WordPress historia: The Good, The Bad & The Ugly

WordPress historia: The Good, The Bad & The Ugly

För tio år sedan var WordPress bara en gaffel. Nej, inte den typ du skulle använda vid middagen. I en värld av mjukvaruutvecklare, en gaffel …


… händer när utvecklare tar en kopia av källkoden från ett programvarupaket och startar självständig utveckling på det och skapar ett tydligt program. Uttrycket innebär ofta inte bara en utvecklingsgren, utan en split i utvecklargemenskapen, en form av schism.”- Wikipedia.

Vid 18 års ålder började Matt Mullenweg – programmeringssonen till en programvaruingenjör – använda b2 aka cafelog för att dela fotografier han tog när han var på en resa i Washington, DC. Bloggen? Photomatt.net, som omdirigerar till Matts officiella blogg, Ma.tt.

Ett år senare slutade Michel Valdrighi – killen bakom b2 – släppa uppdateringar till plattformen, ett drag som fick Mullenweg att gaffla b2-programvaran (för att uppdatera den och tillgodose hans bloggbehov). Åh ja, Matt bloggade aktivt vid arton års ålder, och det är vad han sa på en bloggplats, Dilemmaet för bloggprogramvara, som markerade födelsen av WordPress för tio år sedan:

… min loggningsprogramvara (vilket betyder b2) har inte uppdaterats på flera månader, och huvudutvecklaren (Michel Valdrighi) har försvunnit, och jag kan bara hoppas att han är okej.
… lyckligtvis är b2 / cafelog GPL, vilket innebär att jag kunde använda den befintliga kodbasen för att skapa en gaffel, integrera alla coola saker som Michel skulle arbeta med just nu om han bara var runt …
Jag har beslutat att det här handlingsförloppet jag skulle vilja gå in i, nu behöver jag bara en namn. Vad ska den göra? Tja, det skulle vara trevligt att ha flexibiliteten i MovableType, parsing av TextPattern, hackbarheten för b2 och enkel installation av Blogger.
Någon dag, rätt?

Jag kontaktade Matt Mullenweg via e-post men jag antar att han är riktigt upptagen, eller så får han bara en bazillion e-postmeddelanden varje dag, så jag klagar inte eftersom jag aldrig fick ett svar. Haha. Men det här är berättelsen om en hängiven man och hur hans vision förvandlade webbpubliceringsvärlden evigt.

Matts inlägg för bloggmjukvarudilemma fick ett svar från Mike Little, nu en WordPress specialist och ett stort namn i WordPress community. Kl. 15:58 den 25 januari 2003 postade Mike:

Matt,
Om du är seriös när det gäller forking b2 skulle jag vara intresserad av att bidra. Jag är säker på att det finns en eller två andra i samhället som också skulle vara det. Kanske ett inlägg på B2-forumet, som föreslår en gaffel, skulle vara en bra utgångspunkt.

Låt oss gå tillbaka till vår historielektion.

Tidiga grundare

historia-of-wordpress-matt-Mullenweg

Matt

Matt handlade om att eliminera de utmaningar som författare mötte när det gäller webbpublicering. Hans vision var att göra webbpublicering lätt för dig och mig.

Han försökte olika bloggplattformar inklusive textmönster och rörlig typ innan han bosatte sig på b2. Men när Michel försvann, lämnades Matt kvar i en dödläge.

Han var inte beredd att släppa bloggen, så han bestämde sig för att gaffla b2. Du kan också hävda att han såg sin möjlighet där och tog tag i den.

Mike gick med på honom, och tillsammans drivde de WordPress från en ren gaffel som används av mindre än tio (10) personer till det mammutbloggarskriptet det är idag.

Detta steg gjorde Matt Mullenweg och Mike Little the tidigaste grundare av det som nu kallas WordPress. jag kommer lägga till Christine Tremoulet till den listan eftersom WordPress varumärke var hennes idé. Så ja, Matt och Mike hade grundarbetet täckt, men utan Christine skulle WordPress inte ha det namn vi känner och älskar idag.

WordPress tidslinje

Den 1 april 2003 skapade Matt en b2-gaffel och lagrade densamma på Sourceforge<.

wordpress-gaffel wpexplorer

WordPress Fork

Härifrån fokuserade Matt på att standardisera koden och HTML semantik. Tänk på att hans övergripande mål var att göra plattformen enkel för den genomsnittliga Joe utan PHP- eller MySQL-färdigheter.

Därför gjorde Matt semantiska ändringar av index.php, som är filen som laddar din bloggs hemsida.

Han siktade på XHTML strikt efterlevnad, vilket ger WordPress-webbplatser möjligheten att ladda ganska bra på olika webbläsare och enheter. Vad det betyder är att han eliminerade några redundanta taggar och fixade ett par kända b2-problem.

Var var Michel hela denna tid? Ingen vet.

Tre veckor senare, Mikrofon repopulerade filer i b2-gaffeln för att fixa saknade filer. Detta blev Mike första åtagande, som också kom med utdragsfunktionen som gör att WP-användare kan lägga till anpassade sammanfattningar i RSS-flöden bland andra platser. Ungefär samtidigt introducerade Matt sin första funktion, WP-Texturize, som gjorde texten “… mer typografiskt korrekt” enligt Siobahn McKeown.

Samma månad lanserade Matt WordPress.org, som hade supportforum, schematisk dokumentation och en utvecklingsblogg. På hemsidan fanns den här taglinjen:

“WordPress är en semantisk personlig publiceringsplattform med fokus på estetik, webbstandarder och användbarhet.”

Detta var Matts vision och snart blev WordPress.org en ständigt växande WordPress-community.

Webbplatsen gjorde det lättare för användare att engagera sig. Det spelade ingen roll, de flesta som testade WordPress tyckte det var spännande och fann sätt och engagerade sig. Gemenskapen växte snabbt och den bestod av bloggare, utvecklare och icke-utvecklare.

Supportforum växte i popularitet under dagen. Samtidigt räckte de inte, så det fanns ett behov av att skapa officiell WordPress-dokumentation. Detta skulle hända sju månader senare i december 2003 då WordPress Wiki föddes av nödvändighet.

Mediawiki-Logo-wpexplorer

Media

Wiki växte snabbt ut stödforum eftersom “… det kändes som ett mycket mer informellt och fritt form att skapa dokument.”

Wiki byggdes på Media, samma skript bakom enorma projekt som Wikipedia. Senare på WordPress Wiki döptes ”Kodex”, En term som föreslogs av Monkinetic i ett WordPress-chattrum.

Det var inte slutet på det, Matt och Mike skulle göra över hundra åtaganden till WordPress. Detta innebär att WordPress-förvaret på Sourceforge fortsatte att växa och med tillväxten kom nya funktioner som ändringar i administrationspanelen, förbättringar av installationsprocessen, Mike’s b2links hack och WordPress ‘varumärke.

Mike och Matt var särskilt angelägna om att skapa en enkel installationsprocess som WordPress är känd för. Michel’s b2 involverade en komplex installations- och konfigurationsprocess eftersom han, enligt honom, fortfarande lärde sig PHP när han utvecklade b2. Med andra ord, Matt’s och Mike tidiga arbete involverade mycket refactoring Michel’s kod och göra tweaks.

Några veckor efter att Matt meddelade att han skulle gaffel b2, b2 hade flera andra gafflar inklusive b2evolution, som var gaffel av Francois Planque, en utvecklare från Frankrike och b2 ++, som gick av Donncha O Caoimh från Irland, som var angelägen om att utveckla ett mallsystem som skulle skilja koden från presentationen. Detta skulle göra det lättare för användare att ändra utformningen av sina webbplatser. Matt tyckte att Donnchas mallsystem var “så smärtsamt” att han inte skulle vilja utsätta det för någon, så WordPresss templeringssystem implementerades inte förrän 2005.

Wordpress knappar-wpexplorer

WordPress

Med olika gafflar som dyker upp överallt gjorde Michels beslut WordPress till den officiella filialen av b2. Det var den 23 maj 2003. Fyra dagar senare den 27 maj 2003, WordPress 0.7, den första versionen av WordPress släpptes.

Medan de flesta av de underliggande koderna var b2: er, behandlades användare med nya funktioner inklusive den berömda WordPress Links Manager, som gav bloggare möjlighet att skapa bloggrullar.

Utgivningen av WordPress 0.7 gav ökningen av WordPress-användarbasen. Den 29 maj 2003 bjöd Matt Donncha in för att slå samman b2 ++ med WordPress. Donncha var glad över att gå ihop och höjde antalet utvecklare till tre. Francois å andra sidan var inte lika entusiastisk och han kände att WordPress var “… för mycket arbete för lite nytta.”

Matt är en skarp forskare, så han besökte b2-forum för att förstå vad bloggare och webbutvecklare önskade. När WordPress 0.71 släpptes en månad efter WordPress 0.7 hade den nya funktioner som är utformade för att tillfredsställa bloggare och utvecklare.

Dessa förbättringar inkluderade uppgraderingar till adminpanelen och uppdateringsprocessen tillsammans med förbättringar av länkarhanteraren. WordPress 0.7-buggar och säkerhetsproblem korrigerades och OPML-importfunktionaliteten introducerades.

Samma år (2003), Alex King och Dougal Campbell hoppade på WordPress bandwagon. Dougal gjorde sitt första åtagande i september. Han förbättrade RSS-funktionen genom att använda ett HTTP 304-svar för att minska serverbelastningen i sin tur för att göra WordPress snabbare. Alex blev en bidragande utvecklare i augusti 2003, men hans förslag om att omge innehåll med HTML-taggar användes aldrig, eftersom de ersattes av plugin-systemet.

the-great-döpa-of-wordpress-wpexplorer

The Great Renaming – Muppets Edition

Sent 2003 började Matt byta namn på “b2” -filer till “wp-” i en process som Alex King kallade The Great Rename. Denna “stora byte av namn” orsakade ett antal inkonsekvensproblem men det var viktigt för WordPresss framtid. Matt konsoliderade också de flesta filerna i wp-admin och wp-inkluderar mappar.

När 2003 var på väg att avslutas, Ryan Boren gick med i samhället. Han var tidigare bidragit till open source-projekt som Linux-kärna och Gnome. Hans bidrag till WordPress ledde till utvecklingen av plugin-systemet. Matt var den första som skapade ett “användbart” plugin – bloggtidens plugin – som genererade en rapport som visade när inlägg skapades. Tidigare hade han utvecklat Hej Dolly plugin för att visa hur plugins kan användas.

Se Matt Mullenwegs andra plugins här.

I maj 2004, ett år efter den första utgåvan men nu med en aktiv och växande gemenskap, släppte utvecklarna WordPress 1.2 som såg införandet av stora förbättringar.

Och tack vare ett drastiskt licensflytt från Six Apart, företaget bakom Movable Type, sköt WordPress nedladdningar från 8 000 i april till 19 000 i maj.

Tematsystemet som vi är mycket förtjust i idag släpptes 2005 tillsammans med statiska sidor. Allt samlades i WordPress 1.5 alias Strayhorn. Ett nytt användargränssnitt för backend (användargränssnitt), ihållande cachefunktioner och nya användarroller introducerades senare i WordPress 2.0 (Duke) samma år. Jag kommer att lägga ut det bara så att du vet, alla WordPress-versioner är uppkallade efter Jazzlegender.

2006 var inte så händelserik som tidigare år utvecklingsmässigt och inga nya versioner släpptes. Men investerare började ta Matt på allvar, så 2006 såg de första finansieringspartnerna gå med i WordPress-teamet. Miljontals dollar de tog in höll företaget flytande, och mer finansiering kom 2008 vid en tidpunkt då WordPress bara hade arton anställda.

Tio år efter att den första versionen släpptes har WordPress mer än två hundra anställda och över tjugo tusen bidragande utvecklare över hela världen.

Vad mer? WordPress driver mer än sextio (60) miljoner webbplatser, vilket är cirka arton procent (18%) av webben. Det antalet växer med hundra tusen (100 000) webbplatser varje dag. Plattformen utvecklas ständigt och den 12 december 2013 släpptes Automattic WordPress 3.8. Har du uppdaterat din plattform ännu?

Statistik: forbes

Matt’s WordPress Awards

wordpress-matt-Mullenweg-utmärkelser

Matt – en kännare av jazzmusik – har fått många utmärkelser. 2007 utnämndes han till den sextonde viktigaste personen på internet av PC World. 2008 tilldelades han Information Technology Innovator Award av Temple University Fox School of Business Management. 2009 utnämndes han till hedershögskola för University Philosophical Society. Samma år tilldelades han CMS-utmärkelsen för bästa källkod för sitt arbete med WordPress.

Sedan fortsatte utmärkelsen bara och sent i 2012 gjorde Matt det till 2012 Forbes 30 under 30 i media lista. Förutom det är Matt en känd anhängare av flera filantropiska organisationer som Free Software Foundation, Innocence Project, Electronic Frontier Foundation och Archive.org.

Jag kunde fortsätta om WordPress och Matt men det kräver helt och hållet ett helt inlägg. Så det här markerar slutet på vår historielektion idag. Ska vi titta på det goda, det dåliga och det fula i WordPress?

De goda

Enkel användning

Det är enkelt att installera, konfigurera (eller sakna dem) och använda WordPress. Du kan snabbt lägga till nya inlägg, sidor, bilder osv. Utan problem.

Detta innebär att du kan koncentrera dig på viktiga frågor eftersom lite ansträngning och tid krävs för att formatera och designa din webbplats.

Flexibilitet och tillgänglighet

wordpress-wpexplorer

WordPress är flexibelt

Ser du att WordPress är webbläsarbaserat kan du logga in på din WP-webbplats från var som helst i världen förutsatt att du har en internetanslutning.

Med introduktionen av WordPress för mobil kan du till och med logga in och redigera din webbplats från en mobil enhet.

WordPress är SEO-vänligt

Sökmotorspindlar har en mjuk plats för WordPress eftersom koden är enkel och ren, vilket gör det enkelt för sökmotorer att genomsöka och indexera ditt innehåll. Dessutom kan du optimera din webbplats med nyckelord, meta i huvudavsnittet, taggar och SEO-plugins som t.ex. WordPress SEO av Yoast.

Inga FTP-klienter eller HTML-redigering krävs

Du behöver inte HTML-kunskap för att skapa eller redigera inlägg och sidor. Det är allt dra och släpp nu. Dessutom kan du ladda upp filer till din WordPress-webbplats utan FTP-programvara. Det är en bris som skapas med WordPress.

En redo att gå-blogg

WordPress byggdes ursprungligen som en bloggplattform, vilket betyder att när du installerar det behöver du inte en separat bloggprogramvara. Med WordPress kan du skapa en blogg, en webbplats eller en sammanslagning av de två.

The Bad & The Ugly

Säkerhet kryphål

PHP är mottagligt för många säkerhetsproblem och buggar. Detta är anledningen till att WordPress släpper regelbundna uppdateringar; varför det är viktigt att hålla din WordPress-plattform uppdaterad hela tiden. Utan dessa uppdateringar kan din webbplats hackas och du skulle gråta foul. Haha. Uppdatera bara din WordPress-plattform, och om du verkligen vill vara säker ska du investera i ett bra backup-system som VaultPress eller tänka på en säkerhetstjänst som Sucuri.

Att ändra mallar kräver kunskap om PHP

php = elefant i rummet

php = elefant i rummet

Tyvärr finns det ändringar som du inte kan implementera med plugins oavsett vad du försöker. Dessa ändringar kräver att du redigerar mallfilerna för ditt WordPress-tema.

Det enda problemet är att du måste ha en god kunskap om PHP eller att du kommer att bryta något.

Plugins Inkompatibilitet

När en ny version av WordPress släpps tar författarna tid att uppdatera sina plugins, vilket resulterar i problem med inkompatibilitet. Detta kan leda till funktionsproblem, särskilt om du litar på ett plugin (eller plugins) för att köra viktiga processer på din WordPress-webbplats.

Historik om WordPress-resurser

Om du vill läsa mer om WordPress historia, kolla in den officiella e-boken: Om Forking WordPress, Forks in General, Early WordPress and the Community [Kapitel III]


En historielektion går bra med en diskussion, så sprid ordet och lämna en kommentar i avsnittet nedan för att fortsätta konversationen. Under tiden kommer jag att kontrollera om Matt fick min e-post till vår nästa historielektion ��

Glad helg!

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map