Cara Memulakan Kedai Dalam Talian

Cara Memulakan Kedai Dalam TalianIngin memulakan kedai dalam talian? Atau sekurang-kurangnya mempertimbangkan kemungkinan? Anda berada di tempat yang betul.


Dalam panduan langkah demi langkah ini, kami menunjukkan kepada anda cara memulakan kedai dalam talian dari awal. Pada akhir panduan ini, anda harus mempunyai laman web e-dagang yang berfungsi sepenuhnya dengan produk dan keranjang belanja.

Berkat alat dan penyelesaian moden, semua orang dapat melancarkan operasi eCommerce mereka sendiri tanpa mengetahui reka bentuk atau pengekodan.

1. Tentukan Apa Yang Anda Mahu Jual ��

Langkah pertama yang mesti dilakukan ialah pilih niche anda. Seperti yang sering ditakrifkan, ceruk adalah bahagian tertentu dari pasaran yang lebih luas.

Maaf jika kedengarannya terlalu menyerupai kamus. Mari kita pecahkan menjadi lebih mudah. Pada asasnya, semasa memilih niche anda, anda harus memutuskan:

 • Apa yang anda mahu jual?
 • Kepada siapa anda akan menjualnya?
 • Mengapa mereka membeli?

Ketiga-tiga soalan ini mungkin kelihatan jelas, tetapi sebenarnya jauh dari itu.

Menentukan asas pelanggan ideal anda dan mengetahui mengapa mereka membeli dari anda akan menjadikan pekerjaan anda lebih mudah di kemudian hari. Kesalahan utama yang dilakukan orang adalah terlalu luas dengan harapan bahawa semakin besar potensi pasarannya, semakin besar kemungkinan mereka mendapat penjualan yang baik. Ini tidak betul.

Sekiranya sasaran pelanggan anda hanyalah “orang yang bernafas” maka anda akan mengalami kesukaran untuk meletakkan produk anda di pasaran, mempromosikannya, dan menerangkan apa yang sangat berharga mengenainya.

Secara keseluruhan, memberi tumpuan kepada satu niche adalah lebih baik daripada pergi ke semua perkara.

Sebaiknya mulakan di kawasan yang sudah anda minati, pengetahuan pakar, atau minat. Sangat sukar untuk beroperasi dalam bidang yang anda tidak tahu.

Jadi, mulakan dengan minat anda, arahkan dari sana. Tentukan siapa pelanggan ideal anda, dan apa yang membuat mereka ingin membeli produk yang ingin anda tawarkan.

Titik permulaan yang baik adalah melihat apa yang sedang dilakukan oleh persaingan anda di ceruk. Lihat bagaimana mereka meletakkan produk mereka, siapa pelanggan mereka. Belajarlah dari itu dan manfaatkan pengalaman orang lain.

2. Pilih Antara Dropshipping dan Jual Produk Anda Sendiri ��

Mari mulakan dari awal dengan menerangkan dua senario eCommerce yang popular:

Senario no.1 adalah cara tradisional menjalankan kedai dalam talian. Dalam model ini:

 • (1) anda mendapatkan produk dari pembekal atau membuatnya sendiri → (2) anda menawarkan produk tersebut kepada pelanggan melalui laman web anda → (3) pelanggan membeli produk tersebut → (4) anda menghantar produk tersebut kepada mereka

Inilah model dropshipping:

 • (1) anda mulakan dengan menyenaraikan produk di laman web anda → (2) pelanggan membeli produk → (3) pembekal mengirimkan produk secara langsung kepada pelanggan

Manfaat utama model dropshipping ialah anda tidak perlu menyimpan inventori sendiri. Ini bermaksud bahawa tidak ada kos untuk membuat produk atau menyimpannya. Sebenarnya, semua yang anda jual adalah keuntungan murni kerana anda hanya perlu membayar pembekal setelah anda menerima pesanan dari pelanggan anda.

Dalam model tradisional, anda perlu mengeluarkan wang terlebih dahulu untuk mendapatkan produk dari pembekal atau membuatnya. Anda mesti melakukannya sebelum mula menjualnya.

Sebaliknya, dropshipping bukan untuk anda sekiranya produk yang anda ingin jual adalah hasil pengeluaran anda sendiri atau perlu disesuaikan / diperibadikan sebelum dapat dijual..

Secara keseluruhan, jika boleh, pilih dropshipping – dan terutama jika ini adalah percubaan pertama anda untuk memulakan kedai dalam talian. Dropshipping adalah kaedah terbaik untuk menguji perairan dan mengesahkan bahawa produk yang anda ingin jual sememangnya sesuatu yang ingin dibeli oleh pelanggan. Kemudian, di kemudian hari, anda boleh mengembangkan dan mula menawarkan produk anda sendiri juga.

3. Pilih Produk Tepat untuk Dijual ��️

Salah satu perkara hebat mengenai dropshipping adalah terdapat banyak produk yang boleh dipilih di hampir setiap ceruk.

Ini adalah berita baik untuk perniagaan yang baru sahaja memulakan dan tidak mahu melabur dalam pengembangan produk mereka sendiri. Langkah keseluruhannya adalah:

 • Teliti niche anda. Kaji jenis produk apa yang dijual oleh pesaing anda, dan apa produk terlaris mereka.
 • Pergi ke laman web di web untuk mengetahui jenis cabaran, produk, atau perkara yang secara umum dibaca oleh sasaran anda.
 • Pergi ke forum yang berkaitan dengan niche dan lihat apa yang dibincangkan oleh pelanggan anda.
 • Cari di Google dengan kata kunci yang paling relevan dengan niche anda.
 • Pergi ke Amazon dan buat kajian serupa. Lihat produk apa yang laris.

Dengan semua penyelidikan ini, anda kini boleh pergi ke beberapa pasar yang popular dan mula mencari produk tertentu yang dapat anda jual.

Pasar terbesar seumpamanya adalah AliExpress. Ini adalah pasaran eCommerce biasa mengikut kebanyakan standard, tetapi ini juga membolehkan anda menjalin hubungan dengan peniaga dan menawarkan produk mereka sebagai dropshipper. Pergi ke sana dan cari produk yang sesuai dengan penyelidikan yang telah anda lakukan, dan juga kelihatan seperti sesuatu yang menarik-cukup untuk dinikmati oleh pelanggan anda.

Aliexpress

Sebaiknya mulakan dengan antara 10-50 produk. Ini akan memberi anda lebih banyak barang untuk membuat kedai anda lengkap dan juga tidak membanjiri anda dengan apa yang sedang berlaku semasa anda bekerja dengan kedai setiap hari.

Semasa anda mengumpulkan senarai produk, ingatlah perkara berikut:

 • Pastikan produk itu tersedia untuk penghantaran di lokasi di mana khalayak sasaran anda berada. Juga, semakin rendah kos penghantaran, semakin baik.
 • Periksa waktu penghantaran dan pastikan tidak melebihi yang anda anggap boleh diterima (saya berhenti memutuskan apa yang boleh diterima dan apa yang tidak sesuai dengan pertimbangan anda).
 • Sekiranya boleh, hindari produk jenama (anda tidak mahu bergantung pada penjualan kasut Adidas, misalnya).
 • Ini adalah kebiasaan untuk kedai-kedai dropping untuk menetapkan margin mereka di sekitar tanda 50%. Maksudnya, ketika mencari produk yang hendak dijual, fokuskan pada harga yang separuh harganya berbanding dengan yang anda mahu jual.

Seperti yang telah kita sebutkan sebelumnya, mempunyai senarai 10-50 produk sesuai untuk permulaan. Kami akan menggunakan senarai itu di kemudian hari semasa mengimport produk ke kedai dalam talian anda yang sebenarnya.

4. Datang Dengan Nama Perniagaan dan Daftarkan Nama Domain ��

Memilih nama untuk kedai anda tidak diragukan lagi adalah bahagian yang paling menyeronokkan dari keseluruhan usaha. Orang suka menamakan perkara. Terutama perniagaan.

Walau bagaimanapun. Nama yang anda dapat mempunyai banyak kepentingan untuk kejayaan dan kemampuan masa depan anda untuk memasarkan perniagaan dengan berkesan. Berikut adalah perkara-perkara yang perlu diingat semasa bertukar pendapat mengenai nama perniagaan:

Pilih Nama Yang Mudah Diucapkan

Bayangkan diri anda bercakap dengan seseorang melalui telefon dan perlu menyebutkan nama kedai anda. Adakah anda perlu mengemukakannya agar orang lain dapat memahami?

Sekiranya betul, namanya terlalu kompleks. Carilah sesuatu yang mudah dan senang diucapkan pada mulanya.

Pilih Nama Yang Mudah Dihafal

Ini berkaitan dengan titik sebelumnya, agaknya. Selain mudah diucapkan, nama anda juga harus mudah dihafal.

Anda boleh mencapainya dengan beberapa cara. Sesuai dengan kata yang benar-benar dibuat kerana nama anda adalah satu penyelesaian (fikirkan “Google”). Sebagai alternatif, anda boleh mengumpulkan dua perkataan yang mempunyai makna yang sebenar tetapi membuat sesuatu yang asli apabila diletakkan di sebelah satu sama lain (fikirkan “Face-book”).

Pilih Nama Yang Boleh Dijenamakan

Nama anda harus cukup asli sehingga orang tidak akan menyalah anggapnya untuk perniagaan lain yang serupa.

Contohnya, jika anda ingin menamakan pizza anda sebagai “Pizza Den” tetapi ada perniagaan lain di bandar yang disebut “Pizza Pan” maka itu bukan nama yang baik.

Pilih Nama Yang Pendek (ish)

Tidak lebih lama daripada gabungan 2-3 perkataan.

Lebih lama dan akan lebih sukar untuk diingat dan kurang berjenama.

Jangan Gunakan Karakter atau Angka Khas

Lupakan juga titik, garis bawah, tanda sempang, dll.

Pilih Nama yang Tersedia sebagai Domain .com

The .com adalah peluasan nama domain yang paling popular dan paling penting. Sekiranya anda bertukar pendapat, jangan mencari sesuatu yang tidak mempunyai .com domain tersedia.

Anda boleh memeriksa sama ada nama domain impian anda tersedia di laman web seperti Domain.com (tetapi belum membelinya).

domain

5. Mulakan Laman Web Kedai Dalam Talian Sendiri ��️

Akhirnya, inilah masanya untuk membina kedai dalam talian yang sebenarnya.

Inilah bahagian terbaik: anda boleh melakukannya sendiri, tidak memerlukan bantuan profesional, dan anda tidak perlu mengorbankan kualiti hasil akhir. Baca: kedai dalam talian anda akan berfungsi dan kelihatan baik seolah-olah ia dibina oleh seorang profesional.

1) Pergi ke Bluehost Dan Daftar untuk Web Hosting

Bluehost adalah hos web yang disyorkan No.1. Mereka sudah bertahun-tahun dan terbukti memberikan perkhidmatan terbaik. Pada masa yang sama, harganya lebih dari yang berpatutan – bil hosting bulanan anda hanya akan menjadi $ 2.75.

Untuk memulakan, lawati Bluehost.com dan klik pada butang utama:Mulakan kedai dalam talian di Bluehost

Pilih pelan termurah dan klik pilih: pilih rancangan untuk memulakan kedai dalam talian

Pada langkah seterusnya, masukkan nama domain yang ingin anda daftarkan ke kedai anda:

pilih domain

Anda akan mendapat nama domain ini secara percuma untuk tahun pertama.

2) Pasang WordPress

WordPress adalah sistem operasi untuk laman web. Ini sumber terbuka, kuat dan senang digunakan. Kami akan menggunakannya sebagai asas untuk kedai anda.

Untuk memasang WordPress, log masuk ke panel pengguna Bluehost anda, pergi ke Laman web saya, dan kemudian klik pada Buat Laman web.

buat laman web dan mulakan kedai dalam talian

Bluehost akan meminta beberapa butiran asas, seperti nama yang ingin anda tetapkan untuk laman web anda dan tanda nama.

Seterusnya, pilih nama domain anda dari senarai – Bluehost meminta ini untuk memastikan alamat mana yang ingin anda gunakan di laman web ini.

menetapkan domain

Klik pada Seterusnya untuk memasang WordPress.

Selepas beberapa saat, anda akan melihat skrin pengesahan, dan anda akan dapat log masuk ke panel pentadbir WordPress anda.

3) Pasang WooCommerce

WooCommerce adalah plugin untuk WordPress yang memperluasnya dengan fungsi eCommerce. Ini adalah plugin utama yang pada dasarnya akan membolehkan anda memulakan kedai dalam talian. Ia juga percuma dan sumber terbuka, seperti WordPress itu sendiri.

Untuk memasangnya, log masuk ke panel pentadbir WordPress dan pergi ke Pemalam → Tambah Baru (dari menu bar sisi).

Ketik “WooCommerce” ke dalam bidang carian, dan pasang dan aktifkan pemalam.

pasang WooCommerce

WooCommerce kemudian akan membawa anda melalui persediaan awal yang diperlukan untuk membuat kedai anda beroperasi.

Persediaan WooCommerce

4) Tambah Produk Anda

Pada peringkat ini, sudah tiba masanya untuk menambahkan produk pertama anda ke katalog kedai.

Sekiranya anda akan menawarkan produk anda sendiri, anda boleh menambahkannya Produk → Tambah Produk. Anda akan melihat skrin berikut: 

tambah produk

Terdapat ruang di sini untuk nama produk, keterangan, dan juga semua butiran lain seperti harga dan maklumat penghantaran.

Sekiranya anda pergi ke dropship, anda perlu memasang pemalam tambahan, yang membolehkan anda mengimport produk dari pembekal. Salah satu penyelesaian yang lebih baik untuk kedai baru adalah Dropship.me. Anda boleh mula menggunakannya secara percuma, dan kemudian boleh memilih untuk menaik taraf ke pelan berbayar jika anda ingin mengimport lebih banyak produk.

dropship.me

Selepas anda memasang Dropship.me, anda akan mendapat akses ke lebih daripada 50,000 produk dropshipping dari pasaran seperti AliExpress.

5) Pilih Tema

Langkah terakhir adalah memilih tema (pakej reka bentuk) untuk kedai dalam talian anda.

Perkara hebat mengenai WordPress ialah terdapat ribuan tema untuknya di seluruh web.

Oleh itu, kami ingin mengetengahkan tiga tema yang mempunyai faedah khusus:

 • Kedai kedai. Ini adalah tema rasmi untuk WooCommerce. Ia mempunyai semua ciri asas dan mudah dimulakan. Reka bentuknya agak asas, tetapi mungkin itu yang anda mahukan.
 • Neve. Tema yang hebat yang sesuai dengan kotak dan dilengkapi dengan reka bentuk yang dioptimumkan untuk berfungsi di kedai eCommerce.
 • Astra. Tema jenis pisau swiss-tentara yang dilengkapi dengan banyak laman web dan tetapan untuk anda selami. Sekiranya anda suka bermain-main dengan perkara, gunakan yang itu.

�� Sekiranya anda mahukan lebih banyak petua untuk memasang kedai dalam talian anda menggunakan Bluehost dan WooCommerce, kami mempunyai panduan mendalam mengenai topik di sini.

6. Sediakan Kaedah Pembayaran ��

Teka-teki terakhir ketika cuba memulakan kedai dalam talian adalah menerima pembayaran dari pelanggan.

Secara lalai, WooCommerce membolehkan anda menerima pembayaran melalui PayPal. Anda juga tidak perlu melakukan banyak perkara untuk mengaktifkan sistem pembayaran ini. Anda mungkin sudah menjaganya semasa persediaan WooCommerce awal.

laman web paypal

Oleh itu, anda boleh memilih sistem pembayaran yang berbeza, atau bahkan menggunakan beberapa sistem alternatif pada masa yang sama. Salah satu sebabnya mungkin ada di antara pelanggan anda lebih suka kaedah pembayaran tertentu daripada yang lain. Oleh itu, semakin banyak yang anda gabungkan ke dalam kedai anda, semakin banyak penjualan yang anda dapat.

Dua kaedah pembayaran tambahan yang paling popular untuk WooCommerce ialah Stripe and Square. Ini adalah pilihan yang sangat baik jika anda ingin menerima kad kredit (yang pasti anda lakukan).

Stripe dan Square bebas untuk memulakannya. Namun, seperti pada setiap kaedah pembayaran, ada biaya tambahan yang dikenakan pada setiap transaksi yang dilakukan (sama dengan PayPal), jadi ketahuilah bahawa.

Memasang kaedah pembayaran baru di kedai eCommerce anda adalah mudah. Semua sistem pembayaran itu dihantar sebagai pemalam WordPress, jadi anda boleh memasangnya dengan cara yang sama seperti yang anda pasang WooCommerce.

Selepas itu, setiap sistem pembayaran dilengkapi dengan prosedur penyediaannya sendiri. Walau bagaimanapun, kebanyakan masa yang perlu anda lakukan ialah mendaftar akaun dan mengesahkan maklumat anda.

7. Mula Memasarkan Kedai Dalam Talian Anda ��

Terdapat banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk menyampaikan berita mengenai kedai anda, tetapi kami akan memfokuskan kepada hanya empat perkara di sini – empat yang kemungkinan besar akan berfungsi pada tahun 2020 dan seterusnya.

Pemasaran Influencer

Pemasaran Influencer adalah cara yang agak baru untuk mempromosikan kedai anda. Sebahagian besar dilakukan di Instagram.

Cara kerjanya adalah seperti ini:

 1. Cari orang yang popular di tempat anda atau dikenali dengan alasan apa pun.
 2. Hubungi mereka dan tanyakan berapa harga mereka untuk mempromosikan produk seperti produk anda. Juga, perhatikan ukuran pengikut mereka dan tanyakan mengenai jumlah pertunangan yang mereka dapatkan di jawatan yang serupa.
 3. Setuju dengan dua atau tiga siaran promosi, dan hantarkan produk anda kepada mereka.

Iklan Berbayar

Iklan berbayar pada dasarnya tidak pernah gagal. Sekiranya terdapat pasaran untuk sesuatu, dan anda menargetkan pasaran itu dengan iklan, anda akan mendapat beberapa jualan.

Platform yang paling popular untuk mengiklankan produk anda ialah Google AdWords. Bermula dengan mereka agak mudah, dan Google mempunyai panduan tersendiri untuk membawa anda melalui langkah awal.

Pemasaran media sosial

Walaupun Instagram sememangnya merupakan rangkaian media sosial paling popular pada masa kini, ini tidak bermaksud bahawa ia adalah satu-satunya tempat di mana anda harus mempromosikan kedai anda.

Sebenarnya, anda mesti hadir di semua tempat di mana pelanggan anda cenderung melepak. Ini, pada zaman moden, bermaksud sebahagian besar rangkaian media sosial yang popular. Atau, paling minimum, yang teratas seperti Facebook, Twitter, dan Pinterest pilihan (jika pelanggan anda menggunakannya).

Pendekatan anda ke semua rangkaian ini akan serupa, tetapi tujuan dan cara anda membina mesej anda akan berbeza.

Perkara pertama yang harus anda lakukan ialah meneliti apa yang sedang dilakukan oleh persaingan anda dan bagaimana mereka mempromosikan kedai mereka. Perhatikan strategi dan taktik mereka, dan lihat apa yang dapat anda sesuaikan dengan keadaan anda. Terutama, perhatikan:

 • jenis mesej yang mereka hantar
 • kekerapan pengeposan
 • berapa kerap mereka mempromosikan produk mereka secara langsung
 • apa suara umum mereka dan bagaimana mesej mereka membuat anda merasa

Seterusnya, tetapkan matlamat anda sendiri mengenai apa yang ingin anda capai melalui media sosial.

Selalunya, tujuan tersebut mestilah membina kesedaran jenama di kalangan pelanggan, dan hanya sesekali mempromosikan produk anda dan berusaha menjana penjualan langsung. Sekiranya anda terlalu banyak mengeluarkan barang, anda akan mengasingkan orang dengan cepat.

Langkah seterusnya adalah menetapkan kalendar penerbitan dan menyiapkan beberapa catatan media sosial terlebih dahulu. Anda kemudian boleh menerbitkan catatan tersebut dengan bantuan alat seperti Penyangga.

Pemasaran Kandungan dan SEO

Pada masa ini, pemasaran kandungan dan SEO adalah kaedah yang paling berkesan untuk mempromosikan laman web mana pun (termasuk kedai eCommerce).

Idea di sebalik pemasaran kandungan adalah mudah: anda memberi pandangan kepada orang ramai mengenai topik yang berkaitan dengan perniagaan anda dan dengan itu menimbulkan minat terhadap apa yang anda tawarkan.

Contohnya, jika kedai anda menjual stoking musim sejuk, anda boleh memberi nasihat kepada orang-orang mengenai perkara-perkara seperti cara memilih stoking ski. Anda boleh menyampaikan nasihat itu dalam bentuk catatan blog yang ringkas. Semasa orang membaca kandungan anda, mereka juga diperkenalkan ke kedai anda dan kaus kaki yang ada di katalog anda.

Prinsip yang sama dapat disesuaikan dengan pasaran atau ceruk mana pun. Ketahui apa yang ingin diketahui orang dan kemudian buat kandungan yang menyampaikan maklumat tersebut kepada mereka.

Apabila melakukannya, optimalkan kandungan anda agar lebih mudah ditemui melalui Google. Ia dilapor bahawa Google bertanggungjawab untuk 94% daripada jumlah lalu lintas organik di web.

�� Berikut adalah lebih banyak maklumat mengenai cara mendapatkan lebih banyak trafik ke kedai dalam talian atau laman web anda menggunakan SEO.

Ringkasan

Seperti yang anda lihat, untuk memulakan kedai dalam talian tidaklah sukar bagi tugas. Yang anda perlukan untuk melancarkan kedai anda dengan cepat adalah merancang langkah anda, dan memanfaatkan alat moden seperti WordPress dan WooCommerce.

Sekadar ringkasan, berikut adalah semua langkahnya sekali lagi:

 1. Tentukan apa yang anda mahu jual
 2. Pilih antara dropshipping dan menjual produk anda sendiri
 3. Pilih produk yang tepat untuk dijual
 4. Datang dengan nama perniagaan dan daftarkan nama domain
 5. Mulakan laman web kedai dalam talian sendiri
 6. Sediakan kaedah pembayaran
 7. Mula memasarkan kedai dalam talian anda
Jeffrey Wilson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me