Cara Memulakan Blog


Pada tahun 2020, lebih mudah daripada sebelumnya untuk memulakan blog – walaupun anda seorang pemula yang lengkap dan tidak memahami apa-apa tentang pengekodan atau reka bentuk web.


Dengan sedikit panduan dan alat yang betul, anda boleh menghidupkan dan membina blog peribadi atau profesional anda sendiri dalam masa kurang dari 30 minit.

Penulisan dan kandungan blog boleh memakan masa lebih lama.

Dalam panduan langkah demi langkah ini, kami akan memandu anda melalui setiap bahagian proses sambil membantu anda mengelakkan kesilapan biasa yang cenderung dilakukan oleh blogger baru.

Kedengaran bagus? Kemudian mari kita selami dan mulakan.

Cara memulakan blog

Langkah 1: Pilih topik blog anda
Langkah 2: Cari platform blog yang betul (WordPress)
Langkah 3: Siapkan blog anda melalui web hosting
Langkah 4: Konfigurasikan blog anda
Langkah 5: Reka blog anda dengan memilih tema
Langkah 6: Tambahkan logo, ubah warna dan struktur
Langkah 7: Tambah / Tulis catatan dan halaman blog baru

Masa untuk menubuhkan blog: 30-40 minit
Masa untuk menyesuaikan blog: 1-2 jam
Panduan kesukaran: Pemula

Sekiranya anda buntu mengikuti panduan langkah demi langkah ini, anda boleh menghubungi kami dan kami akan membantu anda.

LANGKAH 1 – Pilih topik blog anda

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah memilih topik untuk blog anda.

Sebilangan besar blog yang berjaya memberi tumpuan kepada satu perkara. Baik itu makanan, perjalanan, kecergasan, fesyen atau hanya mengenai perniagaan anda.

Kami mengesyorkan memilih topik yang anda gemari atau minati. Lebih baik lagi apabila anda pakar dalam sesuatu perkara, ini membantu anda mengembangkan blog anda dengan menulis kandungan yang baik dan berkualiti untuk menolong orang lain.

Petua memilih topik blog:

 • adakah anda seorang yang mahir dalam sesuatu?
 • adakah anda meminati sesuatu?
 • adakah anda belajar sesuatu yang baru dan ingin menulis mengenai proses anda?

Inilah contohnya: Sekiranya anda sangat berminat dengan kecergasan dan anda suka berlatih, ada baiknya anda berkongsi kebijaksanaan anda dalam blog yang berkaitan dengan kecergasan atau merangkumi topik latihan dan pemakanan. Melalui blog, anda akan dapat mendapatkan pelanggan baru.

Anda tidak perlu segera memilih topik blog anda, tetapi ada baiknya jika anda sudah memikirkan sesuatu.

LANGKAH 2 – Cari platform blog yang tepat

Pertama, tentukan – blog percuma atau blog yang dihoskan sendiri?

Sesiapa sahaja boleh mendaftar dengan laman blog atau platofrm percuma seperti Blogger.com, WordPress.com dan Tumblr.com

Walau bagaimanapun, jika anda serius mengenai blogging, platform blog percuma bukanlah cara untuk pergi.

Terdapat banyak kekurangan dan kelebihan perkhidmatan blog percuma (pengewangan, penyesuaian dan lalu lintas terhad), tetapi yang paling penting – anda tidak akan dapat mengawal blog anda.

Dan jika anda mahu menaik taraf, anda perlu membayar lebih banyak daripada yang sepatutnya.

Penyelesaian untuk ini adalah menjadi tuan rumah blog anda sendiri (mempunyai blog yang dihoskan sendiri).

Dengan cara itu, anda tidak akan mempunyai batasan yang berkaitan dengan kandungan blog anda (seperti gambar dan video). Blog anda akan kelihatan lebih profesional, lebih cantik dan boleh diperbaiki di kemudian hari. Tambahan, anda sebenarnya memiliki blog anda.

Sudah tentu, jika anda tidak merancang untuk blog lebih dari beberapa minggu, blog percuma mungkin masuk akal. Dalam kes lain, kami mengesyorkan laluan yang dihoskan sendiri.

Platform blog mana yang harus saya pilih?

Terdapat banyak platform blog yang berbeza yang boleh anda pilih. Sebilangannya lebih fleksibel dan lebih mudah digunakan, sementara yang lain lebih terhad dan dilengkapi dengan keluk pembelajaran yang lebih tinggi.

Statistik terkini menunjukkan bahawa WordPress yang merupakan platform blog (sumber terbuka) percuma adalah platform blog yang paling biasa digunakan pada tahun 2020.

penggunaan platform blogging

Data dari: https://trends.builtwith.com/cms/blog/traffic/Entire-Internet

WordPress diikuti oleh Blogger, Tumblr, Ghost, dan Medium.

Kami telah mencuba berpuluh-puluh platform blog yang berbeza, tetapi tidak satu pun yang sesuai dengan WordPress.

Inilah sebabnya mengapa WordPress yang dihoskan sendiri adalah pilihan terbaik anda:

 • Percuma untuk digunakan (sumber terbuka)
 • Ia sangat fleksibel dengan ratusan tema blog percuma (dan premium)
 • Ia mempunyai komuniti pemaju yang besar
 • WordPress sedang dikemas kini dan diperbaiki secara berkala
 • Anda akan mempunyai kawalan penuh ke atas blog anda

Berapakah kos untuk menghoskan blog WordPress saya sendiri?

Nasib baik, tidak banyak! Yang anda perlukan adalah:

 • Nama domain – alamat web anda sendiri, seperti www.YourBlogName.com yang bernilai sekitar $ 10 / tahun, tetapi kami akan menunjukkan cara mendapatkannya secara percuma kemudian dalam panduan ini.
 • Web hosting – perkhidmatan untuk menjadi tuan rumah blog anda. Web hosting yang sederhana dan boleh dipercayai biasanya sekitar $ 4 / bln.

Secara keseluruhan, harganya sekitar ~ $ 60 / tahun, tetapi pelaburan penting untuk kejayaan blog anda.

Sekiranya anda berfikir bahawa blog bukan untuk anda, anda selalu boleh membatalkan perkhidmatan hosting dan banyak penyedia menawarkan jaminan wang dikembalikan selama 30 hari. Nama domain tidak dapat dikembalikan, tetapi akan habis dan akan tersedia sebaik sahaja anda berhenti membayarnya.

Kami mengesyorkan pergi dengan laluan yang dihoskan sendiri kerana jauh lebih fleksibel dan anda boleh mula mengembangkan dan membuat blog anda dari hari pertama.

LANGKAH 3 – Siapkan blog anda melalui web hosting (dan daftarkan nama domain)

Pendedahan penuh: WebsiteSetup berafiliasi dengan Bluehost dan mendapat komisen jika anda memutuskan untuk membuat pembelian melalui pautan kami. Terima kasih atas sokongan anda.

Untuk memulakan blog WordPress yang dihoskan sendiri, anda memerlukan nama domain dan hosting web.

Kami mengesyorkan Bluehost sebagai hosting blog / web dan pendaftar domain untuk tahun.

Dari Bluehost, anda akan mendapat (akaun diaktifkan serta-merta):

 1. Nama domain tersuai (percuma untuk tahun 1), dengan sijil SSL (keselamatan).
 2. Pengehosan laman web ($ 2.75 / bln +)
 3. Pemasangan satu klik yang mudah untuk WordPress
 4. Akaun e-mel percuma, seperti [dilindungi e-mel]

Sudah tentu, anda tidak perlu menggunakan Bluehost, terutamanya apabila anda sudah mempunyai hos web.

Apa sahaja syarikat hosting yang anda pilih, pastikan ia mempunyai “pemasangan satu klik” untuk platform blog seperti WordPress. Ini akan menjadikan proses penyediaan anda lebih mudah.

Sekiranya anda buntu mendaftar nama domain dan mendaftar ke Bluehost, di bawah ini adalah panduan langkah demi langkah cepat yang saya buat.

6. Buat Kata Laluan Anda

Akhirnya, langkah terakhir!

Apabila anda menyelesaikan pembelian, Bluehost akan menghantar e-mel pengesahan kepada anda, dan anda juga dapat menetapkan kata laluan utama untuk akaun anda.

Pembuatan akaun Bluehost

Pasang WordPress

Setelah anda mendaftar dengan Bluehost, anda dapat memasang blog WordPress anda.

Jangan risau, kebanyakan syarikat hosting web menawarkan pemasangan satu klik untuk platform blogging WordPress, jadi semestinya sangat mudah.

Inilah yang anda lakukan dengan betul untuk memasang WordPress di Bluehost

 1. Log masuk ke profil pengguna anda di Bluehost.
 2. Di halaman “Beranda”, klik butang biru “WordPress”
 3. Pemasangan WordPress bermula

Halaman utama Bluehost

Kita harus perhatikan bahawa pengaktifan nama domain anda mungkin mengambil masa 10 hingga 15 minit, jadi jangan takut tentang nama domain sementara yang pelik.

Bluehost akan membolehkan anda memilih log masuk dan kata laluan pentadbir anda untuk WordPress setelah selesai memasang.

Mengalami sebarang kesukaran dengan proses pemasangan ini? Baca panduan kami yang lain untuk memasang WordPress di Bluehost.

Sekiranya anda menggunakan perkhidmatan hosting web, yang tidak menawarkan pemasangan automatik atau cepat untuk WordPress, baca ini panduan pemasangan manual.

LANGKAH 4 – Konfigurasikan blog WordPress anda

Setelah anda menyediakan akaun pentadbir anda untuk WordPress (langkah sebelumnya), anda boleh terus mengunjungi papan pemuka baru anda:

Hanya pergi ke domainanda.com/wp-admin dan masukkan butiran akses untuk akaun pentadbir anda. Sebaik sahaja anda log masuk, anda akan melihat ini:

Papan pemuka WordPress

Walaupun WordPress sudah beroperasi 100%, masih ada beberapa tetapan yang harus anda lalui:

1. Tetapan Umum

Mulakan dengan pergi ke bar sisi kiri dan mengklik Tetapan → Umum.

Tetapan umum WordPress

Di sinilah anda boleh menetapkan:

 • “Tajuk Tapak” – dengan berkesan nama laman web anda. Tajuknya sangat penting kerana itulah yang dilihat oleh setiap pengunjung terlebih dahulu, dan juga sebahagian besar dari bagaimana enjin carian menentukan kedudukan anda. Pastikan bahawa anda mempunyai nama perniagaan anda di sana.
 • “Tagline” – fikirkannya sebagai ringkasan mengenai blog anda, dalam satu ayat pendek. Sebagai contoh: “Resipi yang dapat ditangani oleh tukang masak baru.”

Di bahagian ini, anda juga dapat memeriksa apakah alamat blog (URL) anda teratur, mengatur zona waktu yang anda gunakan dan bahasa pilihan anda.

Perkara penting lain yang perlu diperhatikan ialah Bluehost mempunyai ciri Coming Soon di bahagian terakhir Tetapan Umum. Setelah anda bersedia untuk menyiarkan siaran langsung blog anda, pastikan untuk mematikan ciri ini.

Bluehost akan hadir tidak lama lagi

2. Penglihatan di Google

Perkara seterusnya yang sangat penting yang mesti anda lakukan ialah memastikan bahawa enjin carian seperti Google dapat mengindeks blog baru anda.

Untuk melakukan itu, pergi ke Tetapan → Membaca (sekali lagi, dari bar sisi utama) dan pastikan bahawa medan berlabel “Tidak menggalakkan enjin carian mengindeks laman web ini” tetap tidak diperiksa. Seperti:

Keterlihatan enjin carian WordPress

Sekiranya anda tidak melakukannya, blog anda mungkin tidak dapat dilihat oleh Google.

3. Permalinks

Tetapan “permalinks” menentukan bagaimana WordPress akan membuat URL individu – alamat halaman web – untuk setiap entri blog atau sub-halaman anda. Walaupun ideanya terdengar agak maju, menetapkannya sangat mudah.

Hanya pergi ke Tetapan → Permalinks. Setelah sampai di sana, tetapkan pautan tetap ke varian “Nama pos”, seperti:

Permalink WordPress

Ini adalah tetapan yang paling optimum dari yang ada dan juga yang disukai oleh Google dan mesin carian lain.

LANGKAH 5 – Reka blog anda dengan memilih tema

Satu lagi perkara hebat mengenai WordPress ialah walaupun anda mungkin bukan pereka yang mahir, anda masih boleh mencari blog anda.

Bagaimana? Terima kasih kepada ribuan tema WordPress yang terdapat di luar sana di web. Yang terbaik antara semua, banyak dari mereka percuma, dan anda boleh menyesuaikannya dengan mudah (tanpa pengetahuan pengekodan).

Kembali ke papan pemuka WordPress anda dan arahkan ke Rupa → Tema. Setelah sampai di sana, klik “Tambah Baru”:

WordPress menambah tema baru

Kemudian, tukar tab ke “Popular”:

Tema popular WordPress

Apa yang anda akan lihat ialah tema WordPress percuma yang paling popular di pasaran. Dan bahagian terbaiknya ialah anda boleh memasangnya dengan hanya satu klik.

Teruskan dan luangkan masa untuk melihat senarai ini untuk mencari sesuatu yang sangat sesuai dengan perniagaan anda dan tujuan utama di sebalik blog baru anda.

Setelah anda melihat tema yang anda suka, anda dapat memasangnya ke blog anda dengan mengklik “pasang” di sebelah nama tema, diikuti dengan “aktifkan”.

Nota: Apa yang anda buat di sini hanyalah mengubah rupa blog anda. Anda tidak memadamkan kandungan anda. Anda boleh menukar tema anda sekerap yang anda mahukan, tanpa perlu risau halaman anda hilang.

LANGKAH 6 – Tambahkan logo, ubah warna dan struktur

Walaupun tema WordPress yang telah anda putuskan untuk digunakan sudah dilengkapi dengan reka bentuknya yang telah dikonfigurasi sebelumnya, anda masih boleh mengubah bahagiannya sesuai dengan keinginan anda.

Ini semua dilakukan sekiranya anda pergi ke Rupa → Sesuaikan. Apa yang anda akan lihat ialah Penyesuai WordPress:

Penyesuai WordPress

Bergantung pada tema semasa anda, anda akan mendapat satu set pilihan yang berbeza di menu bar sisi, tetapi yang paling umum termasuk:

 • “Identiti Tapak” – di sinilah anda dapat menetapkan tajuk blog anda sekali lagi, tambah gambar logo dan ikon laman web (aka. favicon).
 • “Warna” – untuk menyesuaikan warna asas yang digunakan sepanjang reka bentuk.
 • “Kepala” – untuk menetapkan grafik atau gambar tajuk anda.
 • “Latar Belakang” – untuk menetapkan grafik latar belakang, gambar, atau warna anda.
 • “Menu” – lebih lanjut mengenai perkara ini di kemudian hari.
 • “Widget” – lebih lanjut mengenai ini di kemudian hari juga.
 • Dan tetapan lain yang bergantung pada tema.

Mari kita mulakan dengan pilihan pertama:

1. Tambah Logo Dan Favicon

 • Sekiranya anda belum mempunyai logo, anda boleh menggunakan alat percuma ini untuk membuatnya.
 • Sekiranya anda belum mempunyai favicon, anda boleh menggunakan generator favicon ini.

Identiti laman web WordPress

Oleh kerana anda mungkin sudah menyiapkan judul dan slogan laman web anda, apa yang akan anda lakukan di sini adalah menambah logo syarikat anda dan favicon. Kedua-duanya cukup mudah dilakukan:

Untuk menambahkan logo anda, klik pada butang “Pilih logo”. Pada skrin seterusnya, WordPress akan memberitahu anda jenis grafik yang boleh diterima untuk logo.

WordPress menambah logo

Setelah memuat naik logo anda, anda akan melihatnya di dalam tetingkap pratonton langsung.

Untuk menambah favicon anda, klik pada butang berlabel “Pilih gambar” di bawah bahagian “Ikon Laman”:

WordPress menambah favicon

Prosesnya juga serupa di sini – WordPress akan memberitahu anda jenis gambar yang diharapkannya. Namun, perkara yang berbeza di sini ialah apabila anda menambahkan favicon anda, sebenarnya tidak akan dipaparkan di mana-mana pratonton. Untuk melihatnya, lihat bar bahagian atas utama penyemak imbas web anda, di sebelah tajuk blog. Contoh dari laman web ini:

favicon

2. Tukar Warna Blog

Bergantung pada tema yang anda gunakan, anda akan melihat sekumpulan pilihan lain di bahagian Penyesuai ini. Berikut adalah contoh dari tema lalai:

Warna set WordPress

Hanya terdapat beberapa tetapan di sini, tetapi bermain dengan ini masih dapat membantu anda menjadikan blog baru anda kelihatan unik dan lebih sesuai dengan jenama anda.

3. Tambah Grafik Header Custom

Ini adalah bahagian lain yang sangat bergantung pada tema yang anda gunakan. Walaupun demikian, pengaturan yang paling umum yang akan Anda hadapi adalah kemampuan untuk menambahkan gambar / gambar tajuk, atau mungkin juga video tajuk. Untuk menetapkan gambar tajuk anda, cukup klik “Tambahkan gambar baru”:

tambah gambar baru

Anda boleh memilih pada dasarnya apa sahaja gambar yang anda mahukan untuk tajuk laman web anda, selagi ia berkualiti tinggi. WordPress akan memberitahu anda mengenai syarat minimum untuk gambar tajuk anda di skrin muat naik.

4. Ubah Latar Belakang

Beberapa tema dilengkapi dengan kemampuan untuk menetapkan latar belakang utama untuk keseluruhan laman web anda.Gambar latar WordPress

Selalunya, pilihan ini akan membolehkan anda menetapkan gambar tersuai atau warna padat untuk berada di latar belakang. Walau apa pun, anda boleh mendapatkan kesan yang cukup menarik jika anda cukup lama bereksperimen.

LANGKAH 7 – Tambah / Tulis catatan dan halaman blog baru

Dengan semua perkara di atas sudah selesai, anda sudah bersedia untuk mula membuat kandungan untuk blog baru anda.

Sekiranya anda membina blog, anda mungkin memerlukan sekurang-kurangnya beberapa halaman berikut:

 • Blog – bahagian satu ini dibuat oleh WordPress untuk anda secara automatik. Secara lalai, semua catatan blog terbaru anda akan disenaraikan tepat di laman utama.
 • Mengenai – untuk memberitahu pengunjung anda tentang apa blog dan siapa di belakangnya.
 • Hubungi – untuk membiarkan orang menghubungi anda secara langsung.
 • Perkhidmatan / Produk – untuk menyenaraikan produk dan / atau perkhidmatan anda dan memberitahu orang mengapa mereka harus membelinya.
 • Testimoni – dari pelanggan terdahulu anda.
 • Portfolio – badan kerja anda dipersembahkan dengan cara yang menarik.

1. Buat Halaman Baru

Sekarang setelah anda mempunyai idea tentang jenis halaman yang mungkin anda perlukan, mari kita bincangkan bagaimana sebenarnya untuk membuatnya.

Nasib baik, proses membuat halaman baru di WordPress adalah sama tidak kira apa jenis halaman itu.

Sebelum melakukannya, anda juga boleh mengatur blog anda ke mod penyelenggaraan, yang akan menghalang orang lain melihat laman web anda yang belum selesai.

Untuk melakukannya, pergi ke papan pemuka WordPress anda dan kemudian ke Halaman → Tambah Baru. Apa yang anda akan lihat ialah skrin penyuntingan halaman utama WordPress:

Halaman contoh WordPress

Berikut adalah gambaran keseluruhan yang bagus tentang cara menambahkan catatan dan halaman berfungsi di WordPress.

Seperti yang anda bayangkan, setelah anda mengklik butang “Terbitkan”, halaman anda akan dapat dilihat oleh orang ramai.

2. Tambah Catatan Blog

Fungsi blog adalah salah satu elemen teras CMS WordPress. Itulah sebabnya WordPress mempunyai bahagian berasingan yang dikhaskan untuk membuat dan menerbitkan catatan blog.

Anda boleh menemuinya jika anda pergi Catatan dari bar sisi papan pemuka WordPress utama:

Catatan WordPress

Membuat catatan baru berfungsi sama seperti membuat halaman baru. Satu-satunya perbezaan adalah bahawa catatan anda akan dipaparkan secara automatik di laman utama anda, sementara halaman anda perlu ditambahkan ke menu jika anda ingin ada yang mencarinya.

3. Tambah Menu Navigasi

Menu mempunyai tugas yang sangat istimewa di WordPress. Pada dasarnya, ini adalah alat terbaik anda untuk memastikan bahawa halaman yang anda buat dapat dijumpai oleh pembaca anda.

Biasanya, blog anda mesti mempunyai satu utama menu yang diletakkan di bar navigasi utama. Sebilangan besar pengunjung akan menjumpai sesuatu seperti itu di laman web anda.

Untuk membuat menu baru, pergi ke Rupa → Menu. Setelah sampai di sana, lihat senarai halaman yang tersedia (halaman yang telah anda buat sejauh ini) dan klik kotak centang di sebelah yang anda mahu ada di menu baru anda. Kemudian, klik “Tambah ke Menu”. Anda akan melihat halaman anda disenaraikan di bahagian di sebelah kanan.

WordPress bagaimana membuat menu

Pada peringkat ini, anda juga boleh menyeret dan melepaskan halaman tersebut untuk meluruskannya semula. Setelah selesai, anda juga dapat memilih salah satu kotak centang di bawah “Lokasi paparan” (lihat di bawah). Selalunya, lokasi navigasi utama anda harus disenaraikan di sana – dalam kes kami, itu adalah “Menu Atas”.

Apabila kita mengklik butang “Simpan Menu” utama, menu saya akan disiapkan.

4. Tukar Sidebar dan Footer Blog Anda

Bergantung pada tema yang anda gunakan, mungkin ada di mana sahaja dari sifar hingga segelintir bar sisi + mungkin juga footer yang dapat disesuaikan juga.

Untuk menyesuaikan apa yang dipaparkan di semua bidang tersebut, kami akan menggunakan Widget WordPress.

Secara sederhana, widget adalah sekumpulan kecil kandungan yang boleh dipaparkan di pelbagai tempat di seluruh blog WordPress.

Untuk melihat semua ini, pergi ke Rupa → Widget.

Apa yang anda lihat di sini adalah semua widget yang berbeza yang diberikan oleh WordPress kepada anda. Hanya untuk menamakan beberapa:

 • Arkib – senarai semua catatan blog anda yang lalu
 • Imej – gambar pilihan anda
 • Kategori – senarai semua kategori blog anda
 • Catatan Terkini
 • Cari – bar carian
 • Teks – sekeping teks tersuai
 • dan banyak lagi

Apa yang boleh anda lakukan dengan semua widget tersebut adalah meletakkannya di salah satu widget kawasan widget yang telah ditetapkan – biasanya di bar sisi atau bahagian bawah kaki.

Sebagai contoh, kita dapat menyeret dan melepaskan widget “Posting Terkini” ke kawasan widget “Footer 1” kami, seperti:

tambah widget

Anda boleh melakukan perkara yang sama dengan widget lain yang ada. Cukup ambil mereka dari bahagian kiri dan seret dan lepas ke mana-mana kawasan widget yang diberikan oleh tema anda.

Nota: Kawasan widget yang anda lihat di panel pentadbir anda bergantung pada tema yang sedang anda gunakan.

Lancarkan blog anda dan terus bertambah baik

Selamat bertunang. Anda kini boleh melancarkan blog baru anda!

Tidak begitu sukar, bukan??

Perlu diingat bahawa setiap blog yang anda buat dengan WordPress berbeza. Anda sentiasa boleh menukar tema WordPress atau bahkan membeli yang premium untuk menjadikan blog anda kelihatan profesional dan unik.

Berikut adalah beberapa panduan lebih lanjut yang boleh membantu memulakan perjalanan blog anda:

 • Penyesuaian WordPress (101)
 • Cara menambahkan borang kenalan ke blog anda
 • Cara menambah buletin e-mel ke blog anda
 • Cara mengewangkan blog anda
 • Cara mendapatkan trafik ke blog anda (cara percuma dan berbayar)

Sekiranya anda buntu atau mempunyai pertanyaan mengenai panduan langkah demi langkah ini, tinggalkan komen di bawah dan kami akan membantu anda ��

Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map