er de andre menyelementene du finner under Katalog og hva de inneholder:

 • kategorier – Bestill produkter i kategorier for bedre filteralternativer. Dette påvirker også menyelementene. Mer om det nedenfor.
 • Gjentagende profiler – Som allerede nevnt er det her du konfigurerer tilbakevendende betalinger som abonnement.
 • filtre – Skape tilpassede filtre kundene dine kan bruke til å avgrense søket.
 • Egenskaper – Administrer produktattributter på nettstedet ditt.
 • alternativer – Samme men for alternativer.
 • produsenter – Samme men for produsenter.
 • Nedlastinger – Administrer nedlastbare produkter og filer på nettstedet ditt.
 • anmeldelser – OpenCart lar deg samle og vise kunde anmeldelser. Du finner alle alternativene for det her.
 • Informasjon – Konfigurer hva som vises under Informasjon i bunnteksten din.

Endre utformingen av OpenCart-butikken din

Etter produkter er designen trolig den neste viktigste delen av en nettbutikk. Så la oss snakke om det.

1. Last ned nye temaer

Som mange andre innholdsstyringssystemer, kontrollerer OpenCart designen til butikken din med temaer. Du kan finne flere i OpenCart-markedet.

opencart forlengelsesbutikk

Dette inneholder alle slags utvidelser for OpenCart som vi vil snakke om senere i denne opplæringen. Den har også et stort antall gratis temaer som du kan finne ved å velge temaer som kategori og deretter Gratis på toppen.

Bruk de andre filtreringsalternativene for å begrense valgene ytterligere. Klikk på et hvilket som helst tema for å lære mer om det, se live demoer og sjekke kompatibiliteten med din versjon av OpenCart. Når du har bestemt deg for en, kan du laste den ned til datamaskinen din via den grønne knappen (du må opprette en konto for å gjøre det).

dowload opencart-tema

Dette vil gi deg en zip-fil på harddisken din som du kan pakke ut med en gang.

2a. Installer temaer automatisk

Dessverre er det litt komplisert å installere temaer i OpenCart, fordi det er flere forskjellige måter å gjøre det avhengig av temaet.

Det enkleste er hvis det gir deg en installasjonsfil. Du vil gjenkjenne om det er tilfelle hvis det slutter _theme.ocmod.zip. I så fall er alt du trenger å gjøre å gå til Utvidelser> Installer og bruk Laste opp -knappen for å laste opp filen til din OpenCart-nettbutikk.

installasjonsprogram for opencart-utvidelse for temaer

Det er det, nå må du bare aktivere temaet som beskrevet nedenfor.

2b. Installer temaer manuelt

Hvis du ikke har en installasjonsfil, må du installere temaet manuelt. Logg deg tilbake på serveren din via FTP og naviger til katalogen du installerte nettbutikkprogramvaren din i.

Deretter må du finne det du trenger å laste opp i den utpakket temafilen din. Dette er vanligvis to kataloger som heter admin og / eller katalog men kan være mer avhengig av temaet ditt, så husk å sjekke dokumentasjonen.

opencart-temafiler

Hvis malen din inneholder filer for forskjellige versjoner av OpenCart, må du passe på å velge den riktige. Last deretter opp filene og katalogene til OpenCart-installasjonen, overskriv de eksisterende mappene. Det er det for installasjonen, nå til aktivering.

3. Aktiver OpenCart-temaet

Gå til OpenCart-backend Utvidelser> Utvidelser. Velg rullegardinmenyen øverst temaer. I listen som dukker opp, se om du finner temaet du nettopp lastet opp. I så fall klikker du på den grønne knappen for å installere den.

installer opencart-tema fra utvidelseslisten

Når det har skjedd, klikker du på det blå Redigere knapp. I temalternativene som vises, angir du Status til aktivert og lagre øverst til høyre.

aktiver tema i temalternativer

Alternativt, hvis temaet ikke vises i listen, kan det hende du må klikke på redigeringsknappen for Butikken din. På siden som følger, under Temakatalog, Velg navnet på det nylig installerte temaet, og lagre deretter.

redigere opencart standard butikk tema

Hvis du har gjort alt riktig, når du nå går til butikkens frontend (for eksempel via profilbildet ditt og Butikken din), kan du se det nye temaet i aksjon.

endret opencart-tema i frontend

5. Endre layoutene

Et annet viktig designelement i OpenCart er såkalte layouts. Disse brukes til å tilordne forskjellige innholdsmoduler til sider på e-handelsnettstedet. Du finner de tilgjengelige alternativene under Design> Layouts.

opencart layout-menyen

Så la oss si ønsket å endre utformingen av hjemmesiden. For det ville du klikket på den blå knappen i kolonnen som sier Hjem. I neste skjermbilde finner du muligheten til å tilordne moduler til posisjoner nederst.

moduler i oppsett

Når du klikker på rullegardinmenyene, kan du se det Innholdstopp har for øyeblikket en lysbildefremvisning, omtalte produkter og en karusell tildelt den. En ting du kan gjøre her er å endre rekkefølgen på modulene ved å tilordne forskjellige til de eksisterende stillingene.

Du kan også tilordne flere moduler ved å bruke den tomme rullegardinmenyen, velge modulen du vil bruke, og deretter klikke på den blå pluss-knappen for å tilordne den.

legg til ytterligere modul

Lagre endringene dine for å se dem oversatt til hjemmesiden.

ny modul i frontend

Du kan gjøre det samme med andre sider som kassa, kontakt osv.

6. Endre menyen

En sentral ting å gjøre med ethvert nettsted / e-handel butikk er å endre navigasjonsmenyen. Som standard viser OpenCart toppkategoriene i butikken din i den. La oss gå over et eksempel slik at du forstår hva vi snakker om.

Her er den nåværende menyen i demobutikken:

gjeldende butikknavigeringsmeny

La oss si at vi ønsket å endre Telefoner og PDA-er til smartphones (fordi hvem bruker PDAer lenger?), flytt kameraer foran, og fjern MP3-spillere helt. Alle disse tingene skjer under Katalog> Kategorier.

kategoriliste

Her finner du en liste over produktkategorier i butikken din. Først, finn Telefoner og PDA-er og klikk på den blå rediger-knappen til høyre. Her, under Generell, endre begge kategori navn og Metatag-tittel til bare smartphones, deretter lagre.

endre kategorinavn

Neste opp, rediger du kameraer kategori, gå til Data> Sorteringsrekkefølge, endre det til 1 eller 0, og lagre dette også.

kategori sorteringsrekkefølge

Endelig rediger du MP3-spillere kategori, gå til Data> Topp, Fjern merket i ruten, og lagre det deretter.

ekskluder kategori fra toppkategorier

Alternativt, hvis du er sikker på at du aldri noen gang vil selge denne typen produkter igjen, kan du også sjekke den i kategorilisten (pluss, dens etterkommere), og deretter slette den med den røde knappen i øverste høyre hjørne.

Uansett, etter alle disse trinnene, når du nå legger inn butikkens frontend, vil du se den endrede hovedmenyen.

endret butikkmeny

For mer kompliserte endringer som tilpassede lenker eller lenker til sider, må du dessverre redigere temafilen eller bruke en utvidelse.

Arbeide med utvidelser

Det er på tide å snakke om utvidelser. Som navnet antyder, kan du utvide funksjonene i OpenCart-butikken. Dette kan være alt fra å koble til Google Analytics over å legge backend-elementer til betalings- og fraktleverandører. La oss se hvordan det hjelper oss.

Endre moduler

Det første vi vil snakke om for dette er de nevnte modulene. OpenCart kommer med et antall kjernemoduler.

For å få tilgang til dem på nettstedet ditt, gå til Utvidelser> Utvidelser og velg moduler fra rullegardinmenyen.

liste over opencart-moduler

Her finner du alle tilgjengelige alternativer i butikken din, samt om de er aktivert eller deaktivert.

Du kan også endre dem her. For eksempel, hvis du går til Utvalgt> Hjemmeside og klikk på rediger-knappen, kommer du til dette skjermbildet.

rediger funksjoner modul

Her kan du enkelt se at du er i stand til å endre innholdet i modulen fra hjemmesideoppsettet. Legg til flere produkter, endre antall produkter som vises, eller bredden og høyden på modulen. Lagre endringene, så oversettes de til hjemmesiden.

Ikke så vanskelig å forstå, ikke sant? Det samme er tilfelle for alle andre moduler, det være seg lysbildefremvisninger, de nyeste produktene, kassa-knapper osv.

Installere / avinstallere utvidelser

Hvis du ser rundt utvidelsesmenyen, vil du se at du allerede har mange utvidelser på nettstedet ditt. Imidlertid er ikke alle aktive eller tilgjengelige med mindre du installerer dem.

Det er veldig enkelt å gjøre det. Hvis du for eksempel bruker rullegardinmenyen i Utvidelser> Utvidelser å gå til Analytics, finner du Google Analytics-utvidelsen, men den er ikke slått på.

installer Google Analytics-utvidelsen

Ikke noe enklere enn det, bare klikk på det grønne Installere knapp. Etter det er den tilgjengelig, men fremdeles ikke aktiv. Hvis du vil endre det, klikker du på Redigere knapp som før.

opencart google analytics module

I det følgende skjermbildet kan du ikke bare legge til analysekoden for å faktisk bruke den, men også endre statusen til aktivert. Lagre, og du er ferdig.

Hvis du ikke lenger vil bruke Google Analytics, kan du alltid klikke på det røde Avinstaller for å gå tilbake til begynnelsen.

Legge til utvidelser fra OpenCart Marketplace

Du har muligheten til å utvide antall utvidelser på nettstedet ditt ved å installere mer fra markedet. Dette fungerer stort sett på samme måte som å installere temaer bare du kan bruke installasjonsprogrammet som beskrevet.

Finn en utvidelse på markedet, last ned den, gå til Utvidelser> Installer, laste opp, så er du ferdig og kan bruke det nye tillegget.

Imidlertid blir det enda enklere med markedsintegrasjonen rett i OpenCart-backend (under Utvidelser> Markedsplass).

opencart utvidelsesmarked på baksiden

Bruk knappen til å filtrere og betalte utvidelser, rullegardinmenyen øverst for å filtrere etter en kategori, eller skriv inn et navn.

For å laste ned utvidelser er det første du må gjøre å registrere butikken din. Du kan gjøre det på OpenCart-hjemmesiden, da Konto> Butikkene dine.

registrere butikk på opencart

Klikk her Legg til butikk, skriv inn nettadressen din, og send inn. Dette gir deg tilgang til API-informasjonen gjennom øyeikonet til høyre.

opencart api informasjon

Gå tilbake til markedsplassen i backend med det som er åpent i nettleseren, og klikk på ikonet øverst til høyre for å åpne denne menyen:

sett inn opencart api-informasjon

Skriv inn API-brukernavnet og den hemmelige nøkkelen og lagre deretter Når du har gjort det, kan du åpne hvilken som helst utvidelse i markedet for backend, gå til nedlasting fanen nederst og klikk Installere å bare få det på nettstedet ditt.

installer opencart-forlengelsen i bakenden

Deretter bruker du det som før.

Bruke OpenCart-rapporter

For å vite hvordan butikken din presterer, tilbyr OpenCart mange rapporter. Du finner den første under Salg> Bestillinger.

opencart bestillingsmeny

Her kan du se alle ordrene som er gjort på nettstedet ditt, inkludert kundenavn, status og mer. Du kan også filtrere salget til høyre for å finne individuelle ordrer, de med en viss status, eller foretatt i løpet av en viss tid.

I tillegg er du i stand til å endre eller oppdatere bestillinger manuelt om nødvendig for å endre betaling, forsendelse og annet. De det samme for regelmessig fakturerte produkter under Gjentagende ordrer.

Den virkelige rapporteringen skjer imidlertid under Rapporter> Rapporter.

opencart rapporter

Her har du tilgang til et mangfold av informasjon via rullegardinmenyen. Fra transaksjoner, bestillinger, avgifter til levering, retur og produkter som er sett eller kjøpt – det er veldig lite du ikke finner ut om butikken din her.

I tillegg kan du sjekke live statistikk for hvem som besøker nettstedet ditt akkurat nå via Rapporter> Hvem er online.

De kunder Meny

Du kan finne informasjonen om kundene dine under menypunktet med samme navn.

kundemeny

Her kan du se informasjonen fra alle som noen gang har bestilt fra butikken din. Listen er søkbar i tilfelle du trenger å finne noen spesifikke. Du kan også se deres transaksjonshistorikk, gi belønningspoeng, administrere transaksjoner og mer.

Under Kunder> Kundegrupper Du kan også bestille kundene dine i grupper. Dette er nyttig for markedsføringsformål, for eksempel for å sende rabatter eller tilbud til visse underavsnitt av kundebasen. Les mer om det i dokumentasjon.

OpenCart markedsføringsalternativer

OpenCart kommer med en rekke alternativer for å markedsføre butikken din og tiltrekke kjøpere. La oss gå over de nå.

Spor markedsføringskampanjer

Et av de mest interessante markedsføringsverktøyene i OpenCart ligger under Markedsføring> Markedsføring.

Her kan du lage sporingskoder for markedsføringskampanjer. Du kan for eksempel knytte disse til lenker til bannere for å vite hvor mange klikk som kommer inn fra hvilke av kampanjene dine.

Bare klikk på plussikonet øverst til høyre og fyll ut skjemaet.

markedsføring sporingsmeny i opencart

Sporingskoden opprettes automatisk, men du kan også endre den til noe annet.

kuponger

Som en e-handelsløsning kan OpenCart naturlig nok opprette kuponger for å gi kundene rabatter. Like naturlig finner du dem under Markedsføring> Kuponger.

kupongmeny

Her finner du en liste over alle kuponger som finnes på nettstedet ditt, samt rabatten de tilbyr, gyldighet og om de for tiden er aktive. Hvis du oppretter en ny eller klikker på Redigere for en eksisterende kupong, kommer du til denne siden.

opprette kupong i opencart

Alt er ganske selvforklarende. Legg til et kupongnavn og koden kunder må oppgi for å bruke det, velg en fast eller prosentvis rabatt, og hvor mye det tar av prisen.

Deretter kan du bestemme hvor mye en kunde må kjøpe for å bruke den, om de trenger å være logget inn, eller kan bruke rabatten som gjest. Innstilling Gratis frakt til Ja gir kundene gratis frakt for bruk av kupongen.

Legg til produktene som det gjelder, en start- og sluttdato, hvor mange totale bruksområder av kupongen er tillatt og hvor mange per kunde.

Når alt er til dine ønsker, sett det til aktivert og lagre. Lett peasy. Mer informasjon her.

I tillegg til kuponger, kan du også opprette engangsbruk gavekort under Salg> Gavekort og send dem rett fra butikken din. De har til og med konfigurerbare temaer!

Epost markedsføring

I tillegg til det ovennevnte, kommer OpenCart også med innebygd e-postmarkedsføring, som du finner under Markedsføring> Mail.

opencart markedsføringsalternativer for e-post

Du kan definere grupper av mottakere under den nevnte kundegruppemenyen. Velg hvem du vil sende meldingen til, legg til en emnelinje og innhold i redaktøren nedenfor. Sørg for å bruke formateringsalternativene og multimedia!

Når du er klar, send den med den blå knappen i øverste høyre hjørne.

Systemkonfigurasjon

Som den siste delen av denne OpenCart-opplæringen, vil vi se på innstillingene. ECommerce-plattformen tilbyr en rekke alternativer for å konfigurere butikken din.

innstillinger

Under System> Innstillinger kan du konfigurere grunnleggende informasjon om butikken din. For å endre det, må du klikke på redigerings-knappen bak butikkens navn på listen.

Dette ekstra trinnet er nødvendig fordi OpenCart som nevnt kan drive flere butikker fra en installasjon. Når du klikker på den, kommer du hit:

opencart-innstillinger

Slik inneholder de forskjellige fanene:

 • Generell – Angi metatittel og beskrivelse (avgjørende for utseendet på søkemotoren), nøkkelord (glem dette), endre malen og velg standardoppsettet.
 • butikk – Sett opp navnet på butikken og dens eier samt adresse, e-post, telefon- og faksnummer, bilde, åpningstider og kommentarer til kunden. Alt dette dukker opp på Kontakt oss side og brukes som avsender for e-post som sendes fra butikken.
 • lokal – Her konfigurerer du alt som har med butikkens lokalitet å gjøre, for eksempel hvor du bor land, handler og administrasjonsspråk, valuta og målinger.
 • Alternativ – Mange visningsalternativer her for produkter, anmeldelser, kuponger, avgifter, konto, kasse og mye mer. Ikke hopp over dette!
 • Bilde – Sett opp en butikklogo og favicon.
 • Post – Konfigurer hvordan e-post skal håndteres i butikken din, så vel som e-postvarsler du vil motta.
 • Server – Det er her du kan stille inn butikken din til vedlikeholdsmodus, konfigurere pene permalinks, tillatelser til nett crawler, bruk av Gzip-komprimering, sikkerhetsinnstillinger (SSL, passord, etc.), tillatte opplastningsformater og størrelse, samt feilhåndtering. Dette er også veldig viktig!

brukere

Som du kan forestille deg, her konfigurerer du alt som skal gjøres med brukere på nettstedet ditt. Du kan opprette nye i tillegg til å sette opp brukergrupper og tillatelser.

brukere meny

På den måten kan du kontrollere hvem på nettstedet ditt som kan gjøre hva, slik at du ikke trenger å bekymre deg for folk som roter seg med innstillinger de ikke burde. Den inneholder også alternativer for å sette opp API-tilgang til butikken din.

lokalisering

Denne delen handler om ytterligere butikker, språk, valutaer og andre ting å tilby butikken til kunder fra hele verden.

 • Butikksteder – Hvis du har fysiske lokasjoner sammen med nettbutikken din, er det her du kan kontrollere alt å gjøre med dem.
 • språk – Legg til nye språk på nettstedet ditt (inkl. Frontenden). Dette gjøres lettere av språkpakker. Nye alternativer vises øverst på butikkskjermen.
 • valutaer – Du kan tilby produkter i flere valutaer. Konfigurer dem her. Disse vil også vises i den øverste linjen i butikken.
 • Aksjestatus – Konfigurer statuser som kundene vil se for produkter som er utsolgt.
 • Bestillingsstatuser – Samme, men for ordrestatusene som vises til kundene.
 • returer – Samme som ovenfor, men for returstatus, returhandlinger og årsaker som kundene kan velge for å sende tilbake varer.
 • land – Konfigurer tilgjengelige land for frakt, adresseformat og mer.
 • soner – Konfigurer soner i land for frakt- og avgiftsformål.
 • Geosoner – Samme men for geologiske soner som kan inneholde flere land eller områder (f.eks. USAs vestkyst).
 • skatter – Konfigurer skatteklasser og avgiftssatser for produktene dine.
 • Lengde klasser – Tilgjengelige lengdemålinger i butikken din.
 • Vektklasser – Samme men for vekt.

Vedlikehold

Endelig har du Vedlikehold Meny:

 • Gjenopprette fra sikkerhetskopi – Sikkerhetskopier og gjenopprett butikkdatabasen.
 • opplastinger – Filer lastet opp til OpenCart (bilder, PDF osv.), Søk og filtrer etter behov.
 • Feillogger – Eventuelle feil i butikken din vil bli dokumentert her.

OpenCart: En kompleks, men kraftig e-handelsløsning

OpenCart er et funksjonsrikt alternativ for å lage nettbutikker. Den har et bredt spekter av konfigurasjonsinnstillinger og tilbyr alt du trenger for å bygge en butikk. Det er også gratis å bruke og utvidbart.

Når det gjelder en brukergruppe, er det sannsynligvis best for mellombrukere med noen tekniske ferdigheter som HTML og PHP. Bruken er ikke veldig grei og kan være lettere mange steder. Det er sannsynlig at du vil trenge behov for å gjøre endringer i filer og koder, noe som er utenfor ferdighetene til absolutte nybegynnere.

Dokumentasjonen kan også være bedre. Noen ganger er det ufullstendig eller feil, noe som betyr at du må bruke forumene fra tid til annen.

Bortsett fra det er OpenCart imidlertid en god løsning for å få din nettbutikk raskt i gang. Bruk denne opplæringen hvis du vil gjøre det.

Har du brukt OpenCart før? Hva er inntrykket ditt? Noen fordeler og ulemper? Gi oss beskjed i kommentarfeltet nedenfor!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map